Tujina

Med ramadanom prekinitev ognja v Gazi?

Gaza, 27. 02. 2024 15.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Če je verjeti besedam ameriškega predsednika Joeja Bidna, bi lahko kmalu prišlo do prekinitve ognja v Gazi, saj naj bi Izrael privolil v prekinitev ofenzive med prihajajočim muslimanskim svetim mesecem ramadanom. Vendar se bo to zgodilo le, če bo dosežen dogovor o izpustitvi nekaterih talcev, ki jih zadržuje Hamas.

Pogovori za prekinitev spopadov so se v zadnjem času precej okrepili. Pogajalci iz ZDA, Egipta in Katarja si že dlje časa prizadevajo za prekinitev ognja, s katero bi Hamas izpustil nekaj deset talcev, ki jih zadržuje v Gazi, v zameno pa bi Izrael izpustil palestinske zapornike, privolil v šesttedensko prekinitev ognja in dovolil povečanje dostave pomoči v Gazo, piše AP.

Za neuradni rok, ko naj bi se prekinitev začela, velja začetek ramadana, ki se začne 10. marca in traja do 8. aprila. "Bliža se ramadan in Izraelci so se dogovorili, da v tem času ne bodo izvajali dejavnosti, da bi nam dali čas, da spravimo ven vse talce," je dejal ameriški predsednik v oddaji na televiziji NBC. Hkrati sicer Biden ni pozval h končanju vojne, ki je po navedbah izraelskih oblasti začela, ko so borci Hamasa ubili 1200 ljudi, večinoma civilistov, in ugrabili 250 ljudi. 

Vendar so izraelski uradniki izrazili veliko presenečenje nad Bidnovimi besedami in dejali, da njegove pripombe niso bile podane v dogovoru z vodstvom države. Dodali so sicer, da si želijo dogovora, vendar pa da ima Hamas zelo pretirane zahteve. Tudi Hamas očitno ni zadovoljen s tem dogovorom, saj so sporočili, da ne bodo omilili nobene svoje zahteve, optimizem glede dogovora pa da je "preuranjen". "Ne želimo se odpovedati nobeni od svojih zahtev in to, kar je predlagano, nam ne ustreza," je poudaril uradnik Ahmad Abdel-Hadi za televizijo Al Mayadeen. 

Oči sveta uperjene v Rafo

Po napadu Hamasa na Izrael je bilo v povračilni izraelski zračni, pomorski in kopenski kampanji v Gazi po podatkih Združenih narodov ubitih več deset tisoč ljudi, uničena so celotna mesta in pokrajine, kar 80 odstotkov prebivalcev pa je razseljenih. Med prebivalci se pojavljajo razne bolezni in lakota.

Svet pa pozorno in zaskrbljeno spremlja možnost invazije na Rafo, kamor se je večina razseljenih zatekla, saj naj bi ta bila varna pred napadi. Biden, ki med krizo na Bližnjem vzhodu odločno stoji ob boku Izraelu, ni preveč omenjal morebitne izraelske kopenske ofenzive v mestu Rafa. "Morajo in zavezali so se mi, da bodo poskrbeli za evakuacijo znatnega dela Rafe, preden bodo uničili preostali del Hamasa," je dejal. "Vendar je to proces."

Je pa njegov kolega, izraelski premier Benjamin Netanjahu, zatrdil, da je kopenska operacija v Rafi neizogibna sestavina izraelske strategije za zatrtje Hamasa. Vendar je dodal, da je izraelska vojska pripravila načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe in dostavo več pomoči v severno Gazo. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Združenih narodih sicer niso zadovoljni. Generalni sekretar Antonio Gutteres je poudaril, da je Rafa trenutno "jedro operacije humanitarne pomoči" za Palestince, ki so že tako na robu preživetja zaradi lakote, pomanjkanja zdravil in čiste vode ter večmesečnega preseljevanja. "Celovita izraelska ofenziva na mesto ne bi bila le strašljiva za več kot milijon palestinskih civilistov, ki se tam skrivajo, ampak bi pomenila tudi zadnji žebelj v krsto naših programov pomoči," je dejal na zasedanju sveta ZN za človekove pravice v Ženevi.

Tudi jordanski kralj Abdulah je posvaril pred nevarnostmi te vojaške operacije. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3