Tujina

Je Janez Janša edini premier na svetu, ki še ni čestital Bidnu?

Washington, 16. 12. 2020 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Karmelina Husejnović, STA, Ti.Š.
Komentarji
1206

Po potrditvi elektorskega kolidža, da je na ameriških volitvah zmagal Joe Biden, so novoizvoljenemu predsedniku ZDA čestitali tudi tisti, ki so do zadnjega upali na Trumpovo zmago. Bidnu so tako po Putinu čestitali še brazilski predsednik Bolsonaro, poljski predsednik Duda in naposled tudi predsednik predsedstva BiH Milorad Dodik. Janša, ki je za zmago preuranjeno čestital Trumpu, pa za zdaj še molči.

Krog voditeljev, ki Josephu Bidnu še niso čestitali za zmago na ameriških predsedniških volitvah, se vse bolj oži. Po tem, ko so Bidnovo zmago priznali vodilni republikanci ameriškega senata in mu je čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin, so to storili tudi tisti, ki so do zadnjega upali na morebiten preobrat in zmago Donalda Trumpa.

Joe Biden in Amy Klobuchar
Joe Biden in Amy Klobuchar FOTO: AP

"Če je Vladimir Putin sprejel volilni izid, ti pa ne, imaš morda težave," je na Twitterju zapisala Amy Klobuchar, ameriška senatorka slovenskega rodu, ki je na začetku volilne kampanje tudi sama kandidirala za predsednico ZDA. Njen tvit je sicer ciljal predvsem na del republikancev, samega Trumpa, njegove odvetnike in druge podpornike, ki še vedno ne priznavajo volilnega poraza.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med tistimi, ki je pozno, a vendarle, čestital Bidnu, je tudi brazilski predsednik Jair Bolsonaro. Brazilski voditelj je med kampanjo odkrito podpiral republikanca Trumpa kot svojega zaveznika in je napovedal, da bo ob začetku njegovega drugega mandata v Beli hiši odpotoval v Washington. Bidnu je čestital šele potem, ko je njegovo zmago uradno potrdil kolegij elektorjev.

"Čestitke predsedniku Joeju Bidnu z mojimi najlepšimi željami in upanjem, da bodo ZDA še naprej dežela svobodnih in dom pogumnih," je tvitnil in pri tem parafraziral del ameriške himne. Dodal je, da je pripravljen sodelovati z novo vlado in nadaljevati zavezništvo med Brazilijo in ZDA.

Med zadnjimi voditelji, ki Bidnu doslej niso čestitali za zmago, je bil tudi poljski predsednik Andrzej Duda. V torek pa je v čestitki novoizvoljenemu predsedniku ZDA Bidnu zaželel zelo uspešen mandat. Ob tem je poudaril tudi poljsko-ameriško strateško partnerstvo in izpostavil vlogo ZDA pri krepitvi vzhodnega krila zveze Nato. Duda je ob tem Bidna povabil na obisk na Poljsko.

Bidnu je čestital tudi mehiški predsednik Andres Manuel Lopez Obrador, ki je z dosedanjim predsednikom Trumpom kljub njegovim grožnjam o gradnji zidu na meji z Mehiko in zavračanjem mehiških migrantov razvil dober odnos. "Naši ljudstvi sta zgodovinsko, gospodarsko in kulturno prepleteni. Zato morata vladi delati za dobre dvostranske odnose, ki temeljijo na sodelovanju, prijateljstvu in spoštovanju suverenosti drug drugega," je zapisal Lopez Obrador. Pozdravil je tudi Bidnovo stališče o mehiških migrantih po svetu, "ki bo omogočilo razvoj skupnosti na jugovzhodu Mehike in v Srednji Ameriki". Mehiški predsednik je sicer s čestitko čakal do zadnjega.

Bidnu naposled čestital tudi Dodik

Predsednik predsedstva Bosne in Hercegovine (BiH) Milorad Dodik je prav tako danes čestital Bidnu za zmago na predsedniških volitvah v ZDA novembra letos. S tem se je uvrstil med zadnje voditelje sveta, ki so to storili.

Bošnjaški in hrvaški član predsedstva BiH Šefik Džaferović in Željko Komšić sta Bidnu čestitala že 8. novembra.

Dodik je demokratskega kandidata Bidna med predvolilno kampanjo v ZDA obtožil, da sovraži Srbe, in je javno podpiral sedanjega predsednika Trumpa. Tudi Srbe v ZDA je pozval, naj glasujejo za republikanskega kandidata Trumpa.

25. novembra 1943 je bilo v Mrkonjić Gradu po navedbah spletne enciklopedije Wikipedija prvo zasedanje antifašističnega sveta narodne osvoboditve BiH (ZAVNOBiH). 1. marec je v BiH dan neodvisnosti države. Na referendumu 28. februarja in 1. marca 1992 je na zahtevo tedanje Evropske skupnosti večina volivcev BiH glasovala za samostojnost države, kar je bil temelj za mednarodno priznanje BiH. 1. marec je bil še isto leto razglašen za državni praznik.

Dodik je sedaj je v čestitki Bidnu izrazil osebno spoštovanje in čestital za "zmago na volitvah in osvojitvi mandata za eno od najpomembnejših in najvplivnejših dolžnosti na svetu". Spomnil je tudi, da so ZDA med najbolj zaslužnimi za daytonski mirovni sporazum, s katerim se je leta 1995 končala vojna v BiH.

Neobičajno za tovrstne čestitke je Dodik še zapisal, da 21. november, ko je bil daytonski sporazum parafiran, v Republiki srbski obeležujejo kot praznik, medtem ko je v Federaciji dan državnosti še vedno 25. november.

"Očitno je, da je za srbski narod in mene osebno nesprejemljivo obeleževanje 25. novembra, datuma, ki je prevzet od predhodnega, komunističnega režima SFRJ, kot tudi 1. marca, datuma, ki je napovedal začetek državljanske vojne v BiH, tem bolj, ker BiH nima določenih in tudi ne sprejetega zakona o praznikih," je v čestitki še zapisal Dodik.

Elektorski kolidž je v ponedeljek potrdil Bidnovo zmago s 306 elektorskimi glasovi proti 232 za Trumpa.
Elektorski kolidž je v ponedeljek potrdil Bidnovo zmago s 306 elektorskimi glasovi proti 232 za Trumpa. FOTO: AP

Večina svetovnih voditeljev je sicer zmagovalcu izrekla čestitke že kmalu po vseh preštetih glasovih, tudi madžarski premier Viktor Orban je sledil večini evropskih voditeljev. Z nekaj več zamude je Bidnu čestital tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Po daljšem molku je novoizvoljenemu predsedniku ZDA sredi novembra čestital tudi kitajski predsednik Ši Džinping.

Med zdaj res zelo redkimi svetovnimi voditelji, ki še niso izrekli čestitke Bidnu, pa je še severnokorejski voditelj Kim Džong Un.

Janša še vedno ni čestital Bidnu

Tudi slovenska vlada doslej uradno še ni čestitala Bidnu za zmago na volitvah v ZDA. Vladi smo že včeraj in znova danes poslali vprašanje, ali to namerava storiti. Na odgovor še čakamo.

Prav tako se na elektorsko potrditev zmage Bidna še ni odzval slovenski premier Janez Janša, ki je sicer kot prvi voditelj že dan po volitvah, ko so se glasovi še preštevali, za zmago čestital kar Trumpu. S tem pa si je privoščil precejšnjo blamažo na mednarodnem političnem parketu, saj so o tej nediplomatski in nedemokratični potezi poročali po vsem svetu. Po čestitkah Trumpu se je na Twitterju celo prepiral s tujimi diplomati in novinarji.

Pozneje je Janša ZDA označil za pomembno strateško partnerico Slovenije in dejal, da bodo prijateljski odnosi med državama ostali, ne glede na to, kdo bo predsednik. Toda novoizvoljenemu predsedniku Bidnu še vedno ni čestital.

Bidnu je sicer kmalu po razglasitvi zmage čestital tudi predsednik republike Borut Pahor, kot evropski komisar iz Slovenije pa je čestitko poslal Janez Lenarčič.

Ameriške predsedniške volitvah so potekale 3. novembra, ameriški elektorji pa so v ponedeljek 14. decembra potrdili volilno zmago demokrata Josepha Bidna. Ta bo 20. januarja prisegel kot 46. predsednik ZDA.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1206)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

graben
04. 01. 2021 09.13
-1
Kako in s kakšno pravico lahko en človek kali odnose z Ameriko.
Kana-1
03. 01. 2021 11.49
+1
Pljujete eden čez drugega, Kot bi igrali tekmo.
lado-a1
17. 12. 2020 21.31
+12
Hja, iztirjeni maršal twito ne more preboleti, da je odletel negov idol iztirjeni prezident twito. Pri Grinogo-tih oba sodita v kategorijo fruitcake!
taurus111
17. 12. 2020 14.25
+3
Mogoče bo Bidnu JJ čestital malo bolj pozno, ma toliko bolj od srca, ha hA HI....
Stane Juh
17. 12. 2020 14.21
-11
Saj ni zmagal. Ne zavajati. Malo si preberite in raziščite. Sami elektorji so dali ven v javnost, da bodo rezultati znani 6.1.2021...ne vem kaj vi bluzite tukaj. To pa tak al tak vemo, da skozi nekaj blebečete kar ne drži. Kmalu boste tudi vi kot mediij ugasnili, zato tudi širite laži in neresnico. Žal
nekdonekje
18. 12. 2020 14.26
+5
Kar iščeš, to najdeš. Tudi jaz lahko najdem aliene na zemlji, samo malo moram "raziskat" internet.
Kojotek
26. 12. 2020 14.10
+2
Mislim,da si tudi ti "bolnik",kot naš veliki vodja vlade👍🤔😉
Wolfman
17. 12. 2020 11.21
-7
Biden bi zagotovo pogrnil na zdravniškem pregledu za opravljanje dela.
ne bit kot voy
19. 12. 2020 08.27
+6
serumresnice
17. 12. 2020 11.18
+14
Janša je VEEELIKI človek in VEEELIKI voditelj, ampak samo v svojem kurniku!
MihaGliha
17. 12. 2020 10.50
+14
JJ nimam nič proti njemu ampak res nič je pač rojen tak kot je ne vem pa zakaj njegovi volivci sovražijo vsakega ki se z JJ ne strinja in ga agresivno napadate in zmerjate ter žalite JJ je človek in je sigurno večkrat narobe delal in mislim da tudi tokrat narobe dela
iglaigla
17. 12. 2020 10.10
-6
Se Kitajski NI cestital
Dbist
04. 01. 2021 11.20
JE-BI-GA
17. 12. 2020 10.01
-18
Mediji zakaj zavajate ljudi, nič še ni dokončnega, možen je tudi preobrat, elektorji bodo imeli zadnjo besedo tako da potrditev bo komaj v Januarju !!!!!
ValterUdovernik
17. 12. 2020 10.27
+12
Butalec8
17. 12. 2020 09.41
+6
Mogoce bo umrl do inaguracije bo Jansa pocakal mogoce bo potrebno sožalje namesto cestitk
xavi007
17. 12. 2020 09.33
-12
Smešno! Saj Biden še ni predsednik. To je zaenkrat še g.Trump.
ValterUdovernik
17. 12. 2020 10.31
+7
Biden je bil izvoljen za predsednika in navada je, da se čestital za zmago na volitvah. V januarju, po zaprisegi, bo pa predsednik.
crazymoto
17. 12. 2020 08.52
+20
Ja janez je glede marsičesa edini... je edini zapornik na položaju... je edini ki ne zna odpreti pošte... je edini ki nima nikoli dosti... je edini ki se mu fučka za narod... je edini mu pravi tudi urška... kar pa vsi vemo da ni res!!! njegova prva ljubezen so Madžari!!! no tudi tu je edini...!
iglaigla
17. 12. 2020 10.12
-7
taurus111
17. 12. 2020 14.38
+5
Je edini , ki je čakal pri Putinu na sprejem cel dan, je tudi edini , ki uboga ukaze szi Vatikana in je edini , ki mu komandira kardinal Rode itd....
KVAJSTABO
17. 12. 2020 08.26
-11
Ko bo prisegel, dobi čestitko. Do takrat ne vemo kaj bo.
Butalec8
17. 12. 2020 08.23
+9
Vsaj nekaj od Janše , ce ze za drugega ni dober
Optimiran
17. 12. 2020 08.16
+18
Ko nas bodo vrgli iz sistema vstopa v ZDA brez vize, jim bo JJ vrnil z recipročno odločitvijo in spet bo glavni na vasi.
sinhron
17. 12. 2020 08.04
+21
Janša bi moral najprej poslati opravičilo BIDNU in nato še čestitke za izvolitev , ker pa se Janez ne opravičuje nikomur in za nič , tudi čestitke ne more poslati in ostaja edini človek na planetu , ki čestita človeku k volilnem porazu !
iglaigla
17. 12. 2020 10.15
-2
Bofur
16. 12. 2020 21.56
+15
Janša čaka da mu Biden čestita za nazaj.
Sloovca
16. 12. 2020 21.54
-15
Zakaj pa bi mu čestital, saj še ni zmagal. 6.januarja bo štetje elektronskih glasov. Štel jih bo pa Pence in to tiste od republikanski elektorjev.
Janez_53
17. 12. 2020 11.04
+5
Sloovca, kakšne "elektronske glasove" pa imaš v mislih?
Bofur
16. 12. 2020 21.52
+13
A je minister Anže Logar naložil TAN kodo na svoj telefon, ko je bil kužen, in je o tem, da je kužen obvestil vse svoje stike?