Tujina

Biden zagotovil, da se ameriški vojaki ne bodo borili v Ukrajini

Washington, 02. 03. 2022 04.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
0

ZDA bodo sledile EU in Kanadi ter za ruska letala zaprle svoj zračni prostor, je napovedal ameriški predsednik Joe Biden. Ob treh zjutraj po našem času se je v Kapitolu začel tradicionalni govor o razmerah v državi, pred ameriške kongresnike in senatorje je Biden tokrat prvič stopil v tej vlogi. Že takoj na začetku se je dotaknil vojne na evropskih tleh in si s hvalospevom ukrajinski obrambi ter napovedjo novih ukrepov večkrat prislužil stoječe ovacije. Zagotovil je sicer, da se ameriški vojaki ne bodo vmešali v spopad z ruskimi silami v Ukrajini, pač pa so v Evropo poslani, da bi branili Natove zaveznike, če bo to potrebno.

1. marca zvečer po lokalnem času se je v Washingtonu odvil t. i. State of the Union, govor o razmerah v državi v ameriškem kongresu. Predsednik ZDA se je najprej ozrl na tuje, uvodne minute je izkoristil za obsodbo odločitve ruskega predsednika Vladimirja Putina o invaziji na svojo južno sosedo.

Joe Biden med nagovorom
Joe Biden med nagovorom FOTO: AP

"Pred šestimi dnevi se je Vladimir Putin odločil, da bo pretresel temelje svobodnega sveta, ampak se je uštel. Mislil je, da lahko pride v Ukrajino in da se bo svet predal. Naletel je na odpor, spoznal je Ukrajince," je polaskal evropskemu narodu, vpletenemu v konflikt.

Zatrdil je, da bo svoboda vedno slavila nad tiranijo. "Skozi zgodovino smo se naučili, da kadar diktatorji ne plačajo cene za svojo agresijo, povzročijo še več kaosa," je dejal. "Gredo naprej. Davek in grožnje Ameriki ter svetu pa rastejo," je dodal. Pohvalil je zavezništvo Nato, za katerega je spomnil, da je bilo v Evropi po drugi svetovni vojni oblikovano za zagotavljanje miru in stabilnosti v Evropi. "Putinova vojna je bila premišljena in neizzvana. Zavrnil je diplomatska prizadevanja. Mislil je, da se Zahod in Nato ne bosta odzvala. In mislil je, da nas bo lahko razdelil. Putin se je motil, pripravljeni smo," je dejal zbranim v Kapitolu.  

Nagovor v Kapitolu
Nagovor v Kapitolu FOTO: AP

Zaprtje ameriškega zračnega prostora, vojaki pa se ne bodo vmešali v spopad na ukrajinskih tleh

Strnil je ameriške in evropske sankcije proti Rusiji, napovedal pa tudi nove: ZDA bodo sledile EU in Kanadi ter za ruska letala zaprle svoj zračni prostor. Prav tako je zagotovil, da sprejemajo ukrepe za zaščito gospodarstev ZDA in zaveznikov, tudi s kolektivno sprostitvijo 60 milijonov sodov naftnih rezerv.

Dejal je, da bodo skupaj z zavezniki Ukrajini nudili ekonomsko, humanitarno in tudi vojaško pomoč: "Ameriške enote se ne bodo vmešale v spopad z ruskimi silami v Ukrajini, ne gredo tja, da bi se bojevale tam, ampak da bi branile naše zaveznike v primeru, če se Putin odloči, da se bo premikal proti Zahodu. Zato smo mobilizirali pehoto, zračne sile in ladjevje, da bi zaščitili članice Nata, kot so Poljska, Romunija, Latvija, Litva in Estonija. Naj bom jasen: ZDA bodo branile vsako ped ozemlja, ki sodi pod Nato," je Biden kongresnikom zatrdil, da se vojska ZDA v Evropi ne bo vmešala v spopad na ukrajinskih tleh.

Zatrdil je, da je Putin bolj osamljen kot kadar koli doslej, ruskim oligarhom pa zažugal, da jim bodo vzeli prestižne jahte in drugo premoženje, do katerega so se dokopali po zaslugi skorumpiranega režima. V ta namen je napovedal tudi ustanovitev posebne delovne skupine ameriškega pravosodnega ministrstva.

Barve ukrajine v ameriškem kongresu
Barve ukrajine v ameriškem kongresu FOTO: AP

Biden je vmes pokazal tudi na ukrajinsko veleposlanico v ZDA, Oksano Markarovo, ki je sedela ob njegovi soprogi Jill: "Je pametna, močna in odločna," je dejal, ko je zagotovil, da Američani stojijo ob Ukrajincih. Makarovi so prisotni namenili glasen aplavz. 

Ameriški predsednik si je med ukrajinskim delom svojega nagovora večkrat prislužil stoječe ovacije, številni zbrani so svojo podporo Ukrajini izkazali tudi z izbiro barve oblačil ali pa so si nadeli modre in rumene trakove.

pasica vojna v Ukrajini
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou