Tujina

ZDA in zaveznice naj bi v več držav vzhodne Evrope napotile več tisoč vojakov

Washington, 26. 01. 2022 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
STA, M.R., T.V.
Komentarji
420

ZDA in nekaj njenih zaveznic se dogovarjajo o napotitvi več tisoč vojakov v vzhodnoevropske države članice zveze NATO pred morebitno rusko invazijo na Ukrajino. Vzhodnoevropskim državam želijo tako izkazati podporo ob nenehni agresiji Moskve, so razkrili trije ameriški uradniki, ki so seznanjeni z vsebino pogovorov. Morebitni ruski napad na Ukrajino pa bi bil največja invazija od druge svetovne vojne in bi spremenil svet, je ocenil predsednik ZDA Joe Biden. Predstavnika vlade sta podrobneje opredelila povračilne ukrepe, ki čakajo Rusijo v primeru napada, Biden pa je nakazal, da bi lahko sankcije doletele tudi ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Možnost napotitve nekaterih sil bližje pragu Rusije pomeni nov premik, ki je bil prej predviden za kasneje, če bi prišlo do dodatnih stopnjevanj nasilja s strani Moskve. Kremelj bi to potezo lahko uporabil kot sredstvo, da opraviči kopičenje sil ob ukrajinski meji, so o novici, da želi ZDA z zaveznicami dodatne sile poslati tudi v druge zahodnoevropske države, dejali strokovnjaki.

Zaradi ruske grožnje ZDA in zaveznice razpravljajo o napotitvi vojakov v države vzhodne Evrope.
Zaradi ruske grožnje ZDA in zaveznice razpravljajo o napotitvi vojakov v države vzhodne Evrope. FOTO: AP

Med državami, ki bi pomoč sprejele, so Romunija, Bolgarija in Madžarska. Dogovor naj bi predvideval napotitev 1000 vojakov v vsako državo. Med tistimi, ki razmišljajo o novih napotitvah vojakov pred morebitno invazijo, sta ZDA in Velika Britanija, toda z njima se po mnenju evropskega diplomata ne strinja vseh 30 članic. 

Zaveznice v NATO niso bile povsem enotne glede resnosti grožnje, Nemčija pa je na primer zavrnila prodajo novega orožja Ukrajini. Zato ZDA razpravljajo o tem, da bi dodatne sile poslale na osnovi dvostranskega sporazuma ali, kot je to opisal uradnik, kot koalicijo voljnih. Ameriške sile bi lahko delovale, kot že delujejo, enostransko v Evropi, lahko pa bi delovale tudi v okviru obstoječih NATO-vih poveljniških struktur, pa je dejal nek drug uradnik. 

ZDA verjamejo, da bo Rusija napadla Ukrajino do sredine februarja

Namestnica državnega sekretarja ZDA Wendy Sherman je na Evropskem strateškem forumu Jalta v Washingtonu povedala, da se bo ruski predsednik Putin glede na vse znake odločil za napad na Ukrajino do sredine februarja, ne glede na kampanjo pritiska, ki jo na Moskvo izvaja Zahod."Pojma nimam, ali je sprejel dokončno odločitev, vendar pa vidimo znake, da se bo za uporabo vojaške sile odločil od zdaj pa do sredine februarja," je dejala Shermanova in dodala, da bo na odločitev morda vplivala predvidena udeležba Putina na otvoritveni slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pekingu 4. februarja.

"Mislim, da kitajski predsednik Ši Džinping ne bo ravno navdušen, če se bo Putin odločil, da takrat napade Ukrajino in to lahko vpliva na njegovo razmišljanje," je dodala in ponovila, da si ZDA prizadevajo za diplomacijo, ampak so pripravljene na najhujše. In na vse možne scenarije, od manjših vpadov na ukrajinsko ozemlje do velike invazije."Kakršnakoli invazija bo imela izjemne posledice za Ukrajino in Evropo in bo poslala sporočilo vsemu svetu, da lahko tudi drugi avtokrati ravnajo nekaznovano in zaobidejo mednarodna načela suverenosti in ozemeljske celovitosti in zmožnosti držav, da si same izberejo svoja zavezništva," je dejala Shermanova.

"(Ruskemu predsedniku Vladimirju, op. a.) Putinu sem jasno povedal, da bodo posledice, če gre v Ukrajino. Mislim, da tudi njegovi ljudje ne vedo, kaj bo storil," pa je v torek pred novinarji dejal predsednik ZDA Joe Biden. Ponovil je, da se bo Rusija v primeru napada soočila z resnimi gospodarskimi posledicami, osebne sankcije pa da lahko čakajo tudi predsednika Putina.

Joe Biden: Ruski napad na Ukrajino bi spremenil svet.
Joe Biden: Ruski napad na Ukrajino bi spremenil svet. FOTO: AP

Peskov je v odzivu na grožnje s sankcijami proti Putinu zavrnil kot brezpredmetne, ker je visokim ruskim uradnikom prepovedano imeti premoženje v tujini. Takšna poteza bi po njegovih besedah resno škodila diplomatskim prizadevanjem za ublažitev naraščajočih napetosti zaradi Ukrajine."Politično ni boleče, je destruktivno," je dejal Peskov. Predsednik spodnjega doma ruskega parlamenta Vjačeslav Volodin je zagotovil, da bodo sankcije proti Putinu enakovredne sankcijam proti izbiri ruskega ljudstva.

Iz Kremlja so že pred tem sporočili, da bi kakršne koli sankcije ZDA proti samemu Putinu presegle mejo in bi lahko povzročile pretrganje dvostranskih vezi.

Na vprašanje o visoki stopnji pripravljenosti za 8500 ameriških vojakov pa je Biden nadalje novinarjem odgovoril, da imajo ZDA obveznosti do zveze NATO po petem členu pogodbe. "Moramo biti jasni, da ni razloga, da bi kogar koli, katero koli članico zveze NATO skrbelo (...), NATO jo bo branil," je dejal, obenem pa ponovil, da v Ukrajino ameriških vojakov ne bo.

Pentagon se sicer še vedno odloča, katere enote bi postavil v visoko pripravljenost za morebitno pot v Evropo, tiskovni predstavnik John Kirby pa je dodal, da bo morda vojakov še več. Za zdaj so v aktivnih pogovorih z zavezniki glede tega, koliko ameriških enot bo potrebnih in kje.

ZDA so v Kijev poslale dodatno varnostno pomoč, med katero sta tudi varnostna oprema in strelivo. Vršilka dolžnosti ameriške veleposlanice Kristina Kvien je po poročanju tujih medijev na letališču v Kijevu dejala, da bodo ZDA v primeru ruske invazije poslale še več pomoči, ruski vojaki pa da se bodo soočili s silovitim uporom in utrpeli velike izgube. Visoka predstavnika vlade sta medtem v torek novinarjem v Washingtonu povedala, da ameriška vlada sodeluje z evropskimi pri načrtovanju ukrepov, če bo Rusija prekinila dostavo plina v Evropo. Potreben plin bi naj v tem primeru dostavili iz Severne Afrike, Bližnjega vzhoda, Azije in ZDA.

Zagotovila sta, da bi prekinitev dostave plina Evropi povzročila prav toliko škode tudi Rusiji, ki je odvisna od prodaje. Zagotovila sta tudi, da bodo sankcije v primeru napada na Ukrajino resne in bodo zajele tiste, ki so jih želeli uvesti leta 2014 ob invaziji na Krim, vendar jih niso. Poleg finančnih sankcij nameravajo ZDA uvesti izvozne kontrole oziroma prepoved prodaje ključne sodobne ameriške oziroma zahodne tehnologije Rusiji. Gre za tehnologijo, potrebno pri razvoju umetne inteligence, laserjev, robotike, kvantnega računalništva in drugega.

"Vsakega voditelja na svetu, ne glede na to, kako malopriden je, ali je avtokrat ali ne, skrbi priljubljenost, vsaj kot sredstvo za nadzor družbe. Visoka inflacija in recesija ne navdušujeta ljudi. Če bo Putin uporabil energijo kot orožje, bo to le pospešilo diverzifikacijo evropskih energetskih zalog in Rusija bo s tem imela manj dohodka," je dejal eden od predstavnikov Bidnove vlade.

Na vprašanje, ali se ne bo Rusija potem za tehnologijo obrnila h Kitajski, pa je odvrnil, da večina visoke tehnologije prihaja z Zahoda."Kitajska tekmuje, seveda, vendar pa če nimaš možnosti uvoza iz ZDA ali Evrope, boš bistveno zmanjšal svoj inovativni potencial in produkcijske zmogljivosti," je dejal.

V Parizu pogovori normandijske četverice o ukrajinsko-ruski krizi

Na pogovorih o ukrajinsko-ruski krizi pa so se danes v Parizu sestali predstavniki normandijske četverice, v kateri so Ukrajina, Rusija, Nemčija in Francija. Viri blizu francoskega predsednika so povedali, da se bodo na današnjih pogovorih osredotočili na humanitarne ukrepe in možnost uradnih pogajanj o statusu regije Donbas na vzhodu Ukrajine. Na srečanju sodelujejo namestnik ruskega premierja Dmitri Kozak in svetovalec ukrajinskega predsednika Andrij Jermak ter diplomatska svetovalca francoskega predsednika Emmanuela Macrona in nemškega kanclerja Olafa Scholza.

"Zelo spodbudno je, da so Rusi pristali na vnovične pogovore v tem diplomatskem formatu, edinem, v katerih sodelujejo Rusi," je danes povedal Macronov svetovalec, ki je želel ostati neimenovan. Pojasnil je, da je to srečanje pomembno v luči za petkov napovedani telefonski pogovor med Macronom in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Na današnjem srečanju bodo dobili jasno sliko o tem, kako razmišlja Moskva, je povedal.

Visoki diplomatski predstavniki držav normandijske četverice so prek videokonference nazadnje govorili septembra lani. Voditelji Ukrajine, Rusije, Francije in Nemčije pa so se nazadnje sestali v Parizu decembra 2019.

Ob diplomatskih naporih sicer članice zveze NATO v vzhodno Evropo pošiljajo dodatna bojna letala in ladje. ZDA, Velika Britanija in nekatere druge države pa orožje pošiljajo tudi v Ukrajino. Nemčija temu nasprotuje, je pa danes napovedala, da bo v Ukrajino poslala 5000 bojnih čelad. Ukrajinski veleposlanik v Berlinu je to označil za simbolično gesto.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba je sicer danes ocenil, da število ruskih enot na ukrajinski meji ne zadostuje za večji napad.

Nato v pisnem odgovoru Rusiji vztraja pri svojih jedrnih načelih in znova poziva k dialogu

Članice zveze Nato so danes Rusiji posredovale pisni odgovor na njene zahteve v povezavi z ukrajinsko krizo, v katerem vztrajajo pri jedrnih načelih zavezništva, vključno s pravico, da vsaka država sama odloča o svoji varnostni ureditvi. Obenem Moskvo znova pozivajo k dialogu, je povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

Stoltenbergove današnje izjave kažejo, da v pisnem odgovoru ni nič bistveno novega glede na stališča, ki so jih zaveznice izrazile po srečanju z Rusijo 12. januarja v Bruslju. So pa ta stališča v pisnem odgovoru konkretneje in podrobneje opredelile, je pojasnil generalni sekretar."Nato trdno verjame, da je napetosti in nesporazume treba reševati z dialogom in diplomacijo, ne s silo ali grožnjo sile," je poudaril Stoltenberg ob potrditvi, da je Nato danes posredoval pisni predlog Rusiji, vzporedno pa so to storile tudi ZDA.

Biden na sestanku s političnimi predstavniki nekaterih evropskih držav
Biden na sestanku s političnimi predstavniki nekaterih evropskih držav FOTO: AP

Izpostavil je tri področja, na katerih vidijo prostor za napredek. Pri prvem gre za okrepitev komunikacijskih kanalov, vključno s ponovno vzpostavitvijo predstavništev Nata in Rusije v Moskvi oziroma Bruslju. Drugo se nanaša na pogovore o evropski varnosti, tudi o razmerah v in ob Ukrajini. Pripravljeni so prisluhniti ruskim skrbem, a obenem izpostavljajo pravico vsake države, da sama izbere svojo varnostno ureditev, Rusijo pa pozivajo, naj umakne svoje sile iz Ukrajine, Gruzije in Moldavije.

Tretje področje, na katerem vidijo v Natu možnosti za napredek, pa se nanaša na zmanjševanje tveganj, preglednost in nadzor nad oboroževanjem, je še izpostavil generalni sekretar zavezništva na novinarski konferenci v Bruslju. Ob tem je Moskvo znova pozval k dialogu ter povabil 30 zaveznic in Rusijo na čimprejšnje vnovično srečanje v okviru Sveta Nata in Rusije, mehanizma za posvetovanje in sodelovanje, ki so ga vzpostavili pred dvema desetletjema. Ta se je 12. januarja sestal prvič po dveh letih in pol.

"Zveza NATO v Ukrajini ne bo namestila bojnih enot, a se moramo prepričati, da ni nesporazumov glede naše pripravljenosti, zavezanosti obrambi naših zaveznikov, še posebej na vzhodu zavezništva," je Stoltenberg v torek dejal za CNN. Pojasnil je, da je to razlog, zaradi katerega je zveza NATO povečala svojo prisotnost v vzhodnem delu zavezništva, na območju Črnega morja in Baltika. Nato je v ponedeljek sporočil, da so vojske nekaterih članic v stanju pripravljenosti in da so v vzhodno Evropo poslali dodatna bojna letala in ladje. Kot dodaja CNN, ukrepi kažejo na naraščanje bojazni zaradi morebitne ruske invazije na Ukrajino, kar sicer Moskva zanika.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (420)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gusar.
27. 01. 2022 17.26
Kolikokrat bo ta starec še povedal eno in isto stvar, a najbol si on želi, da bi Rusi napadli. Tako vampir pride do krvi.. Rusi pa verjetno ne bojo hoteli napasti.. In kaj bo potem, scenarij se jim bo sesul in bo treba izdelati drugega..
Šmarčan123
26. 01. 2022 21.53
Tavkli se bojo pa Ukrajinski nacionalisti pa Ruski na drugi strani ,ki živijo v ukrajini nastradali bojo pa otroci pa ženske podobno kot je blo na hrvaškem,srbiji in bosni.
Pomnim
26. 01. 2022 21.40
NATO je teroristična organizacija, ki destabilizira mednarodno ureditev.
SnowmanR
26. 01. 2022 21.18
+2
Mislim da si današnje generacije vojakov ne predstavljajo kaj pomeni biti vojak na -40°C, naj si mlajši pogledajo kak dokumentarec, zakaj je nemška vojska, ki je bila toliko superiorna, zgubila od norih Rusov, žal se zahodna pamet še ni spametovala, bo pa kmalu v bližji prihodnosti zahod dojel da dvojna merila (nekateri lahko - drugi ne) pri Rusiji ne delujejo. Krim se je vrnil Rusiji, kmalu pride še jug Ukrajine vse do Moldavije, potem se bo začelo pravo sr*nje...
RTVjeZAKON
26. 01. 2022 20.56
-1
Vidim, da jih je tukaj veliko za Rusijo. No bilo bi res čudovito, če bi bila Evropa pod njimi. Bili bi res ena ogromna Rusija. Življenjski standard bi šel na bolje kajne?
SnowmanR
26. 01. 2022 21.23
+1
Mislim da ti Američani, razen kreditov, hitre hrane in lažne druge Švice nič niso pustili, živiš v iluziji, zato se boš kmalu spustil na realna tla. Dvojne igre zahoda, poniževanj, vdora v tuje države, terorizem, vojne in žrtve obsedenih američanov bo kmalu konec, treba bo vse ameriške baze zapret pa bo mir, drugač pa naj poskrbijo za svoje klošarje in reveže ki živijo pod šotori...
SnowmanR
26. 01. 2022 21.37
+0
Gre se za zaščito Slovanov in če spremljaš zgodovino, potem lahko dojameš, da so Slovani v zadnjih 100 letih terorizirani, satanizirani, demonizirani od tistih ki so sadili rožice in gradili hiše po Libiji, Siriji, Vietnamu, Iraku, Koreji, Afganistanu, SFRJ, itd... Vidim da podpiraš zahod, ki nima občutka in milosti za družino, svobodo, enakopravnost...
proofreader
26. 01. 2022 20.51
+2
Grims bo organiziral namestitev Ukrajink.
prim20
26. 01. 2022 20.51
+2
Prou je da dobi ukraina po pixdi oni so se med prvimi spajdašili z Dolfetom
Bogo30
26. 01. 2022 20.34
+4
Adijo Nato in Eu. Slo naj cimprej vzpostavi nazaj naborniski sistem za mlade, za starejse pa Teritorialno obrambo. Eu bo razpadla in drzave se bodo medseboj udarile. Se nobena tvorba ni obstala in tudi Eu ne bo.
SnowmanR
26. 01. 2022 21.25
+0
😂😂😂 bravo za komentar 😂😂😂 folk še vedno živi v iluziji da je USA najboljdemokratična država...
proofreader
26. 01. 2022 20.30
+0
Raje pošljimo Inštitut 8. marec, da v Ukrajini organizira referendum, ali hočejo ostati samostojna država.
Harnandez
26. 01. 2022 20.26
+4
Kaj nav Kitajcem vsec. Ko bo NATO zakuhal dokoncno v Ukrajini, bo kinez vkorakal v Tajvan.
Space Voyager
26. 01. 2022 20.21
+6
Upam, da se EU zave, da si tudi Rusija zasluži svojo varnost in da je treba z njo delati spoštljivo - tako, kot sami želimo, da se dela z nami. Neka zagotovila ji moramo dati, Ukrajina pa lahko dobi množico trgovinskih sporazumov.
Antena
26. 01. 2022 20.19
+4
A je ZDA že pozabila par talibanov v Afganistanu ????
Biker 333
26. 01. 2022 20.14
+3
Ni dobr tole...
Rains
26. 01. 2022 20.14
-4
Škoda samo ker Ukrajina ni že v NATU, pol si rusi ne bi upal niti prdnit ker bi takoj fasal po piški.
pomlad14
26. 01. 2022 20.15
+3
Butalec8
26. 01. 2022 20.18
+4
Skoda da smo mi taka zavožena država , ker ce ne bi bli , bi bli normalna drzava
SnowmanR
26. 01. 2022 20.18
+2
😂😂😂😂 tvoja USA army zaostaja za vojsko Rusije 30 let... Hipersonično orožje bo USA imela šele 2062 leta, do takrat bo USA razpadli kontinet, saj že zdaj brskajo po kontejnerjih in živijo v šotorih... USA ima preveč natiskanega denarja, to ni dobro za davek...
nikhrast
26. 01. 2022 20.24
-2
No, mogoče bodo enkrat Rusi postali tudi ekonomsko pomembni.
dioporco
26. 01. 2022 20.32
+4
V srbiji sestreljeno nevidno amerisko letalo s 100let staro rusko tehniko..tolko o ruskih in amerskih mišicah
RTVjeZAKON
26. 01. 2022 20.51
+2
OneTruht delno imaš prav ampak v večini močno pretiravaš.
SnowmanR
26. 01. 2022 20.08
+3
Evropa je USA kolonija, čakam izjavo EU politikov, koliko jih je, ki bodo pametni in sovražni do Putina in Ruske federacije, Bačuške jih čakajo že od 2014...
S K E L E T O R
26. 01. 2022 20.06
+5
Rusija ni balkan! Kva temu bajdonu ni jasn? Če so se ameri izživljali na balkanu to ne pomen, da se lahko povsod! Upam, da jim j... putin mater!🚀🚀🚀 #gorussia
Miha Ivancic Mele
26. 01. 2022 20.01
+4
Tile razbojnili so itak že rastlani po vsej evropi.
Qualisvirtalisoratio
26. 01. 2022 20.00
+7
Tramp vsaj ni delal bedarij po svetu. senilnež je pa itak lutka. In folk kle je navijal za bajdna :D
Miha Ivancic Mele
26. 01. 2022 19.59
Butalec8
26. 01. 2022 19.55
+5
V slučaju invazije (ki pa je ne bo) bi to bli samo nemi statisti ter gledalci in to zelo Nemi
Rains
26. 01. 2022 20.06
+3
Rusi so že enkrat izvedni invazijo in moraš biti zelo naiven in neumen da jih verjameš da je ne bodo še enkrat.
Butalec8
26. 01. 2022 20.20
+0
V bistvu so jo ze dvakrat , prvic glih 2008 v gruziji tak cajt je bil ko zaj med olimpijado v Pekingu takrat so jih kitajci malo postrani gledali. Mogoce mas prav mogoce bodo tokrat pocakali da kitajci zvozijo olimpijado do konca
Butalec8
26. 01. 2022 20.23
+3
Med otvoritvijo olimpijade so rusi ze marširali na Baku , cel svet se je Putinu na telefon obesil pa ga prosil naj se ustavi , noben pa ni prdnil ne
Butalec8
26. 01. 2022 20.25
+3