Tujina

Trump prvič po šestih dneh v javnosti: v črnem plašču, v dežju in brez dežnika

Washington, 11. 11. 2020 08.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Maruša Slana, STA, Tina Švajger
Komentarji
571

Medtem ko je novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden že spregovoril z nekaterimi tujimi voditelji, aktualni predsednik Donald Trump še ne želi priznati poraza. Če je bil Biden v preteklih dneh do svojega predhodnika v Beli hiši še razumevajoč, pa je tokrat dejal, da se Trump z zanikanjem izidov volitev spravlja v zadrego. Ta se je medtem prvič po šestih dneh pojavil v javnosti – ob dnevu, posvečenem ameriškim veteranom, se je padlim vojakom poklonil na pokopališču v Arlingtonu. Oblečen v črn plašč, v dežju in brez dežnika.

Pred novoizvoljenim predsednikom Bidnom so številni izzivi, še največji med vsemi pa je pandemija koronavirusne bolezni.
Pred novoizvoljenim predsednikom Bidnom so številni izzivi, še največji med vsemi pa je pandemija koronavirusne bolezni. FOTO: AP

Joe Biden je prvič odgovarjal na vprašanja novinarjev, odkar je bil razglašen za zmagovalca letošnjih volitev. Čeprav je v preteklih dneh Donaldu Trumpu še ponujal čas, da se sprijazni s porazom, je bil Biden tokrat veliko ostrejši do aktualnega predsednika. Meni namreč, da se Trump z zanikanjem izidov volitev in neutemeljenimi obtožbami o goljufijah na voliščih spravlja v zadrego. "Mislim, da to ne bo v prid predsednikovi zapuščini," je dejal.

Anketa agencije Reuters ugotavlja, da 80 odstotkov Američanov verjame, da je demokrat Joe Biden zmagal na predsedniških volitvah v ZDA, od tega tudi 60 odstotkov republikancev.

Čeprav v Beli hiši Bidna (še) ne priznavajo kot zmagovalca, je obljubil, da se bo njegova ekipa nemudoma lotila dela in pripravila strategije za spopad s številnimi krizami, s katerimi se soočajo Američani.

Biden je novinarjem razkril, da je v torek opravil že nekaj telefonskih klicev s tujimi voditelji. Med drugim se je pogovarjal z britanskim premierjem Borisom Johnsonom, francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom in nemško kanclerko Angelo Merkel. "Sporočil sem jim, da se je Amerika vrnila. Vrnili se bomo v igro," je povedal Biden.

Kot eno od možnih kandidatov za kabinet novoizvoljenega predsednika Bidna omenjajo tudi senatorko slovenskega rodu Amy Klobuchar. Biden in člani njegove ožje ekipe naj bi se močno nagibali k temu, da jo povabijo medse, kot možno izbiro pa jo vidijo na več položajih – vključno s funkcijo generalne državne tožilke ali sekretarke za kmetijstvo, poroča CNBC.

Trump prvič po šestih dneh v javnosti

Trump je medtem sporočil, da bo na koncu zmagovalec volitev on, čeprav so ga vse večje ameriške televizijske hiše, med drugim tudi Trumpu zvesti Fox News, razglasile za poraženca. Na Twitterju je objavil več tvitov z velikimi tiskanimi črkami o "množičnem štetju glasovnic" in zatrdil: "Zmagali bomo!" Twitter je njegove objave označil za 'sporne'.

Prav tako se je prvič po šestih dneh pojavil v javnosti – v počastitev dneva veteranov je obiskal nacionalno pokopališče v Arlingtonu. Na deževno in mračno sredino jutro se je v dežju, brez dežnika in oblečen v plašč sprehodil do grobnice neznanega vojaka. A tudi tokrat ni šlo brez ironije – njegov 'poklon' prihaja le nekaj dni po tem, ko je odpustil obrambnega ministra in druge najvišje uradnike.

Trump na pokopališču v Arlingtonu.
Trump na pokopališču v Arlingtonu. FOTO: AP

Medtem se je ob spominskem dnevu veteranom v Filadelfiji poklonil tudi novoizvoljeni predsednik Biden. Iz njegove pisarne so ob tem medijem posredovali kratko izjavo v čast narodnim veteranom, v kateri Biden poudarja, da so si prislužili zahvalo in spoštovanje. "Ženske in moški, ki so se borili in žrtvovali za našo državo, so junaki. Zaslužili so si našo zahvalo in predvsem naše spoštovanje," je navedeno v izjavi.

Televizijske razglasitve zmagovalcev sicer niso uradne. Uraden izid volitev bo znan 14. decembra, ko se bo sestal elektorski kolidž.

Iz zvezne države Georgia pa so medtem sporočili, da bodo glasovnice vnovič prešteli na roke. "Ker gre tako na tesno, bo treba v vsakem okrožju opraviti popolnoma ročno štetje," je na novinarski konferenci v Atlanti dejal republikanski državni sekretar Brad Raffensperger. "To bo pomagalo zgraditi zaupanje," je dodal. Tudi Trumpova ekipa je potezo Georgie označila za "pomemben prvi korak".

Republikanci sicer Trumpu še vedno stojijo ob strani, eden od njegovih najzvestejših ministrov, zunanji minister Mike Pompeo, pa je v torek na novinarski konferenci dejal, da je State Department pripravljen na gladko tranzicijo v drugo vlado pod vodstvom Donalda Trumpa, in se pri tem nasmehnil.

Donald Trump je konec tedna preživel na igrišču za golf, ob vrnitvi pa je podpornikom dal vedeti, da boj še ni končan.
Donald Trump je konec tedna preživel na igrišču za golf, ob vrnitvi pa je podpornikom dal vedeti, da boj še ni končan. FOTO: AP

Viri blizu Bele hiše po poročanju CNN pravijo, da naj bi se predsednik Trump danes znova sestal s svojimi političnimi svetovalci, s katerimi bodo razpravljal o prihodnjih korakih v boju s – po Trumpovo – lažnim oziroma ponarejenim izidom volitev. Podoben sestanek naj bi imeli že v torek.

Ameriški obveščevalci zaskrbljeni, kaj bo Trump počel z državnimi skrivnostmi

Washington Post medtem poroča, da naj bi ameriške obveščevalce in strokovnjake za nacionalno varnost skrbelo, kaj bo predsednik ZDA Trump počel z državnimi skrivnostmi, potem ko bo moral januarja oditi s položaja. Trump je do zdaj že selektivno razkrival državne skrivnosti za napade na politične nasprotnike, pridobivanje političnih prednosti ali za postavljanje pred tujimi vladami, poroča časnik.

Predsednik se med vladanjem seznani s številnimi skrivnostmi, med drugim s postopkom sprožitve jedrskih raket, z obveščevalnimi zmogljivostmi, na primer s tem, kje imajo ZDA vohune na tujem, in razvojem novih oborožitvenih sistemov. Vse to je lahko za tuje države dragocena zadeva, za katero so pripravljene drago plačati.

Demokrati so si zagotovili še 218. sedež in s tem večino v predstavniškem domu. Razmerja moči pa še niso jasna v kongresu, kjer bo odločilno vlogo odigral izid volitev v zvezni državi Georgia. To sicer niso rezultati, ki so jih demokrati pred volilnim dnem pričakovali. Številne projekcije so jim namreč napovedale še več sedežev.

Do zdaj ni nihče niti pomislil na nevarnost, da bi nekdanji predsednik ZDA razkrival državne skrivnosti. Vendar pa je Trump globoko zadolžen in jezen na uslužbence vlade, o katerih je prepričan, da so ga spotikali zadnja štiri leta, opozarja ameriški časnik.

Po drugi strani pa obveščevalce pomirja to, da Trump med prejemanjem obveščevalnih poročil ni bil nikoli pozoren na podrobnosti, obenem pa menijo, da ni nikoli prav razumel, kaj se dogaja.

"Edini blagoslov je, da ni bil nikoli pozoren. Sposoben in informiran predsednik s Trumpovim značajem bi lahko pomenil katastrofo," je izjavil nekdanji glavni pravnik pravosodnega ministrstva ZDA v vladi Georgea Busha mlajšega Jack Goldsmith.

Melania Trump v Belo hišo ne namerava povabiti Bidnove soproge, kot to veleva ameriška tradicija.
Melania Trump v Belo hišo ne namerava povabiti Bidnove soproge, kot to veleva ameriška tradicija. FOTO: AP

Melania še ni poklicala Bidnove soproge

Prva dama ZDA Melania Trump se, tako kot njen soprog, še naprej vede, kot da Trump volitev ni izgubil. Vir iz Bele hiše je za CNN povedal, da Melania še ni poklicala Jill Biden, soproge novoizvoljenega predsednika.

Na današnji dan pred štirimi leti je Melania Trump na povabilo takratne prve dame Michelle Obama, kot je to v ZDA običajno, prišla na obisk Bele hiše. A tokrat je drugače. Trumpova soproga v bližnji prihodnosti še ne razmišlja o srečanju z novo prvo damo, njena ekipa pa se trenutno pripravlja na prihajajoče praznike, še poroča CNN.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (571)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pandemia
12. 11. 2020 16.30
+1
zakaj ustrajate po neki agendi. BIDEN trenutno ni predsednik in velika velika vrjetnost je, da ne bo. dokazol imate na 1000 ampak ta stran o temu ne pise nic. zavajanje se nadaljuje. to da se odpira sojenje proti medijem vam nic ne pisejo tej mediji tukaj. kaj nimate dostopa do informacij ali namerno zavajate nas? ma vi mislite da je 73 Miljonov glasov za Trumpa lari fari in da to so bedaki?
brus li
12. 11. 2020 20.25
letang
12. 11. 2020 09.04
+1
Adijo frizura,he he...
Mptric
12. 11. 2020 08.23
+4
Prodal bo Jansi skrivnosti...ker pa je jansa twitnil da ima zmago pa bo dobil popust
mikica247
12. 11. 2020 08.21
+1
Imam občutek, da bo Tramp po tem ko ne bo vec predsednik in bo njegovo varovanje manjse, cvilil kot pes v nekem Al Sarabijevem zaporu.
Ka pa mislis
12. 11. 2020 08.04
-3
kramp itak gres na smetisce. lahk bi prsu v eurosport trenirki
hotchilipoper
12. 11. 2020 08.09
+3
Christi Miles
11. 11. 2020 21.50
+17
"Televizijske razglasitve zmagovalcev sicer niso uradne. Uraden izid volitev bo znan 14. decembra, ko se bo sestal elektorski kolidž". No, vsaj enkrat ste napisali, kdaj bodo objavljeni uradni rezultati. Pa tudi drugod bodo šteli, ne samo v Georgi
Borisj
11. 11. 2020 21.46
+1
Kdorkoli govori, da je Trump dober predsednik, ker ni sprožil nobene obsežne vojne, ne ve kdo to sploh je. Trump ne razume razvoja sveta po letu 1945 in tudi ne pred letom 1945, če smo že pri tem, ne razume geopolitike in ga to sploh ne zanima. Njega je vedno najbolj zanimalo domače igrišče. Podreditev stranke, vladnih agencij, demonizacija medijev, stalna priljubljenost izključno pri lastni bazi, prestiž zase, za svojo družino, itd... Če takemu politiku resnično uspe povsem ideološko oprati lasten narod, postanejo še bolj prevzetni in paranoični. Takrat se pa začnejo globalne vojne, zgodovina je jasna glede tega.
mferk1
11. 11. 2020 21.49
+7
Najmanjša brezposelnost in najboljša ekonomija v zgodovini očitno ne pomeni nič. Pa Trump ni politik kar mi je pri njem najbolj všeč.
Faskarija
11. 11. 2020 21.59
-4
Lahko je nadaljevati dobro gospodarsko politiko, ko mu je trde temelje postavil Obama. Ja seveda bi se izšlo če nebi bilo corone, s tem pa se vidi koliko je bilo čvrsto njegovo gospodarstvo. Malo si poglej statistične podatke ne pa kar ti sam Trump položi v usta
mferk1
11. 11. 2020 21.59
+0
Windy2
12. 11. 2020 08.11
+0
po nesreči pritisnila -, se strinjam s komentarjem +++++
Windy2
12. 11. 2020 08.11
+2
terenec 2
12. 11. 2020 08.45
+0
Točno tako. On želi ukinit zdravstveno zavarovanje pod pretvezo ,da bodo ljudje imeli večje plače. To pa vemo kam vodi to. In pa manjše davke za svojo elito. Ekologijo je pa tudi odpisal.
mferk1
12. 11. 2020 11.08
-1
Windy, iskreno mi je vseeno za minuse in pluse ;)
Zmaga Ukrajini ...
11. 11. 2020 21.42
+0
Nagl,... kar tule odgovarjam. Seveda, vse je stvar »zajema in obdelave podatkov«. Vendar pri rezultatih volitev ni ravno neke jedrske fizike. Vsa »operacija« temelji na tem, da zbereš glasove, jih presortiraš (posebej kupček z volivci za osebo A, posebej volivci za osebo B, in posebej neveljavne (ali prepozne) glasovnice). Nato pa vsak tak »kupček« prešteješ. In v zvezi s tem sem govorila o standardnem odklonu, ki se pač vedno pojavi pri takih stvareh. Žal pa si spregledal nekaj bistvenih podatkov, ki se tiče samega štetja glasovnic. Upoštevati je potrebno nekaj ključnih dejavnikov, ki veljajo v ZDA: 1.) Letos se je zaradi pandemije Covid-19 glasovanje po pošti močno povečalo in je bilo že do SREDINE OKTOBRA zbirnim centrom poslano več kot 80 milijonov glasovnic, kar je več kot DVAKRAT toliko kot v CELOTNIH volitvah leta 2016; 2.) Mnoge države (NE PA VSE) so začele obdelovati glasovnice, ki so prispele po pošti že pred volitvami, saj so pričakovale izjemen porast glasovnic po pošti, vendar pa po zakonu ne smejo objaviti rezultata, dokler se volišča ne zaprejo, druge pa so čakale, da mine volilni dan (ameriška ustava in zakoni zveznim državam sicer zagotavljajo ogromno avtonomije pri vodenju volitev, kar ima za posledico različna pravila po različnih zveznih državah); 3.) Glasovnice, oddane osebno, se »samodejno« preštevajo in tako so podatki v večini primerov pripravljeni na objavo v nekaj urah ali celo minutah po zaprtju volišč; 4.) Ko se volišča zaprejo, se glasovnice, ki so bile fizično oddane na dan volitev, pošljejo iz volilnih enot in okrožij v regionalne centre. 5.) Nekatere države, vključno z »battlegrounds« kot so Michigan, Pennsylvania in Wisconsin, ne dovolijo štetja glasovnic pred volilnim dnem, kar pomeni, da lahko trajajo tedni, da se preštejejo vse glasovnice. 6.) Najprej se preštejejo glasovnice, oddane osebno na dan volitev, nato pa se preštejejo še glasovnice, prispele po pošti, če pa so te že preštete, se pač samo prištejejo k že preštetim glasovnicam, oddanim na voliščih; 7.) Poročanje o rezultatih – tradicionalno ameriške TV mreže in mediji spremljajo poročanje volilnih enot in okrožij, vendar je ta metrika manj uporabna, še zlasti, ko gre pričakovati večje število glasovnic, oddanih po pošti. Nekatere novinarske organizacije o volitvah poročajo z »rezultati v živo« in sicer kot odstotek vseh pričakovanih glasov, npr. Asssociated Press pa ima ekipe volilnih strokovnjakov za analizo izhodnih rezultatov.
Zmaga Ukrajini ...
11. 11. 2020 21.42
+2
Torej je iz navedenega jasno, zakaj se je ponekod zgodil nenaden in visok poskok rezultatov za Bidna, medtem ko so naši svečkarji že po komaj tretjini preštetih glasovnic že kurili žar in odpirali penino. Takrat so se komaj dobro prešteli glasovi, oddani na voliščih, in so bili pretežno za Trumpa. Potem je seveda sledilo razočaranje. Skoraj vsak dan že mesec pred volitvami je bilo namreč na družbenih omrežjih, medijih, itd. možno zaslediti kako zvezdniki in influencerji vabijo svoje oboževalce in sledilce naj obvezno volijo in ker so bili ti večinoma naklonjeni demokratskemu kandidatu, so skladno z upoštevanjem »kovid priporočil« glasovnice oddajali po pošti. Skratka za moje pojme je bil tak rezultat absolutno pričakovan, pravzaprav sem bila na zgroženost mnogih svečkarjev že kakšen mesec pred volitvami precej prepričana v zmago Bidna. In cel svet je pričakoval Trumpovo problematiziranje volitev, ker jih je kar sam napovedal, še preden je sploh prišlo do volitev. Očitno se je zavedal, da bo izgubil. Po volitvah so se tako (pričakovano) pričele pojavljati kar najbolj fantastične zgodbice o glasovnicah v jarkih, o pokvarjenih strojčkih za štetje, neustreznih flomastrih za označevanje kandidatov, »mrtvih volivcih«, ... Skratka nikjer pa ni NOBENEGA DOKAZA za te trditve, zato vse te neosnovane obtožbe padajo na sodiščih kot zrele hruške. Vsekakor pa zadeva postaja nevarna in potiska ZDA v politično krizo. Očitno je, da želijo republikanci oz. Trump obdržati rekordno število svojih podpornikov na svoji strani, kar počnejo na precej nevaren način, ki za državo ne pomeni nič dobrega. Miren prenos oblasti je edini garant za mir v državi. Sicer pa se zahvaljujem za napotek o »drugem zornem kotu«, vendar predlagam, da se raje osredotočimo na bolj verodostojne in manj hujskaške in populistične medije.
mferk1
11. 11. 2020 21.46
-2
1.) Letos se je zaradi pandemije Covid-19 glasovanje po pošti močno povečalo in je bilo že do SREDINE OKTOBRA zbirnim centrom poslano več kot 80 milijonov glasovnic, kar je več kot DVAKRAT toliko kot v CELOTNIH volitvah leta 2016. Mater pa tako so se vsi na ulicah veselili po razglašeni zmagi Bidna, no volišča pa kao niso mogli. Shiat.
CreeepyJoeBiden
11. 11. 2020 21.52
-1
Sem se potrudil in brel tvoj komentar .. pridem do svečkarjev .. me vse mine ... no potem pa še tole ... !!! Skratka nikjer pa ni NOBENEGA DOKAZA za te trditve, zato vse te neosnovane obtožbe padajo na sodiščih kot zrele hruške. !!! ... kaj pada na sodiščih ? .. kje si to prebrala ... joj ... tipično manipuliranje ... ti z veseljem dam mejl al te pa peljem na kavo da mi DOKAŽEŠ z DEJSTVI, da ni bilo manipulacije in da TOŽBE PADAJO NA SODIŠČIH ... daj mi povej kje ti te informacije pobiraš .. CNN ? MSNBC ?
CreeepyJoeBiden
11. 11. 2020 21.53
-2
Aja .. covid .. nic ne bo s kavo .. edin petrol to go pa klopca
Zmaga Ukrajini ...
11. 11. 2020 21.54
+1
creepy,... (kako interesanten nick🤣), ne boš verjel, ampak na googlu najdeš vse živo, ... poskusi s kakšnimi bolj zmernimi spletnimi stranmi.
mferk1
11. 11. 2020 21.54
-2
Verjetno se mu naredi blue screen ko vidi Trumpa.
mferk1
11. 11. 2020 21.58
+1
potem pa mesečev sij z zmernimi spletnimi stranmi ahahaha, lahko noč
Betuul
11. 11. 2020 21.36
-7
Aktualni predsednik ZDA je mr g. Donald Tramp s soprogo Melani Tramp. In če bo Biden preveč rožljal naokol in spodkopaval zdajšnja predsednikova načela bo ta s svojimi prijemi in pristojnostimi uredil prav nič bat
Jože Fortuna
11. 11. 2020 21.33
+3
SLO levičarji rdeči razglasili predsednika ZDA. A štetje glasov še ni končano. Zmagal bo TRUMP saj je jasno ko beli dan.
resslovenka
11. 11. 2020 21.38
+3
Dejmo še mal počakat. Ne hvalit dneva pred nočjo. 😎
Faskarija
11. 11. 2020 21.30
-2
Ma ste vsi taki poznavalci. Na istih volilnicah republikanci dobijo večino v senatu in zmanjšajo prednost demokratov v spodnjem domu. Pa so volitve ukradene. Toliko vseznalcev kako deluje volilni sistem v ameriki in kaj je dejansko demokracija. Potem je po TRUMPOVIH podpornikih samo polovica volilnega lista spornega ali kaj. Ma daj uporabljaj malo svojo glavo. Že od prazgodovine se grejo večinoma vsi politiki isto pesem DELI IN VLADAJ!!! Samo, da je Trump tak neandertalec, ki skrbi samo za svojo KLIANTELO
resslovenka
11. 11. 2020 21.39
-1
mferk1
11. 11. 2020 21.20
+9
Enostavno ne verjamem, da lahko dementen starček Biden dobi največ glasov v zgodovini Amerike. Dobil je več glasov od najbolj priljubljenega predsednika (za medije) Obame. Enostavno ne morem verjeti...
JAZsemTI
11. 11. 2020 21.18
+8
Na tem portalu vseeno pogrešamo novice o odkrivanju nepravilnosti. Če niste Soroševi boste našli še to. Ker je velika godlja tam čez.
vstala primorska
11. 11. 2020 21.17
+1
Sigurno imamo prioriteto pri nakupu skrivnih podatkov. Bomo dali še eno slovenko za plačilo
Belibog
11. 11. 2020 21.15
+6
Uradno, J.Biden 226 : D.trump 234 , 6 držav ponovno štetje
mferk1
11. 11. 2020 21.18
+2
če bodo ljudje gledali na googlu ti bodo napisali 290 proti 214. Daj še naslov, da bodo ljudje lahko prišli do linka in se sami prepričali :)
zurbrigen
11. 11. 2020 21.57
tko ja linka sicer ne more dat, lahko pa napiše spletko kje je objavljeno
kaplja004
11. 11. 2020 21.10
+2
Obnaša se tko kot otrok ki zgubi igro Človek ne jezi se ...egoističen in razvajen..
Quatflow
11. 11. 2020 21.22
-5
resslovenka
11. 11. 2020 21.41
+0
Hja, njegova "pravica". Vedno vsi lažejo, on je pa največji lažnivec med lažnivci. Tako pravijo. 🙄
Petur
11. 11. 2020 21.08
-2
zena mu ne pridrzi deznika?kako to?
Borisj
11. 11. 2020 21.03
-5
Glavo gor Donnie, vzami kak anti-depresiv s serotoninom. Jordan Peterson pravi, da pomagajo celo jastogom in včasih Donald je podoben kakemu jastogu.
Kaj_je_res
11. 11. 2020 21.01
+11
Mislim, da so bile volitve natega. Čas oz. Sodišče bo pokazalo.
Enadvatristiripet
11. 11. 2020 20.54
-2
Verjetno to ni vec samo boj za oblast, ampak boj kako ubezati zaporu.
Saj ni res
11. 11. 2020 21.11
+5