Tujina

'Ime mi je Arašid, vam na uslugo!'

Manage, 27. 03. 2023 11.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Tisa Stergel
Komentarji
15

Prvi natakar med roboti ali prvi robot med natakarji? Spoznajte Arašida, robota, usposobljenega za postrežbo in izdajo računov. Je prvi tovrstni natakar v Belgiji, in če ne drugega, je pravi magnet za stranke. Če so ljudje najprej mislili, da si je japonska restavracija omislila visokotehnološki sesalnik, so se po sedmih mesecih robotske delovne sile dobro navadili.

Po pozivnikih, QR kodah, dronih, ki jih lahko uporabljamo za dostavo, je v določenih panogah izposoja robotske delovne sile zagotovo trend, ki se v tujini pospešeno širi. Denimo v kmetijstvu in turizmu.

Tudi Slovenci smo lahko že naleteli na digitalne pomočnike strežnega osebja. V nekaterih McDonald'sih ter lokalih na Obali in na Bledu so gostje v visokotehnoloških strežnih vozičkih poleg pomoči natakarjem prepoznali tudi animacijo, atrakcija pa bi se – ob širitvi takšne pomoči – verjetno hitro spremenila v rutino.

Tudi v Belgiji se za delovno mesto natakarja kandidati med seboj ravno ne tepejo. Ali kot je pred časom hudomušno navrgla ena od natakaric v japonski restavraciji, ki sliši na ime Jessica, so roboti hvaležna pomoč delovnemu osebju, ki se tako lahko bolj posveti gostu. Na vprašanje, ali ni več tako daleč čas, ko bodo roboti množično prevzemali službe nam, ljudem, se samo nasmehne in reče: "Predvsem fantje se lahko bojijo. Ampak oni tako ali tako nočejo delati v strežbi." Da na delovnih mestih, kjer je osebni stik pomemben, roboti nikoli povsem ne bodo mogli nadomestiti človeka, prepričuje Lin Wenxia, ki v restavraciji skrbi za robotsko delovno silo: "Z vidika zaposlovanja roboti niso nič spremenili. Popolnoma pa osebja nikoli ne bodo nadomestiti."

Atrakcija, ki se stroškovno obnese

Pred sedmimi meseci so roboti, kot je Arašid, našli pot v japonsko restavracijo. Strošek za lastnika: 4000 evrov. Mogoča pa je tudi izposoja, ki manjšo restavracijo stane od 100 do 120 evrov na mesec. Strošek, ki se zagotovo izplača, zagotavljajo oblikovalci robotov. Sploh ob določenih urah, ko je v gostinskih objektih veliko gostov. Jorel pojasnjuje: "Predstavljajte si, da vas nismo videli, ko ste vstopili v restavracijo. In da je takšnih primerov vsaj za deset naročil, to že predstavlja izgubo za lastnika." 

Kevin, ki je prav tako oblikovalec in spremlja, kako se roboti obnašajo v praksi, torej na delovnem mestu, dodaja: "Nismo tukaj, da bi komu vzeli službo, namen je optimizacija komunikacije med natakarjem in gostom."

Oddaljenost enega klika

Arašid in njegove replike imajo tudi dar govora, a v japonski restavraciji vam bodo postregli v tišini.  Z gosti govorijo, kramljajo ali se šalijo le natakarji. Digitalni pomočniki so le strežni vozički, ki se odzovejo na klik. Na klik gosta, ki s tem pokliče natakarja. Ta gre nato do mize, vzame naročilo, odide in pripravi hrano ali pijačo. Zahtevano naročilo zatem naloži na digitalnega pomočnika. S še enim klikom robot najde pravo mizo. 

Natakarica Danae, ki zaradi Arašida naredi manj kilometrov v enem delovnem dnevu, pomoč robota pozdravlja: "Učinkovit je. Če smo v kuhinji in imamo stranko, ki se ji mudi, samo klikne na gumb in mi takoj vemo, katera miza zahteva račun."

Hitreje in učinkoviteje. Oblikovalci pa si medtem prizadevajo, da bi storitev še optimizirali, denimo z obstoječimi aplikacijami. Z aplikacijo WhatsApp, brezstičnim plačilom in naročilom. Za to si prizadeva Luc Marchal, direktor Horece Wallonie, organizacije, ki združuje delavce v gostinstvu: "Na voljo je mnogo aplikacij, ki bi nam izboljšale storitev."

Ali bo v prihodnosti prevladala umetna inteligenca, nas bodo izrinile digitalne tehnologije? To sta vprašanji, ki jih natakarica Monique obrne na šalo: "Robotska natakarica? Sem za. Če bo sprogramirana tako, da ne bo kradla iz blagajne, prišla v službo zmačkana ali se ne bo izkazala kot razdiralka razmerij vaših najpomembnejših gostov."

Verjetno je vse odvisno od tega, kdo bo imel absolutno moč nad "rdečim gumbom."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ne me sopat
27. 03. 2023 15.44
+0
V Mcdonaldsu so in na Beledu, men so full kjut...otroci pa so nori na njih
Anion6anion
27. 03. 2023 15.05
+3
Saj ni arašid .ampak Al Rasid .
Onxxx13
27. 03. 2023 13.24
+3
Arašid v belgiji? Lahko bi bil meho.
proofreader
27. 03. 2023 13.20
+3
V Sloveniji imamo že par bolj prijaznih robotov po gostilnah.
ArkaMast
27. 03. 2023 13.05
-1
Lastnik lokala kupi enega robota, zaposli enega inženirja, 15 natakarjev pa vljudno pošlje na zavod.
Hujošgrimošjanoš
27. 03. 2023 12.57
+7
Sem slovenski janez in ne zelim, da me streze arašid! Pa lep pozdrav
AbcXyz1
27. 03. 2023 12.42
+1
To gre v nekih večjih mestih in verigah kjer je vse bolj brezosebno. Janez na vasi, še bo vedno šel kelnarco za šank pogledat.
Pacek22
27. 03. 2023 12.38
+3
Pri nas je v Mcdonalsu v Kranju, robot natakar
Robi333
27. 03. 2023 12.28
+2
Kaj bi bil še boljši magnet za stranke? Dobro plačani, spoštovani in posledično zadovoljni človeški natakarji.
ZelenoBeli
27. 03. 2023 14.08
+1
Natakarji že dolgo niso slabo plačani, ne želi pa si tega nihče delat, zaradi neugodnih urnikov, ker je dejansko treba delat ko je delo brez šlepanja, odnosa gostov ki je vedno slabši, ljudje pa so že tako vedno bolj občutljivi oz pomehkuženi.
Kritik1900
27. 03. 2023 12.26
+0
V Perli v Novi Gorici so jih tud meli v času korone pa so jih zdej spravli v garaže kjer trohnijo. Naj Japonci ta sranja kr doma držijo
Veljko Valenti?
27. 03. 2023 12.17
+1
Ivar The Boneless
27. 03. 2023 12.10
+3
Takoj ga polijem z vodo.
ata_jez
27. 03. 2023 12.06
+5
Tudi pri nas se že vozijo. Rabi malo elektrike in dela celi dan. Ne teži z minimalcem, ne jezika kupcem, ne potrebuje odmora ... a tudi ne plačuje davkov. :-) Taka je prihodnjost ... za smejat in jokat. :-(