Tujina

Biden: Putin nas bo preizkušal, če bomo ostali enotni, in bomo

Washington, 24. 02. 2022 21.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, M.R.
Komentarji
0

Ameriški predsednik Joe Biden je zaradi ruskega napada na Ukrajino uvedel nove sankcije proti ruskim bankam in pripadnikom ruske elite ter prepoved izvoza visoke tehnologije v Rusijo. Neposrednih sankcij na premoženje ruskega predsednika Vladimirja Putina Biden še ni uvedel.

Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.
Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi. FOTO: AP

Na vprašanje o tem je odgovoril, da takšne sankcije ostajajo na mizi. Biden prav tako še ni napovedal izključitve Rusije iz mednarodnega bančnega sistema Swift.

Zagotovil je, da bodo že te sankcije, ki so jih uvedli doslej, bolj boleče kot izključitev iz sistema Swift. Oblikovane so tako, da povzročijo maksimalni učinek Rusiji in minimalnega ZDA ter zaveznikom, je dejal.

"V torek smo Rusiji preprečili zbiranje denarja v ZDA in EU, sedaj smo uvedli sankcije za največja državna podjetja Rusije, med drugim na podjetja s 1400 milijardami dolarjev premoženja. Prepoved izvoza visoke tehnologije pomeni, da ne bodo mogli posodabljati vojske. Gre za velik udarec Putinovim dolgoročnim strateškim ambicijam," je dejal Biden.

Ob sankcijah je napovedal tudi nadaljevanje krepitve vzhodnega krila zveze Nato z ameriško vojsko in opremo ter ponovil, da bodo branili vsak centimeter ozemlja Nata, vendar pa se v Ukrajini ne bodo vojskovali.

Na vprašanje o Putinovem namigu, da lahko uporabi jedrsko orožje, pa je Biden odgovoril, da nima pojma, kaj Putin misli in grozi.

"Vem le to, kaj je že naredil. Nihče ni pričakoval, da bodo sankcije preprečile napad na Ukrajino. To bo vzelo čas. On nas bo preizkušal, če bomo ostali enotni, in bomo," je dejal Biden, ki nima nobenih načrtov, da bi govoril s Putinom.

Biden je že zjutraj neposredno po tistem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da se je odločil za vojaško operacijo v Ukrajini, odgovoril, da ga čaka enoten in odločen odziv ZDA ter zaveznikov in partnerjev.

Bela hiša je po Bidnovem nastopu poslala podrobnejšo razlago novih sankcij. Od ameriškega finančnega sistema so odrezali največjo rusko banko Sberbank in njenih 25 hčerinskih družb. Ta banka nadzira tretjino vsega bančnega premoženja v Rusiji. Prav tako drugo največjo banko VTB in njenih 20 podružnic. Ta banka obvladuje petino ruskega bančnega premoženja. Enako velja tudi za banke: Bank Otkritie, Sovcombank OJSC in Novikombank ter 34 hčerinskih družb.

Onemogočili bodo novo zadolževanje in premoženje v ZDA 13 kritičnim ruskim podjetjem, med njimi so Sberbank, AlfaBank, Credit Bank of Moscow, Gazprombank, Russian Agricultural Bank, Gazprom, Gazprom Neft, Transneft, Rostelecom, RusHydro, Alrosa, Sovcomflot in ruski železnici s skupnim premoženjem 1400 milijard dolarjev.

Sankcije so uvedene tudi proti posameznikom, kot so Sergej Ivanov in sin Sergej, Andrej Patrušev in sin Nikolaj, Igor Sečin in sin Ivan, Andrej Pučkov, Jurij Solvijev, Galina Uljutina in Aleksander Vedjakin. Gre za posameznike, ki naj bi obogateli na račun ruske države.

ZDA so tokrat kaznovale tudi 24 beloruskih podjetij in posameznikov, med drugim dve državni banki, devet obrambnih podjetij in sedem z režimom povezanih posameznikov.

Prepoveduje se izvoz določene programske opreme in druge visoke ameriške tehnologije, proizvedene v ZDA ali drugih državah, ki se lahko uporablja za vojaške namene. Med njimi so polprevodniki, laserji, telekomunikacijska oprema, senzorji in drugo.

Uvodoma je Biden ponovil, da so mesece gradili koalicijo zaveznikov in partnerjev, ki zaležejo za polovico globalnega gospodarstva. Rusiji bodo omejili poslovanje v dolarjih, evrih, funtih in jenih, zatrli njeno sposobnost razvoja vojske in ji onemogočili dostop do visoke tehnologije. "Rubelj je že na najnižji vrednosti v zgodovini, borza jim je padla, obresti rastejo," je med drugim dejal Biden.

Omenil je pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Zagotovil mu je nadaljnjo podporo v obrambi Ukrajine. "Putin je napadel globalni mir in sedaj ves svet vidi, kakšen je. Gre za golo agresijo in željo po imperiju. Rusijo bo to drago stalo, ekonomsko in strateško, Putin pa bo izobčenec v svetu," je dejal Biden.

"Tedne smo opozarjali, da se bo to zgodilo, in dogaja se, kot smo predvideli. Bombardiranja, kibernetski napadi, politični teater v Moskvi s trditvami, da bo Ukrajina napadla Rusijo in uporabila kemično orožje, da izvaja genocid. Vse to brez kakšnega dokaza. Mi smo vse informacije delili s svetom, da ne bo pomote ali prikrivanja dejstva, da je Putin izbral vojno, in bo nosil posledice," je dejal Biden.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3