Tujina

Bo Evropski parlament razpravljal o Sloveniji in vladavini prava?

Bruselj, 02. 06. 2021 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament bi lahko na plenarnem zasedanju prihodnji teden razpravljal tudi o Sloveniji, in sicer v povezavi z odločitvijo vlade glede evropskih delegiranih tožilcev. O uvrstitvi razprave na dnevni red zasedanja, za kar so pobudo dali v politični skupini socialistov in demokratov (S&D), naj bi v četrtek odločali vodje političnih skupin.

V politični skupini S&D so potrdili, da so podali predlog, da se na dnevni red zasedanja uvrsti razprava o Sloveniji v povezavi z vmešavanjem vlade v sodstvo in s tem povezano grožnjo vladavini prava. Razpravo je minuli četrtek napovedala že predsednica skupine S&D Iratxe Garcia Perez, in sicer po odstopu ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič in razveljavitvi razpisa za imenovanje dveh delegiranih tožilcev iz Slovenije.

Po njenem mnenju je bila odločitev slovenske vlade, da se vmeša v sodstvo in ustavi imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, nezakonita in v nasprotju z vladavino prava, prav tako ogroža upravljanje sredstev EU. "Pozvala bom k razpravi o tem na naslednjem srečanju vodij političnih skupin," je Perezova zapisala na Twitterju.

V pisarni slovenske evropske poslanke iz vrst S&D Tanje Fajon so danes pojasnili, da je S&D pobudo vložila skupaj s skupinama zelenih in levice v Evropskem parlamentu. Vsi morebitni očitki, da sta pobudo za razpravo sprožila slovenska evropska poslanca iz vrst S&D, je brezpredmetna, so še navedli.

Odločitev, ali bo razprava uvrščena na končni dnevni red plenarnega zasedanja prihodnji teden, bo na sestanku v četrtek sprejela konferenca predsednikov, v kateri so vodje političnih skupin Evropskega parlamenta. Predlog predvideva še, da bi Evropski parlament ob razpravi sprejel tudi resolucijo, česar v dosedanjih primerih obravnave Slovenije v Evropskem parlamentu ni bilo.

Evropski socialisti se zavzemajo za razpravo v Evropskem parlamentu o Sloveniji in vladavini prava.
Evropski socialisti se zavzemajo za razpravo v Evropskem parlamentu o Sloveniji in vladavini prava. FOTO: Shutterstock

Janša: Izdajalsko nastopanje proti lastni državi

Na pobudo glede razprave se je danes že odzval predsednik vlade Janez Janša. "Doslej še noben poslanec Evropskega parlamenta ni tako izdajalsko nastopal proti lastni državi tik pred zahtevno nalogo vodenja Sveta EU, kot to počne Tanja Fajon preko svojih tovarišev v EP, ko zahteva obsodbo Slovenije v času najbolj zahtevnih priprav na predsedovanje EU," je zapisal.

Fajonova pa mu je odgovorila: "Nisem jaz problem, kot tudi ne moji tovariši v Evropskem parlamentu. Problem so tisti, ki ustvarjajo slabo podobo Slovenije v EU. Obsodbe pripišite sebi, s svojimi škodljivimi besedami in dejanji in popolno nesamokritičnostjo. Česar ne opazite sami, opazijo drugi."

Spomnimo

V torek je v Luxembourgu začelo delovati Evropsko javno tožilstvo (EPPO). Slovenija kandidatov za delegirane tožilce še ni predlagala. Vlada se je minuli četrtek namreč po več mesecih zavlačevanja odločila, da se razpis za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev ponovi.

Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders je ob tem Slovenijo znova pozval, naj čim prej izpolni obveznosti glede imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

My name
04. 06. 2021 21.56
Kriza srednjih let.....kompleksi so to....
Dark Knight
03. 06. 2021 15.24
+0
Mokre želje levakov.
SDS_je_poden
03. 06. 2021 10.15
+0
Kako lepo je Tanja Fajon stisnila focno Jajotu....neprecenljivo!
SDS_je_poden
03. 06. 2021 10.16
+0
Pa da osvežimo spomin Jajotu.... Kdo od evropposlancev se je v Bruslju drl, da pri nas ni demokracije, da so mediji podkupljeni itd... Menda ja ne bagra iz kvote sekte SDS?
Uporabnik1175947
02. 06. 2021 21.56
+2
"Janši se vedno znova in znova dogajajo krivice, doma in v svetu, še vedno je cmeravi mali kalimero, le pleša in zloba sta večji." S citatom se v celoti strinjam!
Malinha
02. 06. 2021 21.55
+3
"Doslej še noben poslanec Evropskega parlamenta ni tako izdajalsko nastopal proti lastni državi," da bi se vmešaval v sodstvo in ustavil imenovanje evropskih delegiranih tožilcev, ki je nezakonito in v nasprotju z vladavino prava. Điđi, bumerang zate.
ni_mi_vse_eno
02. 06. 2021 19.58
+1
Čeferin se pri zadevi Peter Kodrič ni izločil, zato je bodoči odvetnik odšel po pravico v tujino (ESČP), kjer bo Slovenija spet dobila kazen. O tem je bil na 24ur kratek članek, ampak so ga očitno morali odstraniti, saj ga ni več. Za več info beri siol: "Ustavno sodišče potrdilo: Čeferin je storil napako" - To ni problem, ker je Čeferin naš. --- Bo Evropski parlament razpravljal o Sloveniji in vladavini prava? --- Izgovore pa smo brali, da sodniki zadev sploh niso brali, so sodili, kot jim je bilo naročeno. Pridni in neodvisni, kajne?
Uporabnik1175947
02. 06. 2021 21.58
Saj lahko daš pobudo, da se v evropskem parlamentu o tem razpravlja.
ni_mi_vse_eno
02. 06. 2021 19.51
+1
Zato se disciplinira sodnike, ki desničarjev ne obsodijo. Primer: "Podpredsednik Vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević je okrožnemu sodniku Zvjezdanu Radonjiću, znanemu iz oprostilne sodbe v ponovnem sojenju Milku Noviču za umor direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika, na podlagi disciplinskega postopka izrekel začasni suspenz. Radonjić je prepričan, da je suspenz ravno posledica sojenja v zadevi Nović, ki “ni potekalo po njihovih željah, kjer je bilo potrebno obsoditi popolnoma nedolžno osebo, da bi se zaščitili njihovi delodajalci,” --- "Radonjić je ob izreku oprostilne sodbe za Noviča aprila lani med drugim dejal, da ne bo nikoli napredoval, da se bo znašel v suspenzu, si uničil kariero. Zgolj zato, ker je sodil pošteno in Noviča oprostil, čeprav so od njega vplivneži v pravosodju pričakovali, da ga bo obsodil, kot je to pri prvem sojenju storila razvpita sodnica Špela Koleta, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo. --- In res, prejšnji teden mu je podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević odredil suspenz. ---- Bo Evropski parlament razpravljal o Sloveniji in vladavini prava?
zibertmi
02. 06. 2021 19.40
+5
90% slo državljanov podpira idejo ,da se nam predsedovanje odvzame
ni_mi_vse_eno
02. 06. 2021 19.37
-4
Zato ni problem, če kak levi krši zakon, ker je to običajno. Sodnica Tina Benčič si postavi hišo na kmetijski parceli in to je ok, ker je leva. Če bi pa desni kršil zakon, bi bila pa propaganda totalno na drugi strani. Zato ni bil problem, da je Pivčevi lansko leto občina Izola plačala hotel, beri rtvslo "Občina Izola že lani plačala račun ravno za noč, ko je v hotelu prenočila družina Pivec" Ampak lani je bila levih, zato to ni bil problem. Problem je bilo samo, ko je bila v desni vladi in zato je morala odstopiti.
ni_mi_vse_eno
02. 06. 2021 19.31
-4
Pri nas vladavina prava enačimo z "vse za naše leve in vse proti desnim". Na primer: Predsednik računskega sodišča Vesel je lagal, da ima dovoljenje KPK, čeprav tega dovoljenje KPK ni imel. Tako dovoljenje bi bilo v nasprotju z zakonom. : "16. člen (nezdružljivost funkcij na računskem sodišču z drugimi funkcijami in z opravljanjem določenih del oziroma dejavnosti) (1) Funkcija člana računskega sodišča, funkcija vrhovnega državnega revizorja in funkcija sekretarja računskega sodišča (v nadaljnjem besedilu: funkcija na računskem sodišču) ni združljiva: 4. z opravljanjem kateregakoli poklica ali pridobitne dejavnosti," --- Iz letnega poročila Fife za leto 2019 je razvidno, da je Vesel za revizorsko delo v lanskem letu prejel 246.000 dolarjev bruto prihodkov oziroma okoli 202.000 evrov. Pol milijona evrov na leto ni pridobitna dejavnost? --- Ampak baje je vse ok, ker je plačal davek, kajne?
cakra
02. 06. 2021 19.11
+0
Evropski parlament naj vzame pod ogledalo kar se tiče človekovih pravic Španijo in Italijo ne pa SL...Bodo imeli dovolj dela.
sinhron
02. 06. 2021 19.01
+2
Aktualna EU tožilska kandidata nista povšeči Janši , ker sta ga že enkrat obravnavala in iz osebnega maščevanja in razkazovanja moči kot predsednik vlade se jima maščuje ! V drugo iščejo SDS-u lojalne tožilce , ki bodo delovali po njihovem nareku in pomagali prekrivati malverzacije z EU denarjem ! V se to , kar počne ta vlada je protizakonito in proti ustavno ! Janša bi si rad podredil še pravosodni sistem , da bi potem lahko počel , kar bi se mu zahotelo ! Bravo tožilci upret se je treba , ne hlapčevsko podrediti , kot to počno nekateri naši politiki ! Če ne boste ukrepali vi , bo v sramoto države ukrepala EU in tožila Slovenijo pred EU sodiščem v Luksemburgu ! TAKO SRAMOTO NAM DELA JANŠA S SVOJO KLIKO POLITIKANTOV V VLADI , KI SE BORIJO SAMO ZA LASTEN OBSTOJ ČIMDLJE V VLADI , ČIM VEČ POTEGNITI IZ TEGA NASLOVA , NE GLEDE NA POSLEDICE ZA DRŽAVO IN DRŽAVLJANE ! To , kar počne ta vladna koalicija ( SDS , SMC , NSI , DESUS in SNS ) JE NEDOPUSTNO ! EU bi moral temeljito razmisliti ali sploh lahko zaupajo vodenje sveta EU Sloveniji pod vladavino Janše ! Oziraje se na vse njegove tvite v katerih se prepira z EU voditelji , čestita Trumpu za zmago na volitvah , aktualnega zmagovalca volitev in predsednika ZDA daje v nič , glede na to , da redno ustavo in zakone Slovenije in ne upošteva niti zakonov EU IN DELUJE PROTI VLADAVINI PRAVA , PROTI SVOBODI GOVORA IN TISKA IN DA ŽELI USTVARITI DIKTATURO , ENOUMJE , MU NI ZAUPATI !
niktalop
02. 06. 2021 18.30
+2
Bo Evropski parlament razpravljal o Sloveniji in vladavini prava? Ne, ker pravni predpisi ne veljajo več, ampak velja to kar reče Janša.
anatomija
02. 06. 2021 18.19
+2
Doslej še noben poslanec Evropskega parlamenta ni tako izdajalsko nastopal proti lastni državi pravi Janša in ignorira dejstva , da on in SDS to neprestano počne
nomadland
02. 06. 2021 17.58
+2
Janez Janša: "Ga ni premiera, ki bi tako izdajalsko nastopal proti lastnemu narodu!"
nomadland
02. 06. 2021 17.56
+4
JJ je res neverjeten... ga ni pravnika, ki bi bil pripravljen z argumenti podpreti njegovo neseznanitev s tožilci...
Zoran Janša
02. 06. 2021 17.47
+5
Ko Jansa zacne govorit o izdaji lastne drzave... 😂
Castrum
02. 06. 2021 17.40
+0
Madona mediji! Pa nehajte že enkrat z ustvarjenjem negativne klime!!!!!!
metuljka
02. 06. 2021 16.44
+3
Janša misli da je strani po eni sončni kralj, po drugi , da je prodajalec kokic na robu vasi. Shizofren.
ArkaMast
02. 06. 2021 16.33
+7
Pod to vlado ni prava.