Tujina

Seznam bogatašev, ki so se odpovedali ruskemu potnemu listu, vse daljši

Moskva, 03. 03. 2024 08.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poslovneža Andrej Baronov in Ratmir Timašev sta dopolnila seznam ruskih bogatašev, ki so se odpovedali ruskemu potnemu listu. Oba sta ustanovitelja podjetja, ki se ukvarja z informacijsko komunikacijsko tehnologijo, na računih pa imata krepko več kot pol milijarde evrov. Več let sta se uvrščala na seznam 200 najbogatejših ruskih poslovnežev.

Ruski potni list sta zamenjala za ciprskega.
Ruski potni list sta zamenjala za ciprskega. FOTO: Shutterstock

Andrej Baronov je v utemeljitvi svoje odločitve v zapisu na omrežju LinkedIn spregovoril o "globokem trpljenju", ki mu ga povzroča ruska "posebna operacija" v Ukrajini, ob tem pa kritiziral dogajanje med vojno. 

Po poročanju Forbsa sta bila omenjena poslovneža med letoma 2017 in 2021 na seznamu 200 najbogatejših poslovnežev v Rusiji. Že več let sicer živita v tujini, Baronov v Švici, Timašev v ZDA. Eden od njunih prijateljev je razkril, da ste se odpovedala ruskemu potnemu listu in ohranila le ciprskega. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Baronov je svojo odločitev sporočil že lani, ko je organom predložil tudi vse dokumente, ki so potrebni za odpoved ruskemu državljanstvu. Odločitev je utemeljil z navedbami, da čeprav ne komentira političnega dogajanja, je zaradi dogajanja v Ukrajini močno pretresen, v napadeno državo pa je po njegovih navedbah doniral več milijonov evrov. Baronov je v utemeljitvi svoje odločitve v zapisu na omrežju LinkedIn spregovoril tudi o "globokem trpljenju", ki mu ga povzroča ruska "posebna operacija" v Ukrajini, ob tem pa kritiziral dogajanje med vojno. 

Timašev pa je za Forbes potrdil, da se je ruskemu državljanstvu odpovedal januarja letos. Oba imata na svojem računu krepko več kot 600 milijonov dolarjev (552 milijonov evrov). Premoženje sta občutno povečala, ko sta pred štirimi leti podjetje Veeam Software, ki razvija informacijsko tehnologijo za varnostno kopiranje in zaščito podatkov, za pet milijard dolarjev  (4,6 milijarde evrov) prodala ameriškemu skladu tveganega kapitala. Podjetje sta sicer ustanovila leta 2005 in vanj vložila okoli 10 milijonov dolarjev (9,2 milijona evrov).  

Seznam bogatašev, ki so potne liste zamenjali, je tako vse daljši. Na njem so že Timur Turlov (Freedom Holding), Jurij Milner (DST Global), Nikolaj Storonski (Revolut), Igor Makarov (Areti), ustanovitelj Coalco Vasilij Anisimov , ustanovitelj Troika Dialog Ruben Vardanjan in nekdanji milijarder ter ustanovitelj banke Tinkoff Oleg Tinkov, ki ga je rusko ministrstvo za pravosodje prepoznalo kot tujega agenta. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou