Tujina

V Italiji upadlo število novih okužb, a narašča število smrti

Washington/Rim, 30. 03. 2020 08.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V Italiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 812 novih smrtnih žrtev, upadlo pa je število novih okužb. ZDA medtem podaljšujejo ukrepe za zajezitev širjenja vsaj do 30. aprila. Trump upa, da bodo število smrtnih žrtev omejili na 100.000 ljudi, vodja Nacionalnega inštituta za zdravje pa opozarja, da bi bila ta številka lahko še enkrat višja. Tudi Španija je medtem prehitela Kitajsko po številu primerov okužbe. Na Hrvaškem so medtem zabeležili 77 novih okužb, skupno tako že 790.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trump podaljšal omejitev gibanja
    02:01
    Iz 24UR: Trump podaljšal omejitev gibanja
  • Iz 24UR: ZDA so svetovno žarišče pandemije
    02:27
    Iz 24UR: ZDA so svetovno žarišče pandemije
  • Iz 24UR: Boj proti koronavirusu
    03:13
    Iz 24UR: Boj proti koronavirusu
  • Iz 24UR: Slovaška ima svojo taktiko
    04:44
    Iz 24UR: Slovaška ima svojo taktiko

Od začetka epidemije koronavirusa v Italiji se je z virusom okužilo 101.739 ljudi. Italijanske oblasti so danes zaznale padec novih okužb. Število novih okužb se je povečalo za 4050, najmanj po 17. marcu. V nedeljo so jih zabeležili okoli 5217, v soboto pa 5974.

Trenutno je v državi okuženih 75.528 ljudi. Število smrtnih žrtev medtem še vedno raste. V zadnjih urah so zabeležili 812 mrtvih (včeraj 756). Skupno jih je do zdaj umrlo 11.591. Ozdravelo je skupno 14.620 ljudi. Samo danes jih je ozdravelo 1.590, kar je največ od začetka epidemije.

Italija napoveduje zelo dolgo karanteno

Vlada je medtem napovedala, da bo karantena, ki so jo uvedli 10. marca, trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma. "Ukrepi, ki se iztečejo 3. aprila, bodo zagotovo podaljšani," je povedal italijanski minister za regionalne zadeve Francesco Boccia za televizijo Sky TG24. "Mislim, da je trenutno neprimerno in neodgovorno govoriti o ponovnem odpiranju," je dodal.

Fotografi AP so medtem v objektiv ujeli izmučene zdravstvene delavce na prvih bojnih linijah v središču italijanskega izbruha, Bergamu. Številni izmed njih v času trajanja svojih osem-, deset- ali dvanajsturnih izmen ne pijejo vode, da jim tako ne bi bilo treba iti na stranišče in s tem sneti zaščitne opreme, ki jo tudi v Italiji, kot povsod po svetu, primanjkuje. In prav ta zaščitna oprema ter protokoli, ki se jih moramo strogo držati, jih ščitijo pred okužbo.

Fotografije italijanskih zdravstvenih delavcev na prvih bojnih linijah.
Fotografije italijanskih zdravstvenih delavcev na prvih bojnih linijah. FOTO: AP

A kljub temu se je v Italiji od začetka izbruha krize s covidom-19 okužilo že več kot 7100 zdravstvenih delavcev. Med več tisoč umrlimi je tudi 50 zdravnikov.

Španija je postala že tretja država, takoj za Italijo in ZDA, kjer so potrdili več primerov okužbe kot na Kitajskem. V zadnjem dnevu so španske oblasti namreč zabeležile 6398 novih primerov, s tem pa se je skupno število povzpelo na 85.195.

Pri tem je potrebno poudariti, da po svetu vlada precejšnje nezaupanje v pravilnost uradnih statistik glede novega koronavirusa, ki se je začel širiti iz kitajskega mesta Vuhan. Realne številke okužb in smrtnih žrtev covida-19 naj bi bile precej višje.

Španske oblasti poročajo tudi o novih 812 smrtnih žrtvah, število umrlih se je tako povzpelo na 7340. Gre sicer za nekoliko manjše število umrlih v enem dnevu, število smrtnih žrtev je tako padlo prvih od prejšnjega četrtka.

Španija je od 14. marca v karanteni. Vlada premierja Pedra Sancheza je v soboto uvedla še ostrejše ukrepe - vsi zaposleni, ki delajo v nenujnih sektorjih, morajo tako ostati doma 14 dni.

Španski vojaki razkužujejo bolnišnico.
Španski vojaki razkužujejo bolnišnico. FOTO: AP

Na Hrvaškem 77 novih okužb, skupno 790

Hrvaška civilna zaščita je sporočila, da so zabeležili 77 novih okužb, skupno je tako na Hrvaškem okuženih 790 oseb. Število novih okužb tako vztrajno raste, a oblasti prebivalce mirijo, da ni razloga za paniko. Do zdaj so opravili 6404 testiranj, za posledicami virusa pa je umrlo šest ljudi. S pomočjo respiratorja trenutno diha 27 oseb, pozdravilo pa se je 64 oseb, 12 več kot včeraj. Hrvaška je tako po številu okužb prehitela Slovenijo. Pri nas je trenutno potrjenih 756 primerov okužbe s koronavirusom. 

Vuhan se delno odpira po mesecih stroge karantene

Medtem se središče izbruha, kitajski Vuhan, od koder se je virus iz tržnice, kjer so nelegalno prodajali živali, razširil po vsem svetu, po več kot dveh mesecih stroge karantene, delno odpira. Že v soboto so bile železniške postaje v Vuhanu polne ljudi - po prvih informacijah naj bi ljudje sicer lahko vstopili v mesto, ne pa tudi odšli iz njega, piše BBC. Tudi te omejitve pa naj bi odpravili 8. aprila.

Že od sredine januarja je bilo 11 milijonov prebivalcev Vuhana zaprtih v mestu, postavljene so bile cestne zapore, ustavljen ves promet. V petek naj bi zapore odstranili, v soboto pa naj bi se znova odprle železniške povezave.

Vsi, ki prispejo v Vuhan, morajo pokazati zeleno kodo na mobilni aplikaciji, ki dokazuje, da so zdravi.

Mesto se počasi odpira za zunanji svet.
Mesto se počasi odpira za zunanji svet. FOTO: AP

Bolnišnice preplavljene, strokovnjak svari: umrlo bi lahko do 200.000 Američanov

Ameriški predsednik Donald Trump je oznanil, da bodo zvezne ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, kot so omejitve gibanja, podaljšali do 30. aprila – v preteklem tednu je sicer nasprotno namigoval, da bi jih lahko odpravili že v času velikonočnih praznikov, saj želi Ameriko "odpreti za posel". "Vrh smrtnih žrtev bomo verjetno dosegli čez dva tedna," je v nedeljo napovedal Trump ter dodal, da bodo do junija že na poti okrevanja, poroča BBC. Za podaljšanje omejitev gibanja pa se je, po lastnih besedah, odločil, potem ko je slišal, da bi v primeru odprave ukrepov "lahko umrlo 2,2 milijona ljudi" in dodal, da če "lahko omejimo število smrtnih žrtev na manj kot 100.000, smo vsi skupaj opravili dobro delo".

Amerika je konec preteklega tedna prehitela Kitajsko in Italijo ter postala država z največ potrjenimi primeri okužbe z novim koronavirusom – do zdaj so uradno potrdili okoli 140.000 primerov, umrlo je 2493 ljudi. Vodja Nacionalnega inštituta za zdravje Anthony Fauci pa je posvaril, da bo zaradi pandemije v ZDA umrlo od 100.000 do 200.000 Američanov ter da je povsem verjetno, da bo okuženih na milijone državljanov.

ZDA se sicer soočajo tudi z velikim pomanjkanjem medicinske in zaščitne opreme – Trump pa je v nedeljo obtožil nekatere bolnišnice, da kopičijo zaloge ventilatorjev, zaščitnih mask in druge kritične opreme. Prav pomanjkanje respiratorjev je po besedah zdravstvenih delavcev največji problem, številne zvezne države že zdaj opozarjajo, da kmalu ne bodo imele več dovolj respiratorjev, da bi lahko zdravile vse paciente s covidom-19, ki bi to potrebovali. Trump je pred dnevi tako naročil General Motors, da morajo začeti proizvajati nujno potrebno medicinsko opremo.

Najhuje je v New Yorku, bolnišnice so preplavljene s pacienti

Središče izbruha koronavirusa v ZDA ostaja zvezna država New York, kjer je okuženih za zdaj 59.662, umrlo pa jih je 965. Samo v mestu New York so našteli 33.768 okužb in 776 mrtvih. Mejo 10.000 okužb so do sinoči presegli le še v sosednjem New Jerseyju (13.386), mrtvih pa je bilo 161. Kalifornija je imela 6197 okužb in 129 mrtvih. V mestu Los Angeles pa 37 mrtvih.

Iz newyorških bolnišnic poročajo, da so preplavljene s primeri koronavirusa. V bolnišnicah je 8500 ljudi, od tega več kot 2000 na medicinskih ventilatorjih na intenzivni negi. Proti New Yorku pluje vojaška ladja bolnišnica Comfort, ki jo je Trump v soboto pospremil iz Norfolka, v Centralnem parku pa je dobrodelna organizacija Samaritan Purse blizu ene od bolnišnic, Mount Sinai, začela postavljati poljsko bolnišnico za oskrbo 68 hudo bolnih pacientov s koronavirusom.

Poljska bolnišnica v New Yorku za zdravljenje okuženih s covid-19.
Poljska bolnišnica v New Yorku za zdravljenje okuženih s covid-19. FOTO: AP

Newyorški župan Bill de Blasio je v nedeljo dejal, da imajo bolnišnice za zdaj na voljo zalog za teden dni. Mesto ob vrhuncu pandemije pričakuje, da bo potrebnih 15.000 ventilatorjev, zvezno vlado pa poziva, da jih do srede potrebujejo še 400. V soboto so jih po mestu iz skladišč razposlali 1400.

De Blasio je Trumpa pozval, naj pošlje več vojaškega zdravstvenega osebja, meščanom, ki ne upoštevajo navodil o omejevanju stikov, pa zagrozil z denarno kaznijo do 500 dolarjev.

Konec tedna so domačini v Marylandu podrli drevo na cesto do hiše, ki sta jo najela dva gradbena delavca iz New Jerseyja pred več kot mesecem dni. Med obleganjem hiše je posredovala policija in preprečila najhujše. Po Rhode Islandu pa že več dni lovijo Newyorčane, ki imajo tam počitniške hišice, in jih tudi s pomočjo nacionalne garde zapirajo v karanteno.

 V Veliki Britaniji premier Boris Johnson, ki je tudi sam okužen s koronavirusom, opozarja, da so pred Britanci "temni dnevi". "Vemo, da se bo situacija še poslabšala, preden se bo začela izboljševati," njegove besede povzema AFP. Britanski mediji pa so danes poročali, da je v samoizolaciji tudi Johnsonov glavni svetovalec Dominic Cummings, saj so se pri njem pokazali simptomi okužbe.

Ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa medtem zaostruje tudi sosednja Avstrija. Med drugim je vlada napovedala zaprtje vseh hotelov, v trgovino pa gredo lahko ljudje samo z zaščitno masko. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal, da bodo predvidoma vse trgovine po Avstriji do srede prejele zaščitne maske. Te bodo razdelili med kupce, ki jih bodo morali sami plačati. Nošenje zaščitnih mask bo obvezno. Tu ne gre za to, da bi zaščitili sebe pred okužbo, ampak da bi preprečili, da bi okužili druge, je poudaril.

"To ni del naše kulture in bo velika sprememba za nas, vendar pa je to nujno za dodatno zajezitev prenosa okužbe," je povedal Kurz. Cilj je sicer, da bi bile maske sčasoma obvezne povsod, kjer prihaja do stikov med ljudmi.

Ladja za križarjenje Zaandam še vedno išče pristanišče

Medtem pristanišče, v katerem bi ji dovolili izkrcanje, še vedno išče ladja za križarjenje Zaandam s približno 1800 potniki in člani posadke na krovu. V nedeljo je ladja, na kateri so zaradi okužbe s covidom-19 umrle štiri osebe, vstopila v Panamski kanal, potem ko so jim izkrcanje prepovedala praktično vsa pristanišča v Južni Ameriki.

V soboto jim je sicer zdrave potnike uspelo premestiti na drugo, sestrsko križarko Rotterdam. Med potniki na ladji so sicer večinoma britanski in ameriški državljani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
Pasica posebne novice POP TV

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

21.33

V ZDA več kot 150.000 okuženih

Novi podatki iz ZDA. Potrjenih je že 155.252 primerov okužbe s koronavirusom. Najmanj 2828 oseb je umrlo. Podatki zajemajo vseh 50 zveznih držav ZDA. Še nobene smrtne žrtve niso potrdili na Havajih in v Wyomingu.

21.21

Strogi ukrepi v Italiji najmanj do velike noči

Italijanska vlada je v nedeljo napovedala, da bo karantena, ki so jo 10. marca uvedli za zajezitev novega koronavirusa, trajala "zelo dolgo" in jo bodo odpravili postopoma. Kljub upočasnjevanju rasti žrtev in okuženih oblasti opozarjajo, da so šele sredi epidemije. "Narobe bi bilo, če bi se sprostili," je dejal minister za zdravje Roberto Speranza. Zvečer je Speranza napovedal, da bodo vsi ukrepi trajali najmanj do velike noči. Vlada naj bi o dolžini podaljšanja karantene in drugih ukrepov, ki se iztečejo v petek, odločila v prihodnjih dneh. Ukrepe lahko podaljšujejo do 31. julija, ko se iztečejo zdravstvene izredne razmere. Vendar pa bodo lahko po tem datumu znova uvedli izredne razmere in podaljšali tudi potrebne ukrepe. Premier Giuseppe Conte upa, da bodo ukrepe odpravili do junija.

20.47

Črna gora uvaja karanteno

Črna gora je zadnja v vrsti držav, ki uvaja karanteno za zajezitev širjenja virusa. Prebivalci morajo ostati doma od 19. ure do 5. ure zjutraj med tednom in od 13. ure do 5. ure zjutraj med vikendi. Nujno potrebnim delavcem bodo izdali posebne dovolilnice, tistim, ki bodo ukrepe kršili, pa grozi globa ali zapor. V državi so do zdaj potrdili 91 primerov okužb s koronavirusom in eno smrtno žrtev. Prav tako so zaprli meje, pristanišča, šole in prepovedali javna združevanja.

20.44

Izraelski premier Benjamin Netanyahu nima koronavirusa

Predstavnik izraelskega premierja je sporočil, da so Netanyahuja testirali na koronavirus, testi pa so bili negativni. Prav tako so testirali tudi njegovo družino in osebje. Nihče ni okužen s koronavirusom. Predsednik vlade sicer ostaja v karanteni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
19.27

V Franciji največ smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu

Iz Francije danes poročajo o največjem številu smrtnih žrtev covida-19 v enem dnevu od izbruha epidemije v državi. V zadnjih 24 urah je umrlo 418 ljudi, skupno 3024. V bolnišnicah se zaradi nove koronavirusne bolezni 19 zdravi 20.946 ljudi, kar je 1592 več kot v nedeljo. Od novih primerov je zelo težkih kar 424. Na intenzivni negi je skupno 5056 obolelih, kažejo vladni podatki. V Franciji sicer med smrtne primere štejejo samo tiste bolnike, ki so umrli v bolnišnicah, ne pa doma ali v domovih za ostarele, poroča AFP.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
04. 04. 2020 12.45
+1
Ja to je pa ja pričakovano ob toliko okuženih. Recimo pa , da se stanje umirja! Čas bi bil kajnede.
maser1981
22. 04. 2020 16.21
nažalost imam občutek da je to samo zatišje pred burjo, upam pa da se motim
Bowers
03. 04. 2020 11.03
Rad bi samo odgovor na eno vprašanje: Kje v Italiji umirajo ljudje,v bolnicah ali doma,da jih vsak dan umre povprečno 900 ljudi.Potemtakem imajo v Italiji v bolnicah preko 100 in več tisoč ljudi. Kje pa so tako velike bolnice in koliko je ? Enako velja za Španijo.Te številke so gromozanske.
Balki36
01. 04. 2020 15.15
+2
Kljuc do uspeha je v ucinkoviti vladi...in to v slo imamo...sreca...pa to
FAUSTOS1
31. 03. 2020 16.04
-1
stalno italija a ta država ni v ničemer podobna sloveniji ne po prebivalstvu še manj po zdrastvu ki je sloveniji generalno na bistveno višji stopnji kot v italiji-mrtve v italiji štejejo brez da bi natančno ugotovili kaj je osnovni vzrok smrti -to so napisali italijani sami,da tudi tisti ki umrejo za navadno gripo jih prištejo k mrtvim za covid 19-zato pišite o tistih državah ki so uspešne v zatiranju bolezni in beležijo padec bolezni in skorajšno normalizacijo življenja.
NB777
31. 03. 2020 20.21
+3
Daj prosim pozanimaj se o nekaterih stvareh ko pises neke stvari glede zdravstva in kdo je pred kom.
madnes123
30. 03. 2020 21.40
+9
Le čevlje sodi naj kopitar. Pamet v roke, sladkorni bolnik zboli za korono in umre. S sladkorno ima lahko dolgo življenje. Nehajte bluzit bedarije... kerokol bolezen ki jo je moč nadzirat in vzdrževat ni kriva za smrt.
User416781
30. 03. 2020 21.17
+4
Kaj je z vami? Še hrvati so nas prehiteli...sramota.
Viejo cabron
31. 03. 2020 09.42
+0
Hja to je največji problem in novica, da so nas prehiteli Hrvati, ....bolano! Sedaj še samo manjkajo Srbi, Bosanci, Makednonci,...
rekapaka
30. 03. 2020 21.07
+11
Pravi gripa koroni, da je tik pred propadom, ker ji zmanjkuje dela. Korona ji odgovori: Sama si kriva, ker nimaš dobrega marketinga
s6t6n6s
30. 03. 2020 20.54
+4
Mrtvih je pol manj,zato ker ,kdor koli,od česa koli drugega umre,jih pišejo da je umrl od korone. Če pa ne vrjamete,pa mal pobrskejte ,kašna je resnica. Res da je virus,ampak namerno delajo paniko ker majo nekateri veliko od tega,lp
thetech
31. 03. 2020 08.14
+4
Predvidevam, da ne znaš Italijansko. Jaz Italijansko znam kar dobro, zato ti lahko objasnim, kar je bilo povedano na tiskovki pred enim tednom. V korono štejeje vse, ki so bili za korono predhodno testirani pozitivno, nikakor pa ne vseh mrtvih. Povsem razumljivo je, da ne bodo naredili vsak dan skoraj 1000 obdukcij, ker se dobro ve, kaj je bil vzrok za poslabšanje že obstoječih bolezni.... Ne nasedajte prirejenim posnetkom na FB in YT in uporabite svojo pametn. Nekateri ste res prekleto naivni..
Obala31
31. 03. 2020 08.48
+8
To ne drži,malo bolje spremljaj italijanske medije...še več jih je,ker niso šteti tisti,ki so umrli doma s simptomi covida in jim niso bili odvzeti brisi...
thetech
31. 03. 2020 09.04
+5
Tako je, šteli niso tudi tistih, ki so umrli v domovih za ostarele...
dr21
30. 03. 2020 20.25
+65
Naj nekdo na novo naloži 2020. Ta verzija ima virus.
rožarica
30. 03. 2020 20.21
+21
Maski si lahko izdelate sami in nehajte babijat kako nimate mask. Tiste profi maske prepustite stroki. Bodite doma !!!!
sbštajerec
30. 03. 2020 20.45
-17
obožeobože
30. 03. 2020 19.52
+5
Se pravi da bodo kitajske počitnice še dolge!
white power
30. 03. 2020 19.42
+12
nihšče še ni prehitel kitajske,tam je umrlo 42.000
bozohr
30. 03. 2020 19.58
+5
omega _v6
30. 03. 2020 20.53
+15
wihte Imaš prav komunarije Kitajske lažejo nič jim ne verjamem saj so cel mesec prikrivali ta virus!! Celo likvidirali so nekaj novinarjev in zdravnikov!!
User416781
30. 03. 2020 21.22
+1
Saj ne resno verjamete, da kar naenkrat več nimajo nobenega okuženega, a ne? Pač so ugotovili, da nimajo dovolj travnikov, da bi se lahko napaslo 1.5 milijarde ljudi in so rekli dovolj cirkuss, gremo delat. Enako se bo zgodilo tudi pri nas.
catgod
30. 03. 2020 19.37
+14
seveda ....spet ta khurčeva nafta. vse ostalo je nepomembno
lumpimonster
30. 03. 2020 19.36
+13
Poslanci se kr usak dan testirajo....lepo to
avgustina
30. 03. 2020 19.34
+13
Italija in Slovenija in večina drugih...to so nedeljske številke nažalost....med tednom pa spet naraste.
Hellsrael
30. 03. 2020 19.26
-8
Mrtvih v obljubljeni dezeli no najmanj500 000
Hellsrael
30. 03. 2020 19.25
-5
Trumo ga lahko Rusiji.... Na golena pa zingimingi....
hotchilipoper
30. 03. 2020 19.14
-6
catgod
30. 03. 2020 19.07
+33
Zdej pa odsvetujejejo maske....pktem pa razum tole🤔
Nova Gorica
30. 03. 2020 19.22
+26
Poslušal prenos....na koncu je bilo rečeno, da je najprej potrebno poskrbeti za zdravstvene delavce, civilno zaščito....
antirepresija
30. 03. 2020 19.25
+21
Hocejo beb.ci povedati, maske so kljucne, ampak nimamo jih dovolj za vse. Naj jih imajo vsaj zdravstveni delavci.
catgod
30. 03. 2020 19.39
+10
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) odsvetuje splošno uporabo zaščitnih mask v pandemiji covida-19 razen pri okuženih oz. obolelih. Kot je danes v Ženevi dejal direktor WHO za nujno pomoč Michael Ryan, namreč ni dokazov, da nošenje zaščitne maske koristi .......o temle je govora in ne kaj se dogaja pri nas......a bo?
moto-gp
30. 03. 2020 19.50
+3
Ja bo. Govorijo in ukrepajo tako,kot je situacija na trgu. Tudi šal ali karkoli drugega je potrebno pazljivo odstraniti in prekuhati in prelikati. Mask ni, vsak dan novi ukrepi so in niso na mestu. Ukrepi že, udejanjanje pa marsikje škripa.
nightifly
30. 03. 2020 18.50
+60
Ampak tole z maskami v Sloveniji je pa ze od sile . Vsi po Evropi dobivajo desetine ton vse mogoce zascitne opreme ,Slovenija pa brez mask ...in verjetno ostalega prepotrebnega materiala . Medtem pa zapozneli turisti in po svoje razni ´´ zvezdniki ´´ nemoteno prihajajo domov z letali od vsepovsod . Berem tu ,da so to humanitarni poleti . Kaj pa za prepotreben material ni letecih trdnjav ? Za Slovenijo ni mask in ostalega ? Cudno .
Grremlin
30. 03. 2020 18.55
+35
Pa dan ne bluzite že s tem maskam, kot da je maska čudežnk zdravilo. Ostani doma in je ne boš rabil/a, ali jo pa naredi sam/a, res ne vem kje je problem.
boslo
30. 03. 2020 18.55
+0
catgod
30. 03. 2020 19.00
+11
laznivi flajer ......spet si v elementu, ki ga obvladas
NotMe
30. 03. 2020 19.10
+27
Problem, je, ker jih samo UKCLJ rabi DNEVNO 20.000. Kapiš?
moto-gp
30. 03. 2020 19.56
+14
Nighti...tudi drugje v EU jih manjka. Nemčija si je veliko tega zaščitnega materiala prilastila.