Tujina

'BiH mora po podelitvi statusa kandidatke opraviti svojo nalogo'

Bruselj, 13. 12. 2022 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropa je izpolnila svojo obljubo, je evropski komisar za širitev Oliver Varhelyi dejal v odzivu na podporo ministrov za zadeve EU podelitvi statusa kandidatke Bosni in Hercegovini. Zdaj mora svojo nalogo opraviti še BiH in hitreje napredovati pri sprejemanju reform, je dejal.

Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi FOTO: AP

Oliver Varhelyi je spomnil, da je Evropska komisija sredi oktobra priporočila, da se BiH podeli status kandidatke za članstvo v EU. To je po njegovih besedah prispevalo tudi k spremembam političnega ozračja v državi in hitrejši vzpostavitvi institucij po volitvah v začetku oktobra. "Mislim, da je to sprožilo tudi pozitiven pristop v Evropi in Evropa je izpolnila svojo obljubo. Zdaj mora Bosna in Hercegovina opraviti svojo nalogo. Hitreje mora napredovati pri reformah, pa ne za EU, ampak za svoje ljudi," je povedal. Napovedal je, da bodo zdaj z novimi oblastmi v BiH vzpostavili dialog na visoki ravni, v okviru katerega bodo naredili načrt za izpolnitev prednostnih nalog, ki jih je določila komisija. Na odločitev držav članic so sicer po mnenju komisarja za širitev vplivale tudi geopolitične spremembe spričo ruske agresije na Ukrajino. "Veseli me, da je bila sprejeta jasna geopolitična odločitev," je dejal.

Golob izrazil optimizem glede podpore BiH tudi na vrhu EU

Premier Robert Golob je danes pozdravil odločitev Sveta EU, ki je podprl podelitev statusa kandidatke za članstvo v uniji BiH ter državi čestital, da je dosegla ta veliki mejnik. Pri tem je izrazil optimizem, da bodo na vrhu EU dokončno potrdili to odločitev.

BiH je na to odločitev čakala dolgih dvajset let, je Golob dejal v izjavi slovenskim novinarjem po nagovoru Evropskega parlamenta v Strasbourgu. "Ustvarili so pozitiven zagon, ki ga je treba izkoristiti na obeh straneh," je dodal.

V EU je po njegovem mnenju treba zgraditi zaupanje do prebivalcev BiH. Na drugi strani pa je to jasen znak političnim strukturam v BiH, ki imajo poln mandat, da ga izkoristijo in izpeljejo čim več reform ter dokažejo svojim volivcem, da z njimi delijo vizijo o prihodnosti države v EU, je dodal.

Dokončno odločitev o podelitvi statusa kandidatke morajo potrditi voditelji držav članic, ki se bodo sestali v četrtek. Golob v zvezi s tem ni želel ničesar napovedovati, poudaril pa je, da minuli teden na vrhu EU - Zahodni Balkan v Tirani ni bilo izraženih nasprotovanj in s tega vidika je optimističen, da bo odločitev, ko bo na dnevnem redu, potrjena.

Za odločitev o podelitvi statusa kandidatke BiH odločilna vojna v Ukrajini

Za odločitev EU o podelitvi statusa kandidatke za članstvo BiH je bila "odločilna vojna v Ukrajini in potreba po tem, da EU prek sredstev, ki so ji na voljo, torej širitvene politike, zapre potencialne varnostne žepe v regiji, predvsem v odnosu do položaja Rusije," meni raziskovalec Centra za mednarodne odnose na ljubljanski FDV Faris Kočan.

Poleg Srbije je namreč tu tudi večinsko srbska entiteta v BiH Republika Srbska, zato je Bosna in Hercegovina v tem kontekstu še toliko bolj izpostavljena potrebi po tem, da se ji dodeli status kandidatke, je ocenil v današnjem pisnem odgovoru za STA.

"Na ta način Evropska unija ponudi torej oprijemljivo perspektivo in tudi uradno začne s procesom pridruževanja BiH uniji," je dodal.

Slovenija je pri odločitvi odigrala pomembno vlogo, saj je - poleg Hrvaške in Avstrije - razumljena kot država članica EU, ki predstavlja nekakšen most med EU in Zahodnim Balkanom zaradi lastne zgodovinske izkušnje, je dejal. "V tem kontekstu je bilo pomembno, da Slovenija skupaj s partnericami (predvsem Avstrijo, pa tudi Hrvaško) zavihti BiH visoko na agendo EU," je dodal.

Glede na to, da je BiH od leta 2019 izpolnila zgolj enega od štirinajstih pogojev Evropske komisije, pa bi težko dejali, da bo pričakovana dodelitev statusa kandidatke vplivala na pospešitev njenega procesa približevanja EU, je odgovoril na vprašanje, ali bo dodelitev tega statusa pospešila izpolnjevanje pogojev.

Ministri za zadeve Evropske unije so se na današnjem zasedanju v Bruslju zavzeli za to, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke za članstvo v uniji. Pri tem so poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic. "Svet EU priporoča, da se Bosni in Hercegovini podeli status kandidatke, kar mora potrditi Evropski svet," piše v danes potrjenih sklepih o širitvi EU, ki jih je pridobila STA.

Pri tem so ministri za evropske zadeve, med njimi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Marko Štucin, poudarili, da mora BiH sprejeti ukrepe, opredeljene v priporočilu Evropske komisije. Gre za ukrepe na področjih vladavine prava, boja proti korupciji in organiziranemu kriminalu, upravljanja migracij in temeljnih pravic.

Izrazili so pričakovanje, da bo današnja odločitev potrjena na decembrskem zasedanju voditeljev EU, ki bo v četrtek.

BiH.
BiH. FOTO: Shutterstock

Države članice tako sledijo oktobrskemu predlogu Evropske komisije, da se BiH podeli status kandidatke. Komisija je ob tem poudarila, da morajo oblasti v Sarajevu opraviti določene korake na področjih neodvisnosti sodstva, preprečevanja konflikta interesov, boja proti korupciji in učinkovitega upravljanja migracij ter svobode medijev in izražanja.

Da bi status kandidatke BiH podelili še letos, si močno prizadeva tudi Slovenija. Voditelji EU so sicer na junijskem vrhu sklenili, da so BiH pripravljeni podeliti ta status.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mijavci
13. 12. 2022 15.26
+0
Za začetek naj bo burek v obliki Eura. Čist zadost.
whattheuck
13. 12. 2022 14.17
+2
Nič ne rabi narediti. Tudi Hrvaška ni naredila nič glede svojih mej, pa je vseeno prišla v Schengen.
bronco60
13. 12. 2022 13.56
+2
Lepo vas prosim, še med seboj se ne morejo uštimat, kako bodo šele z EU standardom. Seveda, nepovratna sredstva, ki jih bo vrh politike pokradel, pa bo narod spet tam, kjer je .
Stolček
13. 12. 2022 13.45
+8
EU pametuje BIH, da mora narediti reforme,glede boja proti korupciji, vladavine prava, učinkovitega opravljanja glede migracij...🤦😂Res pravi biserji se oglašajo iz EU, ko pa so sami glede tega na prvem mestu. EU prvo pometi pod svojim pragom in malo poglej, kaj se dogaja v ostalih članicah EU. Niti Slovenija ni iz tega izvzeta.
Zverinjak
13. 12. 2022 13.39
+0
Bojo ja, na dan Sv. Nikolaja!!!
DuhSaSjekirom
13. 12. 2022 13.34
+0
To! In koncno bom lahko po pravni poti zahteval djedovino!!!
Vitruvio
13. 12. 2022 13.25
+4
EU odpira novo žarišče v BiH kjer je že dovolj vroča Srbska krajina .
FENDI DOO
13. 12. 2022 13.22
+2
Bosanci? ha,ha,ha.ha.ha??
zelen
13. 12. 2022 12.49
+8
naš kralj si zelo prizadeva za vstop bih v eu le zakaj?
2mt8
13. 12. 2022 13.01
+1
Zato, ker tisti hip ko bo BiH v EU, bo tam s5 vojna. Dodik bi rad spadal pod Rusijo.
patogen
13. 12. 2022 12.41
+4
Napaka. Še vsaka državna in politična tvorba, ki je imela v svojem sestavu BIH je propadla. Turčija, Avstrija, Prva, Druga juga. Ko ni več državnih tvorb, začne razpadati sama od sebe.
Korintos11
13. 12. 2022 12.37
+6
Če hočete da bo tam spodaj mir, naredite to še s Srbijo ali Kosovom.
whattheuck
13. 12. 2022 12.47
+10
Srbije ne bodo dali, ker jo imajo za ruskega sodelavca. EU je ameriška kolonija, Amerika hoče vojne v Evropi, da ameriška vojaška mafija prodaja čim več.