Tujina

Poškodovani Biden nadaljuje s sestavljanjem rasno in spolno najbolj mešanega kabineta doslej

Washington , 30. 11. 2020 08.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Vrečar, STA, Natalija Švab
Komentarji
57

Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je imenoval ekipo za stike z javnostjo, ki jo sestavljajo le ženske – prvič v ameriški zgodovini. Ekipo bo kot direktorica komunikacij vodila Kate Bedingfield, tiskovna predstavnica Bele hiše pa bo postala Jen Psaki. Ženska bo bdela tudi nad ameriškimi financami - to bo Janet Yellen. 78-letni Biden si je sicer med igro s psom poškodoval nogo.

Biden je v nedeljo med igro s psom Majorjem utrpel poškodbo kosti v desnem stopalu. Njegov zdravnik Kevin O'Connor je sporočil, da bo moral novoizvoljeni predsednik ZDA več tednov nositi mavec. 

Tako Jen Psaki kot Kate Bedingfield sta veteranki iz Obamove administracije. Psakijeva je bila v Obamovi vladi direktorica komunikacij Bele hiše in tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva.

Glavni svetovalki za komuniciranje z javnostmi novoizvoljene podpredsednice Kamale Harris pa bosta postali Symone Sanders in Ashley Etienne. Slednja bo zasedala položaj komunikacijske direktorice podpredsednice. Komunikacijska direktorica prve dame Jill Biden pa bo Elizabeth Alexander, ki je bila pred leti tiskovna predstavnica podpredsednika ZDA.

Biden je sporočil, da je neposredna in iskrena komunikacija z Američani ena najpomembnejših dolžnosti predsednika ZDA. Za to bodo po njegovih besedah skrbele te izkušene komunikatorke, ki prinašajo različne perspektive, a skupno zavezo za izboljšanje države.

Jen Psaki je delovala že v Obamovi administraciji.
Jen Psaki je delovala že v Obamovi administraciji. FOTO: AP

Biden se je zaobljubil k oblikovanju raznolike administracije, ki bo odražala ameriško družbo. Počasi razkriva imena ljudi, ki bodo zasedali vodilne položaje v Beli hiši. Pravnik Alejandro Mayorkas, ki se je rodil na Kubi, bo postal minister za domovinsko varnost, temnopolta diplomatka Linda Thomas Greenfield bo veleposlanica pri ZN. Nekdanja namestnica direktorja Cie Avril Haines pa bo postala prva nacionalna direktorica za obveščevalne dejavnosti. 

Finance v roke Janet Yellen

Biden je danes v Wilmingtonu naznanil tudi imena članov svoje gospodarske vladne ekipe na čelu s kandidatko za ministrstvo za finance Janet Yellen, ki je štiri leta vodila centralno banko Federal Reserve. Yellenova bo postala prva ženska na tem položaju.

Yellenova je bila v vladi predsednika Clintona gospodarska svetovalka v času, ko je izbruhnila velika Azijska finančna kriza, centralno banko je vodila v času okrevanja po veliki svetovni finančni krizi, sedaj pa jo čaka krmarjenje ministrstva v času okrevanja po pandemiji koronavirusa, če se bodo seveda napovedi glede učinkovitosti cepiv uresničile in bo pandemije spomladi konec.

Na položaj direktorice proračunskega urada Bele hiše je Biden postavil nekdanji svetovalko predsednikov Billa Clintona in Baracka Obame Neero Tanden, za namestnika finančne ministrice ZDA namerava Biden nominirati v Nigeriji rojenega Wallyja Adeyema, ki je bil prvi glavni izvršni direktor Obamove neprofitne fundacije. Izbral si je tudi gospodarske svetovalce v Beli hiši Cecilio Rouse, Jareda Bernsteina in Heather Boushey.

Neera Tanden je Bidnova roka sprave ameriški levici, ki ga pred volitvami ni navdušeno podprla in še vedno godrnja zaradi njegove sredinske poti. Tandenova je vodila progresivni think tank Center za ameriški napredek, pred tem je bila zakonodajna direktorica pri nekdanji senatorki Hillary Clinton in namestnica šefa njene senatne kampanje 2000. Pred tem je zasedala položaje v vladi Billa Clintona. Senatni republikanci so že napovedali, da bodo nasprotovali potrditvi njenega imenovanja.

Cecilia Rouse je profesorica na univerzi Princeton, izkušnje z delom v Svetu gospodarskih svetovalcev pa ima že iz vlade Obame in Clintona. Heather Bousey je predsednica Centra za enakopravno rast v Washingtonu, Jared Bernstein pa je bil svetovalec Bidnu, ko je bil ta podpredsednik v vladi Obame. Oba sta bila svetovalca Bidnu v času predsedniške kampanje.

Biden torej nadaljuje s sestavljanjem rasno in spolno najbolj mešanega kabineta doslej. Yellenova bo prva finančna ministrica, Adeyemo prvi temnopolti namestnik, Tandenova je prva ženska na položaju šefa Urada za proračun, Rouse pa je prva temnopolta predsednica Sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leviizgubljeni
07. 12. 2020 10.01
Haha al jezik pa še vedno imate na Popu, tudi do njih, ki jih zagovarjate, da mu rečete Poškodovani Biden, hahaha to pa je skoraj v stilu Slovenskih novic :D
dannyer
01. 12. 2020 12.08
+3
msm že branijo baidna ,k i je izredno šibek i nnesposoben združiti svoje lastne stranke in kaj se tiče komunikacijske ekipe ima trump trenutno povsem žensko pa so msm tiho zato ker so msm trobilo za demokrate in ne novinarji, kar je dobro zakaj bi koga prepričeval če lahko tvoji zavajajo pol države. sramota.
PrettyBird
30. 11. 2020 21.56
-2
Zakaj se toliko poudarja, da je poškodovan? Zakaj se tako izpostavlja njegova šibkost? Kot, da je to nekaj takega kar se pa predsedniku ne more zgoditi. Pač človek je in poškodoval si je nogo. Čez nekaj tednov bo ok.
Nimasmisla
30. 11. 2020 20.32
+2
in v primeru njegove smrti ali nesposobnosti odločanja dobi Amerika prvo temnopolto predsednico
flojdi
30. 11. 2020 19.09
+5
… mi je skor kamn padu z nekje … sam da so mešani ; ne ZMEŠANI
Ban Jela?i?
30. 11. 2020 18.31
+2
Največji raki sodobne družbe so te feministke.
Covidus
30. 11. 2020 18.30
+2
To je predsednik ne pa ono revše od krampa.
Ban Jela?i?
30. 11. 2020 18.28
+0
V Ameriki je največji problem rasizem in spol, zato im je družba v ćuni.
FutureWorld
30. 11. 2020 17.09
+2
Samo ženske? Le zakaj.a so vsaj polnoletne?
nevtroalko
30. 11. 2020 15.30
+5
enakopravnost kvote? in vse tiho je bilo ko ženke dobijo svoje...
prerojeni_vzviseni_toncek
30. 11. 2020 14.49
-2
kot da trumpove predstavnice niso bile ženskega spola.. levaški soroš mediji na vsak način želijo pisati hvalospeve tovarišu bidnu.. zelo očitna pristranskost
nightifly
30. 11. 2020 13.45
+6
Se zdaj nic ne vemo o aferah Hunter bidena ,in celotni druzini Biden ter poslovanju z drzavami ,tradicionalno -nasprotnicami ZDA . FBI je zaklenil vse fizicne dokaze in se ne ukvarja s tem ,ker mora spet najti nekaj proti Trumpu , ker jim ni uspelo zvsemi umazanijami od leta 2015 naprej . Ce samo pomislim kaj vse so sproducirali v teh nekaj letih , niti Castro ne Korejc jim ne prideta blizu . Impeachment ???? Kaksen ,za kaj ? Sramota takoimenovanih Demokratov navzven ,ki se navznoter posluzujejo fasis....metod .To je dejstvo ,ne misljenje . Za to so tudi dokazi -ze javno predstavljeni .
nightifly
30. 11. 2020 13.39
+4
Kaj pa Trumpovo ekipo , kdo sestavlja ? Pa saj so same zenske vsepovsod Jenna Ellis , pravna zastopniva kampanje , ki mora imeti in ima kvadratasta jajca ,da se bode z vsemi nevzgojenimi novinarji CN ,CBS ,NBC etcetc . Poglejte si samo tiskovke uradne sefice BeleHise Kayleigh McEnnany , ,ki nima samo Hrvarda v zepu ,ampak se druge diplome ameriskih in evropskih univerz . En besede se nisem zasledil o njej letos ,pa je od januarja imenovana ,ker je Sandersova odsla zaradi konstantnih napadov nasprotnega tiska i n se umaknila v mir . Toda jasno je ,da liberalni mediji tega ne napisejo , ker ne smejo .
nikhrast
30. 11. 2020 16.06
+3
Trumpov odvetnik Rudy Giuliani poskrbi za toliko smeha da ne opazimo nobenega drugega. Pa Kayleigh McEnany tudi poskrbi za precej smeha, no, pa Teump sam, samo poslušaj njegov interview na Fox včeraj, obseden je s tem porazom, potrebuje psihiatra.
mijavci
30. 11. 2020 13.08
+4
A da je novo izvoljeni, kdo ga je pa potrdil, kolikor vem predsednika potrdijo lektorji, zato ne delajte računa brez krčmarja, tudi za vas pride božja šiba, če še ne veste in to zelo kmalu. Do takrat pa vsak stavek na tem portalu je laž za lažjo.
Old_geezer
30. 11. 2020 13.19
+1
Elektorji. Potrdijo pa tistega, ki zmaga v njihovi zvezni državi. Za to se pa že zelo dolgo ve kdo je zmagal. Tako da so čisto prav napisali.
flojdi
30. 11. 2020 19.11
+2
Covid 19
30. 11. 2020 12.39
+5
Babnice na kupu,precej bo deževalo v zda..
zelo star kavkaški ov?ar
30. 11. 2020 12.08
+6
Kaj pa LGTB predstavnik, Trans predstavnik?
EEgon
30. 11. 2020 11.51
+5
Bidnovo ekipo za odnose z javnostmi sestavljajo le ženske = ženski šovinizem. Toliko o enakost spolov!!!
Covidus
30. 11. 2020 18.31
-1
sid11
30. 11. 2020 11.12
+3
Upam, da to kar ima nekdo med nogami ni edina referenca pri postavljanju oseb na najbolj odgovorna mesta ...
Joža_Gulikoža
30. 11. 2020 10.42
+4
kaj vam jz govorim skoz, on ne bo dolgo. Vse se je šlo samo zato, da bo državo prevzela ženska, Kamala.
Zvezda3000
30. 11. 2020 10.39
+7
A ima na nogi sledilnik, ki se ga ne da skrit