Tujina

Rudarjenje bitcoinov v enem letu porabi več elektrike kot Argentina

Cambridge, 10. 02. 2021 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
167

Glede na analizo Univerze v Cambridgeu rudarjenje bitcoina letno porabi več električne energije kot celotna Argentina. Rudarjenje kriptovalute je med uporabniki zelo zaželeno, a vključuje težke računalniške izračune za preverjanje transakcij, posledično pa porabi ogromno energije.

Bitcoin

Raziskovalci iz Cambridgea so ugotovili, da bitcoin porabi približno 121,36 teravatnih ur (TWh) na leto. Če vrednost kriptovalute ne bo padla, se verjetno tudi poraba ne bo znižala, pravijo.

Raziskava sledi nedavni odločitvi podjetja Tesla, ki je v kriptovaluto vložilo veliko denarja. Kritiki pravijo, da je poteza velikana na področju proizvodnje električnih vozil močno spodkopala svojo podobo družbeno odgovornega podjetja zlasti na področju okoljevarstva, poroča BBC.

Po objavi Tesle, da je podjetje kupilo približno 1,5 milijarde bitcoinov in jih namerava v prihodnosti sprejeti tudi kot plačilo, je vrednost bitcoina ta teden dosegla rekordnih 48.000 dolarjev (okoli 39,57 evrov). Dvig vrednosti pa je hkrati spodbudil tako imenovane "rudarje", da so začeli uporabljali še več računalnikov. 

"Ko se viša cena, se povečuje tudi poraba energije," pravi Michel Rauchs, raziskovalec iz Cambridgeovega raziskovalnega centra (The Cambridge Center for Alternative Finance), ki je soustvaril spletno orodje za podajanje ocen o porabi energije. "Bitcoin že zaradi svoje zasnove porabi toliko električne energije," dejal Rauchs in poudaril, da se to v prihodnosti ne bo spremenilo, razen če se bo cena bitcoinov bistveno znižala.

Spletno orodje je porabo električne energije bitcoina uvrstilo pred Argentino (121 TWh), Nizozemsko (108,8 TWh) in Združene arabske emirate (113,20 TWh) ter malo za Norveško (122,20 TWh).

Porabo energije so primerjali celo s segrevanjem kotličkov in ugotovili, da bi z električno energijo, ki jo porabi bitcoin, lahko vodo v vseh kotličkih, ki jih imajo v Veliki Britaniji, segrevali kar 27 let. Hkrati pa bi lahko s količino električne energije, ki jo v ZDA vsako leto porabijo zgolj vedno vklopljeni, a neaktivni domači aparati, eno leto napajali celotno bitcoin omrežje.

bitcoin

Rudarjenje bitcoinov

Za rudarjenje bitcoinov mora biti računalnik (pogosto specializiran) povezan z omrežjem kriptovalute. Njegova naloga je preverjanje transakcij, ki jih opravijo ljudje, ki bodisi prejemajo bodisi pošiljajo bitcoine. Med postopkom pride tudi do reševanja "ugank", ki sicer nimajo bistvenega pomena za preverjanje transakcij, vendar pa predstavlja oviro zoper goljufijam, saj nihče ne ureja celotnega zapisa vseh transakcij.

Lahko bi rekli, da gre za nekakšen "podatkovni center", ki je razpršen po celem svetu, hkrati pa med procesom nastajajo novi bitcoini. Kot nagrado tudi rudarji zato občasno prejmejo majhne količine bitcoinov, vendar po sistemu, ki je precej podoben loteriji.

Da bi povečali dobiček, ljudje na omrežje pogosto povežejo več računalnikov za rudarjenje - z njimi napolnijo celo skladišča. To pa seveda porabi veliko električne energije, saj računalniki bolj ali manj nenehno delajo in izpolnjujejo "uganke". 

Orodje Univerze v Cambridgeu modelira ekonomsko življenjsko dobo rudarjev (računalnikov) bitcoina in predpostavlja, da naprave za rudarjenje po svetu delujejo z različnimi izkoristki. Na podlagi povprečne cene električne energije na kilovatno uro in potrebo električne energije bitcoina, je mogoče oceniti, koliko električne energije se porabi naenkrat.

Vpliv na okolje

"Bitcoin je dobesedno neučinkovit," je trdi David Gerard, avtor knjige Attack of 50 Foot Blockchain. "Tudi učinkovitejša strojna oprema za rudarjenje ne bo pomagala, saj bo tekmovala z drugo učinkovito rudarsko strojno opremo." Kot pojasnjuje, je rezultat le povečana poraba energije, posledično pa tudi proizvodnja CO2. "Zelo slabo je, da se vso to energijo dobesedno zapravlja na 'loteriji'."

Kot že omenjeno, je cena bitcoina v ponedeljek, potem ko je Tesla napovedala naložbo, hitro narasla. Toda kritiki pravijo, da naložba nasprotuje prejšnji okoljski usmeritvi podjetja za električna vozila. "Elon Musk je zavrgel veliko Teslinega dobrega dela pri spodbujanju energetskega prehoda," je dejal Gerard. "To je zelo slabo," je še dodal.  

"Tesla je leta 2020 dobila 1,5 milijarde dolarjev (okoli 1,24 milijarde evrov) za okoljske subvencije, in to od davkoplačevalskega denarja," je še dejal in dodal, da je podjetje nato prav 1,5 milijarde dolarjev (okoli 1,24 milijarde evrov) porabilo za naložbo v bitcoin, ki porablja predvsem električno energijo iz premoga. "Preučiti je treba to subvencijo," je prepričan.  

Gerard je predlagal še, da bi za kriptovalute uvedli davek na ogljik in s tem nekoliko izravnali učinek negativne potrošnje. 

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (167)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Anže Centrih
11. 02. 2021 18.50
Vse lepo in prav pišete članke o neki znanstveni raziskave v prikaz slabe strani bitcoina, bi pa bilo lepo, če najprej preverite kaj je bitcoin in koliko ga je saj po vaše uspe Musku kupit 1.5 miljarde stvari katere obstaja cca. 18.5 milojonov! Kupil je za 1.5 miljarde dolarjev bitcoina!
owlic
11. 02. 2021 14.46
39 evrckov ja... nule ste pozabli dopisat....
Tadej985
11. 02. 2021 09.30
+0
Kolumbija: Dandanes se pojavlja nov konflikt: Revolucionarne oborožene sile Kolumbije so opustile svoje gozdne rudnike in praznino so zapolnile nove oborožene frakcije, ki tekmujejo za nadzor nad nezakonitim zlatom, ki letno prinaša sedem milijard dolarjev zaslužka. Boj za nadzor sproži novo prelivanje krvi. Nezakonito izkopavanje zlata je prvi vzrok izsekavanja gozdov v Kolumbiji. Ubitih je bilo že na desetine aktivistov in vodij sindikatov.
RamzesII
10. 02. 2021 21.26
+0
Kitajci naredili kvantni računalnik za domačo rabo a je žal pregrešno drag. Ta bi morda rešil to težavo, tudi s porabo elektrike.
bomboclat
10. 02. 2021 21.26
SEJBOBOL
10. 02. 2021 21.09
+5
Če ne bi nihče delal od česa bi živeli .... Ampak nekateri tud to izkoristijo ... Delavec je očitno premalo plačan ...
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.13
+2
ko bo direktor dobil primerno plačo za sedenje bo svet lepši :)
Soul
10. 02. 2021 21.15
+4
Saj pravim..vsi pustimo službe,zakaj se mučit? Zakaj mora med.sestra,trgovka,komunalci......delat za 800€. Gremo jutri v Bigbang,vsak kupi pet,šest računalnikov in evo ga..vsi služimo.Saj živimo v pravičnem svetu,naj bo pravično za vse!
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.23
Zmaga Ukrajini
10. 02. 2021 21.24
+7
Problem je v nemogočem razmerju plač. Že Platon je pred dobrimi 2000 leti rekel, da razmerje plač v neki obrtni enoti - takrat pač ni bilo tako velikih "firm" kot danes, ne sme presegati 1:6, če naj bo družba napredna, se razvijala in cvetela. Danes pa so v velikih in uspešnih podjetjih ta razmerja popolnoma porušena - najvišja plača predsednika uprave je NEKAJ STOTISOČKRATNIK najnižje plače v tem podjetju. In od tu seveda čedalje večji razkorak med bogatimi in revnimi.
Rde?iZajec
12. 03. 2021 09.46
ko boš eno leto direktor boš spremenil mnenje. No, verjetno ga ne boš...
Firedancer
10. 02. 2021 20.50
+4
Saj je tudi vreden več kot Argentina.
ricos
10. 02. 2021 20.49
-11
Rudarjenje kriptovalut (digitalnega denarja). Brez vložka, popolnoma BREZPLAČNO . Ob registraciji vas čaka 0,5mBTC. Računalnik dela za vas, za vašo denarnico. Deluje v ozadju, medtem ko delate na računalniku. Enostavne nastavitve.. Računalnik dela za vas, za vašo denarnico. Deluje v ozadju, medtem ko delate na računalniku. Enostavne nastavitve.Povezava //computta.com/?ref= 640955
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.12
+3
si pozabil napisat najbolj pomembne detaile .. ker če samo prižgeš takšen program se kaj hitro zgodi da pride položnica za el. večja kot pa dobiček :D da ne govorimo o skrajšanju življenske dobe komponent itd :D
dark horse
10. 02. 2021 21.48
mojstermiha144
10. 02. 2021 21.50
Nic se ne zmanjsa ce ne zmanjsa zivljenska doba ce ne gre temperatura graficne cez 60C.
Armando
10. 02. 2021 20.22
+1
Ce jih je vseh 21 miljonov,zakaj jih nekdo nebi pokupil vseh preostalih?
Zmaga Ukrajini
10. 02. 2021 21.03
+4
18 milijonov jih je že v obtoku, kakšni dva ali trije milijoni pa so se ob začetku izgubili. Skratka, ni ostalo prav veliko, zato bo še večji pritisk na ceno.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.15
+3
ravno v tem je fora .. praktično nemogoče je da bi negdo imel vse. bitcoin je decentraliziran za razliko od denarja.
Lucky
10. 02. 2021 20.16
+10
Neverjetno kako so ljudje indiferentni. Že zadnjič, ko je bil članek o crypto piramidaših, sem poizkušal dati dobronamerne informacije o crypto svetu. Dogaja se največja prerazporeditev bogatstva v zgodovini človeštva. To omogoča blockchain tehnologija. Informacije v članku so pomanjkljive, komentatorji, ki o zadevi bolj malo vedo pkjuvajo po nas, ki hočemo dati kakšen dobronameren nasvet. Nisem nek pristaš Tesle, ampak on investira tudi v mega baterije s katerimi gradijo farme v puščavi, kjer bodo shranjali viške od sončne in vetrne energije. Z temi viški bodo rudarili tudi BTC. Dalje, tudi tiskanje, distribucija in hranjenje denarja stane. Prav tako je potratno rudarjenje zlata, srebra ipd. DeFi projekti omogočajo posojanje denarja brez banke. Nakazovanje denarja z manjšimi provizijami 365 dni v letu. Na blockchain bodo kaj hitro volitve, borza se bo preselila, ker firme že sedaj tokenizirajo delnice, finance, kontrola proizvodnje, podpisovanje pogodb, slej ko prej proračuni držav, itd., itd. To je revolucija večja kot je bil internet.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.18
+1
kvejem zaradi valut ki jih ustvarjajo banke . veliko kripto valut je vzela koncept bitcoina ampak ga prilagodila sebi v prid. recimo banke so ustvarile svoje kovance a držijo 50% te valute ( temu se reče centralizacija valute ) bitcoin pa ne more kontrolirati nihče je kot algoritem .. ko ga enkrat prižgeš traja večno .
KrTakoNeki
10. 02. 2021 20.13
+0
...je vrednost bitcoina ta teden dosegla rekordnih 48.000 dolarjev (okoli 39,57 evrov)... VTF? ...a to piše prvošolček? Po 39.57€ mi zrihti enih par, jih pa še jaz nabavim...
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.19
Aijn Prenn
10. 02. 2021 20.11
+1
Nisem strokovnjak za tole zadevo, se mi pa zdi, da je max. končna količina BTC cca 21mio enot. Kako je potem Tesla kupila 1,5mlrd BTC? ADa niso morda kupili za 1,5mlrd $ BTC?
55555555555555
10. 02. 2021 20.46
+4
Tesla je kupil btc v vrednosti 1.5bbin ima v lasti cca. 40k btc
Aijn Prenn
10. 02. 2021 20.53
Se mi je zdelo, da je tako. Zna biti pa tole hud pospešek za rast BTC. Zadeva bo poletela v nebo.
dark horse
10. 02. 2021 21.50
+1
Rast ja nekaj časa dokler Tesla ne zasluži vsaj x2 potem prodajo in sledi globok padec
Soul
10. 02. 2021 19.59
+13
Kakšni hvalospevi o coinu.Najboljse,da vsi zemljani pustimo službe(prav vsi) in živimo od coina in zlata.Le kolko dolgo, bi pravljica živela?
Metalllca
10. 02. 2021 20.13
+8
Točno tako žalostno je kako se vedno več propagira nedelo, danes je car un ki služi z kripto ne pa tisti ki se muči z delom. Pa da nebo pomote nobenmu nisem fovš, tudi sam kar nekaj zaslužil s kripto ampak ta svet gre počasi v maloro.
Mjaukamoskupaj
10. 02. 2021 20.28
+3
nihce si ne zeli delati 40+ let za tekočim trakom za 1000eur na mesec :/
55555555555555
10. 02. 2021 20.48
+4
Ne vem kaj te muci, zal je pc tako, velika vecina 90+% niti ne zna kupit nobene od kriptovalut., kaj da bi sele vedela čemu služijo.
SEJBOBOL
10. 02. 2021 21.08
+3
Vsaj eden pameten PLUS , že ne bi nihče delal od česa bi živeli .... Ampak nekateri tud to izkoristijo ... Delavec je očitno premalo plačan ...
Fichte
10. 02. 2021 19.53
+0
Čista neumnost so ti konji
Augusto Pinochet
10. 02. 2021 19.59
+0
Augusto Pinochet
10. 02. 2021 19.59
+0
In ce bi vam nekdo obljubil, da vam ga bo poslal bi ta trenutek odpirali denarnico 😉
Augusto Pinochet
10. 02. 2021 19.50
+2
Sam bom dodal, da ne pozabite na ETH za vse, ki veste zakaj gre 😉
Leandro
10. 02. 2021 19.59
-2
burekkafana78
10. 02. 2021 19.45
+2
malo poglejte kaj je na slikah, grafične kartice! Sedaj pa pojdite pogledati ceno Nvidie za zadnje pet let ;).
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2021 19.52
+0
rudari se z AMD karticami, beri: Nvidia je za igranje igric, AMD za rudarjenje: Bitcoin mining with AMD Radeon GPUs
Soulless
10. 02. 2021 19.45
+0
O segrevanju vode v kakšnih kotličkih je govora?
Metalllca
10. 02. 2021 19.43
-3
Bitcoin je projekt elit in Satoshi superračunalnik da vam vzamejo denar in imajo kontrolo nad vami, sicer sedaj še ne ampak se dela na tem
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2021 19.50
+4
Kolikor je meni znano, je ravno obratno. To je poskus, da se običajni državljan izogne nadzoru centralnih bank. Omogoča transkakcije, ki so brez provizij in valuto brez inflacije. centralne banke imajo edine pravico tiskati valuto. Če jo boš tiskal ti, te bodo obtožili ponarejevanja in vrgli v zapor. Če pa to dela centralna banka, je pa ok. Seveda denar centralna banka ne ustvarja na podlagi zlata, ali na podlagi vrednosti, ki jo že ima, ampak jo ustvari iz nič in posoja za obresti na obresti. Rezultat je, da je cel svet zadolžen, oni pa v enormnem bogastvu. Neenakost raste (=inequality global).
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 19.53
-1
spet si vsekal mimo. gre se za skupnost ( minerji ) oni prevzamejo nalogo bank ki ti rečejo koliko lahko nekomu pošlješ .... bitcoin ti tega ne omejuje. lahko pošlješ neomejeno vsoto in jo shranjeno v denarnici ( na usb ključku ) recimo lahko neseš čez vsako državno mejo. po vrhu se transakcije izvajajo po blockchainu ( to počnejo rudarji ) in za opravljeno delo dobijo % provizije. toraj so provizije.
Metalllca
10. 02. 2021 19.57
+2
Res si naiven da bi elita dopustila kaj takega kar jim predstavlja neko nevarnost. Navadni ljudje ljudje masovno prodajajo plemenite kovine in vlagajo v kripto, elitni posamezniki in korporacije kot nore ravno te kovine masovno kopujejo in kopičijo. Na koncu je tudi namen da navaden človek nima ničesar vrednega svoje lastnine. Za kripto se že počasi pripravljajo regulacije in nakoncu se bo uvedla digitalna valuta.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.21
za bitcoin je lahko regulacija le z strani denarja. če nam postane vseeno za denar in damo bitcoinu vero kot jo dajemo denarju in zlatu je bitcoin zelo stabilna in varna valuta.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 21.22
kar pa ne velja za ostale kovance ki so izuzeti iz koncepta bitcoina.
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2021 19.42
+2
ECB na svoji uradni strani ponosno prizna, da se prizadeva za stabilnost in stabilnost pomeni inflacija blizu 2%. To je ravno toliko, da ti v 35 letih poberejo z inflacijo polovico. Bitcoin pa ne pozna inflacije, njegovo ceno določa ponudba in povpraševanje.
Urška iz Ugande
10. 02. 2021 19.49
+1
Zaradi tega stvar ne postane denar. Valuto ti lahko jaz sprogramiram v pol ure. Enostavno bomo sli nazaj na gold standard. Nevem kaj eni sanjate
ni_mi_vse_eno
10. 02. 2021 19.55
+1
Gold standard je ovržen leta 71 z Nixon-om. Evro in dolar nikoli ne bosta šla nazaj na zlato. Zgodovina nas uči, da so vse valute šle iz zlata. Primer dr. Tainter: Collapse of Complex Societies, analiza razpada rimskega imperija.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 19.56
-1
dokler je v igro vpleten denar se to lahko počne tudi z bitcoinom. denar se printa bitcoin pa se deli na delčke. isto sra..nje drugo pakovanje. ko iz računa odstraniš denar je svet takoj lepši saj ni centraliziran in se ga ne da manipulirat. čim je zdraven denar je možna korupcija .
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 19.57
-1
lahko je tudi gold standard , problem je to da ne veš gdaj boš izkopal zadnji kos zlata in koliko ga še je . bitcoin je jasno .. 21 million bitcoins nič več in nič manj.
oba tri sm te vido
10. 02. 2021 19.58
-1
ker denar spreminja vrednost se bitcoin deli na delčke .. ker pač ne moreš kupiti polovico živega pujsa :D
ivancek123
10. 02. 2021 20.08
bitcoin je mnogo bolj tansparenten kot zlato, pri bitcoinu se vse transakcije vidijo in stanje denarnic je javno, pri zlatu je pa prikrito
karjola
10. 02. 2021 21.11
Mogoče bo z bitcoinom enako kot z valutami.
GAYPROPAGANDA
10. 02. 2021 19.40
-1
Mene so kriptovalute razočarale! Sem mislil da bodo v rangu dolarja ali eura! Tako bi lahko lažje poslovali in kupovali!
Augusto Pinochet
10. 02. 2021 19.49
+0
Na BTC glejte kot na zlato. In s casoma bodo kriptovalute res zamenjale €€€
GAYPROPAGANDA
10. 02. 2021 19.53
+0
Meni ni panika, samo to ni za širšo populacijo!