Tujina

Blinken Džinpinga opozoril glede Filipinov, Rusije in Tajvana

Peking, 26. 04. 2024 14.18 | Posodobljeno pred 9 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

ZDA in Kitajska morata biti partnerici, ne tekmici, je na srečanju z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom v Pekingu dejal kitajski predsednik Ši Džinping. Poudaril je nujnost razrešitve številnih vprašanj med njima in predlagal tri glavna načela tega procesa – vzajemno spoštovanje, mirno sobivanje in sodelovanje v korist vseh.

Po besedah kitajskega voditelja je Zemlja dovolj velika za razvoj in blaginjo tako Kitajske kot ZDA. "Še vedno pa je treba rešiti številna vprašanja," je poudaril in predlagal tri glavna načela tega procesa – vzajemno spoštovanje, mirno sobivanje in sodelovanje, ki bo koristilo vsem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob tem je po navedbah kitajske državne televizije CCTV ocenil, da sta državi sicer od novembrskega srečanja med njim in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom dosegli določen pozitiven napredek. "Kitajska bi bila zadovoljna, če bi videla samozavestne in odprte, uspešne in razvijajoče se ZDA," je dejal Ši.

Antony Blinken na obisku pri Ši Džinpingu
Antony Blinken na obisku pri Ši Džinpingu FOTO: AP

Izrazil je upanje, da bodo tudi ZDA pozitivno gledale na razvoj Kitajske. "Ko bo ta temeljni problem rešen (...) se bodo odnosi resnično stabilizirali, izboljšali in napredovali," je dodal. Poudaril je še, da morata obe strani "ostati zvesti svojim besedam". Prvi mož ameriške diplomacije je v izjavi po srečanju dejal, da se morata Kitajska in ZDA še naprej jasno pogovarjati o razlikah, da bi se izognili nesporazumom. Kot je dejal, si ZDA želijo, da bi kitajsko gospodarstvo raslo, vendar je pomembno, kako bo raslo, poroča britanski BBC.

Šija je opozoril na asertivne poteze Pekinga v okolici Filipinov in ponovil zavezanost ZDA obrambi otoške države. "Jasno sem povedal, da si bodo ZDA še naprej prizadevale za umiritev napetosti, vendar naše obrambne zaveze do Filipinov ostajajo železne," je dejal Blinken in dejanja Kitajske v Južnokitajskem morju označil za nevarna.

V luči dogajanja na Bližnjem vzhodu je ocenil, da bi Kitajska lahko igrala konstruktivno vlogo pri zmanjševanju napetosti in izogibanju širšemu konfliktu v regiji, med drugim s svojim vplivom na Iran. Na srečanju naj bi naslovil tudi kitajsko podporo Rusiji, vendar konkretnih podrobnosti o tem ni podal.

Antony Blinken in Ši Džinping
Antony Blinken in Ši Džinping FOTO: AP

Po lastnih besedah je Šija tudi pozval, naj Kitajska okrepi pregon prodajalcev sestavin za izdelavo sintetične druge fentanil, ki ima v ZDA veliko tržišče. Zaradi nje v ZDA umre več ljudi kot zaradi strelnega orožja. O problematiki sta novembra razpravljala tudi Ši in Biden. Prvi mož State Departmenta je napovedal tudi prve skupne pogovore o umetni inteligenci med ZDA in Kitajsko, ki da bodo potekali v prihodnjih tednih. "Izmenjali bomo svoje poglede na tveganja in varnostne pomisleke," je pojasnil.

Pred tem se je Blinken, ki se drugič v manj kot letu dni mudi na Kitajskem, danes sestal s tamkajšnjim kolegom Vang Yijem. Pogovor z njim je označil za obsežen in konstruktiven. Tudi njemu je med drugim izrazil zaskrbljenost glede kitajske podpore Rusiji, razpravljala pa sta tudi o vprašanju Tajvana ter razmerah v Južnokitajskem morju in na Bližnjem vzhodu, je sporočil tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Wang je v pogovoru med drugim izpostavil, da čeprav se Peking in Washington pogovarjata, se negativni dejavniki v njunih odnosih kopičijo. Med razlogi za to je navedel po njegovih besedah nerazumno ameriško zatiranje pravice Kitajske do razvoja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nestabilen
27. 04. 2024 13.32
+1
Xi mu je pa odgovoril,pridigate eno,delate pa drugo,z vami se ni mogoce ni dogovorit.
borjac
26. 04. 2024 21.05
+1
" Blinken je Džinpinga opozoril glede Filipinov, Rusije in Tajvana", in ne morete vedeti kaj se je zgodilo po tem ostrem opozorilu ZDA, Džinping se je začel tresti od strahu, in je Blinkena dobesedno prosil naj ZDA dajo Kitajski vsaj še eno šanso da se izboljšajo, TILE AMERIČANI SI DOMIŠLJAJO DA SMO V LETU 1975.
Jaka80
26. 04. 2024 19.35
+2
Škoda ker ne poročate malo bolj obširno o tem kar se je dogajalo na Kitajskem, pogovori so bili daleč od konstruktivnih, na FT so bli kar malo zaskrbljeni kakšn šamar je Blinki z svojimi nebulozami dobil. Dejtvo pa je da EU postaja žrtveno jagnje tako za ZDA kot Kitajce.
rdeča petokraka
26. 04. 2024 16.31
+1
Lej ga Blinkerja, ukazuje kaj bi morala Kitajska izvažati v Rusijo za vojsko, sami pa pošiljajo orožje v Ukrajino.
BomberIzNordstrima
26. 04. 2024 17.49
+3
Upam da Kitajci nehajo sedeti na dveh stolih in pomagajo Rusiji! Oni so nam ukradli vse industrijske službe s svojo poceni instant suženjsko silo. Bodo takoj naši jeklarji zadihali in še mnogoteri bodo našli nove posle, ko se Kitajska zapre in začne imeti samo Rusijo za partnerja 🥰
rdeča petokraka
26. 04. 2024 17.59
-4
Kitajci se razvijajo in bogatijo na račun zahodnih bogatašev, lastnikov firm, ki dajejo tehnologijo, in izdelavo v države s poceni delovno silo.
rdeča petokraka
26. 04. 2024 18.45
-5
Kitajci razbijajo globalizem in prodajo tistemu ki pri njih karkoli kupi! Na ta račun imamo poceni TV, pralne stroje in vse ostalo
osservatore
26. 04. 2024 21.36
-2
Šjor Bomber resnica je malo drugačna. Zahod je po hlasatnju za hitrimi in velikimi dobički sam izvažal tehnologijo in tovarne na Kitajsko. Kitajci so delali za pest riža in se 30 let pridno učili. Sedaj tehnologijo obvladajo in zahod dobiva tehnološki bumerang. Zaradi hlastanja po velikih dobičkih je zahod pljunil v lastno skledo.
BomberIzNordstrima
27. 04. 2024 08.02
+3
Petokraka tu se vidi kakšne imamo pri nas. Kitajci razbijajo globalizem, ena bolj bed@stih izjav kar sem slišal zadnje čase. Zahodni kapitalci, ki so preselili na kitajsko, to je glavni primer globalizma, ti pa nabijaš, da so proti. Joj, kakšne paciente mamo tu.
BomberIzNordstrima
27. 04. 2024 08.04
+2
Oservatore ti pa tud kar nekaj a to je po tvojem replika? 😂 Pa kar nekaj o Zahodu. Drugič vsaj preberi kaj sem napisal. Ne pa da potem moraliziraš o tem 😂
komarec
26. 04. 2024 16.16
+4
A je jenki prišel Šiju žugati kaj Kitajska sme in kaj ne, kaj lahko Kitajska počne v kitajskem morju?
ivan z Doba
26. 04. 2024 15.55
+4
Američani tipajo kako so povezani Rusi in Kitajci. Če bo za Američane ekonomsko donosno, bodo zamižali na obe očesi ob motebitni kitajski invaziji na Tajvan. Seveda, če ne bo pomanjkanja tajvanske elektronike.
Wolfman
26. 04. 2024 15.45
+7
Židje po vsem svetu opozarjajo, grozijo in oborožujejo. Blinken je pa sploh rodovniški židek!
BomberIzNordstrima
26. 04. 2024 17.51
+2
LuxVeritas
26. 04. 2024 15.19
-6
ah kitajci pa tak9 so lagali da otokov ne bodo militarizirali in fa jih bodp uporabljali izraecno za namene gospodarstva oz ribistva in tovornega tranzita. seveda nai nezi so spet verjeli komunistom.
trgft
26. 04. 2024 14.58
+5
Žmigavec, kako ima obraz, da sploh pride na Kitajsko. Zlo hazarsko!!