Tujina

Lloyd Austin III. bo prvi temnopolti obrambni minister ZDA

Washington, 10. 12. 2020 08.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden je potrdil, da bo na položaj obrambnega ministra ZDA imenoval upokojenega generala kopenske vojske, 67-letnega Lloyda Austina III. Preden bo lahko postal prvi temnopolti obrambni minister ZDA, bo moral Austin zaradi svoje vojaške kariere dobiti posebno dovoljenje kongresa. Nekdanjo svetovalko za nacionalno varnost ZDA Susan Rice pa namerava imenovati na položaj direktorice sveta za notranjo politiko Bele hiše.

Ameriški predsednik Joe Biden je v sredo potrdil, da bo položaj obrambnega ministra ZDA zasedel upokojeni general kopenske vojske 67-letni Lloyd Austin III

Položaj obrambnega ministra ZDA pripada civilistom, kar upokojeni generali sicer tehnično so, vendar mora po zakonu preteči najmanj sedem let, preden se jih lahko imenuje na čelo Pentagona. Civilni nadzor nad ameriško vojsko je posvečen vse od ustanovitve države.

Šele po posebni odobritvi kongresa bo o njegovem imenovanju odločal ameriški senat, čeprav težav pri tem ne bi smelo biti. Austina kolegi iz stroke spoštujejo, vsak politik, ki mu bo želel metati polena pod noge pri imenovanju, bo zaradi tega avtomatično obtožen rasizma, česar pa si nihče ne želi.

Lloyd Austin III.
Lloyd Austin III. FOTO: AP

Morebitne kritike republikancev tudi ne bodo resne, glede na to, da niso delali nobenih težav predsedniku Donaldu Trumpu leta 2017, ko je na položaj obrambnega ministra imenoval generala Jamesa Mattisa, ki se je upokojil leta 2013.

"Lloyd Austin III. je izjemen vodja," je sporočil nekdanji obrambni minister v vladah Georgea Busha mlajšega in Baracka Obame Robert Gates. Nekdanji prvi temnopolti državni sekretar ZDA in nekdanji prvi temnopolti načelnik štaba združenih poveljstev, upokojeni general Colin Powell, pa je svojega nekdanjega varovanca prav tako pohvalil.

"General Austin je odlično služil na bojnih in civilnih ravneh oboroženih sil. Izkazal se je s svojimi bojevniškimi veščinami in birokratsko, diplomatsko in politično žilico," je sporočilo Powell, ki je bil Austinov mentor.

"Vojaki in vojakinje ga imajo radi, sovražniki se ga bojijo, zavezniki ga poznajo in spoštujejo, z menoj pa deli globoko vero v vrednote ameriških zavezništev," je sporočil Biden. Dejal je, da se zaveda pomena ločitve civilnega in vojaškega dela ameriške obrambe, vendar meni, da zgodovinski trenutek zdaj zahteva Austina. Zagotovil je tudi, da Austin ni iskal tega položaja, ampak je sam prosil Austina, naj ga prevzame.

 Austin med kolegi iz stroke uživa velik ugled.
Austin med kolegi iz stroke uživa velik ugled. FOTO: AP

Nekdanji poveljnik ameriških sil na Bližnjem vzhodu, general Austin, ki se je upokojil pred štirimi leti, pa je dejal, da sta se z Bidnom spoznala v položajih visoke napetosti. Obljubil je, da mu bo dal neposredne in neolepšane nasvete, kot mu jih je dajal v preteklosti. Poudaril je tudi, da bo tesno sodeloval z ameriškimi diplomati in zavezniki.

Spomnil je tudi na osebne vezi z novoizvoljenim predsednikom, čigar pokojni sin Beau Biden je služil kot pravnik v Austinovem štabu in s katerim sta ostala v stiku tudi potem, ko je Beau Biden prenehal služiti v vojski.

Austin je bil prvi temnopolti poveljnik centralnega poveljstva ameriške vojske (Bližnji vzhod), po upokojitvi pa je odšel v nadzorni odbor podjetja Raytheon.

Austin se bo skupaj z drugimi vodilnimi člani Bidnove vlade uvodoma zaposlil s krpanjem načetih odnosov med ZDA in zavezniškimi državami, prav tako bo povezan z logističnimi izzivi distribucije cepiva proti covidu-19.

Biden je tudi zagotovil, da Austina ni izbral zaradi želje po zaostritvah, ampak ga je izbral kot človeka, ki iz prve roke pozna neizmerne cene vojn in breme, ki ga nosijo vojaki in vojakinje s svojimi družinami. Izbral si ga je, da končajo neskončne vojne in zagotovijo, da bo uporaba sile res zadnja izbira.

Biden je prostor za Susan Rice našel na čelu sveta za notranjo politiko Bele hiše

Biden namerava imenovati nekdanjo svetovalko za nacionalno varnost ZDA in nekdanjo veleposlanico pri ZN Susan Rice na položaj direktorice sveta za notranjo politiko Bele hiše, poroča medij Politico. Odločitev je presenetljiva, čeprav tudi logična. Riceova ima bogate izkušnje z zunanjo politiko, vendar pa je republikanski senatorji ne marajo in z njeno potrditvijo na kakšen visok položaj v Bidnovi vladi bi bile težave. 

Republikancem se je močno zamerila leta 2012, ko je teroristični napad v libijskem Bengaziju na ameriški konzulat uvodoma razložila kot reakcijo muslimanov na ameriški film o preroku Mohamedu, ne pa kot organiziran napad islamskih skrajnežev.

Riceova je podprla Bidna med predsedniško kampanjo in zdaj je zanjo našel položaj, ki ne zahteva senatne potrditve. Nekaj časa je bila celo v igri celo za Bidnovo podpredsedniško kandidatko. Njeno imenovanje obenem kaže na to, da namerava Biden dati notranji politiki več pozornosti. Riceova bo tako sodelovala v odgovoru vlade na pandemijo novega koronavirusa.

Na položaj ministra za veteranske zadeve pa namerava Biden imenovati nekdanjega šefa kabineta Bele hiše Denisa McDonougha, ki ni nikoli služil v vojski.

Biden bo obe odločitvi formalno objavil v petek, kot poroča tiskovna agencija AP, pa bo obenem objavil tudi kandidature kongresnice Marcie Fudge na položaj ministrice za stanovanja, Katherine Tai na položaj trgovinske predstavnice ZDA in Toma Vilsacka na položaj ministra za kmetijstvo, kjer je bil že v času vlade predsednika Baracka Obame.

Susan Rice ima sicer bogate izkušnje z zunanjo politiko.
Susan Rice ima sicer bogate izkušnje z zunanjo politiko. FOTO: AP

Biden tako nadaljuje gradnjo vladne ekipe, čeprav Donald Trump še vedno ne priznava poraza na volitvah 3. novembra in vlaga tožbe proti volilnim izidom, lobira po državnih kongresih, naj zavrnejo voljo volivcev in mu pripišejo zmago, ter brez premora in dokazov tvita o volilnih prevarah. Čeprav njegove tožbe zavračajo celo sodniki, ki jih je sam imenoval, vključno z vrhovnimi, vztraja in trdi, da je zmagal, ter zahteva sezname republikancev, ki priznavajo Bidnovo zmago.

Biden je med drugim že izbral državnega sekretarja Antonyja Blinkna, finančno ministrico Janet Yellen, ministra za domovinsko varnost Alejandra Mayorkasa, nacionalno direktorico za obveščanje Avril Haines, ministra za zdravstvo in socialo Xaviera Beccero, zapolnil pa je tudi večino glavnih položajev v Beli hiši. 

Zvezno tožilstvo uvedlo preiskavo Bidnovega sina

Hunter Biden (levo) v pogovoru z očetom, novoizvoljenim predsednikom ZDA Joejem Bidnom
Hunter Biden (levo) v pogovoru z očetom, novoizvoljenim predsednikom ZDA Joejem Bidnom FOTO: AP

Medtem je v ZDA odjeknila novica, da so zvezni tožilci v državi Delaware sprožili preiskavo proti sinu novoizvoljenega predsednika zaradi suma kršenja davčne zakonodaje. Njegovo izjavo je objavila tranzicijska ekipa bodočega predsednika ZDA.

Šlo naj bi za posle Hunterja Bidna v Ukrajini, kjer je bil nekaj časa v nadzornem odboru energetskega podjetja Burisma, za kar je bil bogato poplačan s 50.000 dolarji na mesec. Nihče ne dvomi, da je položaj dobil, ker je bil Joe Biden v tistem času podpredsednik ZDA.

Predsednik ZDA Donald Trump je hotel to dejstvo izkoristiti leta 2019, ko je pritiskal na Ukrajino, da sproži preiskavo v zameno za nadaljevanje vojaške pomoči. Zaradi tega so potem demokrati v kongresu sprožili ustavno obtožbo Trumpa.

Trump je videl ankete, ki so mu napovedovale volilni poraz proti Josephu Bidnu, in je želel preiskavo Hunterja Bidna izkoristiti za napad na političnega nasprotnika. Vendar pa se Ukrajina ni hotela vpletati v notranjepolitične zadeve ZDA in preiskave ni uvedla.

Hunter Biden je prav tako svetoval premožnemu romunskemu direktorju, ki se je soočal z obtožbami korupcije in vložil denar v sklad, ki je bil povezan s kitajsko vlado.

Kljub temu je bil leta 2017 zvezni davkariji skupaj s sedaj že nekdanjo soprogo dolžan 313.970 dolarjev davkov.

"To zadevo jemljem zelo resno, ampak sem prepričan, da bo profesionalna in objektivna revizija ugotovila, da sem ravnal zakonito in primerno, skupaj s pomočjo poklicnih davčnih svetovalcev," je sporočil Hunter Biden in s tem nakazal verjetno obrambo pred morebitno obtožnico, namreč da je poslušal svetovalce.

Tranzicijska ekipa Josepha Bidna pa je sporočila, da je novoizvoljeni predsednik zelo ponosen na svojega sina, ki je prestajal težke izzive, vključno z zlobnimi osebnimi napadi, vendar je iz tega izšel močnejši.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

borjac
12. 08. 2022 10.29
+1
Ta general služi samo za uravnovešenje ras na Ameriških fotografijah, general štaba, če je temnopolta oseba na fotki izgleda vse skupaj bolj "demokratično", saj v resnici pa poveljujejo ta beli, saj si menda ne mislite, da si bodo Generali iz Juga Amerike(Teksas) pustil komandirati od njega.
Fržoww
10. 12. 2020 21.36
+1
#MAGA #WWG1WGA #TRUMP2020 Ovce tuki gor itak ne razumejo kva pomen #BRAINWASH.
IanNow
10. 12. 2020 19.52
-2
Bravo Biden.. Pametna izbira.. Strokovnjak
samuray1
10. 12. 2020 18.53
+1
Še zmeraj upam da tale zločinec ne bo predsednik ZDAški.
nikhrast
10. 12. 2020 19.32
+0
Walter Pravicek
10. 12. 2020 18.51
+0
ODLIČEN IZBOR!TAK MORA BITI NA ČELU,NE NEKAKŠEN JANŠEV VAJENEC!VOJSKA NI IGRANJE V PESKOVNIKU!AMERIKA PAČ NI SLOVENIJA!
Butalec8
10. 12. 2020 18.45
+2
Vecino mandata bo tak kamila oddelala , ne bo dolgo ko bo Zaspanček zaspal za vecno
Harpuna
10. 12. 2020 18.38
+3
Senilneži in upokojenci bodo vodili ZDA,saj potem ni čudno,če naredijo kakšno neumnost po svetu,ker jih ne zanima kakšne bodo posledice.Njih tako ne bo kmalu več.
Walter Pravicek
10. 12. 2020 18.53
+3
PRIDOBI SI AMERIŠKO DRŽAVLJANSTVO Z VIZO,DA SE V 90 DNEH POROČIŠ,POSTANEŠ AMERIKANEC,TER KANDIDIRAJ ZA TAKŠNO MESTO.PROSTA TI JE POT!
kure bedne
10. 12. 2020 18.36
+0
Ne pišite kozlarij. Biden še ni uradno predsednik in ne more on postavljati nekega obrambnega ministra. Zakaj se vam tako mudi? No saj vemo, da znate večkrat prehitevati dogodke.
Walter Pravicek
10. 12. 2020 18.54
+0
TO NI POSTAVITEV,TO JE PRIVOLITEV IZBRANEGA,S STRANI NOVEGA PREDSEDNIKA AMERIKE,DA SE STRINJA Z KASNEJŠO NAMESTITVIJO NA TO MESTO-V JANUARJU BO!
IanNow
10. 12. 2020 19.53
+2
Kak pa ti bluzis... 20.1. Uradno prevzame.. Kabinet oa rabi prej ane
kotzimikiz
10. 12. 2020 17.40
+2
Od kdaj naprej je pa Biden predsednik?Kolker mi je znano, še ni odločeno kdo je zmagal na volitvah,razen seveda naših novinarjev!!
Walter Pravicek
10. 12. 2020 18.55
-1
galop
10. 12. 2020 16.26
-1
50 let nazaj v tej isti ameriki niso smeli z belci sedeti v avtobusu in jesti skupaj....In oni bodo predavali o demokraciji.
Ate_ist
10. 12. 2020 16.16
+3
trenutno mu slabo kaže. bidon je z vsako minuto dlje od belega doma.
frufelj
10. 12. 2020 16.03
-3
dobra poteza, do zdaj so bili tisti ki so se jim upirali teroristi, zdaj bodo pa se rasisti
sonofabitch
10. 12. 2020 15.36
+2
Ljudje morajo napredovat in bit nagrajeni na podlagi znanja in truda, če tale gospod to izponjuje potem v tem ne vidim problema. Če pa nekoga postaviš na nek položaj samo zaradi barve kože je isto rasistično kot bi ga zaradi njegove barve kože zavračal.
Razumnež
10. 12. 2020 15.19
+4
Samo za test.... A se črnec lahko napiše?
Samo gasssss...
10. 12. 2020 15.17
+2
Če pomislim da so v ww2 temnopolti bili pomožno osebje na ladjah predvsem v kuhinji, čiščenje palub... Roko na ❤️ so veliko napredovali v US oboroženih silah. 👏👏👏
Sokril
10. 12. 2020 15.12
+2
Seveda se je pozabilo omeniti "Mr. Monsanto", ki je tudi na listi za Bidnovo administracijo.
prerojeni_vzviseni_toncek
10. 12. 2020 15.09
+1
pod obamo je uspešno bombardiral bližnji vzhod. z bidonom cilja na nov rekord sejanja smrti po svetu pod krinko širjenja demokracije
beauceron
10. 12. 2020 13.23
+1
Kako predvidljivo.
Wolfman
10. 12. 2020 13.22
+1
Lloyd Austin III A je to sedaj po novem že afro-ameriška monarhija! Kaj pa Dick! A ni bil tist k urac prvi afro-američan!
Samo gasssss...
10. 12. 2020 14.25
+1
Škoda sa te bodo izbrisal sem se pa do solz nasmejal. Sedi 5+ 😂
Deseti_brat
10. 12. 2020 12.47
-1
A Colin Powell ne steje?