Tujina

Bistvena, a poceni zdravila nezanimiva za farmacevte in v nevarnosti 'izumrtja'

Madrid , 05. 10. 2022 20.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na seznamu španske agencije za zdravila je 508 bistvenih zdravil, ki jih v bolnišnicah in lekarnah ne sme primanjkovati. Med njimi so denimo zdravila proti raku, vnetnim boleznim, pa tudi zdravilo, ki spodbuja dihanje pri novorojenčkih. A številna bistvena zdravila imajo težavo, da se prodajajo po nizki ceni, farmacevtska podjetja pa za njihovo proizvodnjo posledično niso zainteresirana.

Kofein, poživilo, ki zmanjšuje utrujenost in povečuje budnost, rešuje življenja tudi v bolnišnicah. Kofein citrat se v medicini uporablja z namenom spodbujanja dihalnega centra pri novorojenčkih, še zlasti pa pri nedonošenčkih. Gre za "staro" in preverjeno zdravilo s poceni proizvodnjo. A proizvajata ga samo dve podjetji, v primeru težav v dobavni verigi pa bi bile lahko možnosti preživetja številnih novorojenčkov manjše, poroča El Pais

Kofein citrat je eno od 508 zdravil, ki jih je španska agencija za zdravila uvrstila na nov seznam t. i. strateško pomembnih oz. bistvenih zdravil, ki jih ne sme primanjkovati v bolnišnicah in lekarnah. "So esencialna zdravila, ki pa so na trgu že vrsto let in jim cena sčasoma pada. Zaradi tega so manj privlačna za farmacevtsko industrijo. V mnogih primerih sta na trgu le eden ali dva proizvajalca, zaradi česar so ogrožena," je pojasnila direktorica agencije Maria Jesus Llamas

Težave z oskrbo z zdravili, še posebej s cenejšimi, so v zadnjih letih vse pogostejše, kar je pokazalo tudi nedavno poročilo španske agencije za zdravila. V večini primerov imajo težave minimalen vpliv na bolnika, saj običajno obstaja več drugih alternativ. "Vendar se to ne zgodi vedno in včasih imamo težave z dobavo zdravila, ki nima nobene alternative na trgu," je povedala Olga Delgado, predsednica španskega združenja bolnišnične farmacije. 

Eden od teh primerov je mitomycin, ključno zdravilo v boju proti raku na sečnem mehurju. Druga sta citarabin (zdravilo za zdravljenje krvnih rakov) in metotreksat (za zdravljenje raka in revmatoidnega artritisa). "Več zdravil, ki jih je treba zaščititi, je nujno potrebnih v onkologiji," je še pojasnila Delgado. 

V primeru pomanjkanja specifičnega zdravila ga iščejo tudi v tujini, kar pa zahteva veliko naporov in načrtovanja. Prav tako so zdravniki prisiljeni, da se omejijo le na bolnike, ki drugih možnosti zdravljenja nimajo, še dodaja Delgado. 

Kofein citrat se uporablja z namenom dozorevanja pljuč nedonošenčkov.
Kofein citrat se uporablja z namenom dozorevanja pljuč nedonošenčkov. FOTO: Shutterstock

Če zdravilo proizvaja le eno podjetje, se tveganje za nastanek težav v dobavni verigi skokovito poveča, kar pa pomeni resne posledice za zdravje bolnikov. Lahko vodi tudi v "slabe prakse", če se farmacevtsko podjetje odloči izkoristiti de facto monopol na trgu. To se je v Španiji zgodilo leta 2018, ko je podjetje Aspen Pharma zvišalo cene petih zdravil proti raku, od katerih so štiri zdaj vključena na seznam španske agencije za zdravila. 

Ker špansko ministrstvo za zdravje ni pristalo na do 30-krat višje cene, je Aspen Pharma zapustil španski trg, zaradi česar so morale bolnišnice kupovati precej dražja zdravila. Konflikt ni bil rešen vse do leta 2021, ko se je v primer vmešala Evropska komisija, njeni organi za varstvo konkurence pa so podjetju zagrozili z večmilijonsko kaznijo zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Na koncu je farmacevtsko podjetje pristalo na znižanje cen zdravil. 

Zdravila, ki niso privlačna za farmacevte

"Zdravilo, ki ni privlačno za farmacevtski sektor, je problem za zdravstveni sistem," je za El Pais dejala Emili Esteve iz združenja delodajalcev Farmaindustria. Kot meni, je treba najti način za rešitev te situacije, in oblikovanje seznama strateških zdravil je korak v pravo smer. "Cilj je, da bi bilo več proizvajalcev zainteresiranih, in da bi to dosegli, jih moramo zaščititi pred erozijo, ki jo povzroča sedanji sistem referenčnih cen, ki omejuje zvišanje cen ali jih celo znižuje," je povedala. 

Pobuda španske agencije za zdravila je plod dolgoletnih prizadevanj za identifikacijo najpomembnejših zdravil za zdravstveni sistem in iskanje formul za zagotavljanje oskrbe s temi zdravili. Svetovna zdravstvena organizacija sicer že leta objavlja seznam osnovnih zdravil. 

Vzrok za nekatere primere pomanjkanja zdravil bi lahko bilo tudi dejstvo, da je Španija ena od evropskih držav z najnižjimi cenami zdravil. Farmacevtska podjetja rada proizvajajo zdravila tam, kjer imajo večje dobičke in so cene višje, poroča časnik. 

Španska agencija za zdravila sicer priznava, da je treba zagotoviti ekonomsko upravičenost strateških zdravil, po drugi strani pa poudarja, da so farmacevti v zadnjem poročilu agencije le v 2,4 odstotka primerov kot težavo navedli pomanjkanje komercialnega interesa. Največkrat so bili razlogi za pomanjkanje zdravil težave v proizvodnji, pa tudi povečano povpraševanje.

"Problem dobavne verige je globalen in tako se z njim soočamo vsi. Obstajajo učinkovine, ki se proizvajajo samo na enem ali dveh mestih na svetu. Težava v tisti tovarni ali v transportnem sredstvu, ki jih distribuira po vsem svetu, vpliva na vse države. Zato je tako pomembno, da pregledamo vsak člen v verigi, da ugotovimo, na katerih točkah lahko pride do ranljivosti, in da imamo posebne ukrepe za vsako od njih: ustvariti varnostne zaloge, povečati število dobaviteljev, načrtovati vzdrževanje obratov in tako dalje," je še dejala direktorica agencije. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klima
20. 10. 2022 15.04
Kako, a nam niso 2 leti vbijali v glavo, da so farmacevti praktično svetniki, ki jih neskončno skrbi za naše zdravje??
Nikay
05. 10. 2022 21.57
+0
Zdravilo proti RAKU ne obstaja )) vse je božji žegen in polnjenje denarnic FARMACEVTSKIH služb koristi pa nobene. Zdravila proti raku in plešavosti ni bilo in ga ne bo.
mackon08
06. 10. 2022 08.22
+2
Nikay potem pa razloži kako eni pozdravijo raka z božjim žegnjem sigurno ne. Kar se pa tiče pokvarjenosti farmacevtskih družb to pa ja.
petka5
05. 10. 2022 21.54
+1
samo zaslužek zene ene
Ravenstein
05. 10. 2022 21.50
Ozko grlo kapitalizma...
Houdre
05. 10. 2022 21.33
+5
Farmacevte zanima samo in izključno denar,za ljudi in njihovi zdravje jim res ni mar
MarkoE
05. 10. 2022 21.16
+1
Farmaciji se gre samo za človeko zdravje.
Potouceni kramoh
05. 10. 2022 21.11
+5
Realnost švicarskega globalista Novartisa, zanimajo ga bioloska zdravila ki se prodajajo za milijon ali dva in niti pod razno generična, ki so na prodaj od 10 evrčkov dalje.Zato tudi trenutno prodajajo svoj generični del Sandoz.
yanay
06. 10. 2022 09.42
+1
Za Novartis recimo Imunal ni bil dovolj dobičkonosen in so proizvodnjo gladko ukinili, pa je to bilo naravno zdravilo, ekstrahirano iz ameriškega slamnika, ki se ga je marsikdo od nas z veseljem posluževal. Drugje po svetu pa so prepovedali poceni in učinkovita zdravila, npr. Hidroksiklorokin, ki so ga marsikje desetletja veliko z uspehom uporabljali, potem pa kar naenkrat ni bil več primeren, ko je farmacevtski lobi ugotovil, da je vsaj tako učinkovit, kot njihova najdražja zdravila.
real....
05. 10. 2022 21.09
Tudi ce je dobro ampak nedobickonosno ni ok al kaj?!
Apoteka
05. 10. 2022 20.55
+3
Kaj bi to,moramo izkoreniniti ta smrtonosni nahod covid.
Petur
05. 10. 2022 20.53
+10
ker je postala farmacija že skoraj mafijska struktura!
mackon08
05. 10. 2022 21.05
+7