Tujina

Bo salvadorski predsednik s 'peklenskim zaporom' ustavil tolpe?

San Salvador, 28. 02. 2023 14.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

2000 zapornikov je golih do pasu, bosih, sklonjenih glav, z rokami, vklenjenimi na hrbtu, in verigami, priklenjenimi okoli gležnjev, vkorakalo v novozgrajeni megazapor v Salvadorju. Večinoma gre za člane lokalnih tolp, proti katerim je mladi salvadorski predsednik napovedal vojno. Pa se mu bo tak način ravnanja z njimi obrestoval? "Brutalno ravnanje rodi brutalne ljudi. Po vseh letih, ko bodo z njimi ravnali kot z živino, bodo v njih vrele zamere in ne bodo imeli nobenega mehanizma za obvladovanje jeze, razen enega – nasilja," opozarja britanski novinar in poznavalec najhujših zaporov na svetu Raphael Rowe.

Do zob oboroženi policisti so potiskali njihove obrite glave navzdol, zaporniki pa so bili – stisnjeni drug ob drugega kot živali – vklenjeni in prisiljeni v isto pozo. Pokorjeni. Razčlovečeni. 

"To bo njihov novi dom, kjer ne bodo mogli več škoditi prebivalstvu," je ob objavi fotografij iz novega megazapora v Salvadorju sporočil predsednik Nayib Bukele. Večinoma gre za člane lokalnih tolp, proti katerim je napovedal vojno.

Skupine za človekove pravice opozarjajo, da so med aretiranimi tudi nedolžni državljani, a prebivalci Salvadorja predsednikovi akciji ne nasprotujejo – njegovo vojno proti kriminalu podpira kar 92 odstotkov državljanov. 

"Te pretresljive podobe pokornih zapornikov spominjajo na tiste, ki jih vidite v koncentracijskih taboriščih. Razčlovečenje ljudi, za katere verjamete, da so drugačni od vas, je kaznivo," pa je fotografije komentiral britanski novinar Raphael Rowe, ki je v britanskem zaporu preživel 12 let. Obtožen je bil umora, ki ga ni storil. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Ko sem snemal serijo The World's Toughest Prisons, sem bil v najhujših kazenskih ustanovah na svetu, vključno s strogo varovanimi zapori v Kostariki in Belizeju. Toda intenzivnost teh fotografij in globina dehumanizacije sta presenetili celo mene," pa je Rowe pojasnil v članku za Daily Mail.

Gre sicer za premišljeno taktiko nadzora in ravnanja z zaporniki, pojasnjuje avtor, ki pa se boji, da se bo oblastem maščevala in povzročila še hujše nasilje, ki ga vlada tako obupano poskuša zatreti. "Iz 12 let, ki sem jih po krivem preživel v zaporu, sem se naučil, da so zapori zasnovani tako, da človeku odvzamejo prostost in prevzamejo nadzor nad njegovim življenjem. To, kar gledamo v Salvadorju, pa je korak dlje. Zadnja stopnja," opisuje.

Megazapor, ki lahko sprejme 40.000 zapornikov 

Kot smo že poročali, novozgrajeni megazapor lahko sprejme do 40.000 zapornikov in velja za največjega v tem delu sveta. Ima osem stavb z 32 celicami, velikimi 100 kvadratnih metrov, v vsaki je 80 postelj, a samo dve stranišči in dva umivalnika. 

"Prenatrpanost ne le, da ne ustavi nasilja, pač pa ustvarja gladiatorsko atmosfero. Močnejši se spravljajo na šibkejše in mlajše, higiena je slaba, vsak zapornik z zdravstvenimi težavami je prepuščen samemu sebi, širijo se bolezni," našteva Rowe. 

Omenjeni zapor se lahko pohvali s kar sedmimi stopnjami varnostnih ukrepov, ki preprečujejo pobeg. Ti vključujejo celice iz trdnega jekla, 11 metrov visoko obzidje okoli kompleksa, 19 stražnih stolpov, električne ograje in patruljna območja. Elektronski motilci blokirajo signale mobilnih telefonov in onemogočajo stik z zunanjim svetom. Zaporniki lahko celico zapustijo le v primeru obravnav na sodišču ali premestitve v samico. Vsak njihov korak spremlja na desetine kamer, 600 oboroženih vojakov in 250 policistov. 

Kot je sporočil Bukele, imajo zaporniki v drugih zaporih po državi dostop do "prostitutk, televizijskih zaslonov, igralnih konzol in telefonov", v njegovem zaporu pa ne bo dovoljeno "nobeno od teh razkošij".

Zakaj je salvadorska vlada zgradila to mračno mesto? 

Zapor so zgradili v pičlih sedmih mesecih, zasnovan pa je bil tako, da narodu in svetu pošlje sporočilo oblasti – zatrli bomo nasilje, tolpe, ki zastrupljajo našo državo, so končno pod nadzorom.

Tolpe so namreč tiste, ki so Salvador spremenile v eno najnevarnejših držav na svetu. Trgovina z drogami in izsiljevanje sta njihov način življenja, vsak dan se zgodi deset ali dvajset umorov. Nasilje je postalo tako vsakdanje, da se je neke srede leta 2017, ko v 24 urah ni bilo poročil o nobenem umoru, ta informacija pojavila na naslovnicah časopisov.

Kriza izhaja iz državljanske vojne v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, zaradi katere so begunci bežali v Ameriko. Na ulicah Los Angelesa so se oblikovale tolpe, in ko se je vojna končala, so se vračajoči Salvadorci združili v dva klana: MS-13 in Barrio-18. Da so v megazaporu številni člani omenjenih tolp, dokazujejo njihove tetovaže. 

Boj proti tolpam je leta 2020 napovedal direktor zaporov Osiris Luna Meza. Člane rivalskih tolp so nastanili skupaj, prvič kot namerno žalitev in drugič zato, da bi prekinili komunikacijo znotraj članov ene tolpe. Objavili so fotografije, na katerih so bili zaporniki zgolj v belih spodnjicah in maskah proti covidu-19. 

Ta propaganda je bila namenjena zanikanju obtožb, da se je Bukelejeva administracija skrivno pogajala z vodji tolp v zaporih in jim obljubila boljše pogoje, če bodo svojim članom zunaj naročili, naj zmanjšajo nasilje. A tudi, če so kdaj obstajali tajni dogovori, ta strategija ni uspela. Med pandemijo je namreč en val nasilja sledil drugemu, število umorov se je le še stopnjevalo. 

Zaradi 62 umorov v enem dnevu razglasili izredne razmere

Marca lani je parlament zaradi 62 umorov v enem dnevu razglasil izredne razmere in Bukele je sprožil vojno proti tolpam. Že prvi mesec so aretirali 17.000 osumljencev, številka se je od takrat povečala na 64.000, kar je skoraj odstotek 6,3-milijonskega prebivalstva. Decembra lani je 10.000 vladnih vojakov obkolilo okrožje Soyapango v glavnem mestu San Salvador. Vse ceste so bile blokirane, posebne enote pa so hodile od hiše do hiše in iskale člane tolpe. Bukele je na Twitterju vztrajal, da gre za "operacijo proti kriminalcem, ne proti poštenim državljanom". 

Na njegov ukaz se je začela tudi gradnja velikanskega zapora na območju mesta Tecoluca južno od prestolnice. "Naš cilj je, da te tolpe popolnoma izginejo," je sporočil obrambni minister Rene Merino. 

'Brutalno ravnanje rodi brutalne ljudi' 

Seveda pa vsi ti ljudje niso "izginili" samo zato, ker so za zapahi, opozarja Rowe. "Videl sem podobne razmere, če ne celo v enakem obsegu, v Južni Afriki in Braziliji. Tudi tam imajo politiko mešanja različnih skupin in zdi se, da deluje. Klani, ki se na ulicah sovražijo, najdejo načine za sodelovanje za zapahi," opozarja. 

Čeprav je nevarno, v zaporih snemam oddaje, da svetu pokažem resnico, poudarja Rowe. "Eno je gledati uradne fotografije, drugo pa videti, kako zaporniki preživljajo svoje dneve. Edini način, da odkrijete resnico, je, da jo vidite iz prve roke." 

Ko sem bil v zaporu, se mi je najbolj zamerilo to, da nisem imel glasu, se spominja. "Številni tetovirani moški na fotografijah so verjetno kriminalci. A nekateri so tudi nedolžni. Trenutno se nihče od njih ne more zagovarjati. Brutalno ravnanje rodi brutalne ljudi. Sčasoma bodo izpuščeni. Po vseh teh letih, ko bodo z njimi ravnali kot z živino, bodo v njih vrele zamere in ne bodo imeli nobenega mehanizma za obvladovanje jeze, razen enega nasilja," opozarja. 

Neusmiljena prizadevanja Salvadorja, da bi se znebil tolp, torej lahko naredijo to s krvjo prepojeno deželo še nevarnejšo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mitja123123
01. 03. 2023 08.14
-2
Če jih mislijo spustiti, to ni prava pot, saj ko bodo prišli ven, bo še huje ......
XVXC
28. 02. 2023 16.50
+10
Sem gledal dokumentarce o življenju v mestu Ciudad Juarez na sami meji med USA in Mehiko, na mehiški strani. Obstaja film. Svetovalec. Counselour. Vsak dan visijo nova trupla z nadvozov, ki so jim odrezali roke, noge, itd. Ponoči odmevajo streli in rafali, ob pogledu na nočno nebo človek vidi svetleče naboje, ki letijo vsepovprek. Tolčejo se z artiljerijo mafijozoti. Otroke kar pokosijo rafali na poti v šolo sredi ceste. Pred Vendetto niso varni. Njih ciljajo barabe. Tako se maščujejo svojim rivalom iz nasprotnega klana. Skratka, Italijanska mafija, don Korleone so proti njim gospoda, svetniki !!! Torej, če bi jaz bil predsednik tam, bi poklical na pomoč vojsko ZDA, ker na svoje se ne moreš tam zanesti. Potem pa kot v Iraku, Abu Grejb zapor, Guantanamo na vsak kilometer. In to je priložnost za ZDA, da naredijo nekaj dobrega za svoj kontinent, kjer v bistvu živijo. To je edini način. Druge poti ni. Denar je zlo !!!
reakcionar
28. 02. 2023 16.55
-2
reakcionar
28. 02. 2023 16.56
-3
dartford
28. 02. 2023 16.49
+1
nacka
28. 02. 2023 16.35
+8
Aja revčki no, ko so p aoni izvajali teror nad prebivalstvom j eblo pa OK ali kaj? Ukrepi na primarni ravni, kolega moj, se začno doma in ne v ustanovah...
IKOSS
28. 02. 2023 16.31
+0
Pravosodni sistem mora biti zasnovan po principu korenčka in palice. Pozitivno ravnanje se nagrajjuje, negativnoega kaznuje. Zgolj represija, ali zgolj spodbujanje k ustreznejšemu ravnanju okorelih zločincev ne bo spremnilo. Problem nekaterih je, da na načelni ravni zavračajo prisilno ukalupljenje ljudi. Žal je tudi to občasno potrebno. V kolikor nekdo ne izpolnjuje najbolj osnovnih kriterijev za delovanje v družbenem okolju, mora ta biti pod posebnim nadzorom. Prav tako so očitno zanemarili ukrepe na primarni ravni, torej vzgoja mladine in izobraževanje. To je namreč najpomembnejši, a tudi ukrep, ki terja največ naporov ter časa.
Pacek22
28. 02. 2023 16.24
+16
Pravilno. Na svetu se je toliko povečalo nasilja, korupcij, kriminala, da ni druge kot na tak način vse to počistiti.
Apoteka
28. 02. 2023 15.49
+15
Bi tak režim ustavil Janšo, Ruparja,Snežiča...in take,da ne bi več kradli?
Anion6anion
28. 02. 2023 16.20
+5
Vsak režim zapira male ribe. Velikih si ne upajo.
ap100
28. 02. 2023 16.23
+1
za zgornje ne vem holoba in njegove ekipe nebi - tu ni trohice obžalovanja samo roganje
Materhorn
28. 02. 2023 15.48
+24
To pa je dejanski zapor ;) ne pa tako kot v EU, so zapori bolj podobni hotelom!
Anion6anion
28. 02. 2023 16.19
+7
Pravi hotel so zdaj začeli graditi v Dobrunjah. All inclusive 5 zvezdic.
jesen?ica
28. 02. 2023 15.44
+3
To je najbrž druga skrajnost
oježeš
04. 06. 2023 10.36
+1
Članov raznih tolp ne spreobrneš niti ne moreš pričakovati, da se bodo ljudje v njih poboljšali in opustili svojo dejavnost. Samo na en način se jih lahko rešijo.
Jimi1
28. 02. 2023 15.43
+1
Ko bodo tile mojstri odpuščeni na prostost bodo glave policistov vredne toliko kot svinec ki jih bo luknjal...
deny-p
28. 02. 2023 15.36
+13
Imajo mojo podporo. Kako boš s takimi ljudmi delal v rokavicak. Prej so imeli zakon ulice, zdaj so dobili zakon zapora.👍
riba12345
28. 02. 2023 16.13
-8
probelm je v tem, da je veliko nedolznih in imajo slab sodni sistem.
GMajky
28. 02. 2023 15.35
+11
rowe naj gre zivet na njihovo najnevarnejso ulico za en mesec, pa me zanima, ce bo se vedno istega mnenja!!! kar te kriminalci pocnejo z narodom in med sabo, je rodilo tako sovrastvo proti njim!!! in prav je tako!!! s kriminalci je treba delat kriminalno!!! liberalno se ne obnese!!! ze videno miljonkrat!!!
riba12345
28. 02. 2023 16.13
-1
res je, ampak probelm je v tem, da je veliko nedolznih
t3d0m3d0
28. 02. 2023 15.23
+9
Zabiti Evropejci bodo protestirali proti takemu zaporu. Naj potem protestirajo tudi proti ameriškim, ki so kot koncentracijska taborišča, najhujši je Guantanama.
t3d0m3d0
28. 02. 2023 15.15
+9
Jasno, da ne bo. Šefi tolp in mafij podkupujejo predsednika / premierja vsake države, da oni niso nikoli obtoženi.
oježeš
04. 06. 2023 10.39
+1
Dovolj je, da imaš na tožilstvu svojega človek in je napor vseh drugih za zmanjšanje kriminala zvodenel.