Tujina

Bo nov malteški premier zagotovil pravico za umorjeno novinarko?

Valletta, 17. 01. 2020 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./ STA
Komentarji
4

Na ulicah malteške prestolnice Valletta so znova potekale demonstracije, na katerih so od novega malteškega premierja zahtevali pravico za umorjeno novinarko Daphne Caruana Galizia. Preiskava umora je sicer s premierskega položaja odnesla Josepha Muscata, njegovega vodjo kabineta, ministra za turizem, po očitkih o vmešavanju pa je zdaj odstopil tudi prvi mož policije.

Pred obeležjem v spomin novinarki Daphne Caruana Galizia se je zbralo več sto ljudi. Tam sredi vsakega meseca potekajo demonstracije, včeraj pa so potekale prvič, odkar je vodenje malteške vlade prevzel Robert Abela.

"Jasno, Muscat je bil ovira pri iskanju pravice. Bomo videli, ali bo trenutni premier zaključil preiskavo tega primera," je povedal aktivist Manuel Delia. "Upam, da bomo dosegli pravico (...). Za to se zavzemamo že dve leti in pol," je dejal.

Novinarkin sin Matthew Caruana Galizia ni povsem prepričan, ali je Abela "prava oseba", da bi dosegel pravico. "Boj se nadaljuje, nadaljevali bomo proteste in še naprej zahtevali odgovornost ljudi," je poudaril.

Protestniki so od novega malteškega premierja zahtevali pravico za umorjeno novinarko.
Protestniki so od novega malteškega premierja zahtevali pravico za umorjeno novinarko. FOTO: AP

Abela je Muscata nasledil v začetku tedna. Pritisk na zdaj že nekdanjega premierja se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu konec novembra lani vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruane Galizie. Preiskava je pred tem s položaja odnesla vodjo Muscatovega kabineta Keitha Schembrija in ministra za turizem Konrada Mizzija.

Po očitkih o vmešavanju v preiskavo umora pa je danes odstopil prvi mož policije Lawrence Cutajar. Kot je zapisal v pismu Abeli, odstopa, da bodo lahko zagnali potrebne reforme policije. K odstopu so ga sicer pozivali protestniki, ki so mu očitali, da ni storil dovolj, da bi zaščitil novinarko in da se je vmešaval v preiskavo umora. Očitali so mu tudi, da ni preiskal banke Pilatus. To so po očitkih o korupciji in potem, ko so v ZDA zaradi obtožb o pranju denarja aretirali vodjo banke, leta 2018 zaprli.

Abela je sporočil, da bodo preučili možne spremembe imenovanja vodje malteške policije. Šefa policije zdaj izbira premier.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
17. 01. 2020 18.33
Zelo težko. Ako bi malteški premier zagotovil pravico za umorjeno novinarko, ga utegnejo odstaviti na ta ali oni način. #etika
Mauzahecmauzares
17. 01. 2020 17.36
+1
Ima privilegije kot Milko N..
ni_mi_vse_eno
17. 01. 2020 16.45
+3
Za umorjenega pravice ni. Je že umrla, noben pravičnik tega ne more popraviti.
Zmaga Ukrajini ...
17. 01. 2020 18.13
Res je. Ampak vseeno je morilec dolžan odslužiti družbi.