Tujina

Trump že vlaga tožbe: zahteva zaustavitev štetja glasov

Delaware, 04. 11. 2020 06.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Karmelina Husejnović, Maja Račič
Komentarji
279

Ekipa aktualnega predsednika Donalda Trumpa je na sodišče vložila tožbo, v kateri zahteva zaustavitev štetja glasov v zveznih državah Michigan in Pensilvanija. V Wisconsinu pa bodo vložili zahtevo za ponovno štetje glasov. Trump je sicer že ponoči presenetil s svojo napovedjo, da bo s pomočjo vrhovnega sodišča ustavil preštevanje glasov. "To je goljufanje ameriškega naroda," je dejal. Na drugi strani je njegov protikandidat Joe Biden pozval k potrpežljivosti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj lahko pričakujemo?
    00:59
    Iz 24UR: Kaj lahko pričakujemo?
  • Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve 2020
    01:44
    Iz 24UR: Razburljive ameriške volitve 2020
  • Iz 24UR: Odločajo glasovi po pošti
    02:54
    Iz 24UR: Odločajo glasovi po pošti
  • Kako lahko napovedana pritožba na štetje glasov zaplete volitve?
    01:24
    Kako lahko napovedana pritožba na štetje glasov zaplete volitve?
  • Kaj bi prineslo posredovanje vrhovnega sodišča?
    03:48
    Kaj bi prineslo posredovanje vrhovnega sodišča?
  • Donald Trump napovedal pritožbo na vrhovno sodišče
    01:11
    Donald Trump napovedal pritožbo na vrhovno sodišče

Čeprav niso predložili nobenih dokazov za svoje trditve, so v ekipi trenutno še aktualnega predsednika Donalda Trumpa na sodišče že vložili tožbo, v kateri zahtevajo zaustavitev štetja glasov v, kot kaže, za njih poraženem Michiganu. Gre za eno od ključnih zveznih držav, ki bi lahko prevesile tehtnico na stran enega ali drugega kandidata, zmaga pa se po projekcijah televizijske mreže CNN vse bolj nasmiha njegovemu protikandidatu Joeju Bidnu.

"Niso nam omogočili dostopa do opazovanja odpiranja glasovnic in postopka štetja, kot to zagotavlja zakon v Michiganu," je dejal vodja Trumpove kampanje Bill Stepien. Kot je še dejal, prav tako zahtevajo pregled vseh glasovnic, ki so bile odprte in preštete.

Naknadno so napovedali še tožbo, s katero zahtevajo prekinitev preštevanja glasov tudi v Pensilvaniji. "Grde stvari se dogajajo v Pensilvaniji. Spletkarski demokrati skušajo ​vzeti volilno pravico in razredčiti glasove republikancem. Predsednik Trump se z ekipo bori proti temu," so sporočili.

Po projekciji CNN  je Biden že zmagal tudi v Wisconsinu (10 elektorskih glasov). Razlika med kandidatoma je bila sicer izjemno majhna – 49,6 proti 48,9 odstotka glasov. In tudi tukaj je Trumpova ekipa že napovedala pritožbo: kot so dejali, bodo v tej zvezni državi takoj po objavi izidov vložili zahtevo za ponovno štetje.

“V Pensilvaniji, Wisconsinu in Michiganu – povsod najdejo glasove za Bidna. Kako slabo za našo državo," je še pred vlaganjem tožb tvitnil Trump.

Trump že med štetjem glasov napovedal, da bo šel na vrhovno sodišče

V Beli hiši je malo po 2. uri zbrane nagovoril aktualni predsednik Donald Trump. Na odru so se mu pridružili prva dama Melania Trump, njegov podpredsednik Mike Pence in gospa Pence. "To je najkasnejša novinarska konferenca, ki sem jo kadarkoli imel," je uvodoma dejal Trump in se zahvalil milijonom volivcev za glasove.

Pohvalil se je z državami, ki jih je "dobil". "Dobili smo Florido in dobili smo jo z veliko glasovi. Dobili smo Teksas," je našteval Trump. "Ne morejo nas ujeti," je dejal večkrat in ob tem požel odobravanje prisotnih podpornikov.

 

Po naštevanju držav, kjer je po njegovih besedah prepričljivo zmagal, pa je znova namignil na to, da bodo demokrati skušali na vsak način zmagati na volitvah, tudi s pomočjo sodišča. "To je goljufanje ameriškega naroda. To je sramota za našo državo," je dejal. "Pripravljali smo se, da bomo dobili te volitve. Dobili smo te volitve." 

Ob tem, ko je zatrdil, da bo zmagal na volitvah in da je po njegovem mnenju že zmagal, pa je presenetil s svojo napovedjo, da bodo šli na vrhovno sodišče in ustavili preštevanje glasov. "Ne želimo, da dodajo neke izgubljene glasove," je dejal. 

Trump je nato besedo predal svojemu podpredsedniku, ki je uvodoma v nasprotju s Trumpom poudaril, da se glasovi še preštevajo. "Smo na poti k zmagi in na poti, da bomo znova naredili Ameriko veliko," je zaključil Mike Pence

Bidnova ekipa zgrožena zaradi Trumpovih izjav

Ekipa demokratskega predsedniškega kandidata Joeja Bidna je zgrožena zaradi Trumpovih izjav glede napovedi, da bo od vrhovnega sodišča zahteval konec preštevanja glasov. "Nocojšnja predsednikova izjava o koncu štetja pravilno oddanih glasovnic je nesprejemljiva, neverjetna in nepravilna," je sporočila vodja Bidnove kampanje Jen O'Malley Dillon.

"Še nikoli v zgodovini ni skušal predsednik ZDA Američanom odvzeti njihovega glasu na nacionalnih volitvah," je dodala. Poudarila je še, da Trump nima pravne podlage, da bi se lahko razglasil za zmagovalca ali vplival na štetje glasov. "Imamo pripravljene pravne strokovnjake," je dodala.

Biden: Verjamem v zmago, a prešteti je treba vsako glasovnico

Joe Biden se je skliceval na projekcije televizije Fox za Arizono, ki napoveduje njegovo zmago. Vsi glasovi v zvezni državi sicer še niso prešteti, vendar Bidnu za zdaj dobro kaže. "Verjamem, da bomo volitve dobili. Verjamem, da bomo osvojili Arizono ter tudi nekatere druge zvezne države, kot so Michigan, Wisconsin in tudi Pensilvanija," je bil optimističen Biden.

Joe Biden je nagovoril privržence v Delawaru.
Joe Biden je nagovoril privržence v Delawaru. FOTO: AP

"Ne moja ne Trumpova naloga ni razglasiti zmage. To bodo storili ameriški volivci." Ob tem je opozoril, da volitev ni konec, dokler ne bo preštet vsak glas, ki je bil oddan. Zahvalil se je vsem podpornikom v Delawaru in povsod po državi.

Pozval je ljudi, naj bodo potrpežljivi in naj ne izgubijo upanja. "Imam dober občutek glede tega, kje smo," je dodal.

Spomnil je še, da šteje vsak glas, tudi tisti oddani po pošti. "Volitve niso končane, dokler niso prešteti vsi glasovi," je povedal Biden, ki ga je spremljala soproga Jill.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (279)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stokviz
05. 11. 2020 09.23
-1
Tako se ne bo sprijaznil, kot se ne sprijaznijo naši boljševiki !!!
Mr.
05. 11. 2020 12.44
+3
Tudi Ivek se ne.... aja saj ta spad tudi v to grupo...
Cool8
05. 11. 2020 08.16
+3
Če bi Trumpu dobro kazalo in bi se obetala zmaga, nebi vložil niti ene tožbe in ne bi imel niti ene pripombe na štetje glasov. Normalno , če bo izgubil, bodo to ukradene volitve. Kaj je to začel Janšo posnemati ?
Francet
04. 11. 2020 21.59
+1
vzpon ninja želv
srebrnibreg
04. 11. 2020 21.59
+3
Stonickni svečkarski obsedenec pa ni sposoben živeti brez mene. Pod vsakim mojim nickom se podela kot, da bi ga bil radoveden brati. Samo minus pa naprej. Očitno je že srebrni smrkel dobil od zatreskanosti v mene. Še žena me tako ne zasleduje kot ta revček.
qtvzk
04. 11. 2020 21.59
+2
Zakaj pred 4 leti ni ustavil štetja glasov? Aja, takrat je zmagoval pa se mu je smejalo. Naj že enkrat sprejme poraz, ne pa krivit vse okoli sebe zanj.
Cool8
05. 11. 2020 08.19
+3
Kaj bo Trump naredil, če bo začel izgubljati, to so v USA vedeli že v naprej, točno se ve , kaj Trump naredi, kadar ne dobi tistega, kar hoče. Ampak to lahko dela v svojem podjetju oz. v njih več, v beli hiši pa tega ne more počenjati. Vsaj v nedogled ne , ker ga bodo ustavili...normalno !
Uporabnik1940659
08. 11. 2020 11.54
Pa poglejmo malo v leto 2016: Hillary Cliton je dobila 3 M več glasov z ljudskim glasovanjem. Trump je zmagal z elektorskimi glasovi. In ga Clinton mu je takoj čestitala. Kako pa je sedaj????
komarec
04. 11. 2020 21.59
+3
Čakte no malo, do včeraj ste nekateri trdili da so ZDA najstarejša demokracija, sedaj pa da tam kradejo levičarji. Isto ste nekateri pred leti prisegali na EU, danes da je to gnila tvorba. Razumi kdor more.
Cool8
05. 11. 2020 08.20
+2
To je samo obramba desničarskih bogatunov , tistih , ki največ kradejo !
stokviz
05. 11. 2020 09.26
-1
V Ameriki niso levičarji niti pribljižno podobni našim levičarjem.
Kornfleks
04. 11. 2020 21.58
+2
A opažate kako redneck populacija iz podeželja večinoma glasuje za Trumpa, medtem ko izbraženi meščani večinoma za BIden-a? Jaz kar vidim enega rednecka s šiltkapo, budwiserjem v roki, brez 2 zob, ki nabija "Ya now ma' when me grow up me's goona be fejmus ma', yuo weel se ma'" in potem se vsede v svojega poltovornjaka, nabije radijo, odpre piksno piva in oddrvi na volišče, kjer ga že čakajo pajdaši v karavani za izvedbo donuts-ov okoli demokratov. Pač, vsaka nacija ima svoje rednecke, tudi mi imamo janezke.
Trla baba lan
04. 11. 2020 21.58
+2
Trump je generalno gledano zgubil cca za 3 mio glasov. Dobil je največ glasov v zgodovini volitev v ZDA. Trump pa vlaga tožbe. Na koga me to spominja? na naše desničarje. Po izgubljenih volitvah vedno vlagajo tožbe. janša 2014, popivič v Kopru itd.
maršal Broz
04. 11. 2020 21.58
-1
Trenutni rezultar: Biden 5%, Trump 40%, SDS 55%
Planinec Triglav
04. 11. 2020 21.57
+4
Upam da Ivan Avnojevski kmaku postane Ivan Dobovski. No zdaj grem pa na sprehod brez maske
Uporabnik458403
04. 11. 2020 21.57
-1
V Californiji na zahodu so brez tezav ze dolgo nazaj presteli 11 milijonov glasovnic........ Na vzhodu pa jih do sedaj niso zmozni presteti 3,4,5 milijonov in prav tam je kar naenkrat vsepovsod zacel Trump obupno izgubljati prej pa v precejsnjem vodstvu... Na volitvah pred štirimi leti je CNN objavil projekcijo Trumpove zmage nad demokratsko kandidatko Hillary Clinton malo pred deveto uro dopoldne po srednjeevropskem času (po lokalnem času ob 2.47 v noči po volitvah). Drugače pa je bilo leta 2008 in 2012, ko je CNN zmago Baracka Obame napovedal že kmalu potem, ko so se na zahodni obali ZDA zaprla volišča, in sicer obakrat okoli 5. ure zjutraj po srednjeevropskem času (okrog 23. ure po lokalnem času), piše STA.
ata_jez
04. 11. 2020 21.57
+0
S nas bodo maltretirali do petega vala korone! :-((
komarec
04. 11. 2020 21.56
+3
Kaj bo če zmaga Biden? Svet spet normalen.
Uporabnik458403
04. 11. 2020 21.55
+0
Gre za cisto prevaro..... Ze vec kot 24 ur prestevajo glasove.... In v vseh 8 zveznih drzavah je Biden kar naenkat zacel zelo profitirati iz precejsnjega zaostanka v vodstvo.... In to prakticno v vseh zveznih drzavah......TO JE ZE TEORETICNO NEMOZNO.........
Generacija56
04. 11. 2020 21.55
+1
Za konec dneva.... Nevada: 8.000 glasov razlike, štetje preloženo na jutri. Michigan, goljufija s 138.399 glasovi, vloženimi v nekaj minutah. Če dobi Trump le eno od teh dveh, je dobil volitve. V drugih treh državah ima namreč veliko prednost. Pa da vidimo...
tito73
04. 11. 2020 21.55
+0
michigan je dobljen. 16 +
tito73
04. 11. 2020 21.56
+0
biden že ima 264. Pensilvanija pa postaja vedno bolj izenačeno
crazy but true
04. 11. 2020 21.53
-1
A je vam normalno da kr naenkrat pride 138.000 glasov za Bidena in 0 za Trumpa? VSI, ki so glasovali po posti so glasovali za Bidena? Niti enega lenega trump volilca ni bilo vmes?
srebrnibreg
04. 11. 2020 21.49
+4
Ni čudno, če koruptivni fehtar podpira Trumpa. Zelo sta si podobna . Kavboj s prevaro hoče postati predsednik naš Baba Janša pa ne more vladati brez levičajev in komunistov.
Velika marela 88
04. 11. 2020 21.55
-3
srebrnibreg
04. 11. 2020 21.47
+7
Torej barabin ni sposoben pošteno zmagati.
king11c
04. 11. 2020 21.46
+7
A toti psiho bi kr zaustavil štetje😂