Tujina

Kraljeva mornarica zanika ugibanja o prodaji letalonosilke Prince of Wales

London, 02. 03. 2024 13.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stanje v vojski Združenega kraljestva Velike Britanije ni rožnato. S kadrovskim pomanjkanjem se soočajo na primer v vojnem letalstvu, toda težave v mornarici, ki predstavlja temelj vojaškega in zgodovinskega ponosa, povzročajo zaskrbljenost nekaterih. Letalonosilka HMS Queen Elizabeth zaradi okvare ni izplula na Natove vojaške vaje, medtem ko naj bi po pisanju časnika Daily Mail zaradi klestenja proračuna razmišljali o prodaji druge letalonosilke HMS Prince of Wales. V kraljevi mornarici to možnost uradno zanikajo.

Britanski letalonosilki Prince of Wales (levo) in Queen Elizabeth (desno)
Britanski letalonosilki Prince of Wales (levo) in Queen Elizabeth (desno) FOTO: AP

HMS Queen Elizabeth, ena od dveh britanskih letalonosilk, bi morala odpluti v bližino norveške obale, kjer poteka mornariški del velike letošnje Natove vojaške vaje The Steadfast Defender 2024. Toda načrte je kraljevi mornarici prekrižalo odkritje težav na desni propelerski gredi, zaradi česar bo letalonosilka deležna remonta. Namesto Queen Elizabeth je na vajo izplula HMS Prince of Wales. Ta je  leta 2022 prav tako imela težave z zlomljeno propelersko gredjo, zato je bila skoraj leto dni izločena iz operacij. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Toda HMS Prince of Wales, ki služi kraljevi mornarici od leta 2019, naj bi imela po navedbah časnika Daily Mail, ki se sklicuje na visoke vire v mornarici, druge težave. Njena usoda naj bi bila namreč ogrožena zaradi omejitev pri financiranju. Kot so povedali, naj bi razmišljali o opciji prodaje letalonosilke eni od prijateljskih držav, najverjetneje partnericama iz sporazuma AUKUS – ZDA ali Avstraliji. Prodaja bi se, če se finančne razmere ne izboljšajo, lahko zgodila že leta 2028, piše časnik. 

Britanska mornarica je nato za Telegraph zanikala, da razmišlja o prodaji najmodernejše letalonosilke ter da ostaja zavezana vzdrževanju obeh ladij. Toda v mornarici hkrati dodajajo, da bi spremembe v politiki vlade in proračunu lahko imele posledice. 

Nekdanji britanski minister za obrambo Ben Wallace je za Daily Mail povedal, da Združeno kraljestvo "že več kot 20 let laže Natu o svojih zmogljivostih. Ali bomo ustrezno financirali oborožene sile ali pa bodo morali prihodnji premierji priznati javnosti, da je Britanija zgolj sledilka in ne voditeljica na svetovnem prizorišču." Upokojeni poveljnik kraljeve mornarice Tom Sharpe je dejal, da mornarici ne pomaga dejstvo, da je imela skoraj popolno priložnost za uporabo ladje v Rdečem morju, vendar tega ni storila zaradi političnih razlogov. "Priznati moramo grožnjo letalonosilki. To je neprijetna resničnost."

Gradnjo obeh letalonosilk so odobrili leta 2007, a še pred zaključkom so razmišljali o tem, da bi od ene odstopili, vendar si je takratni minister Gordon Brown premislil, saj bi to še dodatno povečalo stroške. Skupni strošek obeh letalonosilk je znašal osem milijard evrov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (270)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anatomija
02. 03. 2024 21.06
+1
Ah to z Britanskimi letalonosilkami sploh ni težava . Rusi so svojo najnovejšo letalonosilko že 2 krat generalno prenovili , pa je še sploh splavili niso .Grdijo jo pa že 20 let
nick73
02. 03. 2024 21.46
-2
Rusko letalonosilko Admiral Kuznetsov so zgradili Ukrajinci v ladjedelnici ob Črnem morju, ko so bili še skupaj v Sovjetski zvezi. Je pa res večino časa v popravilu.
Nace Štremljasti
02. 03. 2024 20.11
+1
saj jo bodo slej ko prej potopili hutijci ali pa ruši slava rusiji
marre
02. 03. 2024 19.50
-1
Kot nam kaže zgornj primer je vsakršnih iluzij o tem, da bomo žvel praktično brez vojske, da bo šel ves dnar za šolstvo, zdravstvo, infrastrukturo, popolnoma konec.. Potrebno bo neprimerno več vlaganj v obrambo, sploh v stanju v katerem so vojske nekaterih najmočnejših Evropskih držav, po 30 letnem zanemarjanju in sanjarjenju o zgoraj navedenem.. Lahko bi bil v Evropi mir, ampak prav ta Evropska zasanjanost in popustljivost, je pripeljala do tega, da se je v Rusiji spet dvignil nacionalizem, prežet z imperialističnimi težnjami.. In to zlo in bedo, katero s sabo prinaša je potrebno porint od tam, iz kjer je prlezu. Na drugi strani postaja čedalje večji problem islamski fundamentalizem, katerega je potrebno enako tretirat kot veliko grožnjo in nardit vse, da se zatre, po možnosti še v kali.. In za vse to, je potrebno imet realno vojaško silo, katera pa kot vsi vemo košta..
Skunk Works
02. 03. 2024 19.57
+5
Resni analitiki pravijo, da bi zahodne EU države rabile več 10 let, da bi tako spremenile družbo in družbeno klimo, da bi ponovno vzgojili nove rodove moških, ki bi se bili pripravljeni in sposobni boriti za evropske vrednote in naš način življenja. Vzgajati bi jih morali v tradicionalnih družinah, vcepljati domoljubje, krščansko tradicijo, trdo telesno kulturo in strogo vojaško vzgojo, vero, trdo delo, skratka tradicionalne vrednote, ki so na zahodu zdaj zatolčene, 500 let pa so držale zahod na vrhu sveta. . 5 in več desetletij leve neomarksistične indokrinacije skozi šolstvo in medije, z obiljem samih pravic in pravic, ter obilje in udobno življenje je pomehkužilo in skastriralo cele generacije mladih moških. Zato Zahod nima vojakov. Zato nimamo šans sproti Rusiji. Ki pa očitno tako nima nobenega namena širiti teritorij, saj ga ima ogromno, sploh za 140 milijonov ljudi, treba ga je pa braniti in nadzirati. Če bi bila hipotetično recimo Severna Koreja zemljepisno zraven evrope, nas samo njihovih 10 milijonov mobiliziranih, strogo izvežbanih in indoktriniranih vojakov, pohodi celo EU za malico...Smrtno resno se je za vprašati kaj mi to uvažamo k nam v EU, saj se proti tem nimamo s čim boriti. Uživamo (zaenkrat še) sadove demokracije, a se hkrati ne zavedamo, da jo je treba negovati in braniti, če jo želimo imeti dalj časa.
Maastrion
02. 03. 2024 19.59
-2
daj raje začepi, resno ti pravim! Ko smo pisali že v začetku Ukrajinske vojne, da sodelujejo Angleži, Nemci, Poljaki itd, si nas imel za vse drugo, samo za ljudi ne! Zdaj pa spet tukaj trosiš samo nebluoze!
Zmaga Ukrajini.
02. 03. 2024 20.25
-6
Skunk,... ne vem od kod ti ideja, da bi morala biti vojska enaka kot je bila za časa 1. in 2. svet. v.. Danes res ne potrebuješ mase množic, da gre na bojišče in se nastavlja tako, kot to počno moskviči, ki jim številke dejansko ne pomenijo nič. Poglej npr. Američane - če se strinjaš , ali ne, imajo oni najmočnejšo in najnaprednejšo vojsko na svetu, pa vendar jim na kraj pameti ne pade, da bi se šli takole borit, kot to počno moskviči. Povsem druga filozofija, povsem drug način, in povsem drugačen učinek. Skratka, danes je v razvitih vojskah v ospredju tehnika, tehnologija, zmožnosti opreme in orodij ter hkrati vrhunska izobraženost in usposobljenost vojakov za rokovanje z njo oz. njeno uporabo. Kako drugače od moskovije, ki se ji očitno niti njihovih pilotov ne zdi škoda izgubljati takole po tekočem traku, pa čeprav trajajo leta, da neka država pridobi usposobljenega pilota. Skratka, zgodovina je zanimiva, ne bo ti pa dala odgovorov na današnja vprašanja. Zato se pač motiš. Uporabnik @marre je kar prav napisal, saj v svetu in Evropi dejansko že poteka pospešeno oboroževanje in hkrati tudi debate o načinu kako povečati število vojakov. Države so pač v to prisilile okoliščine, na katere same niso imele neposrednega vpliva.
Skunk Works
02. 03. 2024 20.58
+4
Res čudno, da potem ukrajinci vrhunsko opremljeni od vseh držav zahoda, z vrhunskim zahodnim orožjem, podprti z obveščevalnimi podatki vseh zahodnih satelitov in ostale tehnike, vojašlkimi inštruktorji NATA in Amerike, svetovalci, generali skratka the best of the best, kar ima zahod in amerika, niso moskviče ki se borijo z lopatami in pralnimi stroji, že pregnali do Moskve in še čez....JA Ameriška top gun taktika je v resnici fascinantna, sem jo dolgo občudoval....dokler si nisem prišel gor, da deluje tako filmsko in superiorno le proti dosti inferirnejšim in tehnološko nerazvitim nasprotnikom...PA še tam zgleda ne več kot smo videli v Afganistanu in zadnje čase v Jemnu proti bosonogim Hutijem....In še vedno velja, da se dokončno brani ali osvoji ozemlje ko gre zares v končni fazi s škornji na tleh, in ne iz kavča z komandno konzolo....
Zmaga Ukrajini.
02. 03. 2024 21.45
-3
Daj poskusi vsaj enkrat malce bolj natančno, no,... če se že ravno spraviš pisat. Od kje ti ideja, da gre za "vrhunsko opremljeno, od vseh držav zahoda",...? Kje si to pobral? A si mogoče kdaj že vsaj malce slišal za to, da zahod pošilja zastarelo robo v Ukrajino? A si to kdaj že "ujel"? Si morda kdaj slišal to, sicer mnogim povsem poznano dejstvo? Si morda slišal tudi to, da ameriški kongres pod taktirko republikanca odreka pomoč Ukrajini, ki jo dejansko krvavo potrebuje? Skratka, še enkrat - če se že spraviš pisat, daj bodi vsaj malo resnicoljuben in natančen! Glede ameriške vojske je pa tako - vsekakor je vrhunsko usposobljena, vrhunsko opremljena, ne zadnje ima njihova vojska orjaški proračun 877 milijard (leto 2022). Glede Afganistana očitno zgodovino precej selektivno obravnavaš, saj je očitno v primeru Afganistana nisi prebral, pa je nujna za razumevanje tega kako in zakaj je prišlo do napada na Afganistan, ter kako in zakaj je to storila še pred njimi moskovija. Tudi glede Hutijev se motiš. Ali ti to resno misliš, da ne zmorejo proti "bosonogim Hutijem", ali gre morda za preveč občutljivo politično vprašanje in zato Biden okleva. Kot zelo izkušen politik, ki je videl in doživel tudi napake prejšnjih administracij, očitno noče zanetiti hujšega konflikta, ki bi se razplamtel širom regije, zato... Skratka Američani bi v sekundi zradirali Hutije, če ne bi šlo za občutljivo temo. Tudi glede tvoje floskule "deluje tako filmsko in superiorno le proti dosti inferirnejšim in tehnološko nerazvitim nasprotnikom" se ne bi mogel bolj motiti. Kot veš, je Afganistan zelo zaostala država, pa vendar Američanom CELIH 10 LET NI USPELO UJETI najhujšega terorista št. 1, ki se je skrival v tistih koncih. Ravno zato, ker jim vsa sodobna tehnika ni mogla pomagati, jim ni uspelo. Opankarji, ki ne uporabljajo mobitelov, tablic, skratka ničesar, po čemur bi jih bilo mogoče elektronsko izslediti, hkrati pa bivajo v votlinah in po tistih skalah Hindukuša,... so tudi za vrhunsko opremljeno vojsko izziv, ki se na koncu lahko zanaša le še na obveščevalne podatke. In prav po zaslugi teh so ga tudi prijeli v Pakistanu. Tudi ne vem od kje ti ideja, da želijo Američani »osvojiti« ozemlje,... nič takšnega se ne dogaja. Pač pa želijo kaznovati kršitelje, te in one,... hkrati pa ne želijo domov voziti mrtvih Američanov, zato jih »šparajo«, saj so ti časi, kot to počne moskovija, za Američane minili. Vietnam se pač ne bo ponovil. Zato je nabijanje, da se vojno dobi »s škornji na tleh«, preživeto. Poleg tega pa očitno tudi močno podcenjuješ kibernetsko vojskovanje, čeprav ima ta ogromen vpliv na prebivalstvo in na življenje v neki državi. Skratka, poskusi biti malce bolj natančen in resnicoljuben.
marre
03. 03. 2024 08.55
-1
Težke bedarije pišeš prjatu.. Očitno se je tvoja miselnost ustavla tam nekje med prvo in drugo svetovno vojno.. Časi desetmilijonskih vojn so davno mimo.. Sodoben vojak potrebuje neprimerno večjo logistiko in podporo, da lahko operira na terenu.. Sicer je res, da je Ruska vojaška miselnost ostala v teh časih, kot vidimo se poskuša nekaj nardit z masovinimi čelnimi udari, ukopavanjem in politiko požgane zemlje tako, da z artilerijo uničuješ vse pred sabo.. Samo to kot vidmo nos izjemno velike žrtve in zelo malo efekta.. In to proti Ukrajincem, kateri imajo nekajkrat manši potencial v ljudeh, da o ekonomiji in materialih niti ne govorimo. Zahod ima ogromno vojaško moč.. Samo države EU, pa čeprav smo zadnjih 30 let povsem zanemarjali vojsko, lahko v nekaj tednih, mesecih, postavjo 1 milijon+ ljudi na bojno polje.. Da o Ameriki niti ne govorimo. Samo potem bi šla še komplet industrija v vojno stanje in lahko pozabimo na lagodno življenje. To, da bi lahko obubožana Severna Koreja vpoklicala praktično vse moške in vzdrževala 10 milijonsko armado, to ni mogoče tudi v najbolj cenenih hollywodskih filmih.. Očitno nimaš pojma, da je danes potrebno met 3 ljudi v logistiki, če hočeš met 1 vojaka. Ampak pustmo to.. Pač si ostal nekje v časih po drugi svetovni vojni.. Kar se pa trditve tiče, da Rusija noče okupirat novih teritorij, ja nekak te sami Rusi demantirajo, ko stalno okupirajo nove teritorije in sedaj že javno govorijo, da je celotna vzhodna Evropa "njihova".. Aja pa kar se Ukrajinske "ultra moderne" opreme tiče.. Cca 20% brigad ima neko zahodno tehniko prjatu.. Ostalih 80% se zanaša izključno na sovjetsko tehniko.. Če Nemčija pošle 20 leopardov pa Amerika 30 Abramsov, še ne pomen, da majo zdej nekaj tisoč zahodnih tankov.. Trenutno so od zahoda dubl točno tok, da so lahko ustavl Rusa in ga celo porinl iz levega brega Dnjepra in iz Harkivske oblasti.. Sedaj ko pa nujno spet potrebujejo pomoč, pa Trumpovi nastavljenci po Senatu, to na veliko blokirajo.. Tolk mal, da ne boš samo nekaj v prazno haluciniral..
Skunk Works
02. 03. 2024 19.33
+7
Sicer pa je zgleda v Sloveniji in zahodu, masa bedakov presegla kritično mejo, ko začne družba iti samo še navzdol. Obdobje obilja, ugodja in udobja po WW2 je skvarilo ljudi, do te mere, da je zdrava (kmečka) pamet ostala v veliki manjšini. Generacija sivih glav, ki je navajena delat, ki se iz otroštva spomni kako dragocen je vsak košček kruha, kako dragocen je mir, kako je treba mlade generacije učiti vojaštva, in jih ne razvajat, ko je bilo večina prebivalstva še kmečkega, ostali pa obrtniki, vajenci in podobno, z privzgojeno zdravo kmečko pametjo in trdo delovno etiko, navajenih garanja, je vedno bolj v manjšini, oziroma zaradi starosti izginja. Razpasle so se generacije obilja, ogromno brezveznih službic v birokraciji in js, brez vsakih delovnih navad, kjer se čaka samo na vikende, dopuste in počitnice, in kjer ljudje več pojma nimajo za kaj se gre v življenju. Kaskadno se temu primerno kvarijo nove generacije njihovih otrok in vnukov, zraven dodajte še pokvarjeno in zavoženo novinarstvo, pa imamo potem rezultate volitev in referendumov kakršne imamo. Ja razpaslo se je "napredno" levičarstvo in preželo vse pore zahodnih družb. Na vsak način si bo ta neumna večina priklicala neko smrtno resno streznitev. Ali v obliki vojne , gopodarskih in naravnih katastrof ali kaj podobnega. Vsekakor pravilo, da naslednja generacija živi dosti bolj lagodno od prejšnje ne velja več. Sedaj so na vrsti za rast zgleda države, kot je Rusija, Brics in podobno. Obdobje obilja, ki je tako močno skvarilo in poneumilo ljudi, se vsaj pri nas na zahodu počasi končuje. Uživajte še dokler lahko….
Zmaga Ukrajini.
02. 03. 2024 19.40
-6
tali?ni tom
02. 03. 2024 19.42
+4
skunk,eden močnejših in še kako resničnih komentarjev!bravo! maš 100+
marre
02. 03. 2024 19.46
-6
Dobr, zate je to, da živimo dober standard, da si lahko privoščimo počitnice in ostale ugodnosti nekaj zelo slabega.. Zame pač ne. Kar se "delovnih" ljudi tiče, nikoli v zgodovini Slovenije ni bilo zaposlenih toliko ljudi, je pa res, da mlajša generacija ni pripravljena celo življenje delat pri enem delodajalcu za minimalca in brez težav zamenja službo iz danes na jutri.. To, da ljudje čakajo vikend, dopuste, počitnice, je nekaj povsem normalnega in človeškega.. Pač se ti zelo toži po nekih drugih časih, katerih ne bo nikoli nazaj. Imamo pa demokracijo in človek je svoboden in lahko dela kar ga je volja, dokler je znotraj zakona.. Zato pa imamo problem z migracijami, ker cel svet hoče žvet tuki in zato imajo države katere ti idealiziraš čist nasproten problem, ker jim ljudje bežijo iz države..
Skunk Works
02. 03. 2024 19.57
+1
Maastrion
02. 03. 2024 20.00
+1
Tebe bi pa moralo nekaj drugega povozit, npr valjar, oni taveliki 🤏
Maastrion
02. 03. 2024 20.05
-2
Prosim odgovori mi na eno samo vprašanje. Napisal si, da nikoli v Sloveniji, ni bilo toliko zaposlenih. Tudi jaz sem bral o tem, ampak me zanima ali temu verjameš? Ker na moji firmi, kjer so plače kar visoko nad minimalno, ne dobimo kadra. Prav tako vse ostale firme okrog nas, popolnoma ista slika. Da ne omenjam javnega sektorja, ni delavcev.... Kje je folk, kje dela, če ni delavcev?
Zmaga Ukrajini.
02. 03. 2024 20.16
-4
masturbić,... tole je pretežko zate, pač nisi "opremljen".
anatomija
02. 03. 2024 20.52
-1
drugje dela , kjer so bolj kulturni šefi . Zato jih ni pri tebi
printer
02. 03. 2024 21.38
+0
Bravo Skunk W.....kapo dol za znanje in realno razmišljanje....Marre in oni blefer Zmaga Ukrajini pa se malo umirita levičarja prepotentna, vojna hujskača, kot Biden in prodana Ursula...zdaj ali sta nora ali pa imata nekaj od tega, da podpirata prodani in propadajoči zahod...ali pa.imata nekaj od tega...tako kot ta prodani portal in ostale leve ovcke uboge...
Skunk Works
02. 03. 2024 19.31
+2
Demokracija ima eno usodno napako, ko lahko na volitvah, dva bedaka preglasita enega modreca,....Kaj je že rekel Jelinčič o narodu?...
Sredinc
02. 03. 2024 19.28
+0
vi bi morali v vasih pravilih za objavo komentarjev napisati samo: “komentirajte samo kar avtorji mislimo, komentirajte ampak poleg ne mislite z svojo glavo, komentirajte samo kar vam mi recemo da lahko, komentirajte samo kar je nam vsec,… 😅lol…svoboda govora na vrhuncu 😁😁😂
patogen
02. 03. 2024 19.16
-2
Da je diktatura učinovitejša od demokracij, dokazuje danes Kitajska, pa tudi Rusija pred letom 2022. Ni parlamentiranja, parlamentarnih procedur, prerekanja, usklajevanja itd. itd. ;mogi pri nas si želijo učinkovitosti države Broz Tita. Tečnež poleti skozi okno, pa je problem rešen. Težava nastane, če se Diktatorju Utrga, kot se je naprimer delavsemu socialistu levičarju Dolfiju, pa Putinu, pa socialistu Slobotu, itd. pa začnejo vojne. Dokler mu gredo te vojne dobro, jih ljudje prenašajo, ko začnnejo izgubljati, nastane problem, kako se jih rešiti, Diktatorjev....
Skunk Works
02. 03. 2024 19.21
+4
Nisem za diktaturo, samo očitno je, da demokracija takšna kot jo imamo/ smo jo imeli na zahodu, deluje zgleda samo nekaj časa, dokler se ljudje v preobilju in v inflaciji človekovih pravic, pokvarijo in skvarijo. Tole kar imamo sedaj na zahodu ni podobno več ničemer. Najmanj je vreden še navaden priden delovni človek, sploh srednji razzred, bognedaj da je uspešen bel moški, oz, saj vemo wokwlgbtmultikulti+feminizem, nvoji, preveč socialnih pravic, to nam uničuje in nam bo uničilo demokracijo in življenje kot smo ga poznali desetletja....Tole bo definitivno propadlo in povzdignilo države, ki imajo diktature....
Zmaga Ukrajini.
02. 03. 2024 19.50
+0
Smešno kruljenje proti demokraciji, brez da bi jo zares sploh spoznali. Vsekakor ima svoje slabe strani, vsekakor je pa tudi res, da je ne glede na svoje slabosti, to danes edini najbolj napreden družbeni sistem. Drugačnega (in boljšega) v tem trenutku pač ni. Prav tako je to tudi edini sistem, ki povprečnemu človeku zagotavlja dovolj svobode in ostalih pogojev, da se lahko samouresniči. Diktature definitivno nikoli več ne bodo prosperirale. Putler je s svojo požrešnostjo de facto uničil dve državi, pri čemer se bo Ukrajina z mednarodno pomočjo gotovo hitro pobrala, moskovija pa še desetletja ne. Res trapasto je pljuvat čez demokracijo, hkrati imaš pa miljavžent dokazov okrog sebe, kako delujejo drugi sistemi. Ti je morda všeč severna Koreja, ... uničena moskovija,... morda Kitajska? Samo primerček - pride do pandemije, oblast te pa dobesedno "zabije" v stanovanje, če se ji tako zazdi. In ti boš jokcal zaradi demokracije?! Kakšno štalo smo imeli zaradi arestanta, ki je vladal z odloki in samovoljno, pač v domačijski maniri,.... pa to ni senca tistega kar so imeli npr. na Kitajskem. Da ne govorim o nikakršni pravici do zasebnosti - na Kitajskem in v moskoviji te lahko na železniški postaji brez tvoje vednosti "legitimirajo",... skratka sploh ne veš o čem govoriš.
Justice4all
02. 03. 2024 19.14
+2
Bo kakšen Rus to odkupil....
400 000
02. 03. 2024 18.47
+4
Skupni strošek 8 milijard evrov. Torej 4 za eno. Pa slovenija bo pognala milijardo za železniško postajo v lj. Slovenija je res prva Švica.
patogen
02. 03. 2024 19.09
-2
4 renovacije želežniških postaj v režiji liderja slovenskih Levičarjev Zokija in Slovenija bi imela letalonosilko....
Skunk Works
02. 03. 2024 18.43
+7
Mislim, da imajo neko prihodnost samo države z močnimi, neodvisnimi voditelji, kot so recimo Rusija, Kitajska, Turčija, tudi Iran, Saudska Arabija, Madžarska in podobno...Torej z močnimi neodvisnimi gospodujočimi alfa samci, lahko tudi malo diktatorskimi...Tudi kakšna Margaret Thatcher bi prišla prav, ampak je do sedaj bila samo ena in edina ali pa morda Marija Terezija nekoč....Zahod pa se usmraja in gnije sam vase pod neko lažno naprednostjo, inflacijo človekovih pravic, lažno enakostjo med vsem živim, z nastavljenimi voditelji – lutkami, brez hrbtenice, brezjajčniki, brez lastne močne volje, ki jih vodi globoka država od zadaj in "napredne, neodvisne, samostojne" ženske od spredaj, in imamo lep recept za zagnitje teh držav pri živem telesu...Tole gre vse samo samo nekam navzdol...počasi bo zahod postal neka nepomebna margina na tem svetu...
marre
02. 03. 2024 19.10
-5
Se pravi po tvoji logiki, imajo prihodnost samo totalitarni ala diktatorski režimi.. Smešno, kako pluvaš čez ta zahod, v katerem sam živiš in očitno nimaš neke posebne želje, da bi živel v kateri od zgoraj navedenih.. Pozabil si še Severno Korejo.. Pač si eden od tipičnih zahodnih razvajencev, kater v svojem preobilju halucinira o totalitarnih režimih.. Take bisere bi jst za ene par mescu poslal v recimo Severno Korejo na roke plet in obdelovat njive za pest riža na dan.. Pa me zanima kako bi se ti potem zdelo..
patogen
02. 03. 2024 19.11
+0
Tako kot ti, je mislilo tudi veliko ljudi, ko sta Stalin in pa Dolfi prišla na oblast. Diktatura je bistveno bolj učinkovita od Demokracije. Ni se treba pregovarjati, pa dokazovati, utemeljevati. Napoveš vojno pa je. Ali pa koga poženeš skozi okno... Verjetno tudi tebe.
Skunk Works
02. 03. 2024 19.20
+3
Nisem za diktaturo, samo očitno je, da demokracija takšna kot jo imamo/ smo jo imeli na zahodu, deluje zgleda samo nekaj časa, dokler se ljudje v preobilju in v inflaciji človekovih pravic, pokvarijo in skvarijo. Tole kar imamo sedaj na zahodu ni podobno več ničemer. Najmanj je vreden še navaden priden delovni človek, sploh srednji razzred, bognedaj da je uspešen bel moški, oz, saj vemo wokwlgbtmultikulti+feminizem, nvoji, preveč socialnih pravic, to nam uničuje in nam bo uničilo demokracijo in življenje kot smo ga poznali desetletja....Tole bo definitivno propadlo in povzdignilo države, ki imajo diktature....
walter2
02. 03. 2024 18.38
-2
Upam,da VB in ZDA čim prej počistita s temi Hutuji.
Maastrion
02. 03. 2024 18.13
+1
Upor zoper zahodni globalizem terja svojo ceno. Sem absolutno na strani Hutijev. Raketiranje zahodnih ladjij se lahko hitro konča, v kolikor se konča docela nacistično ravnanje Izraela nad civilnim prebivalstvom Palestine. Nočete? Ok, še bo gorelo. In, glede na včerajšnje razkritje, da je Zahod že globoko v Ukrajin pričakujem, da slej kot prej tudi pri nas. Huti je partizan. Partizani s(m)o povsod, kjer je potrebno popraviti krivice. PS: saj ne verjamem svojim očem ampak zdi se mi, da mediji bolj empatično pišejo o potonjeni ladji z gnojem kot o civilnih žrtvah, pomorjenih s strani Izraela. Bili so romantični časi, ko smo eni negodovali nad urednikovanjem izbrancem velikega vodje in upali, da bo tega enkrat konec. Pa so prišli glasnogovorniki woke ideologije in se je izkazalo, da so še hujši.
Rains
02. 03. 2024 18.17
-5
A se ti ovca zavedaš, da streljajo po TVOJIH, CIVILNIH ladjah? Misliš da je Hutiju kaj do tebe? On gleda na svojo rit. In ravnotako mene brigajo teroristični Palestinci. Men brigamo mi. In samo največja ova lahko ploska nekomu, ki NAM škodo dela.
aljoteam
02. 03. 2024 18.23
+2
Prvic slišim da Hutiji napadajo Slovenske ladje, imaš kakšne dokaze za to ali si si izmislil?
Maastrion
02. 03. 2024 18.28
-1
Komentar je kopiran iz konkurenčne strani.
Rains
02. 03. 2024 18.31
+3
aljoteam, evropske ladje, ladje, ki k nam vozijo raznorazne izdelke in produkte, ki nimajo veze v vojsko ali tisto vojno tam med Izraelom in Palestinci.
marre
02. 03. 2024 18.32
+4
Kakšne bedarije ti trosiš, pa to človek ne more verjet.. Hutiji so partizani? Gre za islamistično teroristično gibanje, ki ima za cilj svetovno dominacijo Islama in uvedbo šeriatskega prava.. Bo gorelo, bo, ne skrb, samo potem bodo taki knedelni k ti cvilil, k bo začel padat po Jemnu.. Eni ste res premaknjeni do konca..
marre
02. 03. 2024 18.33
-1
Tako kot cvilte zdej, ko Izrael radira teroriste v Gazi.. To, da je to islamistično teroristično gibanje, začelo vse skupaj z pokolom 1500 Izraelcev, pa knedelni tvoje vrste kr nekak preskočte a? Partizani hahaah pa ta res ni normaln..
Maastrion
02. 03. 2024 18.34
+0
Se bom pa vzdržal replike na kopiran komentar, ker Hutijev in Hamasa ne podpiram! Ampak dejansko, bi naj bil to vzrok za vse napade Hutijev. V preteklosti teh napadov preprosto ni bilo...
Bolfenk2
02. 03. 2024 18.04
+2
Bolje da letalonosilko prodajo, kot da jim jo Huti potopijo.
Mateja88
02. 03. 2024 18.37
+2
Bolfenk2
02. 03. 2024 18.02
-1
Huti, puščavsko pleme iz Jemna, vsak dan potopijo kakšno angleško ali ameriško ladjo. Celi Nato bomnardira Hute, pa jim ne more do živega. In Nato bi se rad šel vojno z Rusijo. Dajmo čimprej ven iz te ponorele organizacije.
Posteni
02. 03. 2024 17.58
-1
No.. druga novica.. rusko pisateljico (81) rusija razglasila za tujo agentko.. a se to vam norim putinofilom zdi normalno se al so sive celice do konca odmrle ?? Obstajajo samo se tuji agenti v rusiji zgleda.. 🤮
Rains
02. 03. 2024 18.33
-2
Dvomim, da se bodo Rusi ubranili LGBT-ja če se ga tudi mi na Zahodu ne moremo. Slej ko prej bodo tudi oni postali pisani. Samo vprašanje časa.
Bolcn
02. 03. 2024 19.50
+0
Upajmo da se bodo, da bomo imeli še naprej za zgled kako normalna družba izgleda in funkcionira.
2mt8
02. 03. 2024 17.53
-3
Kakšna kapitulacija Ukrajine. Rus bi jo moral že vso zasesti, pa mu po 2 letih še ni uspelo. Mrtvih pa 300.000. K....pa taka specialna operacija.
Rudar
02. 03. 2024 17.58
+2
Tridnevna specialna operacija se je malo zavlekla, ja...
bandit1
02. 03. 2024 17.45
+0
Gospodarstvi in trgovina je eno, kaj bluzite tukaj o nekih sankcijah RU. Ravno danes sem dobil generična zdravila za raka za prijatelja iz RU. Jih je potrebno plačati ampak so 10 x cenejša kot jih oglašujejo naši strokovnjaki. Učinek je pa enak. Trgovinska menjava deluje.
Maastrion
02. 03. 2024 19.34
-1
Kaj si pa mislil, da bomo Rusijo kar tako odrezali? Tudi naša firma nemoteno sodeluje z Rusijo, ampak preko Kazahstana, ker direkt v Rusijo ni izvoza/uvoza...
Sixten Malmerfelt
02. 03. 2024 17.43
-2
kapitulacija nacukrajine v aprilu 2024, zato takšna gnjavaža na zahodu!folk jim beži iz vojske, nacukrajincem!
Sixten Malmerfelt
02. 03. 2024 17.43
-1
kapitulacija ukrajine v aprilu 2024, zato takšna gnjavaža na zahodu!
Posteni
02. 03. 2024 17.51
+1
In kaj bo ce se to ne zgodi ?? Teoretik ?? Se bos opravicu al bos izvexu kak nov manever prepricevanja ??
Maastrion
02. 03. 2024 19.36
-1
Ti imaš organe med nogami, da njemu rečeš, kaj pa če ne? Niste vi isto trdili ob prvi zahodni pošiljki javelinov, himarsev, kako bo sedaj Rus na kolenih? Pa ni bil, eliminiral je britanske vojake, pa je bilo vse tiho... Torej, kaj boš pa ti sedaj opravičil?
Sixten Malmerfelt
02. 03. 2024 17.43
+0
kapitulacija nacukrajine v aprilu 2024, zato takšna gnjavaža na zahodu!