Tujina

11-letnemu Bogdanu je vojna vzela otroštvo: 'Moja šola je v ruševinah'

Izjum, 25. 02. 2024 08.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

11-letni Bogdan iz Ukrajine je prestal stvari, ki jih ne bi smel noben otrok – obstreljevanje, skrivanje pred minami, lakoto, ločitev od staršev in uničeno otroštvo. Za razliko od svojih vrstnikov Bogdan ne sanja o igračah. Sanja o varnosti, zimskih oblačilih, brezskrbnem kopanju v reki, druženju s prijatelji in sedenju v šolskih klopeh.

Na mrzlo februarsko jutro je 11-letni Bogdan pogledal skozi okno in zagledal snežinke. Sprva je bil navdušen, saj je mislil, da mu bo uspelo narediti snežaka. Toda njegovo navdušenje je kmalu zbledelo, ko se je spomnil realnosti zime v državi, ki je v vojni – nizkih temperatur, izpadov električne energije, nenehnega obstreljevanja in vseprisotne grožnje skritih min. 

Bogdan živi v mestu Izjum na vzhodu Ukrajine. Mestu, ki ga je v dveh letih razdejala vojna. Lani je bila v ruskem obstreljevanju uničena Bogdanova šola, ki je zdaj zaprta. Njegovi sošolci pa so pobegnili iz mesta. 

Vojna je razdejala Bogdanovo domače mesto. V obstreljevanju je bila med drugim uničena tudi njegova šola.
Vojna je razdejala Bogdanovo domače mesto. V obstreljevanju je bila med drugim uničena tudi njegova šola. FOTO: Unicef Oleksii Filippov

"Vojna mi je zelo spremenila življenje. Ne hodim več v šolo, izogibam se krajev, kjer bi lahko bile mine, in ne hodim daleč na sprehode ali poletna kopanja v reki," je za Unicef povedal Bogdan. 

Po tem, ko je doživel vojna grozodejstva, Bogdana ne moti več, da je ostal brez svoje sobe. Na svoj račun se tudi pošali. "Spanje v kuhinji je toplejše zaradi peči. Poleg tega ne boste lačni," pravi. 

Bogdan živi s svojo babico in sestro v poškodovani hiši.
Bogdan živi s svojo babico in sestro v poškodovani hiši. FOTO: UNICEF

V času zime se zaradi nevarnosti min 11-letni deček zadržuje večinoma doma oz. v okolici hiše. Pouk je v regiji, v kateri živi, omejen na splet, majhen zaslon na telefonu pa je njegov edini stik z učitelji in sošolci. "Moja šola je v ruševinah. Želim si, da bi se vrnil tja, da bi videl svoje prijatelje in se sprehajal naokoli. Učenje prek spleta je težko zaradi izpadov elektrike in interneta," je pojasnil v pogovoru za Unicef. 

Lani, ko je Unicef prvič objavil njegovo zgodbo, so mu prostovoljci donirali topla oblačila, denar za drva in mobilni telefon, kar mu je omogočilo, da se lahko kljub težkim razmeram še naprej izobražuje. Bogdan pravi, da ima najraje matematiko. Ko zaključi s poukom prek spleta, priskoči na pomoč babici pri vsakdanjih opravilih. 

Pred dnevi je 11-letnik prejel nov humanitarni paket pomoči s toplimi oblačili, ki se jih je zelo razveselil.
Pred dnevi je 11-letnik prejel nov humanitarni paket pomoči s toplimi oblačili, ki se jih je zelo razveselil. FOTO: Unicef Oleksii Filippov

Pred kratkim je prejel nov paket zimskih oblačil. "To je rumena topla jakna in čevlji. Popolnoma se mi prilegajo," veselo pove. Bogdan se spominja, da je njegovo domače mesto vojna popolnoma spremenila. "Vsi so bili srečni in prijazni, zdaj pa je vse uničeno in nikogar ni več. Veliko mojih prijateljev je odšlo," doda. 

11-letni Bogdan iz Ukrajine
11-letni Bogdan iz Ukrajine FOTO: Unicef Oleksii Filippov

Izzivi, s katerimi se deček sooča v zadnjih dveh letih, niso spremenili le njegove sedanjosti, ampak tudi njegovo prihodnost. Ko bo velik, želi postati reševalec. "Če želiš postati reševalec, se moraš učiti, razumeti, kam je varno stopiti, gasiti požare in pomagati ljudem," zaključi Bogdan. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni