Tujina

Bolnik umrl na poti s Hrvaške v München, urgentni zdravnik je bil pijan

Beljak, 05. 04. 2024 16.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tragično se je lani končala pot bolnika, ki so ga s Hrvaške na zdravljenje peljali v München. Pijan slovenski zdravnik je bolniku po poslabšanju stanja napačno vstavil intubacijsko cevko, moški pa je umrl. Čeprav poročilo kaže, da smrti bolnika verjetno sploh ne bi mogel preprečiti, bo moral 34-letnik prihodnji teden na sodišče, saj je imel v krvi kar 2,2 promila alkohola.

Avstrijski mediji pred sojenjem, ki bo predvidoma prihodnji teden, ponovno poročajo o škandaloznem primeru, ki naj bi se zgodil med prevozom bolnika z reševalnim vozilom s Hrvaške v München. Kot poroča tudi Net.hr, naj bi bolniku kmalu po predoru Karavanke na avstrijskem Koroškem nenadoma postalo slabo, urgentni zdravnik, ki ga je nadzoroval, pa ni mogel storiti ničesar, da bi mu pomagal. 

Poklicali so tudi avstrijske reševalce, vendar je moški na poti do bolnišnice v Beljaku umrl. Mediji sicer ne navajajo imena ali državljanstva umrlega.

Ni znano, ali je šlo za hrvaško, slovensko ali avstrijsko reševalno vozilo.
Ni znano, ali je šlo za hrvaško, slovensko ali avstrijsko reševalno vozilo. FOTO: Damjan Žibert

Toda zgodbe še ni konec: ker je dežurni zdravnik, šlo naj bi za Slovenca, zaudarjal po alkoholu in se nenavadno obnašal, so na kraj poklicali tudi policijo. Alkotest je pokazal 2,2 promila alkohola v krvi zdravnika. 

Proti mlademu zdravniku je bil sprožen sodni postopek, v katerem mu očitajo "ogrožanje telesne varnosti pacienta". Zdravnik naj bi "intubacijsko cevko namesto v pacientov sapnik vstavil v požiralnik". 

Smrti verjetno ni bilo mogoče preprečiti

Po mnenju sodnega izvedenca smrti bolnika sicer ni mogoče pripisati napakam zdravnika in je najverjetneje ni bilo mogoče preprečiti.

A kljub temu bodo 34-letniku sodili zaradi ogrožanja fizične varnosti bolnika. Sojenje naj bi potekalo prihodnji teden. V primeru, da bo spoznan za krivega, ga lahko čakajo trije meseci zapora, v najslabšem primeru pa bi dogodek lahko pomenil tudi konec njegove zdravniške kariere, poroča avstrijski Heute.