Tujina

Bo Bruselj v Kijevu razblinil upanje Ukrajine, da bi se kmalu pridružila EU?

Bruselj, 01. 02. 2023 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
194

Najvišji predstavniki EU se ta teden odpravljajo na dvodnevni vrh v Ukrajino, vendar pa se glede na osnutek izjave, ki naj bi jo podali v Kijevu, pričakuje, da bo Bruselj razblinil upanje Ukrajine, da bi se lahko kaj kmalu pridružila EU. Kijev si namreč prizadeva, da bi se EU pridružili v roku dveh let, a se bo, kot kaže, EU kakršnim koli posebnim zavezam na vrhu izogibala.

Osnutek izjave je pridobil Politico, ki poroča, da izjava ne omenja ukrajinske izjemno ambiciozne časovnice za priključitev EU, pri čemer je predsednik vlade Denis Šmigal ta teden celo povedal, da upa, da se bodo EU pridružili v roku dveh let. V dokumentu so tako navedena le bežna zagotovila, da bo postopek stekel, ko bodo doseženi vsi kriteriji, ki jih je določila EU. 

"EU se bo o nadaljnjih korakih odločila, ko bodo v celoti izpolnjeni vsi pogoji iz mnenja komisije," piše v osnutku, kjer je poudarjena odločenost Ukrajine, da izpolni vse potrebne zahteve za čimprejšnji začetek pristopnih pogajanj.

Najvišji predstavniki EU se ta teden odpravljajo na dvodnevni vrh v Ukrajino, vendar pa se glede na osnutek izjave, ki naj bi jo podali v Kijevu, pričakuje, da bo Bruselj razblinil upanje Ukrajine, da bi se lahko kaj kmalu pridružila EU.
Najvišji predstavniki EU se ta teden odpravljajo na dvodnevni vrh v Ukrajino, vendar pa se glede na osnutek izjave, ki naj bi jo podali v Kijevu, pričakuje, da bo Bruselj razblinil upanje Ukrajine, da bi se lahko kaj kmalu pridružila EU. FOTO: Shutterstock

Nekatere države so sicer izrazile precejšnje nasprotovanje preveč obetavnim možnostim, da bi Ukrajina postala članica EU. Po besedah več diplomatov in uradnikov EU je Kijev prosil, da bi to temo obravnavali na tokratnem vrhu. Čeprav se petkovega vrha voditelji držav EU ne bodo udeležili, so se uradniki Evropskega sveta, v katerega je vključenih vseh 27 voditeljev držav EU, glede končnega sporočila posvetovali s članicami.  

Formalni status kandidatke so sicer voditelji EU Ukrajini junija lani podelili v rekordnem času, vendar pa napornih pogajanj, ki so potrebna za uskladitev države kandidatke z bizantinskimi sistemi, pravili in predpisi EU, ne morejo tako zlahka pohitriti. Ta proces namreč običajno traja leta in leta, pogosto pa se za daljša obdobja tudi začasno ustavi. 

Kljub temu je mnenje držav članic glede tega, kako hitro naj bi blok poskusil Ukrajino prepeljati skozi ta pristopni proces, razdvojeno. "Jasne so napetosti med Poljsko in baltskimi državami na eni strani ter drugimi državami EU na drugi," je dejal eden od uradnikov EU. Dodal je, da na razpravo vplivajo tudi napetosti med predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen.

Slovesnost na Obrežju ob vstopu Hrvaške v schengen
Slovesnost na Obrežju ob vstopu Hrvaške v schengen FOTO: Luka Kotnik

"Že samo dejstvo, da imamo vrh v državi, ki je v vojni, pove veliko"

A čeprav preboja glede pristopnih pogajanj z EU ni pričakovati, želi Bruselj solidarnost pokazati pri drugih vprašanjih. "Že samo dejstvo, da imamo vrh v državi, ki je v vojni, pove veliko," je pred srečanjem dejal visoki uradnik EU. Pričakuje se, da se bo srečanja v Kijevu udeležilo veliko visokih voditeljev in komisarjev EU.  

Napredek se sicer pričakuje na več področjih, med drugim naj bi sprejeli sporazum o brezvizumskem režimu za industrijsko blago; za eno leto naj bi podaljšali začasno opustitev carin na ukrajinski izvoz; napredek pričakujejo tudi na področju vključitve Ukrajine v plačilno shemo EU, ki bi olajšala bančna nakazila v evrih; prav tako naj bi Ukrajino vključili v območje brezplačnega mobilnega gostovanja v EU.

Na dnevnem redu vrha bodo tudi mirovni načrt Volodimirja Zelenskega, izziv obnove Ukrajine in vprašanja preskrbe s hrano, pri čemer naj bi EU Ukrajini napovedala nov paket humanitarne pomoči v vrednosti 25 milijonov evrov.

Še en uradnik EU je dejal, da vrh pošilja "močan signal, da podpiramo državo, ki je žrtev agresije, in poudarjamo pravico Ukrajine do miru ob koncu te vojne". "Ukrajina je bila napadena, Ukrajina ima pravico do samoobrambe, ki jo uveljavlja ... in samo to je lahko osnova za pravičen mir," je še dejal po poročanju Politica

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pagliaccio 46
02. 02. 2023 10.08
-9
In katera kontaktna oseba bi bila najbolj primerna za pristopna pogajanja Ukrajine z EU ? Ukrajina si verjetno želi osebo po svoji meri ....Evo Kaili...
Pagliaccio 46
02. 02. 2023 09.49
-8
Pripraviti bo potrebno tudi sodišče za dolge zaporne kazni vodilnih v vrhu EU, ki so pahnili Evropo tja, kjer smo zdaj.... Islandci nam bi lahko pomagali s svojimi bogatimi nasveti in izkušnjami ....sem pa proti reševanju teh stvari na ukrajinski način s helikopterji
Na pol ovca
01. 02. 2023 21.58
+5
Skorumpirana Ukrajinska elita je prodala uboge Ukrajince ameriški eliti za proxy vojno torej za kanon foder. EU ovce so naslednje na tapeti, njih ima v prodaji EU ekipa z nastavljenimi kvizlingi po državah tako v politiki kot v medijih.
gusar.
01. 02. 2023 21.31
+7
Kje ženska gospodari, volk mesari..
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.30
+10
Layna kot služkinja Američanom verjetno ne za dobro plačilo si uničili Evropski delavski narod in njeno ekonomijo Ameriško pa dvignila na račun Ameriško Ruske vojne v kateri smo žrtve Ukiji in Evropejci.
Na pol ovca
01. 02. 2023 21.48
+5
Mož in otroci živijo v Ameriki, mož celo dela z Pfizerjem
Zverinjak
02. 02. 2023 09.22
+3
Saj je ona tudi na plačilni listi te farmacijske korporacije! Zakaj misliš da je po hitrem postopku odobrila uporabo teh cepiv v Evropi in zakaj misliš da je naročila xyz doz cepiv za Evropo? Ta Ursula je bila pred tem v službi nemške obrambne ministrice, od koder so jo napodili zaradi njene nesposobnosti in kot taka dobi za nagrado najvišji stolček v EU!!!!! Verjemite mi, da se bo enemu scuzlalo in da bo svinec pel
Vladimir Bog
01. 02. 2023 21.26
+9
Kaj dodati? Pa bivši jajotov prijatelj gor ali dol, nima veze... Bravo Orban, tako se pove. Ni važno, odnos s Kremljem, krmarjenje med eu in domačim volilnim telesom, ne, ni važno. Vsak razumen evropski voditelj, bi moral v situaciji, ki pod taktirko amerike uhaja izpod nadzora, najprej poskrbeti in poskušati zagotoviti varnost lastnega prebivalstva in zavzeti temu primerno stališče. Dejstvo je, da Rusija mora zmagati, ker če ne, Rusije ni več. Tega si Putin ne bo dovolil. In ob takšnem, na srečo samo teoretičnem, razpletu bo proti sovražniku (nikoli v ukrajini!) uporabljeno jedrsko orožje. Zato ima Orban prav in vsak voditelj, ki mu je mar za svojo državo, bi moral ravnati enako. Tudi ti odločaš!
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.34
-3
Na kratko, ker ste pokakani, da oni uporabijo jedrsko orožje...je yreba rusom v vsem ustrežt? Naj ga uporabijo potem. Dobili bodo nazaj. Vedo, da bodo dobili nazaj...tamo,d ne bo uporabljeno.
Zverinjak
02. 02. 2023 09.26
+3
Hmm.....kakor vem je Putin večkrat izjavil, da je to zadnja meja pri Rusih, da bojo uporabili ta arzenal samo v primeru istega napada na teritorij Rusije oz. nad ruskim narodnom...za razliko od Amerike katera je uporabila npr. Napalam nad civilisti v Vietnamu, kot tudi Agent Orange nad civilisti v Vietnamu, kot tudi 2 atomski bombi na Japonskem nad civilisti, jap....v naštetih primerih ljudje še dandanes čutijo posledice, ali raje začnem s tem, da so uporabili bombe s osiromašenim uranom nad civilisti v Beogradu? Begaj, ker si inteligenčno podhranjen
mastrion
02. 02. 2023 11.03
+0
Takšno mišlenje imate izključno vi zagovorniki Ukrajine... To si pa ti, zmaga Ukrajini, Rains, marre, temna sila, pa še kateri bi se našel. Nepomemben folk z iq travniške kobilice, eno in isto lajnate že od začetka vojne, ter nas prepričujete katera je "prava" stran.
IvanJaJo
01. 02. 2023 21.22
+5
Najvišji predstavniki EU se ta teden odpravljajo na dvodnevni vrh v Ukrajino.. Kam gredo? Bahmut, Harkov Al v Moskvo 🤣💆💸🕊️💆‍♂️🤣
yeah
01. 02. 2023 21.20
-7
nekaj bi vprasal? če je Rusija vojaška velesila, zakaj še zmeraj eno letoin isto poslušam?
rdeča petokraka
01. 02. 2023 21.21
+6
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.21
-7
Počakaj...zdejpo pil leta bodo mogoče Bakhmut zavzel...ampak v valovih...kot v prvi svetovni vojni. Kijev na tak način osvojijo enkrat leta 2054.
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.22
+8
Zato, ker hočejo čim manj mrtvih civilistov. tudi staro orožje smo morali potrošiti, da sprobajo novo katero bo komaj sedaj prišlo na vrsto. Sicer se pa bojujejo s celotno Evropo in Američani.
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.24
+8
OvcjiPastir
01. 02. 2023 21.31
-8
Toliko civilistov so že pobili v Ukrajini, sedaj pa so naekrat pazljivi, da ne ubijejo kakšnega več, a ne apostol?
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.32
-7
Ne zdej ne...na začetku so videli, da ne gre...je logično, da ni več cilj.
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.34
+9
Y poglej si posnetek kako so razmontirali oklepna vozila za eno cerkvijo pa je cerkev ostala cela. Koliko raket pade in kako malo civilnih žrtv je in to predvsem zato, ker se UA vojska skriva med civilnimi objekti.
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.39
-7
Dej ne lapaj...s temi starimi forami. Dej mal druge stavbe poglej...a si čorav? A so se same podrle? Ukrajinska vojska se brani...dela lahko kar hoče...ne dojemaš ane. Malo civilnih žrtev je...ker civilistov tam praktično skoraj več ni. Boš zdele vidle natančnost...ko dobijo strelivo za HIMARSE...dolgega dosega.
rdeča petokraka
01. 02. 2023 21.44
+4
V podporo Apostolu: Obstaja vojaška etika. Pravi častni vojaki se ne skrivajo po bolnicah, vrtcih, šolah in ostalih civilnih objektih. Vojak s častjo tega nikoli nebi naredil !
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.47
-5
Na tistih območjih ni civulisfov kjer potekajo boji...tiste bnice...pa vrtci...so samo še navadne stavbe.
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.49
-4
rdeča petokraka
01. 02. 2023 21.19
+3
En kinžal nas reši muk.
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.23
-6
OvcjiPastir
01. 02. 2023 21.13
-9
Slava Ukrajini!!!
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.13
+5
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.10
+8
Kdaj bo prišla Layna na vrsto zaradi mešetarjenja s Pfeizerjem?
SREBRNIBREG.
01. 02. 2023 21.06
+8
Namesto, da bi se borili za mir se borite za vojno. Merklova in Holland sta jasno povedala kaj je bil vaš skriti namen s sporazumom iz Minska. Lagali ste Rusom in Evropejcem kateri smo upali, da je to ršitev za Ukrajino Ruse in Evropo. Žal ste postali hlapci Ameriki ne pa rešitelji evropskega gospodarstva in ljudi v Evropi.
Animal_Pump
01. 02. 2023 21.03
-9
Al.je v EU al ne...nobene vojne ne rabimo z rusi.....samo tam je treba zid naredit do Finske gor...in SVET razdelit na VZHOD in ZAHOD....pa tole rusijo do konca izolirat...oni naj bodo tam mi pa tukaj. Tistim lnudem, ki pa nočejo biti tukaj...in mislijo,da bo tam bolje...pa prosto pot ma VZHOD...seveda...enosmerna karta. Zadeva rešena.
biggie33
01. 02. 2023 21.02
+7
Kdaj bodo evropske volitve?! Nujno treba zamenjati te desničarje (EPP in krščanski demokrati) na oblasti, ker bodo res zakuhali novo svetovno vojno.. EU se mora osamosvojiti od ZDA..
Aist 48
01. 02. 2023 21.02
-6
Ne vem zakaj jo kar preko vrste ne sprejmejo? Oz ZDA še niso dali befela?
kapljač1
01. 02. 2023 21.01
+6
Kako Rusija dovoljuje da se predstavniki zahodne politike tako prosto po Prešernu sprehajajo po Ukrajini in Kijevu ?
User2187838
01. 02. 2023 20.59
+8
Vrh v državi, ki sploh ni članica. Ta podpora gre pa že preko vseh meja zdravega razuma.
rogla
01. 02. 2023 20.48
+11
V tem trenutku ni pravi čas, da se Ukrajina včlani v EU!
772194519912045spet svoboda
01. 02. 2023 20.50
+12
772194519912045spet svoboda
01. 02. 2023 20.38
+13
Na Svetega Nikoli bo Ukrajina v EU saj je sedaj kolonija Amerike potem pa bo v Rusiji!!
marre
01. 02. 2023 20.52
-10
Čaki po tvoje bo EU v Rusiji? Hahahaha kako pa si prišel do tega zaključka genij? Vidim ta gredo prokremeljski troli pa teoretiki zarot zelo dobro skupi...
ticapas
01. 02. 2023 20.37
+15
Bo treba ustanoviti mednarodno sodišče za diplomatske zločine
Ivar The Boneless
01. 02. 2023 20.40
+16