1°C

Pred leti zavrgel trdi disk, ki je sedaj vreden 210 milijonov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.V. /
KOMENTARJI
76
Pred sedmimi leti je James Howells zavrgel trdi disk - odločitev, ki jo danes močno obžaluje. Disk je sedaj namreč po njegovih izračunih vreden kar 210 milijonov funtov oziroma dobrih 236 milijonov evrov, saj je imel na njem shranjenih 7500 bitcoinov. V zadnjih letih je že večkrat zaprosil mestni svet za dovoljenje za iskanje diska in prekop odlagališča, a vse njegove prošnje so bile zavrnjene.

Trdi disk s 7500 bitcoini se nahaja pod tonami odpadkov na odlagališču v Newportu v južnem Walesu. Howells pa želi, da mu mestni svet dovoli iskanje diska oziroma prekop odlagališča. A vse njegove prošnje v zadnjih letih so bile zavrnjene. Za dovoljenje je v zadnjih letih ponujal 10 odstotkov vrednosti bitcoinov, ki bi jih našel, sedaj pa je pripravljen to povišati na 25 odstotkov in svojemu mestu Newport tako donirati skoraj 60 milijonov evrov. Denar bi namenil za sklad za pomoč ljudem, ki jih je prizadela epidemija. "Predstavljajte si, kako čudovito bi bilo, če bi lahko vsem v mestu podaril nekaj sto funtov," je dejal za BBC. 

Vrednost bitcoinov se je v zadnjih letih močno povišala.
Vrednost bitcoinov se je v zadnjih letih močno povišala.FOTO: Shutterstock

A mestni svet vztraja, da prekopavanje odpadkov ni dovoljeno."Od leta 2013 nas je večkrat kontaktiral glede možnosti iskanja določene IT-opreme, ki naj bi hranila bitcoine. Prvič le nekaj mesecev zatem, ko je gospod Howells prvič ugotovil, da trdega diska nima več," je za BBC dejala predstavnica sveta. Sam prekop bi imel velik vpliv na okolje. "Stroški izkopavanja, skladiščenja in obdelave odpadkov bi lahko znašali na milijone funtov - zagotovil, da bi našli trdi disk ali da ta še deluje, pa ni." 

Howells je z rudarjenjem bitcoinov začel leta 2009, trdi disk, na katerem je hranil ključe za dostop do njih, pa je pospravil, potem ko je po prenosnem računalniku polil pijačo, ter"popolnoma pozabil na bitcoine". Leta 2013 je disk, pomešan med drugo staro računalniško opremo, odpeljal na odpad. Vrednost 7500 bitcoinov je tedaj znašala 4,7 milijona funtov oziroma dobrih pet milijonov evrov. V zadnjih letih pa se je njihova vrednost povečala za približno 50-krat. Vrednost te najstarejše kriptovalute je namreč v začetku leta presegla 40.000 dolarjev, sedaj pa se giblje okoli 30.000 evrov. 

Koronavirus pasica november