Tujina

4,5 milijona evrov? Zažgal ruski potni list, Moskva ga želi nazaj

Sofija, 10. 08. 2022 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bolgarsko sodišče želi iz države izgnati ruskega državljana Alexeya Alchina, ki je v protest proti vojni v Ukrajini zažgal svoj ruski potni list. Moskva je za njim namreč izdala tiralico, saj naj bi ogoljufal državo za 4,5 milijona evrov. Alchin obtožbe zanika, kot zatrjuje, je vse dolgove, ki jih je imel, plačal še pred selitvijo iz Rusije.

46-letni Alexey Alchin se je pred nekaj več kot petimi leti preselil v Bolgarijo. Njegova žena Olga Gyurova je prepričana, da ga moskovske oblasti zdaj preganjajo zaradi njegovih političnih stališč.  Alchin je namreč v Bolgariji odkrito izrazil kritike ruske agresije na Ukrajino, poroča EuroNews. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dva dni po začetku vojne v Ukrajini je Alchin namreč sodeloval v protivojnem protestu, na katerem je javno zažgal svoje ruske dokumente. Nekaj mesecev zatem so v Moskvi proti njemu zgradili primer in se na Bolgarijo obrnili s trditvijo, da je za njim razpisana mednarodna tiralica za aretacijo, saj da je leta 2015 ogoljufal državo, ker ni plačal neporavnanih dolgov za DDV v višini več kot 282,5 milijona rubljev (4,5 milijona evrov). Alchin trdi, da je svoje dolgove poravnal, še preden je zapustil  Rusijo.  

Alchin je bil v Rusiji podjetnik, ki se je ukvarjal z izvozom kovin. Ker je bil vedno bolj razočaran nad svojo domovino, je odšel v Bolgarijo, kjer je otroke učil borilne veščine. Ker je v Rusiji deloval v odboru za ekonomsko politiko in podjetništvo, je poznal notranje delovanje ruske vlade. 

Zaradi agresije je bil ogorčen, v želji, da bi prekinil vse vezi z agresorsko državo, pa je torej zažgal svoje dokumente, ki potrjujejo, da je ruski državljan. "To, da si rojen v državi, te ne zavezuje, da ploskaš vsaki politični odločitvi, imaš pravico dvomiti," je menil in to pravico tudi uveljavil. 

Njegovi podporniki zdaj pravijo, da Rusija z njim obračunava na načine, ki jih običajno uporablja, ko želi obračunati z "neposlušnimi". 

Alchin se je sicer takoj odzval na obvestilo bolgarskega ministrstva za notranje zadeve konec junija, da je za njim razpisana mednarodna tiralica. Odšel je na razgovor in nato v priporu preživel 12 dni, od takrat pa je v hišnem priporu. Vložil je tudi prošnjo za politični azil v Bolgariji, a jo je tožilec, ki je vodil njegov primer, zavrnil z navedbo, da bi jo morali vložiti, preden so ga privedli na zaslišanje.

Temu je sledila odločitev okrožnega sodišča, da odobri zahtevo Rusije po njegovi izročitvi, čeprav je Alčin prosil za zaščito. Skupaj s podporniki, ki so pripravili protest, meni, da ne bo deležen poštenega sojenja.

Sodišče v Varni je te pomisleke zavrnilo, potem ko je od tožilcev v Moskvi prejelo zagotovila, da mu bodo sodili izključno zaradi utaje davkov, čemur pa njegovi podporniki seveda – ne verjamejo. 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1