Tujina

Biden Putinu: Ne bomo odkorakali stran. Ne bomo se uklonili

Washington, 08. 03. 2024 06.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Ameriški predsednik Joe Biden je v sinočnjem energičnem govoru o položaju v državi nemudoma napadel bivšega predsednika Donalda Trumpa glede njegovega stališča do vojne v Ukrajini in ruskega predsednika Vladimirja Putina, celoten govor pa je predvolilno izkoristil za izpostavljanje razlik med njegovimi in republikanskimi politikami. V govoru je napovedal, da bo ameriška vojska pomagala postaviti začasno pristanišče na obali Gaze za povečanje humanitarne pomoči. Izraelu je ob tem sporočil, da humanitarna pomoč ne more biti sredstvo za pogajanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Iz republikanskih vrst vzkliki nestrinjanja
    03:25
    Iz 24UR: Iz republikanskih vrst vzkliki nestrinjanja
  • Iz SVETA: Biden v spopad s Trumpom
    02:35
    Iz SVETA: Biden v spopad s Trumpom
  • Biden Putinu: Ne bomo odkorakali stran. Ne bomo se uklonili
    01:33
    Biden Putinu: Ne bomo odkorakali stran. Ne bomo se uklonili

 

To je bil njegov najpomembnejši nagovor Američanom pred nacionalno konvencijo demokratske stranke avgusta v Chicagu, ko ga bodo demokrati predvidoma potrdili za svojega predsedniškega kandidata. Tisti demokrati, ki jih skrbi njegova starost, pa so si sinoči malce oddahnili.

Po sprehodu skozi kordon članov kongresa, s katerimi se je fotografiral, rokoval in šalil, je govor začel napadalno. "Sedanji trenutek v zgodovini je poseben, ker sta demokracija in svoboda napadeni tako doma kot v tujini," je dejal.

Razen nekaj zapletov pri branju s teleprompterja je 81-letnik govor – ob skandiranju demokratov "še štiri leta, še štiri leta" – izpeljal do konca, brez spodrsljajev, predstavil svoje pobude, zbijal šale in izpostavil razlike med njim in Trumpom, ki je praktično že osvojil republikansko predsedniško nominacijo.

Bidnova šibka točka je naraščanje nezakonitih prehodov čez južno mejo. Američani so od njega slišali, da je bil pripravljen dvostrankarski dogovor o povečanju varnosti na meji, ki so ga republikanci torpedirali na Trumpovo pobudo.

Ob glasnih vzklikih neodobravanja republikancev in zmajevanju z glavo republikanskega predsednika predstavniškega doma Mika Johnsona so se kamere preselile na avtorja dogovora, konservativnega republikanskega senatorja Jamesa Lankforda, ki je prikimaval in izustil: "To je resnica."

Sporočilo Putinu

Biden je v populističnem tonu med drugim poslal sporočilo Putinu, da se mu ne bodo nikoli uklonili in bodo vztrajali ob Ukrajini, pri čemer je pozdravil pristop Švedske k zvezi Nato. V dvorani je nato pozdravil švedskega predsednika vlade Ulfa Kristerssona, ki so mu prisotni zaploskali. 

Trumpove privržence, ki so napadli kongres 6. januarja 2021, je označil za kriminalce, Trumpa povezal z ukinitvijo pravice do splava, republikance z nižanjem davkov bogatim na račun srednjega razreda ter nizal dosežke svoje vlade, kot je zakon o obnovi infrastrukture.

"V tujini je na pohodu Putin in, če kdo misli, da se bo ustavil v Ukrajini, se moti. Ni dolgo nazaj, ko je republikanski predsednik Ronald Reagan pozval Mihaila Gorbačova, naj poruši zid. Danes bivši republikanski predsednik ZDA Putinu pravi, naj dela kar hoče," je dejal Biden.

V nadaljevanju je prisotne člane vrhovnega sodišča ZDA spomnil, da so ob ukinitvi ustavno zagotovljene pravice do umetne prekinitve nosečnosti zapisali, da ženske niso brez volilnih ali političnih pravic.

"Ne me hecat. Tisti, ki se hvalijo z ukinitvijo pravice do splava nimajo pojma o moči Američank. To so spoznali, ko je bila reproduktivna svoboda na referendumu leta 2022 ter 2023 in bodo spet spoznali letos," je dejal Biden in napovedal, da bo uzakonil pravico do splava po vseh ZDA, če mu bodo volivci dali kongresno večino.

V govoru je še poudaril, da gredo ZDA zaradi njegovih politik skozi najhitrejše in najbolj trdno gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19 na svetu. "Plače rastejo, inflacija pada," je dejal.

Pohvalil se je s svojo podporo sindikatom in pozdravil vodjo sindikata avtomobilskih delavcev Shawna Faina, s katerim se je lani kot prvi predsednik v zgodovini pridružil stavkajočim delavcem v Detroitu.

"Wall Street ni zgradil te države, ampak srednji razred, katerega so zgradili sindikati," je dejal ter poudaril, da je kapitalist, ki se zaveda, da gre lahko vsem dobro, če bogati plačajo pošteni delež davkov.

Spomnil je na bistveno razliko med njim in republikanci, ki si prizadevajo za nizke davke za milijarderje, sam pa zagotavlja, da ne bo višal davkov nikomur z dohodkom do 400.000 dolarjev na leto.

Napovedal je nadaljevanje boja za znižanje cen zdravil na recept, povišanje plač učiteljem in davčne stopnje za dobičke korporacij, prepolovitev izpustov ogljika v ozračje do leta 2030, prepoved jurišnih pušk in druge pobude.

Na koncu se je dotaknil svoje starosti, ki skrbi večino ameriških volivcev in jo tako kot nekoč Reagan skušal spremeniti iz ovire v prednost. Dejal je, da zaradi starosti zelo dobro pozna ameriško izkušnjo in podal vizijo Amerike, ki je poštena, dostojanstvena in enakopravna

Demokrati so mu navdušeno ploskali, republikanci so gledali v svoje pametne telefone ali mu glasno nasprotovali, kongresni policisti pa so iz dvorane pospremili enega od gostov na galeriji, ki je kričal o kriminalu in policiji.

Biden napovedal postavitev pomola za dostavo pomoči Gazi

"Nocoj naročam ameriški vojski, da vodi izredno misijo vzpostavljanja začasnega pomola na obali Gaze, ki lahko sprejme velike ladje s hrano, vodo, zdravili in začasnimi zavetišči. Ta začasni pomol bo omogočil ogromno povečanje humanitarne pomoči Gazi," je dejal Biden in dodal, da mora Izrael dovoliti več pomoči in zagotoviti varnost humanitarnih delavcev.

V podrobnosti ni šel, vendar je zagotovil, da ameriških vojakov ne bo pošiljal na kopno, kjer izraelska vojska zadnjih pet mesecev vodi vojaško ofenzivo.

Izraelskemu vodstvu je sporočil, da "humanitarna pomoč ne more biti na drugem mestu ali sredstvo za pogajanja. Zaščita nedolžnih življenj mora biti prioriteta".

Biden je v govoru omenil začetek aktualne krize z napadom palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael, ki je bil po njegovih besedah najbolj smrtonosen dan za jude vse od holokavsta. Prisotnim družinam talcev Hamasa je zagotovil, da ne bo počival, dokler ne bodo izpuščeni.

Izraelu je priznal pravico do boja proti Hamasu, ki bi lahko po njegovih besedah krizo končal z izpustitvijo talcev, odložitvijo orožja in predajo odgovornih za napad 7. oktobra. Vendar pa je pri tem opozoril na odgovornost Izraela za zaščito nedolžnih življenj.

"Izrael ima temeljno odgovornost do zaščite nedolžnih civilistov v Gazi. Ta vojna je zahtevala več življenj nedolžnih civilistov kot vse dosedanje vojne v Gazi skupaj. Ubitih je bilo več kot 30.000 Palestincev. Na tisoče in tisoče nedolžnih žensk in otrok. Hiše uničene, soseske v ruševinah, družine brez hrane, vode, zdravil. Srce parajoče," je dejal Biden.

"Edina prava rešitev je rešitev dveh držav"

Povedal je še, da ZDA vodijo mednarodna prizadevanja za povečanje pomoči Gazi in si prizadevajo za premirje, ki bi ob izpustitvi talcev trajalo najmanj šest tednov. Takšen predlog začasnega premirja Hamas zavrača.

Kot edino dolgoročno rešitev krize je navedel oblikovanje samostojne palestinske države.

"Ko zremo v prihodnost, je edina prava rešitev rešitev dveh držav. To pravim kot podpornik Izraela skozi vse življenje in kot edini ameriški predsednik, ki ga je obiskal med vojno. Nobena druga pot ne jamči izraelske varnosti in demokracije. Nobena druga pot ne jamči mirnega in dostojanstvenega življenja Palestincev. Nobena druga pot ne jamči miru med Izraelom in arabskimi sosedami," je dejal predsednik ZDA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (248)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
09. 03. 2024 21.45
-15
Večkrat berem komentarje na portalu Yahoo, polno komentarjev, skoraj nikoli pa ne najdeš komentar ki bi podpiral Trumpa ali pa bil prijazen do njega. Mogoče ima to nekaj skupnega z visoko izobrazbo folka ki komentira.
Jon Bacek
15. 04. 2024 14.39
Ne razumem, zakaj vsiljujejo Trumpa in demokrate, ki so zakuhali toliko vojn? Bolj se bojim para Biden & Zelenski, kot Putina.
ArseneLupin
09. 03. 2024 18.19
+1
Ne vem , s čim so ga našopali, a po moje so ga zelo! Ker tako obnašanje pač ni normalno! Zadet je ko mamba! Uboga Amerika, če bosta Trump in Biden edina kandidata! Sedaj bi nek zmeren zdrav kandidat imel resne možnosti za zmago, pri teh dveh senilnih starčkih!
setisfekšn
08. 03. 2024 17.51
+2
Biden postavlja pomol za pomoč gazi po drugi strani pa zalaga izrael z enormnimi količinami ubijalskega orozja !pa kaj je to in takle pluva po rusiji?a vi ro dvolično igro razumete!!
nikhrast
08. 03. 2024 16.01
-27
Pa da je toliko zavoženega folka v Sloveniji ki še podpirajo Trumpa, neverjetno. Ni čudno da je korupcija v Sloveniji tako prisotna.
Jon Bacek
08. 03. 2024 15.22
+13
Neverjetno prismuknjen mora bti folk, da voli Bidna.
nestabilen
08. 03. 2024 14.23
+2
Kako bojo demokrati ukradli Trumpu glasove se ze ve.Do volitev hocejo demokrati speljat zakon ki zahteva za volitve Digitalno osebno izkaznico,ki jo pa veliko Afro-Americanov se nima,pot do nje bojo pa demokrati se bolj zakompliciral.Ampak vsi na skrivaj uvozeni migranti (320.000) ki so bili na skrivaj z letali pripeljani v USA jih bojo pa do volitev dobili.Ce se spomnimo da je Trump leta 2020 izgubil volitve za samo 11.000 glasov potem je jasno kaj Trumpa caka.
MathewM
08. 03. 2024 16.51
pomoje ne poznaš čisto ameriške politike. republikanci so tisti ki želijo neko osnovno preverjanje identitete pri volitvah. za nas je to sicer nepredstavljivo, samo danes v nekaterih zveznih državah kar uletiš na volišče brez osebnega dokumenta in voliš. republikanci če nekaj časa želijo to spremenit na federalni ravni, demokrati so seveda proti, saj imajo oni največ od glasov ljudi, ki jih naštevaš.
anatomija
08. 03. 2024 19.00
+0
nestabilen sanjaš Srbijo . Čas je da se vrneš domov pasti ovce
nestabilen
08. 03. 2024 14.16
+3
To so ga napumpal da je bil res cist normalen.Ni pa bil to "Nagovor Naciji" ampak samo udrihanje po Rusiji in Putinu.Lepo se vidi da so bili med tistimi ki niso ploskali ne samo republikanci ampak tudi kar nekaj demokratov.Tudi Trump je imel vceraj govor katerega so pa preprecili da je sel v eter,kdo se ne ne ve.
Skinwalker
08. 03. 2024 13.37
+9
Agenda se nadaljuje.. mi pa placujemo z krvjo in denarjem...g.a.m.a.d
2mt8
08. 03. 2024 13.16
-3
Rusom se ne bomo uklonili. Globalistični kabali pa se bomo uklonili.
Heprk
08. 03. 2024 13.12
+11
Raje poskrbi da se vam texas neodcepi
Kaj_je_res
08. 03. 2024 13.06
+16
Daj, Bidon, spokaj, si živa dementna mumija in ena velika sramota.
funkytown
08. 03. 2024 12.57
+13
Trump je zakon
ivan res grozni
08. 03. 2024 13.15
-9
Kot najneumnejši predsednik v ameriški zgodovini?
nikhrast
08. 03. 2024 15.57
-21
Na listi pa Trump kot najslabši predsednik, malo pogooglaj.
ALYOSHA
08. 03. 2024 12.26
+14
Na tej fotki je prav videti da ima masko... slabo pritrjena pri očeh
hegel
08. 03. 2024 12.44
+8
se strinjam....že neki let hodi nekdo z masko od Bidena...
Gram
08. 03. 2024 12.26
+20
Prebral danes: Biden bo prej srečal Jelcina kot Putina.
vax-o-mat
08. 03. 2024 12.20
+15
Ameriški globalisti pritiskajo.... na vsak nacin si zelijo vojne! Amerika brez vojne ne preživi....
Rudar
08. 03. 2024 12.26
-2
Zgleda da tudi Rusija ne. Dejanso sta ti dve državi zakuhale vse vojne.
ivan res grozni
08. 03. 2024 13.18
+0
Vse se je začelo z Ukrajino. Pravite, da Putin dela za ZDA? Amerika ne preživi? Kaj pa Rusija, ki dosega vsega 7 % ameriškega BND in ima, kljub temu, drugo najmočnejšo armado na planetu?
MathewM
08. 03. 2024 16.56
+3
Ruski BDP PPP je vseeno največji v evropi, 5 na svetu, rahlo za japonsko. PS: tudi US že dolgo ni več prva.
mr.poper
08. 03. 2024 12.02
-4
Sem gledal -JOE se ne da - govoril je kot kakšen sedemdeset letnik in užival v stoječih ovacijah - če ni druga BRAVO JOE ne daj se--- še boš moral garat en mandat !
Jon Bacek
08. 03. 2024 12.05
+5
M_teoretik
08. 03. 2024 12.06
-8
Ma Trampa fizično, kondicijsko nažge v vseh elemantih. Le v ležanju v Solariju morda ne!?
periot22
08. 03. 2024 11.51
+21
Amerika Rusija vas je že zdavnaj porazila!
Rudar
08. 03. 2024 12.26
-6
ivan res grozni
08. 03. 2024 13.20
-4
Vic stoletja. Uboga Rusija, ki dosega vsega 7 % ameriškega BND. Že samo Kalifornija ima BND dveh Rusij.
1236
08. 03. 2024 11.38
+14
V amerik se streljaj pa da vidimo koliko čaaa.
First Last
08. 03. 2024 11.36
-14
Sem si ogledal govor...No ali ga je kje kiksnil? je zamenjal kakšno ime? Ali je nonstop bral iz liste ? Skoraj nič. Samo na najslabše se ozirate in si na podlagi tega ustvarjate sliko, reveži.
nebel
08. 03. 2024 13.52
+3
kateječuj
08. 03. 2024 15.19
+3
Ti to resno? In ostalim praviš reveži? Nevarna realnost, hitro se spravi h sebi, da ne boš še prehitro kot striček Joe
Maastrion
08. 03. 2024 11.29
+14
Nikoli nisem razumel ene stvari, pri teh svetovnih voditeljih. Razumem, da je govor zelo pomemben, ampak, da moraš imeti vse napisano in še prišepetovalca, tega pa ne razumem! Kot prvi mož neke države, bi takšne stvari moral govoriti iz glave!
First Last
08. 03. 2024 11.33
-7
mr.poper
08. 03. 2024 12.05
+5
Zakaj lažeš a misliš da imaš edini TV !
ivan res grozni
08. 03. 2024 13.21
-6
Putin govori vendar je kljub temu psihopat.