Tujina

Bodo v ZDA kontracepcijske tabletke na voljo brez recepta?

Washington, 12. 07. 2022 09.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Farmacevtsko podjetje HRA Pharma je na FDA naslovilo prošnjo za odobritev prodaje kontracepcijskih tabletk brez recepta. Omenjene tabletke bi bile prve te vrste, saj v ZDA trenutno lahko kontracepcijske tabletke dobijo le na recept. "Gre za prelomen trenutek pri dostopu do kontracepcije in reproduktivne pravičnosti v ZDA," je dejala Frederique Welgryn, glavna direktorica strateških operacij in inovacij pri HRA Pharma.

 

Farmacevtsko podjetje HRA Pharma s sedežem v Parizu upa, da bo dobila odobritev za dnevno kontracepcijo, ki vsebuje samo progesteron, imenovano Opill, znano tudi kot mini tabletka ali tabletka brez estrogena. Od odobritve leta 1973 so bile tabletke Opill ženskam v ZDA na voljo le z receptom. Zdaj pa podjetje, ki jih izdeluje, HRA Pharma, prosi ameriški Urad za hrano in zdravila (FDA), naj omogoči tabletke vsem ženskam brez recepta. Gre za spremembo, za katero si že desetletja prizadevajo številne skupine, med njimi tudi Nacionalna organizacija za ženske. "Glede na zvezno prepoved zaščite splava je čas, da izvoljeni ukrepajo in storijo vse, kar lahko za ženske. Zdaj ne more biti nobenih izgovorov," je dejala Sonia Ossorio, predsednica NOW države New York.

Peter Pitts, nekdanji komisar FDA, ki je služboval v času predsednika Georgea W. Busha, pravi, da bo odbor upošteval javno zdravje, vendar bo poudarek na znanosti in podatkih. "Ali je izdelek dovolj varen, da bi ga izbrali in jemali brez zdravnikove interakcije? Drugič, ali je zdravilo dovolj varno, da nima neželenih stranskih učinkov? In ali je način jemanja zdravila dovolj jasen oziroma so navodila dovolj jasna?" je povedal Pitts in dodal, da bi pregled lahko trajal približno leto dni. Predstavniki podjetja pa so povedali, da pričakujejo odločitev ameriške agencije v približno 10 mesecih, poroča The New York Times.

Kontracepcija
Kontracepcija FOTO: Adobe Stock

Premik, da bi peroralna kontracepcija bila na voljo brez recepta, je prišel le nekaj tednov po tem, ko je ameriško vrhovno sodišče razveljavilo odločitev Roe V. Wade, ki je ženskam podelila ustavno pravico do splava. Nadzor nad rojstvom je v ZDA sicer še vedno zakonit, vendar je nedavna odločitev sprožila zaskrbljenost strokovnjakov, da bi lahko bil naslednji korak dostop do kontracepcijskih sredstev.

Sodnik Clarence Thomas je v svojem pritrdilnem mnenju Organizaciji za zdravje žensk Dobbs V. Jackson, ki je razveljavilo Roe, predlagal, da bi moralo sodišče uporabiti enak pristop tudi za razveljavitev, med drugimi primeri, Griswold proti Connecticutu, ki je zaščitil dostop do kontracepcijskih sredstev. 

Marca so demokrati predstavniškega doma podpisali pismo komisarju FDA Robertu Califfu v upanju, da bodo izvedli pritisk na agencijo, naj "brez odlašanja" pregleda vloge za kakršne koli kontracepcijske tablete brez recepta. Uradnik HRA Pharma pa je za The Times povedal, da je čas, ko je podjetje vložilo vlogo za odobritev tabletk brez recepta, "res žalostno naključje." Tudi Cadence Health, še eno podjetje, ki izdeluje peroralne kontracepcijske tablete, prav tako upa, da bo še letos pri FDA oddalo vlogo za tabletke brez recepta, poroča The Times

Po podatkih Fundacije ameriške akademije družinskih zdravnikov v več kot 100 držav prodajajo peroralne kontracepcijske tabletke brez recepta. Med njimi so tudi Kitajska, Indija, Južna Koreja, Egipt in Sudan.

Če bo tabletka HRA Pharma odobrena, bo prva, ki bo v ZDA na voljo brez recepta, odkar so leta 1960 v državi odobrili peroralne kontracepcijske tabletke.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
12. 07. 2022 12.36
+1
samo to bi dodal na teh tabletih so napisane stranske učinke ki so lahko hude že tako preiskujejo al iej umetni estrogen kriv za uničenje moških spermijev. če so bodo lahko te tablete prepovedali za info. drugič pa poseganje v naravni sistem delovanja telesa se vedno vrne kot bumarank. težave pri menstruaciji, debelost, rak na prsih samo DR to ne omenjajo preberite si list k ije zrave nstranskih učinkov. je velik. malo odgovornosti. ne bi škodila. pa bi imeli manj težav z rak in plodnostjo. ironija ane da prav tisti k iso za omejevanje rodnosti so pripadniki onih k iverjamejo v čiste gene kot nekoč en voditel jv nemčiji. ironija ane, eugenics.
Ramzess
12. 07. 2022 11.17
-5
Logična alternativa, glede na to, da so prepovedali splav, razen zaradi zdravstvenih razlogov, s čimer so tudi preprečili trgovino s splavljenimi zarodki. Vedno je nekaj v ozadju. Vprašajte so koliko bolnišnice zaslužijo s prodajo popkovin in posteljic, ki jo tako hitro odrežejo od novorojenčka, še preden še vsa kri v popkovnici in posteljici vrne vanj.
NopeNoNever
12. 07. 2022 13.50
+2
Niso prepovedali splav, vska država je nazaj dobila pravico, da sama odloča o tem. V Kaliforniji je še vedno dovoljen, v Teksasu pa ne.
Žabec
12. 07. 2022 10.03
+10
Upam da bodo res sprostili uporabo, saj bi bilo v dobro ostalega sveta dobro, da se američani nehajo razmnoževati.
_Heisenberg_
12. 07. 2022 10.01
-2
Brezveze...raje ssplave delat
devlon
12. 07. 2022 09.36
-3
kondomi, tabletke, splavi...vse, samo seksu se ne bi odpovedale:)
Anakin Skywalker
12. 07. 2022 10.03
krucyfix
12. 07. 2022 10.07
+6
Kaj pa če bi se rajši ti odpovedal internetu ;)
Janez Novak 13
12. 07. 2022 10.33
+1
Jaz sem bil na vazektomiji. Stvar rešena.
Ramzess
12. 07. 2022 11.19
Rešena že, poti nazaj pa ni. Včasih narava sama popravi.
Suna darms
12. 07. 2022 09.24
+3
Walmart. na kilograme bodo za kupiti.
slim386
12. 07. 2022 10.26
+2
Glede na težo prebivalstva čez lužo se človek nebi čudil če morajo dozirarti po kilah...