Tujina

Bo Josef Fritzl zaradi slabega zdravja kmalu na prostosti?

Dunaj, 15. 01. 2024 15.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

24 let je Elisabeth Fritzl trpela zlorabe svojega očeta v kleti družinske hiše, kamor jo je zaprl, ko je želela pobegniti stran od nasilja in zlorab. Sedem otrok mu je rodila, njen ječar pa je igral boga in odločal, kateri od otrok bo živel na svobodi in kateri hiral v ujetništvu. Ko je leta 2008 prišlo v javnost, kaj se je dogajalo v kleti družinske hiše v Amstettnu, je svetovna javnost osupnila. Naslednje leto so Josefa Fritzla obsodili na dosmrtno ječo, zdaj pa naj bi bilo njegovo zdravstveno stanje tako slabo, da bi ga lahko premestili v negovalni dom. Bo za zapahi 10 let manj od uboge Elisabeth?

Avstrijski mediji se sprašujejo, ali bo 88-letni Josef Fritzl kmalu na prostosti? Namreč, novo poročilo o zdravstvenem stanju obsojenega Fritzla, ki ga je pripravila priznana izvedenka in zdravnica Heidi Kastner, namiguje, da 88-letnik ni več nevaren za okolico. Zdravnica namreč ugotavlja, da je Fritzl slabega zdravja, saj se lahko premika le s pomočjo opore, hkrati mu je diagnosticirala napredovano demenco. Na osnovi vseh teh ugotovitev naj bi v poročilu, ki ga povzema avstrijski časnik Kronen Zeitung, komisiji za pomilostitve in predčasni izpust iz zapora sporočila, da ocenjuje, da Fritzl ni več sposoben načrtovati in izvesti kriminalnega dejanja, zato ne vidi potrebe, da bi bil še vedno zaprt na strogo varovanem oddelku z najhujšimi zločinci.

Josef Fritzl med sojenjem leta 2009
Josef Fritzl med sojenjem leta 2009 FOTO: Profimedia

Poročilo je voda na mlin enemu najbolj znanih avstrijskih zločincev, ki je ugrabil lastno hčer in jo imel v kleti svojega doma zaprto vse od leta 1984 do 2008. Vsa leta ujetništva jo je posiljeval in zaplodil kar sedem otrok. Marca leta 2009 ga je sodišče spoznalo za krivega in ga obsodilo na dosmrtno ječo ter ga poslalo v državni zapor Krems-Stein.

Njegova odvetnica Astrid Wagner je prepričana, da Fritzl obžaluje svoja dejanja, a zdravnica Kastnerjeva se z njo ne strinja. Premestitev na navadni oddelek zapora, ki ga predlaga za 88-letnika, utemeljuje z njegovim šibkim zdravjem. In to je po njenem mnenju edini razlog za spremembo zaporne kazni.

Kot navaja Kronen Zeitung, bi Fritzla teoretično res lahko premestili na normalni oddelek, a ker je v tako slabem zdravstvenem stanju, bi ga morali najverjetneje namestiti v zaporniški bolnišnici ali pa bi bilo celo ustrezneje, da se ga namesti v enega od državnih negovalnih domov za starejše. Prav slednji rešitvi se najbolj nagiba tudi zdravnica Wagnerjeva, ki je podala Fritzlovo zadnjo zdravstveno oceno. "Že imam pripravljen obrazec za njegov pogojni izpust. Če bo vloga odobrena, kar predvidevam, da bo, bi najraje videla, da se ga namesti v enega od zavodov, kjer bodo skrbeli zanj," je za časnik dejala Kastnerjeva.

Grozodejstva, ki jih je Fritzl povzročil svoji hčeri Elisabeth in njenim sedmim otrokom, so nedoumljiva. Elisabeth je od svojega 18. leta živela v kleti, ki jo je njen oče pred tem na skrivaj zgradil in opremil z zvočno izolacijo, saj je načrtoval njeno ugrabitev. 24 let je preživela v ječi brez dnevne svetlobe na milost in nemilost prepuščena sprijenemu očetu, ki naj bi jo zlorabil več kot 3000-krat. V kleti mu je rodila sedem otrok. Eden od sinov je umrl kmalu po porodu, tri je Fritzl vzel materi in jih odpeljal k ženi pod pretvezo, da gre za njune vnuke, ki jim jih pošilja Elisabeth, saj naj bi bila v kultu, kjer so otroci prepovedani. Tri je pustil v ječi z materjo, da so hirali in trpeli. Šele, ko je najstarejša hči padla v komo zaradi hude podhranjenosti in pomanjkanja vitaminov, je pristal, da jo odpelje iz ječe v bolnišnico, vse skupaj pa je nato pripeljalo do razkritja ene nahujših zlorab na Avstrijskem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja