Tujina

Sunak tudi uradno britanski premier: 'Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari'

London, 25. 10. 2022 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Rishi Sunak je po srečanju s kraljem Karlom III. tudi uradno postal 57. predsednik vlade Združenega kraljestva. Kralj ga je povabil k sestavi vlade. Sunak je sicer tretji premier Velike Britanije v letošnjem letu, funkcijo pa prevzema kot najmlajši premier v zadnjih dveh stoletjih. "Zgradil bom vlado, ki bo predstavljala najboljše iz naše stranke," je dejal. Evropska komisija ga je pozvala k spoštovanju dogovorov z EU, sklenjenih po brexitu, zlasti severnoirskega protokola. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mu je čestital, iz Moskve pa so sporočili, da se tudi pod njegovim vodstvom ne nadejajo izboljšanja odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo.

Potem ko se je Liz Truss z besedami: "Verjamem v Veliko Britanijo in v Britance", javno poslovila od svojega stolčka, je prišla novica, da se je Rishi Sunak že sestal s kraljem Karlom III., slednji ga je povabil k sestavi vlade, s tem pa je Sunak tudi uradno postal britanski predsednik vlade.

Gre za eno ključnih ustavnih vlog kralja, ki jo je pokojna kraljica Elizabeta II. jemala zelo resno. Kljub slabemu zdravju je zato izvedla tudi svoj zadnji sestanek z Liz Truss, ko je prejšnji mesec prevzela premierski stolček.

Rishi Sunak in kralj Karel III.
Rishi Sunak in kralj Karel III. FOTO: AP

Po srečanju se je novi premier odpravlja na Downing Street, kjer je nagovoril javnost. V uvodu se je dotaknil svoje predhodnice: "Občudoval sem njeno željo po ustvarjanju sprememb, vendar pa je bilo ob tem storjenih nekaj napak." Kljub temu pa ni ravnala narobe, ko je želela izboljšati rast v državi, je dodal, a ob tem zagotovil, da je odločen popraviti napake, ki jih je storila njegova predhodnica. "To delo se začne takoj," je nadaljeval.

Poudaril je tudi, da se Velika Britanija trenutno sooča z globoko gospodarsko krizo. Ostajajo pa tudi posledice zaradi covida-19. "V času, ko sem bil kancler, sem za zaščito ljudi in podjetij naredil vse, kar sem lahko," je dejal. To namerava delati tudi kot premier. "Izzivom, s katerimi se soočamo danes, bom vnesel enako sočutje," je dejal in dodal, da naslednji generaciji ne bo pustil "dolga za poravnavo, za katerega smo bili prešibki, da bi ga plačali sami".

Sam je pripravljen državo voditi v prihodnost. "Zgradil bom vlado, ki bo predstavljala najboljše iz naše stranke," je dejal ter zagotovil, da si bo prislužil zaupanje ljudi. "Naše države ne bom združil z besedami, ampak z dejanji. Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari," je prepričan.

Rishi Sunak je nagovoril javnost
Rishi Sunak je nagovoril javnost FOTO: AP

Sunaku iz Bruslja poziv k spoštovanju dogovorov, v Moskvi ne verjamejo v boljše odnose

Evropska komisija je Sunaka pozvala k spoštovanju dogovorov z EU, sklenjenih po brexitu, zlasti severnoirskega protokola. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski mu je čestital, iz Moskve pa so sporočili, da se tudi pod njegovim vodstvom ne nadejajo izboljšanja odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo.

"V teh težkih časih za našo celino računamo na trdne odnose z Združenim kraljestvom za obrambo skupnih vrednot ob spoštovanju sklenjenih sporazumov," je tvitnila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Evropski komisar, pristojen za odnose z Londonom po brexitu, Maroš Šefčovič, pa se je zavzel za nadaljevanje sodelovanja, "vključno z delom za iskanje skupnih rešitev v okviru severnoirskega protokola".

V Londonu bi namreč radi zaobšli protokol, sklenjen med Brusljem in Londonom, ki omogoča odprto mejo med Irsko in Severno Irsko, a obenem vzpostavlja carinski nadzor med Veliko Britanijo in Severno Irsko. 

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v čestitki izrazil pričakovanje, da bodo še naprej sodelovali z Londonom pri trenutnih izzivih, med drugim glede vojne v Ukrajini in njenih posledic za Evropo in svet. Za nadaljevanje sodelovanja z Londonom v okviru Nata in skupine industrijsko najbolj razvitih držav G7 se je po poročanju tujih tiskovnih agencij zavzel nemški kancler Olaf Scholz. Sunaku je čestitala tudi nova italijanska premierka Giorgia Meloni, ki je zapisala, da se veseli sodelovanja in podpore skupnim vrednotam svobode in demokracije. 

Čestital mu je tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dejal, da si želi še okrepiti odnose z Londonom. Sunak je sicer danes v prvi izjavi dejal, da bo Velika Britanija podpirala Ukrajino do konca vojne. Medtem je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov menil, da imenovanje novega britanskega premierja ne bo prispevalo k izboljšanju odnosov med državama. "Rusija ne vidi podlage ali upanja za izboljšanje odnosov," je dejal.

Še preden ga je kralj Karel III. danes uradno imenoval za premierja, je Sunaku čestital ameriški predsednik Joe Biden, ki je poudaril, da je dejstvo, da bo Veliko Britanijo vodila oseba indijskega rodu, prelomna. Že v ponedeljek mu je čestital tudi indijski premier Narendra Modi in izrazil upanje, da se bodo zgodovinske vezi med državama spremenile v moderno partnerstvo.

Čakajo ga številni izzivi

Nekdanjega finančnega ministra, zdaj 57. premierja Velike Britanije čaka težka naloga, saj se britansko gospodarstvo sooča s številnimi težavami, od brexita in pandemije do vojne v Ukrajini in posledične energetske krize ter inflacije, vladajoči konservativci pa z nizko priljubljenostjo v javnosti.

V prvem nastopu po izvolitvi v ponedeljek je Sunak dejal, da bo delal dan in noč, da bi uresničil zaveze Britancem. Ob zahtevnih izzivih na več področjih, s katerimi se sooča Združeno kraljestvo, je poudaril pomen stabilnosti in enotnosti.

Opozicija v britanskem parlamentu je sicer po odstopu Trussove zahtevala predčasne volitve, a imajo konservativci v parlamentu absolutno večino in na ta predlog niso pristali.

Britanski finančni minister ostaja Hunt, brez sprememb tudi na zunanjem in obrambnem ministrstvu

Sunak bo na mestu finančnega ministra obdržal Jeremyja Hunta, ki ga je na ta položaj tik pred odstopom imenovala njegova predhodnica Trussova. Za podpredsednika vlade in pravosodnega ministra je imenoval Dominica Raaba. Na mestu zunanjega ministra ostaja James Cleverly, na mestu obrambnega pa Ben Wallace.

Hunt je finančni minister postal, potem ko je načrt njegovega predhodnika Kwasija Kwartenga o znižanju davkov zamajal finančne trge in povzročil padec funta. Po imenovanju je v začetku prejšnjega tedna takoj preklical skoraj vse načrtovane ukrepe, hkrati pa napovedal, da so pred državo težki časi. Kljub zamenjavi finančnega ministra, ki mu je uspelo stabilizirati razmere na trgih, se premierka Truss ni obdržala na čelu vlade in je prejšnji četrtek napovedala odstop, danes pa je tudi formalno odstopila.

Načrtovano je, da bo finančni minister 31. oktobra predstavil nov proračunski predlog. 55-letni Hunt je član britanskega parlamenta od leta 2005, med drugim je bil zdravstveni in zunanji minister. Za novega pravosodnega ministra, ki bo tudi podpredsednik vlade, pa je Sunak imenoval svojega zaveznika, nekdanjega zunanjega ministra in sekretarja za brexit Raaba.

Vodja diplomacije ostaja James Cleverly. Na ta položaj ga je imenovala Trussova in je prvi temnopolti britanski zunanji minister. Obrambni minister bo tudi v novi vladi Ben Wallace. Na tem položaju je od leta 2019. 

Ministrica za odnose s parlamentom ostaja Penny Mordaunt, ki je morala v boju za premierski stolček priznati premoč Sunaku. Le šest dni po tem, ko je odstopila, pa se na čelo notranjega ministrstva vrača Suella Braverman. Grant Shapps, ki jo je na tem stolčku nadomestil, bo odslej zadolžen za vodenje gospodarskega resorja.

Gillian Keegan bo še naprej ministrica za izobraževanje, Therese Coffey pa ostaja na čelu okoljskega ministrstva. Mandat je bil med drugim podaljšan tudi dosedanjemu zdravstvenemu ministru Stevu Barclayu. V vlado se vrača tudi vplivni član torijcev Michael Gove, ki mu je bil zaupan resor za zmanjševanje razlik med bogatejšimi in revnejšimi regijami. Novi vodja poslanske skupine konservativcev pa je postal Simon Hart, ki je na tem položaju nasledil Wendy Morton.

Sunak, ki je danes uradno postal novi premier, naj bi še sporočil tudi imena preostalih ministrov svoje vlade. Nekateri dosedanji ministri so že dopoldne sporočili, da odhajajo, med njimi gospodarski minister Jacob Rees-Mogg, sicer tesen zaveznik bivšega premierja Borisa Johnsona, ter pravosodni minister Brandon Lewis.

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ugovor vesti 133.člen
25. 10. 2022 21.56
+0
Zagovornik brexita in proti migrantske politike. Le kam bodo lahko še šli migranti iz naše SLO, ker jih edini še tako velokodušno sprejemajo naši levičarji!?
Golob je car
25. 10. 2022 18.59
+1
Tudi v dlo bi bil boljsi indijec kot to kar imamo
Golob je car
25. 10. 2022 19.00
+0
Mr.Who
25. 10. 2022 17.18
+6
Da ne boste preveč malomeščanski. Tip nima veze z "malim" Indijskim človekom. Tip je miljonar poročen z miljarderjevo hčerko. Ima narejen Oksford ( za tiste amebe, ki se iz njegove rase norca delate ). Drugače pa je tip totalen snob. V mladosti je izjavil, da se ne druži z working class otroki. Ta človek je nastavljen s strani kapitala, kot Obama. Ni izvoljen niti v parlament, niti za preimerja. To vam je demokracija!
nikhrast
25. 10. 2022 17.50
-2
Spet eden ki nima pojma o parlamentarni demokraciji. V Sloveniji tudi Golob ni bil izvoljen za premiera, premiera izbere vodilna stranka v parlamentu. Sunak je pa pristen Britanec, rojen v Southamptonu.
Mr.Who
25. 10. 2022 16.37
+3
Tip ni bil izvoljen niti v parlament, kaj šele za premierja!!! In to je demokracija, hahahahahah. Oni se potem rogajo Kubi, Venezueli, S.Koreji, Iranu, Rusiji.
Millady
25. 10. 2022 20.13
+1
25. 10. 2022 16.24
+1
Jim je zmanjkalo svojih???
Thor
25. 10. 2022 15.59
+2
sankcije proti rusiji padejo saj indija sankcijam nasprotuje
3320
25. 10. 2022 15.07
-1
Multikulti, poguba.
Farmojšter
25. 10. 2022 14.52
+7
Kaj pa Jansha, posvojeni sin, od kje je že on prišel?
User1538643
25. 10. 2022 14.38
+3
Sunak tudi uradno britanski premier: 'Skupaj lahko dosežemo neverjetne stvari'. Klaus si mane roke.
Stauffenberg
25. 10. 2022 13.57
+3
Še malo in dočakal bom dan, ko bo tu na sončni strani Alp predsednik vlade doma nekje iz Dolenjske.
Thor
25. 10. 2022 16.01
+3
Victoria13
25. 10. 2022 13.47
+12
Dobro gre to Angležem župan Londona Pakistanec, premier Indijec...
nikhrast
25. 10. 2022 15.42
-2
No, pa le en pozitiven komentar, realnost multi-kulti tu na zahodu.
Posteni
25. 10. 2022 15.51
+2
Jap..sam da so za razliko od nasih te kr dobr naturalizirani ...
Mukec
25. 10. 2022 13.47
+5
Še ena lutka več.
robespierre16
25. 10. 2022 13.46
-5
Golobovi plesni tečaji se nezadržno sirijo po Evropi.....😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Stauffenberg
25. 10. 2022 13.41
+6
Če ima VB kot glavna v Commonwealthu moč postaviti ali odpoklicati premiera Kanade, potem je jasno, da lahko postavi doma katerokoli politično lutko.
nikhrast
25. 10. 2022 15.46
+0
Pa kaj blebetaš, sploh veš kakšna je vloga monarha ali predsednika v parlamentarnem sistemu. Pa kakšne traparije bereš.
Blue Dream
25. 10. 2022 13.39
+6
A Larry je odobril tole?
Millady
25. 10. 2022 13.38
+8
Haha..kraljica se na sveže obrača v grobu.
Yoka Nono
25. 10. 2022 13.33
+10
Če je pri nas bil polalbanec PV ,bo pa tudi ta za tam dober.
Millady
25. 10. 2022 13.36
+3
Hehe....S to razliko, da je ta zelo izobražen :))
number46
25. 10. 2022 13.32
+6
Jaz upam, da jih indijc spravi v red.
zelen
25. 10. 2022 13.25
+3
še en lažnjivi kljukec
Marcus Aureliuss
25. 10. 2022 13.22
+5
Lahko postanejo kolonija ZDA...