TUJINA

Bo Trump z aretacijo znova spisal zgodovino? Policija se pripravlja na nemire

New York, 19.03.2023, 10:50 | Posodobljeno pred 15 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Newyorška policija je začela v soboto krepiti varnostno prisotnost v spodnjem delu Manhattna, kjer so zvezna in državna sodišča, potem ko je bivši predsednik ZDA Donald Trump sporočil, da ga bodo v torek aretirali, in privržence pozval k protestom.

Najvišji republikanci, vključno z nekaterimi potencialnimi tekmeci Donalda Trumpa za predsedniško nominacijo leta 2024, so mu hitro po izjavi, da bo v torek aretiran, pohiteli v bran. Ni sicer jasno, od kod je Trump dobil informacijo o aretaciji, so pa v medije že prejšnji teden prišla ugibanja, da ga namerava tožilstvo Manhattna kazensko ovaditi zaradi kršenja zakonov o financiranju volilne kampanje zaradi plačila 130.000 dolarjev (dobrih 120.000 evrov) nekdanji pornografski zvezdnici Stormy Daniels za molk o spolnem razmerju pred predsedniškimi volitvami leta 2016.

V medijih sicer ni bilo navedb, da Trumpu grozi aretacija, temveč le, da bo proti njemu vložena obtožnica, pri čemer mu bodo odvzeli prstne odtise in ga fotografirali za kartoteko.

Donald Trump
Donald TrumpFOTO: AP

Nekdanja zvezna tožilka Glenn Kirschner meni, da si je Trump s pozivom k protestom morda onemogočil, da do konca sojenja ostane na prostosti proti plačilu varščine. Pričakuje namreč, da bodo tožilci zdaj od sodišča zahtevali, da se Trumpu zaradi ogrožanja javne varnosti varščina zavrne.

Spomin na 6. januar 2021, ko so Trumpovi privrženci napadli zvezni kongres, ker se ni sprijaznil z volilnim porazom, je namreč še vedno živ in tudi predmet zvezne preiskave. Če se bo Trumpova napoved uresničila, se bo znova zapisal v zgodovino. Poleg tega, da je že zdaj edini predsednik ZDA z dvema ustavnima obtožbama, bi tako namreč postal tudi prvi nekdanji predsednik ZDA s kazensko ovadbo in aretacijo.

PREBERI ŠE
Trump trdi, da ga bodo v torek aretirali, podpornike je pozval k protesom

Tožilci Manhattna, ki jih vodi Alvin Bragg, so imeli v soboto po poročanju televizije Fox News nujno sejo o varnostnih ukrepih, varnostni strokovnjaki pa se bojijo, da Trumpovi privrženci ne bodo edini problem, saj bivši predsednik ZDA v svojem rojstnem mestu ni zelo priljubljen in lahko izbruhnejo spopadi med njegovimi privrženci in nasprotniki.

Policijski viri v New Yorku sicer lokalnim medijem zagotavljajo, da bodo veliko bolje pripravljeni na nemire, kot je bila kongresna policija v Washingtonu.

Protestniki so se začeli zbirati že v soboto, vendar le na Floridi pri Palm Beachu, kjer ima Trump svoje posestvo Mar a Lago. Trumpovi privrženci so prepričani, da mu bo to pomagalo do osvojitve republikanske predsedniške nominacije.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.