Tujina

Biden se je že lotil dela: podpisal prvih 17 izvršnih ukazov in odlokov

Washington, 21. 01. 2021 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Urša Zupan, STA, Ti.Š.
Komentarji
238

Novi predsednik ZDA Joe Biden je kmalu po prisegi na položaj v skladu z napovedmi začel delo in podpisal 17 izvršnih ukazov, odlokov in razglasov, s katerimi je poleg ukaza za boj s pandemijo covida-19 odpravil nekaj ukrepov predhodnika Donalda Trumpa glede okolja, podnebja, odnosa do priseljencev in tujcev. O pismu, ki mu ga je pustil Trump, je povedal le, da je "zelo velikodušno".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Podpisal številne ukaze
    02:29
    Iz 24UR: Podpisal številne ukaze
  • Iz SVETA: Novo obdobje za razdeljeno državo
    03:10
    Iz SVETA: Novo obdobje za razdeljeno državo
  • Ognjemet nad Belo hišo ob zaključku inavguracije
    02:59
    Ognjemet nad Belo hišo ob zaključku inavguracije
  • Prihod Bidna in Harrisove
    01:58
    Prihod Bidna in Harrisove
  • Zaprisega Kamale Harris
    01:10
    Zaprisega Kamale Harris
  • Nagovor novega ameriškega predsednika
    00:48
    Nagovor novega ameriškega predsednika
  • Bidnova zaprisega
    01:26
    Bidnova zaprisega

Na prvem mestu je bil izvršni ukaz o obveznem nošenju zaščitnih mask in ohranjanju varnostne razdalje v zveznih zgradbah in na zveznih zemljiščih. To bodo morali spoštovati vsi zvezni uslužbenci. Joe Biden, ki namerava v 100 dneh cepiti 100 milijonov Američanov, upa, da se bo s tem upočasnila pandemija covida-19.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Donald Trump se za maske in varnostno razdaljo ni zmenil, oboje pa je na žalost v ZDA postalo izraz politične opredelitve. Trumpovi podporniki so tako kot predsednik zavračali maske in razdaljo, hkrati pa tudi ukrepe zveznih držav proti pandemiji, demokrati pa so zdravstvene nasvete vzeli resno.

Biden je ZDA tudi nemudoma vrnil v Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO), iz katere jih je Trump umaknil, ko je iskal krivce za pandemijo. Med drugim jih je odkril v Kitajski in WHO, ki naj bi delala po njihovem nareku.

ZDA so bile pod takratnim predsednikom Obamo leta 2015 med 194 podpisnicami sporazuma ob njegovem sprejemu v Parizu. Tri leta kasneje je Donald Trump sporočil, da ZDA dogovor zapuščajo, v veljavo je ta odločitev stopila novembra lani.

Z Bidnovim izvršnim ukazom se ZDA po novembru lani, ko so uradno izstopile, spet vračajo tudi k pariškemu podnebnemu sporazumu, ki je bil decembra 2015 sprejet med drugim po zaslugi vlade takratnega predsednika ZDA Baracka Obame, v kateri je bil Biden podpredsednik. Čeprav sporazum v bistvu nobene države ne sili v nič, je Trump ZDA umaknil s trditvijo, da to uničuje ameriška delovna mesta.

Generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je pozdravil vrnitev ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu. "Toplo pozdravljam potezo predsednika Bidna, da znova pristopi k pariškemu podnebnemu sporazumu in se pridruži rastoči koaliciji vlad, mest, podjetij in posameznikov, ki ambiciozno ukrepajo za soočenje s podnebno krizo," je zapisal.

Kot so pojasnili v ZN, so ZDA v sredo pri generalnem sekretarju že uradno vložile papirje o vnovičnem sprejemanju pariškega sporazuma. Po navedbah svetovne organizacije bo za ZDA pariški sporazum ponovno vstopil v veljavo 19. februarja letos.

Ob tem je novega ameriškega predsednika pozval, naj sprejme nov, ambiciozen načrt za boj proti globalnemu segrevanju ozračja.

Izrazil je upanje, da bodo ZDA prevzele vodilno vlogo pri pospeševanju globalnih prizadevanj, tudi s svojim prispevkom k ciljem za leto 2030 pred letošnjim podnebnim vrhom v Glasgowu. Ob tem je poudaril, da se podnebna kriza zaostruje, čas za omejitev globalnega segrevanja ter vzpostavitev podnebnim spremembam prilagojenih družb za zaščito najranljivejših pa se izteka.

V ločenem sporočilu je Guterres tudi čestital Washingtonu za vrnitev v WHO. Kot je poudaril, je podpora WHO ključna pri usklajevanju globalnega boja proti pandemiji covida-19.

EU se veseli sodelovanja z ZDA pri reševanju podnebne krize

Tudi EU pozdravlja odločitev novega ameriškega predsednika Bidna, da se ZDA vrnejo k pariškemu sporazumu. "Z veseljem pričakujemo, da se nam bodo ZDA spet pridružile pri vodilni vlogi v svetovnih prizadevanjih za boj proti podnebni krizi," sta sporočila komisar za zeleni dogovor Frans Timmermans in visoki predstavnik EU Josep Borrell.

EU je v skladu s časovnico pariškega sporazuma že okrepila svojo prostovoljno ambicijo za doseganje ciljev sporazuma. Obljubila je 55-odstotno znižanje toplogrednih plinov do leta 2030 glede na izhodiščno leto 1990, to pa naj bi bil korak do podnebne nevtralnosti unije do sredine stoletja.

"Podnebna kriza je odločilni izziv našega časa, s katero se je mogoče spoprijeti le z združitvijo vseh naših sil. Če se bodo vse države pridružile svetovni tekmi za ničelne emisije, bo zmagal ves planet," sta v sredini izjavi podčrtala Timmermans in Borrell.

Timmermans je, kot so danes dodali v komisiji, na dvostranski videokonferenci že danes popoldne s posebnim predsedniškim odposlancem ZDA za podnebje Johnom Kerryjem razpravljal o pripravi novembrskega podnebnega vrha COP26, ki bo ključen za povečanje svetovnih ambicij. "COP26 v Glasgowu novembra bo ključni trenutek za krepitev globalne ambicije, za ustvarjanje zagona pa bomo izkoristili že prihajajoči zasedanji G7 in G20," sta v izjavi dodala voditelja.

Vrnitev ZDA k pariškemu sporazumu in v WHO pozdravlja tudi Pahor

Tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je pozdravil vrnitev ZDA k pariškem podnebnemu sporazumu in v WHO. "Multilateralizem je spet dobil spodbudo in veljavo. To je pomembno za Slovenijo, EU in ves svet," je ocenil.

Z enim samim ukazom je Biden odpravil tudi poplavo Trumpovih ukrepov v korist korporacij in delovnih mest, ki škodujejo okolju, kot je na primer dovoljenje za odlaganje rudniške nesnage v reke in potoke, rahljanje regulacij o čistem zraku in podobno. V zvezi s tem je agencijam zvezne vlade naročil višje standarde glede izpustov toplogrednih plinov v ozračje iz vozil ter med drugim ustavil izkoriščanje nafte in plina v naravnem zavetišču za divje živali na Aljaski. Odvzel je tudi dovoljenje za gradnjo in delovanje naftovoda Keystone XL za dostavo kanadske nafte v ameriške rafinerije v Mehiškem zalivu.

Mehika pozdravlja odločitev o ustavitvi gradnje zidu na meji, Guterres pa vrnitev ZDA k pariškemu podnebnemu sporazumu in v WHO. Vrnitev ZDA v pariški podnebni sporazum in WHO je pozdravila tudi Kitajska, ki upa na bolj konstruktivne odnose z novim ameriškim predsednikom.

Podpisal je tudi več izvršnih ukazov, ki zadevajo odnos do priseljencev in tujcev. Odpravil je Trumpovo prepoved vstopa v ZDA za državljane določenih muslimanskih držav, ki je leta 2017 povzročila popoln kaos na letališčih, vendar pa jo je vrhovno sodišče ZDA na koncu potrdilo.

Zelo so si oddahnili prebivalci ZDA, ki so jih mladoletne nezakonito pripeljali v državo starši ali skrbniki. Biden je namreč podpisal ukaz, ki te ljudi, ki druge domovine kot ZDA ne poznajo, ščiti pred izgonom. Trump jim je hotel zaščito odvzeti, kar so mu preprečila sodišča.

Biden je glede nezakonitega priseljevanja prepovedal ločevanje staršev in mladoletnih otrok, konec kazenskega pregona za manjše imigracijske prekrške in ukazal ponovno združitev ločenih otrok in staršev. Ukazal je prav tako revizijo Trumpove politike do prosilcev za azil, ki so že v ZDA.

Biden je tudi zaprisegel okrog tisoč vladnih birokratov, kar je potekalo virtualno. Pozval jih je, naj bodo dostojni, pametni in vredni časti, ter jim zagrozil, da bo odpustil vsakega, ki bo nesramen do podrejenih ali sodelavcev.

Biden za zdaj še ne bo spremenil Trumpove politike do prosilcev za azil, ki čakajo na vstop v ZDA v Mehiki, podpisal pa je izvršni ukaz za zaustavitev del na tako imenovanem zidu na meji z Mehiko. Trump je zid napovedoval že med kampanjo leta 2016, vendar projekta, ki je v bistvu ograja, na koncu ni plačala Mehika, kongresnim demokratom pa je uspelo omejiti porabo zveznih sredstev v ta namen.

Mehika je pozdravila Bidnovo odločitev o ustavitvi gradnje zidu na meji med državama, pa tudi njegove druge izvršne ukaze v zvezi s priseljevanjem. "Mehika pozdravlja konec gradnje zidu, priseljensko pobudo v korist tistih, ki so jih mladoletne nezakonito pripeljali v državo starši ali skrbniki, ter pot do dvojnega državljanstva," je tvitnil zunanji minister Marcelo Ebrard.

S posebnim ukazom je uvedel trdnejša etična pravila o zaposlovanju v zvezni vladi, podaljšal je zvezni moratorij na deložacije in zaplembe nepremičnin, podaljšal je pavzo pri odplačevanju študentskih posojil do 30. septembra, zaščitil transseksualne osebe pred diskriminacijo v zvezni upravi in popisal ukaz o pobudi za večjo rasno enakopravnost v vladi.

Prve Bidnove zunanjepolitične poteze je pozdravila tudi nemška kanclerka Angela Merkel, zlasti vrnitev ZDA v pariški podnebni sporazum in WHO. Ob tem mu je obljubila močnejšo podporo Nemčije in tudi Evropske unije pri mednarodnih vprašanjih in tudi vojaško.

"Evropa bo morala skupaj prevzeti več odgovornosti in to ne le vojaško, ampak tudi na diplomatskem področju in pri veliko drugih zadevah," je dejala Merklova. "Dobra novica pa je - mi v Nemčiji smo na to pripravljeni in Evropska unija je na to pripravljena," je poudarila na novinarski konferenci v Berlinu.

Inavguracijske slovesnosti sklenili z ognjemetom

Inavguracijske slovesnosti ob prisegi 46. predsednika ZDA so se sicer v sredo zvečer v Washingtonu sklenile z ognjemetom, ki si ga je Biden z družino ogledal z balkona Bele hiše.

Ovalno pisarno je že malce okrasil po svoje z doprsnim kipom sindikalnega voditelja Cesarja Chaveza in sliko Benjamina Franklina ter fotografijami družine. Zamenjal je tudi preprogo, ohranil pa delovno mizo Resolute, ki je narejena iz hrastovine, uporabljene za izdelavo britanske raziskovalne ladje Resolute.

V kratki izjavi novinarjem je povedal, da mu je Trump v skladu s tradicijo pustil sporočilo, ki je bilo zelo velikodušno. O vsebini pa še ne bo govoril, dokler se o tem ne pogovori s Trumpom, ki se inavguracije ni udeležil, saj še vedno ne priznava volilnega poraza.

Ameriški senat je v sredo zvečer le nekaj ur po zaslišanju v senatnem odboru za obveščevalne zadeve potrdil novo nacionalno direktorico za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines. Prva v senatu potrjena članica vlade novega predsednika Josepha Bidna je dobila 84 glasov, proti pa je glasovalo deset senatorjev.

Prvo novinarsko konferenco je imela tudi predstavnica Bele hiše za odnose z javnostmi Jen Psaki. Po mnenju dopisnikov iz Bele hiše je bila 31-minutna konferenca osvežujoče dolgočasna v primerjavi s tistimi, ki so potekale v času Trumpove Bele hiše. Vsi se namreč še spominjajo prve novinarske konference Seana Spicerja, ki je na Trumpovo zahtevo vztrajal, da je bila njegova množica na inavguraciji največja v zgodovini, čeprav so fotografije iz zraka dokazovale nasprotno. Spicer je kasneje, ko ga je Trump že odpustil, priznal, da je naredil napako. 42-letna Psakijeva je obljubila, da bodo novinarske konference redne, vendar le ob delavnikih, ker, kot je dejala, ni pošast.

Na vprašanje, ali bo govorila resnico ali ščitila Bidna, je Jen Psaki odgovorila, da je Bidnova zaveza vrniti preglednost in resnico v Belo hišo, zato se bo tudi sama trudila za to.
Na vprašanje, ali bo govorila resnico ali ščitila Bidna, je Jen Psaki odgovorila, da je Bidnova zaveza vrniti preglednost in resnico v Belo hišo, zato se bo tudi sama trudila za to. FOTO: AP

Pri Washingtonovem spomeniku je medtem potekala slovesnost na odprtem namesto tradicionalnih inavguracijskih plesov. Prva podpredsednica ZDA Kamala Harris je Američanom povedala, da bodo presegli tudi sedanje težave, njena izvolitev na položaj pa da kaže pravi značaj ZDA.

Prireditev so vodili Tom Hanks, Kerry Washington in Eva Longoria, nastopili pa so Bruce Springsteen, John Legend, Katy Perry, Demi Lovato, Foo Fighters, Justin Timberlake in Jon Bon Jovi.

Na slovesnosti so predvajali video sporočilo treh nekdanjih predsednikov ZDA, ki so Bidnu zaželeli srečo. Obama je dejal, da inavguracija slavi tradicijo mirnega prenosa oblasti, ki je stara dve stoletji. Bill Clinton je Američane pozval, naj se pogovorijo s sosedi in prijatelji, s katerimi se ne strinjajo, George Bush mlajši pa je povedal da Bidnu želi veliko uspeha, ker je njegov uspeh uspeh celotne Amerike.

Na zahodni obali ZDA nekaj nasilnih demonstracij levice proti Bidnu

V ZDA so levičarski protestniki v sredo zvečer v Portlandu v zvezni državi Oregon napadli in poškodovali sedež zvezne službe za priseljevanja in carino (ICE). Podobni protesti so potekali med drugim tudi v Seattlu v državi Washington in Denverju v Koloradu. Protestniki so vzklikali gesla proti policiji in novemu predsedniku ZDA.

Okoli 150 protestnikov je v Portlandu na sedež ICE metalo kamne in jajca. Policija poroča, da so nekateri protestniki nosili ščite, kamne, elektrošoke in podobno opremo, policija pa je proti njim uporabila tudi gumijaste naboje. Natančnih podatkov o aretacijah še ni, poroča ameriška televizija Fox News.

Med protesti čez dan je bil poškodovan tudi sedež demokratske stranke v Portlandu in policija je v tem primeru aretirala osem oseb.

V Seattlu je skupina protestnikov vzklikala gesla proti Bidnu in zahtevala ukinitev ICE ter poškodovala avtomobile. V Denverju so protestno zažgali ameriško zastavo in nasprotovali tako nekdanjemu predsedniku Trumpu kot sedanjemu Bidnu.

V ZDA so se zaradi izkušenj z vdorom Trumpovih podpornikov v ameriški kongres 6. januarja ob Bidnovi sredini inavguraciji bolj bali morebitnega nasilja Trumpovih privržencev, vendar je bilo takih protestov na koncu malo in z majhnim številom udeležencev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (238)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Antoniozmaj
22. 01. 2021 14.26
-1
janšisti, a ste slišal, da je vaš nesposobni migrant, tovariš twito, čestital Bidnu? A niste rekli, da je on takoooo velik in da mu ne bo čestital? 😂😂😂
JE-BI-GA
22. 01. 2021 13.54
+3
Naj ne hiti, pazi naj, da se na vroče vode ne napije se lahko prehladi, ker je že kar v letih in da ne pozabi bukve zapreti, ko podpiše !!!!
bonkintos
22. 01. 2021 13.48
+1
Da si tako hitri podpisnik ,da v nekaj sekundah vržeš na cesto 20-30 tisoč delovne sile bi moralo gospodarstvo amerike malo skrbeti.
hotchilipoper
22. 01. 2021 12.58
+5
Huda služba,da nekaj podpisuješ,pa ne veš kaj
nikhrast
22. 01. 2021 16.41
+0
Pa sploh veš da je to samo za show, administracija za njim je pa poskrbela za vse podrobnosti.
smigol
21. 01. 2021 21.50
+2
Sramota da tut salutiral ni ob vstopu v Capitol hil.
ivan res grozni
22. 01. 2021 10.54
-4
Kdo? Trump? Njemu je dol viselo za ZDA. Njegovo pravo geslo je bilo vedno "Trump first". Celo življenje je goljufal državo s prikazovanjem stalnega bankrota svojih podjetij in je milijarder plačeval po 300 dolarjev davka. Manj kot policist brez naziva!
felix59 drugič
21. 01. 2021 21.37
+3
Kot izgleda ima na miz le 16 knjig. Kje je še ena ?
nikhrast
21. 01. 2021 20.26
-5
Mislim da Slovencem gredo na jetra največ migranti, pa drugačni, kot gayi, trans..., vsaj tako vidim. Trump je tudi vzbujal takšno sovraštvo, upam da bo tega konec. Tu v Severni Ameriki sem obkoljen z migranti, pa tudi drugačnimi, so pa sorodniki, prijatelji, sodelavci, nimam cajta da bi jih sovražil. spoštujem pa vsakega ki je priden, ambiciozen, sposoben... Če punca hodi z muslimanom, pa kaj potem, pije pa rujnega ki je kvaliteten.
samuray1
21. 01. 2021 21.05
+1
No ja,kar se tiče jeter,tudi ti greš marsikateremu na jetre. Razen hujskanja,povej česa je še sposoben tvoj jezdec apokalipse?
Antoniozmaj
21. 01. 2021 21.38
+0
@nikhrast, to ne gredo Slovencem, ampak sektašem. To so verniki v ivanija jansxo, prav tako priseljenca, in verniki v njegovo sekto sds. Z visokim IQ se tudi ne morejo pohvalit, verjamejo pa v razne zarote, še živeče partizane...
ivan res grozni
22. 01. 2021 10.57
+2
Slovenija je edina evropska država, po nacistični Nemčiji, ki je izbrisala pripadnike kakega naroda. Taka usoda je doletela tudi otroke slovenskih mater, rojene v Sloveniji, ker je bil oče z "mekim ć-jem.
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.01
-3
samuraY 1: Nikhrast piše pozitivno in povezovalno, hujskate samo vi. Brez migrantov Slovenija ne bi igrala na svetovnem nogometnem prvenstvu in ne bi bila evropski prvak v košarki. Ne bi imeli Dončića, Dragića, ...
Maxx365
21. 01. 2021 20.23
+0
Ja, Biden bo še moral kar veliko gnoja pokidati za trumpom
awontuwej
22. 01. 2021 09.01
-1
anatomija
21. 01. 2021 19.41
+3
A je med izvršnimi ukazi tudi , da se Janševe kuverte ne odpira .
Maxx365
21. 01. 2021 20.19
+1
... in da se janezovih tvitov ne bere, v izogib slabosti v želodcu
awontuwej
22. 01. 2021 09.02
-1
Dovoljeno samo na WCju, v terapevtske namene...
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.02
+0
Ni, ker tako nizko kot Janša ne more pasti.
toti mišek
21. 01. 2021 19.38
+1
Kaj so starčku dali za podpisat?
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.02
-1
Bolje starček kot najbolj neumen predsednik v zgodovini tega planeta.
myphone
21. 01. 2021 19.02
+3
Biden je že imenoval transgenderja dr. Rachel Levine za pomočnika v zdravstvenem resorju.
smigol
21. 01. 2021 21.45
+1
riss
21. 01. 2021 18.22
+4
Baje bo prvi uradni obisk namenjen prav Sloveniji. Sprejela ga bo KUL, če bodo zraven povabili tudi JJ, ne poročajo. Biden bi se rad naši levici zahvalil za neomajno podporo, ki je še ni imel noben kandidat za predsednika USA iz bivše komunistične države, kjer so pa prenovitelji ostali kontinuiteta zavržnega sistema.
riss
21. 01. 2021 18.16
+5
Do sedaj nikoli, NIKOLI ni bilo toliko govora o ameriških volitvah. Ve se zakaj je temu tako. Zaradi JJ.
Antoniozmaj
21. 01. 2021 21.40
+1
zaradi tvojega mentalno bolanega psihota se po celem svetu govori o teh volitvah in o njem
awontuwej
22. 01. 2021 09.03
-3
Tovariš Jajo je poskrbel za prepoznavnost Slovenije v svetu. Zaradi njega nas imajo za državo debi.ov...
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.04
-1
Erin Straus
21. 01. 2021 17.36
+4
SIKIMIKI SI VIO ZAJ KO JE TRUMP ZGUBO , BOMO VSI DOBLI CEPITEV ZA KOVID V RAMO FOR FREE! BILL GATES BO ZMAGAL OCITNO! JE TAK SIKI MIKI???
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.07
-2
Bill Gates nima ničesar s cepivi, nima niti ene delnice v farmacevtskih podjetjih, čeprav jih ima v več kot tridesetih podjetjih. Podatki o tem so javni in jih najdete na spletu. Možganske vsadke izdeluje Elon Musk v borbi proti demenci.
nikhrast
21. 01. 2021 16.30
-4
Vidim da jih precej zavida Bidnu. Pa niste videli kakšen kaos je povzročal Trump, zgago delal vsepovsod, skoraj povzročil državljansko vojno. Vse ne bo zdaj rožnato, samo upamo da se konča to sovraštvo do drugačnih, drugače mislečih, pa seveda migrantov.
Maxx365
21. 01. 2021 20.21
-1
29.000 laži in zavajanj trumpa v štirih letih, ti bi pa na druge valil krivdo? LOL
smigol
21. 01. 2021 21.49
+2
Trump ni imel nič proti legalnim migranto. Enako je pri nas legalni migranti niso problem ilegalni pa so problem. Zdaj pa še vprašanje zate pametnjakovič, kdo je kriv in kdaj se je začelo s to migrantsko krizo v evropi pri nas? Aja vojna v Siriji, aja Obama pa demokrati ahaaa sej res
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.10
-2
Očitno verjamete tudi v ploščato Zemljo?
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.16
-1
Je zato gradil zid na mehiški meji? Ilegalne migrante ustvarjajo države, ki jih prečkajo. Tudi v Evropi je enako. Tistim, ki so prišli do naše meje so vzeli njihove dokumente in jih uničili grški, srbski, bosanski ali hrvaški policisti. Pod Trumpom so bile ZDA močno vojaško angažirane v Siriji in Libiji in izvajale teroristične napade z droni na državnike muslimanskih držav.
niktalop
21. 01. 2021 16.12
+3
Naj hiti podpisovati kar mu dajo v podpis tisti ki so ga postavili na to mesto saj bo zaradi starosti in napredujoče demence kmalu pozabil kdo je in kakšno funkcijo opravlja.
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.19
-2
Podpisoval je to, kar je sam pripravil in je obljubljal v svoji predvolilni kampanji. Ničesar drugega!!! Same pozitivne stvari. ZDA vrača med civilizirane države.
Erin Straus
21. 01. 2021 15.25
+2
seveda je junak zacel! on nic ne bo cakal 1.mesec, kot je v navadi pri nas! torej 11mesecni mandati,saj en mesec pozenejo na barcafe za 45centov/2dcl v parlamentarni menzi...
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.20
Pri nas je mesec dni v navadi???Janša je odstavljal ljudi že prve ure po prevzemu.
Brdavssar
21. 01. 2021 14.08
-8
Dr. Jashari..je baje že čestital...sprevrženec...
robespierre16
21. 01. 2021 13.14
-6
g.Biden....zdej k ste dobili še najbolj željene čestitko k izvolitvi....😂😂😂😂...ni hudič ,da Vam ne bi ratalo...pa bodmo še mal resni....začeli ste odlično....
Okoliletajo?a
21. 01. 2021 12.59
+3
dobro, to mu je vzelo 5 minut. Ni se še zmatral.
ivan res grozni
22. 01. 2021 11.21
+1
Priprave teh odlokov so mu morda vzele mesece?