Tujina

Bidnove težave: Trump na vse kriplje ovira tranzicijo oblasti

Washington, 29. 12. 2020 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mirko Vorkapić, STA
Komentarji
196

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je dejal, da je njegova ekipa naletela na precejšnje ovire pri tranziciji oblasti. Predvsem je izpostavil obrambno ministrstvo ter Urad za upravljanje in proračun ZDA, kjer naj bi predajo poslov na vsak način ovirali Trumpovi sodelavci. Ta sicer še naprej ne priznava izida volitev, je pa vsaj lahko zadovoljen s tem, da je predstavniški dom kongresa potrdil njegov predlog za povečanje finančne pomoči Američanom na 2000 dolarjev (1630 evrov). O tem mora sicer odločati še senat, pri čemer pa bi se znova lahko zapletlo, saj republikanska večina temu nasprotuje.

"Preprosto ne dobimo vseh informacij, ki jih potrebujemo od odhajajoče uprave na ključnih področjih nacionalne varnosti," je dejal Joe Biden, potem ko je na virtualnem sestanku prejel poročilo članov svojih skupin za nacionalno varnost in zunanjo politiko. "Po mojem mnenju gre za veliko neodgovornost," je ocenil.

Joe Biden
Joe Biden FOTO: AP

Novoizvoljeni predsednik je dejal, da njegova ekipa "potrebuje jasno sliko o položaju naših sil po vsem svetu in naših operacijah, da bi odvrnila naše sovražnike. Potrebujemo popolno preglednost načrtovanja proračuna, ki poteka v obrambnem ministrstvu in drugih agencijah, da bi se izognili zmedi in zapletom, ki bi jih lahko skušali izkoristiti naši sovražniki."

Napetosti med Pentagonom in Bidnovo prehodno skupino se v zadnjih tednih stopnjujejo zaradi zastalih sestankov, ki so potrebni za učinkovito tranzicijo oblasti. Trump je pred kratkim na položaj šefa kabineta Pentagona postavil svojega podpornika Kasha Patela, ki po trditvah Bidnove tranzicijske ekipe načrtno blokira vsako sodelovanje. Pred božičem je tudi nenadoma za dva tedna ustavil vse sestanke z Bidnovo ekipo, domnevno zaradi praznikov.

Prejšnji teden je Biden dejal, da obrambno ministrstvo njegove ekipe ni želelo seznaniti z velikim kibernetskim napadom na vladne agencije ter velika ameriška tehnološka in računovodska podjetja. Teden pred tem je Bidnova prehodna ekipa dejala, da se ni strinjala z dvotedenskim premorom v razpravah s predstavniki Pentagona, čeprav je vršilec dolžnosti obrambnega ministra dejal, da sta se obe strani dogovorili za "počitniški odmor".

"Dejstvo je, da so številne agencije, ki so ključne za našo varnost, utrpele ogromno škodo. Veliko agencij je ostalo brez dovolj osebja, zmogljivosti in morale. Politični procesi so oslabeli ali so odrinjeni na stran," je dejal Biden in obljubil, da si bodo ZDA pod njegovim vodstvom "povrnile kredibilnost za vodenje svobodnega sveta".

Bo Trumpu uspelo s predlogom za povečanje finančne pomoči posameznikom?

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v ponedeljek z 275 glasovi proti 134 potrdil predlog zakona za povečanje finančne pomoči Američanom zaradi pandemije novega koronavirusa s 600 (490 evrov) na 2000 dolarjev (1630 evrov). Sedaj mora o tem odločati še senat, kjer republikansko vodstvo predlogu nasprotuje.

Kongres je pred tednom dni potrdil 900 milijard dolarjev (735 milijard evrov) vreden predlog zakona o pomoči gospodarstvu in posameznikom zaradi pandemije covida-19. V njem je tudi po 600 dolarjev (490 evrov) pomoči za vsakega, ki zasluži manj kot 75.000 dolarjev (61.000 evrov) na leto. Predsednik ZDA Donald Trump je po sprejetju predloga v kongresu med drugim dejal, da je 600 dolarjev premalo in da želi 2000 dolarjev.

Sprva zato ni hotel podpisati zakona, a je po prepričevanju republikanskih zaveznikov v nedeljo popustil ter zakon podpisal. Demokrati so 2000 dolarjev predlagali že poleti in so Trumpovo zahtevo vzeli zares ter v ponedeljek izglasovali predlog zakona, ki to omogoča. Seveda pa ne gre brez podobnega ukrepa v senatu, kjer je vodja republikanske večine Mitch McConnell odločno proti.

Ameriški senat
Ameriški senat FOTO: AP

"Predsednik mora nemudoma pozvati republikance, naj nehajo z obstrukcijo ter se njemu in demokratom pridružijo v podpori zakonu za povečanje pomoči na 2000 dolarjev," je že v nedeljo zvečer sporočila predsednica predstavniškega doma kongresa, demokratka Nancy Pelosi. V ponedeljek je dodala, da imajo republikanci jasno izbiro – ali bodo podprli predlog ali pa bodo Američanom odrekli pomoč, ki jo potrebujejo v času pandemije.

Obstaja sicer možnost, da bo predlog sprejet tudi v senatu, čeprav majhna. V predstavniškem domu je namreč skoraj polovica republikancev glasovala zanj in tudi v senatu niso vsi republikanci proti. Predlog zakona sicer pripravlja vodja demokratske manjšine Chuck Schummer.

Predstavniški dom ameriškega kongresa pa je v ponedeljek preglasil veto ameriškega predsednika glede 740 milijard dolarjev vrednega predloga zakona o proračunski porabi za obrambo (NDDA). Po pričakovanjih ga bo danes preglasil tudi senat, s čimer bi to postal prvi Trumpov veto, ki bi ga kongres preglasil.

NDAA sta z veliko večino sprejela oba domova kongresa, Trump pa je prejšnji teden vložil veto. Nasprotuje predvsem preimenovanju vojaških oporišč, ki sedaj nosijo imena vojaških poveljnikov nekdanje konfederacije. Izpostavil pa je tudi del besedila, ki bi upočasnil njegove načrte glede zmanjšanja števila vojakov v Afganistanu in Nemčiji.

To je bilo prvič, da je kak ameriški predsednik blokiral NDAA.

New York Post: Trump, prenehaj s to norostjo in priznaj poraz

Trump sicer še vedno ne želi priznati poraza in na družbenih omrežjih ter v drugih izjavah za javnost poudarja, da so bile volitve ukradene. Časnik New York Post je ameriškega predsednika pozval, naj končno prizna poraz in prekine s "s to temno šarado"

"Samo teden dni smo oddaljeni od zelo pomembnega trenutka za našo državo v naslednjih štiri letih. 5. januarja bodo v zvezni državi Georgia odločali o tem, katera stranka bo nadzirala senat, in ali bo Biden dobil potrebno večino tudi v tem telesu. Na žalost pa ste preveč obsedeni z naslednjim dnem, 6. januarjem, ko bo kongres potrdil glasovanje elektorskega kolegija. Vi pa še vedno pozivate republikance, naj zberejo pogum, spremenijo izid volitev in vam dodelijo štiri dodatna leta v Ovalni pisarni. Z drugimi besedami, pozivate k nedemokratičnemu državnemu udaru," piše časnik.

Pri New York Postu še dodajajo, da je Trump sicer imel vso pravico preiskovati rezultate volitev, vendar pa opominjajo, da doslej še ni bila ugotovljena nobena prevara.

Koronavirus pasica november
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (196)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
29. 12. 2020 17.36
+3
PSIHOIPAT --MISLI SAMO NA SVOJ EGO! IN KORISTI
NWO 2014
29. 12. 2020 19.00
+1
amedeo
29. 12. 2020 16.40
+2
Še pred 20 leti bi končal na psihiatriji...
FAUSTOS1
29. 12. 2020 14.42
+2
janša še vedno vstraja da je trump zmagal,zato je poslal logarja lenivca ,da mu čestita osebno-janšisti živijo v svojem svetu kot vsi oskrbovanci ustanov za psihično zdravje.
Kollerik
29. 12. 2020 14.35
-2
Ta skrajno desni scum bi blo treba strogo prepovedat z zakonom
gekados
29. 12. 2020 18.46
+4
Pa tudi levega, nazadnje pa se tebe kollerik
zurbrigen
29. 12. 2020 13.23
+1
Ja sloppy joe bo pač moral počakati do zadnjega dneva, zakaj se mu tako mudi ? Čiči pa čaki.
Berenika
29. 12. 2020 12.08
+4
Skunk: "Me ni bilo en čas tule, sem bil malo v "karanteni" saj veste." 1.) Ne, ne vemo, oz. nismo vedeli. Bi morali vedeti? Na koga dejansko leti, komu je namenjen ta stavek? 2.) Zakaj nas spominjaš, opominjaš, da si bil v karanteni, če to po tvoje že itak vemo? Komu je namenjena ta opomba? 3.) Če je pravi naslovnik, kateremu si to napisal (štabu, komu drugemu pa), to že vedel, da te ni bilo (ter zakaj), zakaj si mu potem še enkrat napisal, da te ni bilo, če je pa to še kako dobro vedel, da te ni? :))
Skunk Works
29. 12. 2020 12.15
-2
Evo, to recimo je primer izdeleka neomarksisitičnega filozofa, in za takšno brezvezno fafljanje želijo biti ti osebki nadpovrečno dobro plačani iz proračuna, oziroma, da jih plačukjejo slovenski delovni ljudje.....Tudi zato takšne vidite kolesarit po ljubljani....častno sebe preživljati niso sposobni, pa morajo viseti na plečih delovnih ljudi....
Berenika
29. 12. 2020 14.26
+1
Niti na eno točko nisi bil zmožen vsebinsko odgovoriti. Na prostem trgu, ker ta portal je tudi trg, je tvoja vrednost nič. Zdaj pa mi odgovori kakšna je razlika med marksizmom in neomarksizmom. (Gotova sem, da odgovora ne poznaš, samo pameten skušaš biti.)
Tomo Ivic
29. 12. 2020 12.03
+10
Počakte še en mesec ista zgodba se bo pri nas odvijala...
Skunk Works
29. 12. 2020 12.01
-12
Če kdo vidi kakšen avto, ki je zletel s ceste, je sigurno levičar....Revež je imel še kar letne gume gor, ker ni bilo v Uradnem listu zapisano, da bo tolk snega zapadlo....teršek kje si? vlada ga spet lomi....
Iztok Belšak
29. 12. 2020 12.54
+2
Kako desničarji lajate na levičarje češ kaj so in kako so, ti si pa tip, ki 100% potrjuje vsak stereotip o desničarju, tako po inteligenci, kot po deljenju in seveda po morali in kulturi - oboje ti je tujo
zajebant2
29. 12. 2020 11.59
-8
trump je isti ko naši levaki, ki ovirajo in nagajajo vladi
Iztok Belšak
29. 12. 2020 12.55
+1
Kaj sam sebe in sebi enake mišljenike opisuješ?
MOJSTER SQIRTINGA
29. 12. 2020 11.52
+11
Nas albanec je isti ko trupm
Covidus
29. 12. 2020 11.49
+5
Luzer kramp ostane luzer
mferk1
29. 12. 2020 12.17
+0
Luzer z 2.5 milijarde na računo. Ti pa jaz pa komentirama tukaj. Vemo kdo je luzer, Trump to sigurno ni. Je pa fajn biti pameten preko tipkovnice.
Iztok Belšak
29. 12. 2020 12.58
+2
Glede teh 2,5 mlrd. na računu si verjetno mislil v rupijah, Trump nima tega na računu in nikoli ni imel. Kar se njegovega premoženja tiče, težko kdo kaj reče, saj ni objavil svoje davčne napovedi, kot so to storili drugi predsedniki - skoraj sigurno zato ne , ker bi potem vsi vedeli da o svojem premoženju laže, kar pa ne bi bilo niti tako presenetljivo glede na številne izgovorjene laži iz njegovih ust in tvitov
mferk1
29. 12. 2020 13.06
+1
Seveda Iztok seveda. Počasi bomo propadli ampak ne zaradi Trumpa. Pravi sovražnik je Kitajska in ne Trump. Trump nima koncentracijskih taborišč a ga še vedno bolj sovražite kot Kitajce.
NWO 2014
29. 12. 2020 19.03
To kar butaš govorijo po tvjih ki si jih ti sam izbiraš..Torej neumne
RamzesII
29. 12. 2020 11.44
-8
Biden ne more brez omenjanja sovražnikov v vsakem stavku. Ne čudi, če nekateri v projekcijah vidijo vojno, če bo predsednik on.
Skunk Works
29. 12. 2020 11.43
-9
Amerika je stara demokracija....če je bilo z volitvami vse v redu, se Biden nima kar razburjat in pridušat....Lahko se mirno vleže in počaka do 20.01....Če pa je časten človek, bo pa seveda tudi njemu v interesu, da se odpravijo vsi dvomi, da ne bo imel glasov mrtvih, ter glasov, ki mu jih je štela programska oprema iz tujine.....Če pa muti, kot vsi levaki tega sveta, potem pa seveda imamo mutenje....podobno kot pri nas z od mrtvega vstalim klovnom erjavcem..
mferk1
29. 12. 2020 11.50
-2
Biden časten človek? Če gledam njegove posle s sinom je vse drugo kot pa pošten. Z Obamo sta bila fantastični lutki in verjetno ju vežejo še pogodbe starih prijateljev, da se tako zelo borijo. Tudi rekel je leta 2008, da so lahko preko pošte volitve zlagane a letos je seveda spremenil mnenje. Politika kot politika, kup laži in smejanje pred kamero, naredi se pa seveda nič.
Berenika
29. 12. 2020 11.50
+3
Lahko razložiš kaj pomeni tvoj stavek: "Me ni bilo en čas tule, sem bil malo v "karanteni" saj veste."?
celjan2
29. 12. 2020 11.54
-1
Izidi volitev so bili prirejeni v prid ''Sleeping Joeu''. Že če ste videli, kdo je bil v volilnih komisijah ( predvsem dvakrat žgani američani) mora bit sumljivo.
Skunk Works
29. 12. 2020 11.55
-3
Dali so me malo na "hladno" za en čas....zgleda je bilo preveč resnice v postih....
Skunk Works
29. 12. 2020 11.55
-5
Resnica pa je nevarna stvar, in neukim lahko povzroči več škode kot koristi....
Paskakvali
29. 12. 2020 12.00
+3
mferk1
29. 12. 2020 12.08
-1
Biden je tudi rekel, da noče, da njegovi otroci odraščajo v rasni đungli. In to je predsednik, ki bo povezal ljudi. Haha kako ste slepi neverjetno. Kamala Harris pa je zapravla noro veliko temnopoltih zaradi kajenja marihuane in se medtem smejala, ko so jo vprašali če je ona tudi kdaj kadila. Res vodstvo za povezovanje, res res res. Dejstvo je, da si Trumpa ne želite videt samo zaradi njegove podobe. Tisti mirovni sporazumi na bližnjem vzhodu tudi ničesar niso vredni. Vredna je pa Obamova Nobelova nagrada za mir čeprav je bombandiral 24/7. Ovce boste ostale ovce. Pridite sedaj z minusi ker kaj drugega kot to vam ne preostane saj je vaš argument le Janša, desničar, Trumpist. Sploh ne vidite širše slike ker ste kot bik ki zagleda nova vrata.
mferk1
29. 12. 2020 12.09
-2
mferk1
29. 12. 2020 12.21
-1
Na tisti, ki ste mi dali minus. Mi lahko omenite kakšno dobro stvar s strani Bidna? v 47 letni politični karieri. No dajte.
nikhrast
29. 12. 2020 16.27
-1
mferky, saj ni Biden tako dober, samo Trump je pa poden.
cheshnja
30. 12. 2020 10.18
Prav imas. Pusti jih saj ne vedo kaj delajo..... ovce bojo ostale ovce... zato pa se malo pa trump tv show 24/7 vse skrivnosti bojo prisle na dan. Me zanima kaj bojo potem ovcice.???? Sprejele ne bojo ker je lazje zivet v iluziji na bruhanje mi gre
sinhron
29. 12. 2020 11.41
+5
Trump in Janša imata res veliko skupnega , ne priznavata volilnega poraza , oba govorita o kraji volitev , če nista izvoljena , ker je s tem ranjen njun ego . Oba nagajata po izgubljenih volitvah novo izvoljeni vladi , ji mečeta polena pod noge , jo želita očrniti in tudi kar vreči !
Nidani
29. 12. 2020 11.40
+3
Trump ima Janzov sindrom...strup in žlehtnoba!
mackon08
29. 12. 2020 11.39
+1
Trump je rekel volitve so ukradene Trumpovci oziroma ovce pa temu verjamejo.
zoran jankovi? 007
29. 12. 2020 13.40
plejadanka
29. 12. 2020 11.38
+3
Odtipkajte v Google, predsednik Amerike 2021. Pa boste videli bidona. Bruhaha
zibertmi
29. 12. 2020 11.35
+2
a jajo mu je že čestital.se mi zdi da z zmagovito zračno proslavo tukaj ne bo nič-pa saj ni kaj proslavljat.
Jožek Brozek
29. 12. 2020 11.34
+4
A je kaplar že čestital, ali še vedno vztraja ob boku Kim Jong Una. Upa na preobrat v zadnjem trenutku.
mferk1
29. 12. 2020 11.33
-2
4 leta ste verjeli, da so Rusi vplivali na volitve leta 2016 ter da so bile ukradene. Zdaj je pa zaskrbljujoče če se vprašaš da so sedaj. Samo zaradi tega, ker je Trump. Trump sindrom ima 90% ljudi na tem portalu. Biden je portal za globaliste in ga bodo več kot dobro izkoristili. Vi se kar podredite svojim šefom in medijem.
poper00
29. 12. 2020 11.37
+3
Ne zato ,ker je Trump ampak zato ,ker je laž.Pojavilse je brez dokazov s stalnim ponavljanjem laži.Pa mebda ne boš ti siromak in tvoj politkomisar vedela več kot Ameriška sodišča.Niste sedaj v Sloveniji ,kjer nenehno z isto taktiko sejete razdor in s pomočjo ustavnega sodišča dosegate zastaranje zakonitih obsodb
mferk1
29. 12. 2020 11.40
+2
Imajo na tisoče zapriseženih prič, ki lahko gredo v zapor če se lažejo. Imajo na posnetku, ko potegnejo škatle glasovnic izpod mize, statistične podatke. Nenadne počene cevi. Šteli samo demokrati itd. Tukaj se gre le za ignoranco in za svojo korist nekaterih ljudi na položajih. To je politika in politika nikoli ni pravična. Dobil je največ glasov kot sitting president a je prvi, ki je izgubil. Več kot najbolj priljubljeni predsednik Obama. Naj vas manipulirajo še naprej.
kilklop
29. 12. 2020 11.56
+0
Sojenja so že bila , dokazov ni bilo, kaj se dogaja v vaših glavah mi ni jasno.
mferk1
29. 12. 2020 11.58
-5
Poleg tega. Ne mešat Slovenijo z Ameriko ker sta dva različna pojma. Jaz si tudi želim, da je Janez čimprej spoka a ga ne omenjam zraven Trumpa, ker se zavedam, da to ni primerjava za v anale.
mferk1
29. 12. 2020 12.00
-1
Kakšna sojenja? SCOTUS je zavrnil, ker nimajo moči, da se vmešavajo v volitve posameznih držav. Pred enim letom so pa spremenili zakon, da ne rabiš podpisov na volilnih liskih. To si vse lahko pogledate ampak si seveda ne boste, ker ste samo proti Trumpu brez, da bi točno vedeli zakaj. Verjetno še zdaj verjamete, da je rasist čeprav so ga preden da je postal predsednik oboževali skoraj da vsi. Temnopolti, latino in beli.