0°C

Bo Trump dan pred Bidnovo inavguracijo zapustil ZDA?

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
AVTOR
Mirko Vorkapić /STA /
KOMENTARJI
278
V zadnjem času se v Združenih državah Amerike pojavljajo ugibanja o tem, da bi lahko Donald Trump tik pred inavguracijo Josepha Bidna zapustil državo. O tem namreč poročajo škotski mediji, ki na letališču Prestwick 19. januarja pričakujejo ameriški vojaški Boeing 757, ki ga ameriški predsednik občasno uporablja za potovanja v tujino.

Joe Biden bo kot 46. predsednik ZDA zaprisegel 20. januarja letos. Kot poroča Herald Scotland, pa naj bi le dan pred tem na letališče Prestwick priletelo ameriško vladno letalo s posebno klicno oznako.

Kontrolorji zračnega prometa sicer podrobnosti o prihodu tovrstnih letal prejmejo tedne vnaprej, vendar jim ob rezervaciji ne povedo natančno, za katero letalo gre. Da gre za vojaško različico letala Boeing 757, ki bo na Škotskem pristala dan pred Bidnovo inavguracijo, je za Herald Scotland potrdil neimenovani uradnik z letališča.

Boeing 757
Boeing 757FOTO: Wikipedia

Mukotrpna tranzicija, boj za Georgio in nadaljevanje obtožb o prevari

Biden se še vedno skoraj na vsakem koraku srečuje s poleni, ki mu jih ob prevzemanju vzvodov oblasti pod noge meče Donald Trump. Ta sicer poraza na novembrskih predsedniških volitvah ne sprejema in se še naprej oklepa oblasti, hkrati pa nekatere dogodke, ki bi najbrž terjali predsedniško angažiranost, preprosto ignorira.

Kot smo poročali, je aktualni predsednik v telefonskem razgovoru, ki ga je objavil Washington Post, od državnega sekretarja zvezne države Georgia zahteval, naj znova prešteje glasove, oddane na volitvah, in najde vsaj 11.780 glasov, ki bi Trumpu zagotovili zmago v pomembni zvezni državi. V nasprotnem primeru je Trump Bradu Raffenspergerju zagrozil s pravnimi posledicami. Republikanski sekretar se je namreč Trumpu uprl in mu odgovarjal, da je bilo preštevanje glasov pravilno, Trump pa da ima napačne informacije o prevarah, ki jih ni bilo. Telefonski pogovor je sprožil nove pozive za kazenski pregon Trumpa tako na zvezni kot državni ravni.

PREBERI ŠE
Trump v telefonskem pogovoru zahteval spremembo izida v Georgii

Medtem pa so vse oči uprte prav v to zvezno državo, v kateri je napočil dan odločitve, ko volivci v drugem krogu senatnih volitev izbirajo zadnja dva predstavnika v senatu, ki bosta odločila o tem, kdo bo imel v tem predstavniškem telesu ameriškega ljudstva večino – republikanci ali demokrati. Če bi zmagali slednji, bi to Bidnu močno olajšalo vladanje.

Joe Biden in Donald Trump sta sinoči obiskala Georgio in opravila vsak svoje zborovanje. Biden se je volivcem zahvalil za zaupanje in pozval k veliki udeležbi na senatnih volitvah, Trump pa je ponavljal teorije zarote o volilnih prevarah.

Biden je v Atlanti poudaril, da bo zmaga obeh demokratskih kandidatov Johna Ossoffa in Raphaela Warnockazagotovila demokratsko večino v zveznem senatu."Ljudje, to je to. Novo leto je in jutri bo nov dan za Atlanto, Georgio in Ameriko. Ena sama država lahko začrta smer ne le za štiri leta, ampak za naslednjo generacijo," je v središču Atlante dejal Biden. Pošalil se je, da je v Georgii zmagal kar trikrat, saj so tam po volitvah 3. novembra izvedli še dve ponovni štetji glasovnic. 

Joe Biden na predvolilnem zborovanju v Georgii
Joe Biden na predvolilnem zborovanju v GeorgiiFOTO: AP

"Trump porabi veliko več časa za tarnanje in pritožbe kot pa za reševanje krize pandemije covida-19. Res ne vem, zakaj si še vedno želi ostati na položaju, saj noče nič delati,"je dejal Biden. Oba republikanska kandidata je označil za Trumpova lizuna, ki bosta le izvajala obstrukcijo. "Oba mislita, da sta prisegla Trumpu, ne pa ustavi ZDA," je dejal.

Pred Bidnom je tako imenovano mega cerkev v mestu Milner obiskal podpredsednik ZDA Mike Pence in navijal za izvolitev republikanskih kandidatov Davida Perdua in Kelly Loeffler. Imenoval ju je za zadnjo obrambno črto pred demokratskim prevzemom Washingtona. Perdue, ki je sicer v karanteni, je po telefonu sporočil, da je na kocki prihodnost republike, zbranim pa razložil, da so volitve za republikanca božji poziv.

Trump je na Twitterju zapisal tudi, da ima podpredsednik ZDA moč, da zavrne "goljufivo izbrane elektorje", kar ne drži, je pa še en poskus Trumpa, da vzbudi upanje pri svoji volilni bazi. 

Številni republikanci v kongresu nameravajo v sredo na skupnem zasedanju obeh domov kongresa za potrditev glasovanja elektorjev, ki so prisodili zmago Bidnu, ugovarjati izidu volitev.

PREBERI ŠE
Enajst senatorjev ne namerava potrditi zmage demokrata Joeja Bidna

Loefflerjeva je napovedala ugovor, Perdua pa zaradi karantene ne bo v Washington. Zasedanju bo predsedoval Pence, ki ima po zakonu simbolično vlogo razglasitve zmagovalca. Na pozive podpornikov, naj ne potrdi Bidnove zmage, je Pence odgovoril le, da bodo imeli svoj dan v kongresu, ni pa razložil, kaj je s tem mislil.

Doslej so svoje glasove predčasno oddali že več kot trije milijoni volivcev Georgie. Pred volitvami 3. novembra je predčasno volilo 3,6 milijona ljudi. Okrog 1,4 milijona jih je volilo na dan volitev v živo, Biden pa je od skupaj približno petih milijonov oddanih glasovnic Trumpa premagal za nekaj manj kot 12.000 glasov.

Demokrati morajo za prevzem večine v senatu dobiti obe tekmi, republikancem pa za ohranitev večine zadostuje le ena zmaga. Ankete so do konca ostale tesne; demokrata sta sicer imela rahlo prednost, kar pa ne pomeni veliko, zato bo vse odvisno od današnje udeležbe.

V Georgio je v ponedeljek zvečer prišel tudi Trump, ki pa je največ časa za svoj nastop v Daltonu na severu države porabil za nizanje teorij zarote o volilnih prevarah, ki jih resno jemljejo le še njegovi podporniki. 

V Washingtonu mobilizirali nacionalno gardo

Županja ameriške prestolnice Washington Muriel Bowser je v pričakovanju nasilja podpornikov predsednika ZDA Donalda Trumpa med potrjevanjem njegovega volilnega poraza na volitvah proti Josephu Bidnu v zveznem kongresu v sredo na pomoč poklicala nacionalno gardo.

Trumpovi privrženci se bodo v prestolnici začeli zbirati že danes, v sredo pa bodo nudili podporo z ulice republikanskim kongresnikom, ki bodo ugovarjali potrditvi Bidnove zmage na volitvah. Napovedani protesti vzbujajo skrb, ker bodo nekateri Trumpovi privrženci, predvsem člani skrajno desnih organizacij, v prestolnico prišli oboroženi.

Poleg mestne policije in Trumpovih nasprotnikov se jim bo tako zoperstavila tudi vojska. Dosedanji protesti v podporo Trumpu po volitvah sicer niso bili pretirano množični niti pretirano nasilni. Nobenega dvoma ni, da bo spet prišlo do spopadov med Trumpovimi privrženci in nasprotniki, kar bo služilo kot dobro ozadje dogajanja v kongresu, kjer so politiki razdeljeni, tako kot so državljani.

Trump, ki volilnega poraza ne priznava in se ne želi posloviti od oblasti, proteste spodbuja. Na družbenih omrežjih promovira napovedi protesta in obljublja, da bo prisoten. Doslej je svoje privržence sicer pozdravljal s preleti helikopterja ali pa iz limuzine. 

Koronavirus pasica november