Tujina

Borrell: Mir in stabilnost v BiH še zlasti pomembna po ruskem napadu na Ukrajino

Tirana, 16. 03. 2022 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell je ob obisku v Sarajevu poudaril, da bo unija še naprej podpirala vzdrževanje miru in stabilnosti v BiH. V ospredju njegovih pogovorov s politiki pa je sprememba volilnega zakona.

Vzdrževanje miru in stabilnosti v BiH je postalo še zlasti pomembno po ruski agresiji na Ukrajino, je poudaril visoki zunanjepolitični predstavnik Evropske unije Josep Borrell, ki danes v Sarajevu končuje tridnevni obisk Zahodnega Balkana, v sklopu katerega je obiskal še Severno Makedonijo in Albanijo.

Najprej je obiskal vojaško bazo Butmir v Sarajevu, kjer je sedež mirovne misije Evropske unije v BiH (Eufor). Sile Euforja v BiH oziroma operacija Althea so se v zadnjih tednih okrepile z dodatnimi 500 vojaki, tako da jih je tam zdaj skupno 1100.

Eufor je v zadnjih tednih v BiH razporedil dodatnih 500 vojakov.
Eufor je v zadnjih tednih v BiH razporedil dodatnih 500 vojakov. FOTO: AP

"Včasih je treba pokazati moč, da bi zagotovili mir," je ob obisku baze povedal Borrell. Ob tem je dodal, da je krepitev sil Euforja previdnostni ukrep in da varnost in mir v BiH trenutno nista neposredno ogrožena. Unija s krepitvijo sil želi samo zagotoviti možnost odziva ob morebitnih kriznih razmerah. Vse, kar se dogaja v Ukrajini, po njegovih besedah namreč lahko hitro vpliva tudi na razmere na Zahodnem Balkanu.

"Želim poslati jasno sporočilo tistim, ki bi radi poskusili destabilizirati Evropo in Zahodni Balkan: Operacija Althea je tu zato, da bi to preprečila," je dejal šef evropske diplomacije.

Borrell je pred srečanjem s političnim vrhom Bosne in Hercegovine pozval vse, naj sodelujejo ter ne ustvarjajo novih sporov in blokirajo dela vladajočih teles. To je predpogoj za izvedbo reform, na podlagi katerih država lahko dobi status kandidatke za članstvo v EU, vključno s spremembo volilnega zakona.

Sprememba volilnega zakona bo, kot je dodal, tudi glavna tema današnjega srečanja s političnimi voditelji. "Včeraj smo imeli v Evropskem parlamentu živahno razpravo. Dobro je, da slišimo različna stališča in vidimo, kako ohraniti BiH kot eno državo z dvema telesoma in tremi konstitutivnimi narodi," je še povedal Borrell.

V razpravi v odboru Evropskega parlamenta za zunanjo politiko so v torek nastopili člani predsedstva BiH, ki so predstavili različne poglede na reševanje odprtih vprašanj in prihodnost države.

V zvezi z volilnim zakonom sicer Bošnjaki menijo, da spremembe niso potrebne in lahko volitve, ki naj bi bile jeseni, potekajo v skladu s sedanjim zakonom, medtem ko hrvaški in srbski predstavniki pravijo, da ni pogojev za normalno izvedbo volitev brez spremembe zakona.

V Sarajevu se bo najprej srečal s predstavniki mirovne misije EU v Bosni in Hercegovini (Eufor), ki je v zadnjih tednih kot pomoč pri zagotavljanju varnosti v državi v luči ruske agresije na Ukrajino, ki bi utegnila destabilizirati razmere v BiH, razporedil dodatnih 500 vojakov. Potem se bo sestal še s predstavniki vlade, opozicije in civilne družbe.

Borrell je med obiskom v Severni Makedoniji poudaril, da je Zahodni Balkan strateško izjemno pomemben za EU, njegov obisk Zahodnega Balkana pa potrjuje predanost in podporo unije tej regiji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bratomil
16. 03. 2022 09.43
Noč živih mrtveceh 😂
slovenka62
16. 03. 2022 09.19
+4
Bodo spet kaj zasrali.Pustite ljudi na miru in brigajte se zase.
Quaresma7
16. 03. 2022 09.00
+6
Najbolje bi bilo ce bi se ta vsa eu kompanija z euforom na celu spakirala enkrat iz bosne za vse vecne case in pustijo narod dol da zivijo v miru kot so to pred njimi in se sami zmenijo ce jim kaj ne pase. njihovo vmesavanje je prineslo vec gorja kot koristi.