Tujina

Bidnova strategija nacionalne varnosti: največji geopolitični izziv ZDA Kitajska

Washington, 12. 10. 2022 19.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
1

Prva formalna strategija nacionalne varnosti vlade demokratskega predsednika ZDA Josepha Bidna kljub trenutni osredotočenosti na vojno v Ukrajini kot največji geopolitični izziv ZDA izpostavlja Kitajsko, ob tem pa poudarja pomen obnove in utrditve zavezništev za uspešno soočanje z izzivi tega desetletja.

Izdelavo strategije nacionalne varnosti od vsake ameriške vlade zahteva zakon, Biden pa je svojo objavil po 21 mesecih na oblasti. Strategija se je vmes sicer že izvajala, sedaj pa je zapisana tudi na papirju.

Gre za vizijo sveta, v katerem so ZDA s svojimi zavezniki v tekmovanju s Kitajsko, čeprav se želijo izogniti ponovitvi hladne vojne. "Potreba po ameriškem vodstvu je v svetu velika, kot je bila doslej. Smo sredi strateškega tekmovanja za oblikovanje prihodnosti mednarodnega reda," so zapisali v uvodu.

"Svoje prihodnosti ne bomo izpostavljali muham tistih, ki ne delijo naše vizije sveta, ki je svoboden, odprt, napreden in varen," je zagotovil Biden in dodal, da "nobena država ne more voditi sveta s takšno močjo kot ZDA".

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Strategija navaja, da najbolj pereči izzivi za to vizijo ZDA prihajajo od sil, ki prepletajo avtoritativno vladanje z revizionistično zunanjo politiko, pri čemer sta na prvem mestu Kitajska in Rusija, čeprav vsaka država predstavlja drugačen izziv.

"Rusija predstavlja neposredno grožnjo svobodnemu in odprtemu mednarodnemu sistemu, ker brezbrižno zanemarja osnovna pravila mednarodnega reda, kar kaže njena surova vojna proti Ukrajini. Kitajska pa je po drugi strani edini konkurent ZDA, ki ima namen preoblikovati mednarodni red in vse bolj uveljavlja tudi ekonomsko, diplomatsko, vojaško in tehnološko moč za doseganje tega cilja".

Strategija zagotavlja, da bodo ZDA vlagale v vire ameriške moči in vpliva, gradile močno koalicijo držav za utrditev tega vpliva ter si prizadevale za oblikovanje globalnega strateškega okolja in reševanje skupnih izzivov. Posodobile in utrdile naj bi tudi vojsko.

Glede Evrope bodo ZDA ostale pri zavezi za celovito, svobodno in mirno Evropo, pri čemer največjo grožnjo tej viziji po njihovem predstavlja ruska agresija proti Ukrajini. Tej državi naj bi ZDA pomagale pri obrambi, dokler bo to potrebno, Evropi kot celoti pa nameravajo pomagati pri zmanjšanju odvisnosti od ruske energije.

ZDA ob tem v strategiji nacionalne varnosti spodbujajo k večjemu sodelovanju med Veliko Britanijo in EU, na Zahodnem Balkanu pa naj bi pomagale partnerjem pri utrjevanju demokratičnih ustanov, vladavini prava in gospodarskem razvoju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
12. 10. 2022 20.27
+7
Koncno priznanje da hocejo imet cel svet zase.