Tujina

Boeingova letala 737 max v ZDA po 20 mesecih znova v zraku

Miami , 29. 12. 2020 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, M.S.
Komentarji
2

Z letališča v Miamiju je proti New Yorku prvič po 20 mesecih prizemljitve ponovno poletelo letalo boeing 737 max družbe American Airlines z okrog 100 potniki. Letala 737 max so ostala na tleh po strmoglavljenjih v Indoneziji in Etiopiji, v katerih je umrlo 346 ljudi.

Družba American Airlines je uvodoma dala do 4. januarja na vozni red po dva povratna leta na dan med Miamijem in New Yorkom z boeingi 737 max, kasneje pa jih namerava dodati še več, tudi po drugih linijah. Družba United Airlines namerava svoje boeinge 737 max vrniti v promet februarja, Southwest pa marca.

Zvezna uprava za zračni promet (FAA) je vrnitev letal v promet odobrila 18. novembra, letalske družbe pa so morale najprej uvesti ustrezne popravke računalniške opreme, pa tudi druge, ter izuriti pilote.

V nekaterih drugih državah so se boeingi 737 max že prej uspešno vrnili v zrak; 9. decembra je z njimi začela ponovno leteti brazilska družba Gol Linhas Aereas Inteligentes.

Zaradi poleta American Airlines so se delnice Boeinga zjutraj na newyorški borzi podražile za 1,3 odstotka, na 218,87 dolarja, podražile pa so se tudi delnice podjetij, ki sodelujejo pri izdelavi letala s svojo opremo, kot je General Electric.

Boeing 737 max
Boeing 737 max FOTO: AP

Do prve nesreče zaradi napak v sistemu avtomatskega krmiljenja letal je prišlo oktobra 2018, ko se je v Indoneziji zrušilo letalo prevoznika Lion Air, potem pa je prišlo do nesreče marca lani v Etiopiji, po kateri so bila letala prizemljena.

Družine ponesrečenih v Indoneziji in Etiopiji sicer vztrajajo, da boeingi max 737 še ne bi smeli ponovno leteti, vendar pa Boeing že dobiva nova naročila.

Letalske družbe letala vračajo na nebo, čeprav je družba Air Canada prejšnji teden poročala o težavah z motorjem med poletom z boeingom 737 max iz Arizone do Montreala. Na letalu, ki je zasilno pristalo v Tucsonu, so bili le trije piloti.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
29. 12. 2020 19.55
strokovno ime za ta večji tip motorja je "high bypass turbofan". Motorji "low bypass turbofan" so veliko manj učinkoviti. Večja poraba goriva pa rezultira v večji ceni prevozov.
ni_mi_vse_eno
29. 12. 2020 19.48
Letalo bi morali prizemljiti in narediti novega. Skrivnost je v varčnosti. Aribus je razvil turbo fan motorje, ki so večji in bolj varčni in boeing jih je kopiral. Ker pa ni hotel razviti novega letala (licence pilotov in licence plovnosti letala) jih je dal na starega. Ker pa so novi motorji večji, so prišli višje in bolj naprej (težišče spremenjeno). Zato so vgradili v software, da avtopilot kompenzira, vendar za to spremembo niso povedali ne pilotom ali letalskim družbam, rezultat pa letalske nesreče z mnogimi žrtvami. Žal, vse je v profitu. Tudi cepivo je profit nekoga, živelo znanje in svoboda odločanja.