Tujina

Biden sprejema nove ukrepe proti strelnemu orožju v ZDA

Washington, 24. 06. 2021 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil nekaj ukrepov za zmanjšanje nasilja s strelnim orožjem v ZDA, ki zadnje čase spet zelo narašča. Ker ne more zmanjšati razširjenosti orožja v ZDA, se bo posvetil kriminalcem in nezakoniti trgovini z orožjem.

Kriminal v ZDA po umirjanju pandemije covida-19 spet narašča. Načrt Joeja Bidna je usmerjen v zagotavljanje dodatnega denarja mestom, ki potrebujejo več policistov, in ukrepe proti nezakoniti trgovini z orožjem.

"Ti trgovci s smrtjo kršijo zakon za dobiček. Če boš zavestno prodal orožje nekomu, ki ga ne sme imeti, te bomo našli in ti odvzeli dovoljenje za prodajo orožja. Zagotovili bomo, da ne boš mogel več prodajati smrti in divjanja po naših ulicah," je napovedal predsednik ZDA.

Bidnov načrt v bistvu kaže na njegovo nemoč, saj je edino, kar lahko res kaj spremeni na bolje, ukrepanje ameriškega zveznega kongresa, kjer pa poslanci, ki so pod vplivom orožarskega lobija ali iskreno prepričani v sveto pravico Američanov do orožja, ne bodo ukrepali. Tudi Biden sam na primer ni za prepoved orožja.

Bidnova vlada namerava ukrepati predvsem proti prodajalcem orožja, ki kršijo zakon.
Bidnova vlada namerava ukrepati predvsem proti prodajalcem orožja, ki kršijo zakon. FOTO: AP

Zagovarja pa učinkovitejše preglede morebitne kriminalne preteklosti kupcev orožja, ki jih trenutno izvajajo le trgovine z orožjem. Vsakdo pa lahko brez omejitev orožje kupi na orožarskih sejmih in zasebno. Republikanci v kongresu so proti temu, kakor so tudi proti vsem ukrepom, ki jih je v torek nanizal Biden, razen povečanja sredstev za policijo.

Biden je proti pozivom demokratske levice, naj se policiji zaradi tradicije nasilja odvzamejo sredstva. Tudi velika večina Američanov tega ne podpira, saj se zavedajo, da bodo policiste potrebovali, še posebej sedaj, ko narašča kriminal.

"To ni čas, da obrnemo hrbet policiji," je dejal Biden in razložil, da kriminal v ZDA običajno narašča v poletnih mesecih, tokrat pa svoje prispeva še odpiranje ZDA po pandemiji covida-19. Biden je že predvolilno kampanjo za predsednika ZDA napovedal povečanje sredstev za policijo, obenem pa tudi prizadevanja za reforme.

Njegova vlada namerava sedaj ukrepati predvsem proti prodajalcem orožja, ki kršijo zakon. Po novem menda ne bo več milosti in vsaka prodaja orožja nekomu, ki ga ne bi smel kupiti, bo prinesla odvzem dovoljenja.

Pravosodno ministrstvo ZDA bo vodilo posebno delovno skupino za spremljanje trgovine z orožjem, v kateri bodo agenti iz petih vladnih agencij. Pravosodni minister ZDA Merrick Garland je sporočil, da bo delovna skupina preiskovala in motila mreže, ki usmerjajo nezakonito strelno orožje v ameriške skupnosti s tragičnimi posledicami. Posvetili se bodo kanalom nezakonite trgovine z orožjem v New Yorku, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu in Washingtonu.

Denar za boj proti nezakoniti prodaji orožja je že v zadnjem paketu pomoči zaradi pandemije covida-19. Biden je opozoril, da lahko 350 milijard dolarjev porabijo za najemanje dodatnih policistov, plačilo nadur, pregon trgovcev z orožjem in tehnologijo, ki bo bolje spremljala nezakonito trgovino.

Nasilni kriminal v ZDA sicer letos ni nič večji, kot je bil pred desetletjem ali manj, vendar narašča število umorov in strelskih napadov, predvsem v večjih mestih, kot so Chicago, Los Angeles, Minneapolis, Portland, Baltimore, Baton Rouge, Houston in New York.

Koronavirus pasica nova
  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
24. 06. 2021 16.39
Desnica največ izkorišča ta drugi amandma, pravica do nošenja orožja je bila primerna par stoletij nazaj ko so se Američani še borili za samostojnost. Pozneje je orožje odigralo pomembno vlogo pri osvajanju zahoda, zdaj pa ne vidim zakaj vse to avtomatsko orožje v rokah navadnega folka.
Jež
24. 06. 2021 09.09
+1
Biden se bo posvetil kriminalcem in nezakoniti trgovini z orožjem..hhahahahaha .itk ja 😂😂😂😂😂
Antoniozmaj
24. 06. 2021 08.59
-3
janšisti, kje je pa kaj predsednik trump?
Jež
24. 06. 2021 09.10
+1
CelindaAndre
24. 06. 2021 08.54
+7
Baje bodo prepovedali lesene loke in sulice...pa po jajcah se bo praskal naprej.
LockheedMartin
24. 06. 2021 08.43
-2
Črnci se vsakodnevno streljajo in pobijajo v getih, v mestih kjer so zakoni o orožju najbolj striktni... demokrati bi pa orožje vzeli delavski srednji klasi, ki ga uporablja več ali manj za hobi in za obrambo. Biden pa naj utihne ker sploh ni legitimni predsednik, ampak navadna lutka globalistov. Resnica bo prisla na dan.
Posteni
24. 06. 2021 13.41
+1
ni mi jasno,,vsak dan pljuvate po ameriki kok so kavboji in kok je preveč orožja,, zdej vam pa spet ni prou.. kaj bi sploh radi ??!!
Jan zan 1234
24. 06. 2021 08.36
+5
Tu pa se bos pokakal...pa se zavedal se tega nebos Biden!! Orozje je tam kultno...
Tone 12345
24. 06. 2021 08.34
+5
Ta je ta svoje že zdavnaj odslužu in bi moral že 10 let uživat jesen življenja
Madžaroš
24. 06. 2021 08.14
-6
Ukinimo policijo pa to a ne bide hahaha
Covidus
24. 06. 2021 08.23
+7
Jaz bi ljudem odstranil orožje, kaj pa ti? Nihče ni rekel ukinimo policijo, desni kot vedno zavajate, kaj tvoj lider mu je že čestital?
silly
24. 06. 2021 08.25
+4
Madžaroš
24. 06. 2021 08.54
-4
Ti bi ljudem vzel da bi ti lahko mirno z orožjem kupljenim na črno kolovratil okoli