Tujina

'Demokratska' Amerika slavi, Trump poraza ne priznava

Washington / New York / Wilmington, 08. 11. 2020 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Tina Švajger, Urša Vrečar, STA
Komentarji
965

Demokrat Joe Biden je zmagovalec volitev, kažejo projekcije ameriških medijev. Po večjih mestih ZDA so ob tem 'izbruhnila' številna spontana slavja, vrstijo se čestitke svetovnih voditeljev. A kdor je menil, da bo dosedanji predsednik Trump priznal poraz, se je pošteno zmotil. Trump namreč še naprej trdi, da so bile volitve ukradene. Oglasila se je tudi prva dama in zapisala, da si Američani zaslužijo poštene volitve. V Sloveniji, pa tudi v tujini, medtem še vedno odmeva odziv premierja Janeza Janše, ki Bidnu za zmago še ni čestital.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kaj prinaša Bidnova zmaga?
    03:13
    Iz 24UR: Kaj prinaša Bidnova zmaga?
  • Iz 24UR: "Nastopil je čas, da se Amerika pozdravi"
    04:12
    Iz 24UR: "Nastopil je čas, da se Amerika pozdravi"

Trump poraza ne priznava

Trump poraza na volitvah ne priznava in še naprej trdi (ob tem sicer ni predložil nikakršnih dokazov), da je Bidnova zmaga plod volilne prevare. Že v soboto je v odzivu na razglasitev Bidna kot zmagovalca volitev dejal, da volitve še zdaleč niso končane. Danes pa je nadaljeval: "Obstaja sistemski problem pri avtentikaciji glasovnic, ki bi lahko resno vplival na celotne volitve. Menimo, da so ti ljudje kradljivci. Stroji v velikih mestih so pokvarjeni. To so bile ukradene volitve (...) Kjer je bilo pomembno, so ukradli, kar so morali ukrasti," je zapisal. 

Se je pa znova odpravil na golf igrišče v Sterling blizu prestolnice, kjer je v soboto tudi dočakal razglasitev Bidnove zmage, nakar se je (zanj neznačilno poklapano) vrnil v Belo hišo. Trumpova kampanja je že vložila številne tožbe proti volilnim izidom, v ponedeljek bo vložila novo, že sedmo. 

Najbolj zagrizeni Trumpovi privrženci so jezni, večina pa je le razočaranih in se tolažijo s tem, da je bil izvoljen Biden in ne kdo drug od demokratov, ki bi Ameriko potegnili veliko bolj v levo, kot lahko pričakujejo od njega. Veliko Trumpovih podpornikov pa verjame njegovim trditvam, da je prišlo do volilnih prevar v korist demokratov, čeprav glasove štejejo isti ali skoraj isti ljudje, kot so jih šteli leta 2016, ko je zmagal.

Da naj Trump prizna poraz naj bi ga zasebno poskušala prepričati prva dama Melania Trump. Za javnost pa je zapisala (in s tem ponovila, kar že dneve prepričuje njen mož), da si Američani zaslužijo poštene volitve, ter da "morajo biti prešteti vsi legalni - ne nelegalni - glasovi". "Našo demokracijo moramo varovati s popolno transparentnostjo." 

Problem za Trumpa je v tem, da je izzivalec Biden dobil veliko več glasov. Glasove sicer še štejejo v štirih ključnih državah, vendar pa je Biden do sinoči dobil več kot 75 milijonov glasov, Trump pa več kot 70,6 milijona glasov.

"Ta trenutek bi bilo napak, če bi popustil," je dejal Trumpov odvetnik Rudy Giuliani. Tudi nekateri vidnejši predstavniki republikanske stranke ponavljajo Trumpove besede o "legalnih glasovnicah", med njimi je tudi kongresnik Kevin McCarthy, ki je dejal, da so razlike med kandidatoma premajhne za končno razglasitev zmagovalca. V pogovoru za Fox News je dodal, da morajo biti vsi "legalni glasovi prešteti, vsa ponovna štetja opravljena, vsi pravni spori pa slišani". 

Medtem pa je republikanski senator Mitt Romney že čestital Bidnu. "Raje bi gledal bolj dostojanstven odhod. A to enostavno ni v njegovem značaju," je dejal za Trumpa.

Trump se je znova odpravil v golf klub.
Trump se je znova odpravil v golf klub. FOTO: Profimedia

Biden: Dajmo si priložnost 

'Demokratska' Amerika medtem slavi izvolitev Joeja Bidna za novega predsednika ZDA. "Dajmo si priložnost," je ta v prvem nagovoru dejal ljudstvu. Američane je pozval, naj si dajo priložnost, naj se spet vidijo in slišijo. Zagotovil je, da bo predsednik za vse Američane, tudi za tiste, ki ga niso volili. Pred njim je nastopila Kamala Harris, ki bo 20. januarja postala prva podpredsednica ZDA v zgodovini.

Biden je govor opravil pred konvencijskim centrom v domačem Wilmingtonu v državi Delaware pred nekaj več kot 1.000 podporniki. To je največ, kar jih je imel na svojih dogodkih po izbruhu pandemije koronavirusa v ZDA v drugi polovici marca letos.

"Amerika je lok moralnega vesolja spet upognila v smer pravičnosti. Vsi smo Američani, dajmo si priložnost," je med drugim dejal Biden. Poudaril je, da je čas za umik ostre retorike in znižanje temperature, saj politični nasprotniki niso sovražniki.

To je bil verjetno tudi prvi 'drive in' govor zmagovalca predsedniških volitev v zgodovini ZDA, scena pa je bila podobna zabavam Američanov na parkiriščih pred nogometnimi stadioni.

77-letni Biden je navdušeno pritekel na oder in med drugim dejal, da je bil izjemno presenečen, ko je ob svoji zmagi videl izražanje radosti in veselja po ameriških ulicah. V govoru je zagotovil, da bo predsednik, ki bo združeval, da ne vidi modrih (demokratskih) in rdečih (republikanskih) držav, ampak samo Združene države Amerike.

Spomnil je, da je dobil več glasov kot katerikoli predsedniški kandidat v zgodovini ZDA, in obljubil, da bo z vsem srcem delal za pridobitev zaupanja vseh Američanov.

Napovedal je, da bo že v ponedeljek imenoval posebno komisijo, ki bo v času predsedniške tranzicije postavila temelje za ukrepanje njegove vlade proti pandemiji.

Harrisova piše zgodovino 

Pred Bidnom je nastopila temnopolta Harrisova, ki z izvolitvijo piše celo pomembnejše poglavje v zgodovini ZDA, kot pa ga je Biden kot najstarejši izvoljeni kandidat v zgodovini. Potomka priseljenca z Jamajke in priseljenke iz Indije je prišla na oder oblečena v belo v počastitev 100. obletnice potrditve 19. amandmaja k ameriški ustavi, s katerim so ženske dobile volilno pravico.

"Američani so z izvolitvijo Joeja Bidna ustvarili nov dan za Ameriko. Izbrali so upanje, enotnost, dostojnost, znanost in resnico," je dejala in posebej počastila spomin na pokojnega kongresnika iz Georgie, Johna Lewisa, čigar podpora je Bidna poslala na pot osvojitve demokratske nominacije in predsedniškega položaja.

Posebej se je zahvalila temnopoltim volivcem, ki so prišli množično volit, in prav posebej temnopoltim ženskam, ki jih je označila za hrbtenico Amerike. Povedala je, da si njena mama, ko je v ZDA prišla kot 19-letna priseljenka iz Indije, ni mogla niti zamisliti današnjega dne.

Pohvalila je tudi Bidna. "Joe, Joe si je drznil prebiti eno največjih ovir v Ameriki, ko je izbral žensko za sokandidatko. Vsaka deklica, ki danes to gleda, vidi, da je Amerika država priložnosti," je dejala.

Demokrata Bidna so ameriške televizije po Pensilvaniji v soboto sicer razglasile tudi za zmagovalca volitev v Nevadi in s tem je zbral že najmanj 279 od 270 elektorskih glasov, potrebnih za zmago na predsedniških volitvah v ZDA. Nekateri, kot sta tiskovna agencija AP in televizijska postaja Fox News, so mu pripisali tudi zmago v Arizoni.

Z zmago v Arizoni, ki je drugi mediji sicer še niso razglasili, ima Biden že 290 elektorskih glasov, preostane pa še odločitev v Georgii in Severni Karolini.

Bidnovo zmago je, kot kaže, sprejela tudi Trumpu izrazito naklonjena televizijska postaja Fox News, ki je brez ostrih komentarjev prenašala govor Bidna in Harrisove le z občasnim opozarjanjem, da se predsednik Trump še ni vdal in toži naprej.

To zvezno državo, v kateri lahko glasovnice po državnem zakonu preštevajo še 12 dni po volitvah, bo najverjetneje dobil republikanec Trump, ki bo s tem seštevek elektorskih glasov s sedanjih 214 povečal na 229. Na koncu bo dobil še tri elektorske glasove z Aljaske za skupen seštevek 232 elektorskih glasov.

Biden je v Georgii vodil za več kot 9.000 glasov in bo prednost najverjetneje ohranil tudi po vnovičnem štetju glasovnic ter osvojil 16 elektorskih glasov Georgie za skupni seštevek 306 elektorjev, kar je enako, kot je Trump osvojil leta 2016 proti Hillary Clinton.

S sveta še naprej prihajajo čestitke

Po razglasitvi Bidnove zmage v Pensilvaniji je po večjih ameriških mestih ZDA izbruhnilo spontano proslavljanje, Bidnu pa so čestitke za zmago začeli pošiljati svetovni voditelji.

Med drugim mu je za zmago (pa tudi njegovi podpredsednici Harrisovi) čestital izraelski premier Benjamin Netanjahu in dodal, da se veseli sodelovanja z njim. "Joe, že 40 let imava dolg in topel odnos," je v soboto tvitnil Netanjahu in Bidna označil za "velikega prijatelja Izraela". Kot je še navedel, se veseli sodelovanja z njim in Harrisovo, da bi "poglobili posebno zavezništvo med ZDA in Izraelom".

Tudi palestinski predsednik Mahmud Abas je danes čestital Bidnu in Harrisovi. Ob tem je izrazil upanje, da Bidnova izvolitev izboljšala "palestinsko-ameriške odnose, da bi dosegli svobodo, neodvisnost, pravičnost in dostojanstvo za naše ljudstvo", so sporočili iz Abasovega urada. Abas je prekinil odnose s Trumpom, potem ko je ta leta 2017 priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela in se odločil tja preseliti veleposlaništvo ZDA.

Tudi japonski premier Jošihide Suga je v soboto čestital Bidnu. Obenem je izrazil upanje po okrepitvi sodelovanja z ZDA, da bi zagotovili "mir, svobodo in blaginjo" v indijsko-tihomorski regiji in drugod.

V Iraku medtem upajo na sodelovanje na Bližnjem vzhodu. Čestitke je Bidnu namreč poslal tudi iraški predsednik Barham Saleh. Bidna je označil za prijatelja in zaupanja vrednega partnerja pri obnovi boljšega Iraka. V zapisu, ki ga je objavil v angleščini in arabščini, je izrazil željo tako po skupnem sodelovanju kot tudi po krepitvi miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu.

Na spremembe v politiki ZDA pa upajo v Iranu. Oglasil se je namreč tudi iranski predsednik Hasan Rohani, ki je na državni televiziji danes dejal, da ima prihodnja ameriška administracija priložnost popraviti napake prejšnje in se vrniti na pot spoštovanja mednarodnih zavez. Iran si želi, da bi se ZDA vrnile k mednarodnemu jedrskemu sporazumu, od katerega je leta 2018 odstopila Trumpova administracija in proti Teheranu znova uvedla sankcije. Tamkajšnji podpredsednik Ešak Jahangiri pa je pred tem ob Bidnovi zmagi izrazil upanje po spremembi v ameriški politiki. "Upam, da smo priča spremembi v destruktivni politiki Amerike ter vrnitvi k zakonitosti, mednarodnim zavezam in spoštovanju narodov," je zapisal. "Obdobje Trumpa ter njegove pustolovske in vojaške hujskaške ekipe je končano," je še dodal.

Avstralski premier Scott Morrison je Bidnu in Harrisovi zaželel veliko uspeha. Kot je zapisal na Twitterju, je avstralsko-ameriško zavezništvo globoko in trajno, zgrajeno na skupnih vrednotah. "Ob številnih izzivih, s katerimi se sooča mednarodna skupnost, delimo vaše sporočilo enotnosti. Nova Zelandija se veseli sodelovanja z vama," pa je sporočila novozelandska premierka Jacinda Ardern.

Bidnovo zmago so pozdravili tudi v Indiji, kjer so še zlasti ponosni na Kamalo Harris, ki ima tudi indijske korenine. Premier Narendra Modi je Bidnovo zmago opisal kot "spektakularno", uspeh Harrisove, ki je bila izbrana za podpredsednico ZDA, pa za vir "neizmernega ponosa". V vasi Thulasendrapuram na jugu Indije, rojstnem kraju njenega dedka, je danes veliko slavje, poročajo agencije.

Nekdanji brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva je dejal, da si je svet ob Bidnovi zmagi "oddahnil". Levičarski Lula, ki je predsedoval med letoma 2003 in 2010, je dodal, da so Američani glasovali "proti trumpizmu in vsemu, za kar se ta zavzema". Aktualni predsednik Brazilije Jair Bolsonaro, ki je tesen zaveznik Donalda Trumpa, pa se na Bidnovo zmago za zdaj še ni odzval.

Tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador še okleva s čestitkami Bidnu. Kot je dejal v soboto, Bidnu, čigar zmago so ameriški mediji razglasili na podlagi projekcij, ne bo čestital, dokler ne bodo razrešena vsa pravna vprašanja glede volitev. "Nočemo biti nepremišljeni," je dejal.

Čestitke Bidnu z željo po nadaljnjem partnerskem sodelovanju z ZDA so prišle tudi iz Zagreba, Beograda in Varšave. Uradni Peking kot tudi Kremelj se na izide ameriških volitev doslej še nista odzvala.

Janša: ZDA so naš strateški partner 

Opazni izjemi v Evropi, kar se tiče čestitk novi ameriških administraciji, sta bila premierja Madžarske Viktor Orban in Slovenije Janez Janša. Orban je nato Bidnu le čestital. Gre za enega redkih voditeljev v Evropi, ki so bili ob razglasitvi Bidnove zmage zadržani. "Naj vam čestitam za uspešno predsedniško kampanjo. Želim vam dobro zdravje in nadaljnji uspeh pri opravljanju vaših dolžnosti," je Orbanove besede v pismu Bidnu povzel vodja njegovega urada Bertalan Havasi.

Pa Janša? "ZDA so naš strateški partner. Vse vlade RS, ki sem jih vodil, so z njimi gradile tesne, prijateljske odnose. Ne glede na to, iz katere stranke je bil predsednik ZDA. Tako bo tudi v prihodnje. Histerija vas, ki ste doslej namesto v Washington hodili v Moskvo, je povsem odveč," je sporočil.

Zadnji stavek je sicer v drugem zapisu v angleškem jeziku, ki je sledil prvemu, opazno manjkal. 

Kasneje je zapisal še, da "Slovenija načrtuje krepitev sodelovanja z ZDA na področju obrambe, kibernetske varnosti, energetike in gospodarskih projektov". 

Janša je bil sicer v minulih dneh deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je predčasno aktualnemu predsedniku Trumpu pripisal zmago, čeprav še ni bil preštetih vsaj 30 milijonov glasov. Več tujih medijev je komentiralo odziv Janše, ki ga označujejo kot Trumpovega podpornika. "Večina evropskih voditeljev je v soboto čestitala Joeu Bidnu za zmago na ameriških predsedniških volitvah. A ne Janez Janša, premier Slovenije, alpske države v Vzhodni Evropi, kjer je bila rojena prva dama ZDA Melania Trump," je v soboto na spletni strani zapisal ameriški nacionalni javni radio NPR.

Janša je namesto tega napadel medije, je še poročal NPR. Ob tem je povzel Janšev sobotni tvit, v katerem je ta opozoril, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji in ne kak uraden organ, ter da so v vseh državah ZDA s tesnim izidom vložene pritožbe, sodišča pa da niti odločati še niso začela.

Janšo je NPR označil za protiimigrantskega konservativca in populista v slogu podpornikov predsednika Donalda Trumpa in njegovega slogana Naredimo Ameriko spet veliko, ki je prikimal Trumpu, ko je ta predčasno razglasil zmago veliko preden koncem štetja glasov.

Evropski novičarski portal Politico pa je na blogu, na katerem so spremljali ameriške volitve, v zvezi z odzivi na Bidnovo zmago v soboto zapisal, da so slovenski politiki razdeljeni glede tega, kako se odzvati na ameriške volitve. Medtem ko je premier Janša, odločen podpornik Trumpa, podvomil v odločitev medijev, da razglasijo Bidnovo zmago, je predsednik države Borut Pahor Bidnu čestital, so navedli.

Politico je omenil tudi tvit evropskega komisarja za krizno upravljanje Janeza Lenarčiča, ki je čestital Bidnu za zmago. Ob tem je komentiral, da je najvišje pozicionirani Slovenec v Evropski komisiji skušal popraviti Janševo pro-Trumpovo stališče, ko je v tvitu zapisal, da "kot evropski komisar iz Slovenije" toplo čestita Bidnu za zmago.

V ločenem prispevku Ameriške volitve: evropski zmagovalci in poraženci pa je Politico med poraženci ob britanskem premierju Borisu Johnsonu in madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu omenil tudi premierja Janšo.

"Slovenski premier je kar dobro udaril mimo, ko je Trumpu v sredo čestital za zmago. Seveda, oba imata poseben odnos, saj je Slovenija rojstni kraj (sedaj odhajajoče) prve dame Melanie Trump. Janša meni, da bo Biden 'eden najšibkejših predsednikov v zgodovini'. Janševa vlada, ki bo v drugi polovici prihodnjega leta predsedovala EU, bo morala zdaj spremeniti strategijo in se spoprijateljiti z novim predsednikom ZDA," je še zapisal Politico.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (965)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

FAUSTOS1
09. 11. 2020 18.45
-1
Dokler bosta janša in orban podpirala trumpa ta nebo odstopil kajti onadva tirana ne mislita.
TitCankar
09. 11. 2020 09.09
+6
Kaj toliko o tem Janši brez dostojanstva in lepe olike pa ta človek je aberveznik pa kaj to revše predstavlja v svetovni politiki saj Janša ni džentlmen ali neki izobraženec on je obramboslovec še iz marxsističnih časov, komunist, ki se je navidezno prelevil v demokrata, provincionalni populist, konfliktnež in oportunist, konzervativni nastopač in končno neskončno nepomebni kmet na politični šahovnici!
Frane Šajn
09. 11. 2020 08.50
+4
Se bo že sprijaznil takoj , ko ga advokati oberejo do kosti! Bo morala Melany še svoje cunce prodat na dražbi. Razvajeno dete od samega starta! Ste že spekli sladico v Sevnici pod naslovom "odhajajoča Melany!"
JE-BI-GA
09. 11. 2020 09.52
+1
Šajn, stari komunajzer, ki pač ne more iz svoje kože, žal smo v letu 2020 in 1945.
ValterUdovernik
08. 11. 2020 21.57
+8
Od Trumpovega nepriznavanja volilnega poraza bodo imeli korist samo njegovi odvetniki. V njegovi zaslepljenosti mu bodo pobrali še ta zadne fičnike in nato bodo odšli novim dogodivščinam naproti. Poražencev Američani ne marajo.
ina5785
08. 11. 2020 21.55
+8
Res NE razumem kaj vidijo volilci trumpa, ko gledajo kako naduto se spakuje, laže, utaja davke. . . . . . . . . . . imam občutek da NIKOLI NI odrasel. Kot da gembla tudi z ljudmi, pa še rata mu. A je možno da pri ljudeh vzbuja kolektivno neumnost? Ja, zagotovo. Kdor pač nima kaj početi, se pač identificira preko norca.
ValterUdovernik
08. 11. 2020 21.58
+4
Srebrniztangicami
08. 11. 2020 21.55
+0
Vsa podpora mojemu Baidnu..❤️😁
Srebrniztangicami
08. 11. 2020 21.53
-1
mario7
08. 11. 2020 21.52
+5
So Američani kaj vprašali Janeza, če dovoli da zmaga Biden?
Bofur
08. 11. 2020 21.47
+3
Res cenim dva katoličana, papeža Frančiška in Joeja Bidna. Čudno, da RKC raje podpira protestanta Drumpa in ateista Janšo. Pa še nekaj, zakaj mi je všeč Biden je Irec po svojem pra-pra dedku Edwardu Blewittu, ki je zapustil svoj dom na Irskem v Ballini, da bi pred 170 leti ubežal pred veliko lakoto.
Jože Fortuna
08. 11. 2020 21.39
+0
TRUMP bo zmagal na sodiščih !
Špartanec
08. 11. 2020 21.43
+0
kameltrajbar
08. 11. 2020 21.44
+6
FAUSTOS1
09. 11. 2020 18.48
Mario71
08. 11. 2020 21.35
+0
Trump genijalec strateg nastavil past in demokrati stopili vanjo z vso silo, ko se bodo watermarked glasovi začeli izločati po sodbi vrhovnega sodišča bo vsem dol padla čeljust do kolen. Nikoli ni 74 američanov volilo za bidna, trump je imel po 50k ljudi biden pa po 100, sej je biden sam rekel da ne potrebuje glasov ljudstva da zmaga. Stalin je rekel: ni zmagal tisti , ki je dobil največ glasov, ampak tisti, ki so šteli glasove. Demokrati se pogrezajo v šah mat.
PIERREBRICE
08. 11. 2020 21.37
+0
Aligator11
08. 11. 2020 21.22
+11
Kot Janša, nič ne priznava. Tudi poštnega nabiralnika ne!
Aerys Targaryen
08. 11. 2020 21.17
+4
Tudi svečkicam in trampodu zelim mirno noc.
resslovenka
08. 11. 2020 21.11
+7
In? Janšev medij "Demokracija" objavlja, da je bil g. Biden pedofil, da je v l. 1993 in 1994 otipaval neke svoje sodelavke. Sej človek ne more verjet. Seveda se bodo pojavile kakšne ženscure, ki bodo to trdile, da omajejo njegov ogled. In četudi mu je bila katera všeč, kaj potem??? Kolk žensk je Trump izkoristil, nato pa odvrgel kot stare cote, se ne da prešteti. Še ko je bil že poročen z Melanijo je skakal čez plot. In ja, njemu se to oprosti, a ne desničarji? Desničarska antipropaganda ne izbira sredstev in nima sramu. Tudi v lastnih vrstah imate "skakače" čez plot in to med zelo vidnimi ljudmi v tej vladi. Torej se ne obregajte ob druge. Sramujete se. 😎
FAUSTOS1
09. 11. 2020 18.51
+1
Tudi gologlavi jastreb je v sloveniji pretepal ženske varal svojo ženo z otroki in ni čudno ,da je tako navdušen nad trumpom.
Bolfenk2
08. 11. 2020 21.09
+0
Trump več tako nima kaj za izgubiti. Zakaj bi priznal poraz in čestital Bidenu?
Bofur
08. 11. 2020 21.37
+3
TheGreatRusia
08. 11. 2020 21.05
-2
DEMOKRATI BODO NADALJEVALI S SVOJE MISIONARSKE POHODE PO SVETU, KI SO GA UREDILI ŽE PREJ
borjac
08. 11. 2020 21.02
+6
Trump in Janša sta si resnično zelo podobna, ko gre njima dobro je vse v redu in demokratično in po zakonitosti prava, takoj ko pa ne gre njima dobro, so takoj zarote, kraja volitev, mediji so krivi, globoka država ......
Cervantes Saavedra
08. 11. 2020 21.01
+4
za profesormarck (08.11.2020, 18:54:00): Če ima tvit naslov vlade ali premiera Slovenije, je uraden. In tako so ga razumeli tudi v Bidnovem štabu – odgovor »Sramota«. Mimogrede, pri Trumpu se res niso niti odzvali na ta priliznjeni tvit JJ. A čudno? In prvi dami ZDA ni bilo v ponos, da je iz Slovenije, zato je v svoji biografiji zapisala, da je iz Avstro-Ogrske. A tebi je taka Slovenka v ponos? Potem ti nisi čistokrven Slovenec. Čeravno si beden, če tako ločiš ljudi. Mimogrede, vsako pozitivno stvar o Sloveniji si zapišem, zbral sem podatkov že za celo knjigo. Tebi v poskus - 2. predsednik vlade neke sila velike tuje evropske države je bil Slovenec - katere, kdo? Mmm? Muu? Poveljnik največje vojaške sile v zgodovini, zbrane na enem mestu, je bil Slovenec, rojen v Sloveniji - kdo? Mmm? Muu? Na Apollu 11 je bil vgrajena zelo pomembna naprava, delo Slovenca. Katera naprava, kateri Slovenec? Mmm? Muu? No, čistokrvni Slovenec, boš kaj odgovoril?
piu
08. 11. 2020 21.00
-7
Ni razloga da bi Janez čestital, Bidoni.....
poneumljanje
08. 11. 2020 21.05
+4
piu
08. 11. 2020 21.10
+2
Cervantes Saavedra
08. 11. 2020 21.11
+7
za piu: Res ne, JJ si take veljave ne zasluži. Kar JJ-u zdaj skušajo vbiti v glavo ugledni evropski voditelji.
Cicamica
08. 11. 2020 20.55
+0
Hvala bogu da je pušnu volitve. Iskrene čestitke zmagovalcu. Trump bay bay.