Tujina

Borrell obljubil konkretne predloge za nove sankcije proti Rusiji

Bruselj/Moskva, 09. 02. 2021 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju napovedal, da bo pripravil konkretne predloge za nove sankcije proti Rusiji. V Moskvi namreč po njegovih besedah zavračajo konstruktiven dialog, kar je potrdil njegov nedavni obisk. Napoved sledi aretaciji in obsodbi najvidnejšega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega ter izgonu treh evropskih diplomatov iz Rusije.

Enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina, Alekseja Navalnega, so konec januarja pridržali ob vrnitvi v Rusijo, kamor se je vrnil iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve z novičokom. V domovino se je vrnil kljub opozorilom ruske vlade, da ga čaka morebitna aretacija. Na začetku preteklega tedna je bil nato obsojen na tri leta in pol zaporne kazni zaradi kršenja pogojne kazni. Kremelj pa je prejšnji teden zaradi domnevne udeležbe na demonstracijah v podporo Navalnemu izgnal tri diplomate iz Nemčije, Poljske in Švedske. 

Da diplomati v Rusiji niso več zaželjeni je odjeknilo le nekaj ur po srečanju visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Josepa Borrella in ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova v Moskvi. Izgon diplomatov je v EU sprožil ostre odzive, v povračilo so se Nemčija, Švedska in Poljska odločile za izgon ruskih diplomatov. 

V Rusiji so po aretaciji Navalnega izbruhnili protesti.
V Rusiji so po aretaciji Navalnega izbruhnili protesti. FOTO: AP

Borrell s konkretnimi predlogi za sankcije 

Borrell pa je na današnjem plenarnem zasedanju dejal, da bo pripravil konkretne predloge za nove sankcije proti Rusiji. V Moskvi namreč po njegovih besedah zavračajo konstruktiven dialog, kar je potrdil njegov nedavni obisk.

Borrell je zatrdil, da pred obiskom v Moskvi ni gojil nikakršnih iluzij in da je po njem le še bolj zaskrbljen, saj je jasno, da gredo ruske oblasti po zaskrbljujoči avtoritarni poti. Rusija po njegovih besedah ni pripravljena na konstruktiven dialog z EU, če bo ta vztrajala pri razpravi o človekovih pravicah, ki pa so del evropske DNK, tako da pri tem ni dileme.

O odnosih z Rusijo po Borrellovem obisku, med katerim je Kremelj izgnal tri evropske diplomate, bodo 22. februarja razpravljali zunanji ministri EU, marca pa voditelji članic Unije.

"O nadaljnjih korakih bodo odločile članice, a da, ti lahko vključujejo sankcije. Predstavil bom konkretne predloge," je dejal Borrell na plenarnem zasedanju v razpravi o njegovem obisku v Moskvi. Prizadevanja Unije bi po njegovih navedbah morala vključevati ukrepe proti dezinformacijam, kibernetskim napadom in drugim hibridnim izzivom.

Josep Borrell.
Josep Borrell. FOTO: AP

Več deset evropskih poslancev, med njimi Zver, zahteva odstop Borrella

Borrellov obisk v Moskvi dviga veliko prahu in sproža ostre kritike. Več kot 70 evropskih poslancev, večinoma iz desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) ter skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), poziva tudi k Borrellovemu odstopu. Med njimi je tudi Milan Zver. Romana Tomc (EPP/SDS) je za STA pojasnila, da pisma ni podpisala, je pa zelo razočarana nad Borrellovim obiskom v Moskvi, ki ga je označila kot "diplomatski fiasko".

Podobno izhaja iz odgovora Franca Bogoviča (EPP/SLS). Kot je zapisal, so v EPP glede poziva k Borrellovemu odstopu "mnenja deljena", saj Evropski parlament proceduralno nima pristojnosti odpoklica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU. Osebno pa Bogovič podpira jasno stališče EPP, da je bil obisk zelo slabo izveden, ter pozive k zaostritvi sankcij proti Rusiji in prekinitvi aktivnosti v zvezi s plinovodom Severni tok 2.

Prav tako pisma ni podpisala Ljudmila Novak (EPP/NSi), kar pa, kot je poudarila za STA, "ne spremeni dejstva, da Rusija ni demokracija, temveč kleptokratska avtokracija".

Poslanca Klemen Grošelj in Irena Joveva (oba Renew/LMŠ), ki pisma prav tako nista podpisala, sta medtem za STA ocenila, da je to "predvsem odziv ob ponižanju, ki ga je ob nedavnem obisku (...) Borrella v Moskvi doživela EU", a izpostavila, da pismo in zahteva po odstopu "žal zakrivata ključno težavo skupne evropske zunanje in varnostne politike - to je, da že v svoji osnovi ni enotna", za kar so krivi različni interesi držav članic.

Koronavirus pasica november
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Saloreich
09. 02. 2021 19.24
+2
Jihadi Joe se maščuje Putinu, ker mu je upepelil ISISovce in zmerneže. 😂
SmiselZivljenja
09. 02. 2021 19.15
+1
Na Rusiji so si vsi polomili zobe, pa tudi ZDA in EU si bosta.
Misija1
10. 02. 2021 11.12
+1
Vlečenje vzporednic iz 2 sv. vojne ni smiselno. Brez ZDA bi takratna SZ klonila pred Nemčijo, v tem so si danes več ali manj vsi enotni, tudi Rusi sami. Večini, ki ne pozna podatkov, ni jasno, koliko milijonov ton pomoči v obliki municije, hrane, opreme, škornjev, zimskih oblek, nafte, eksploziva, kamionov, vlakovnih kompozicij so Američani poslali v SZ kot pomoč proti Nemčiji. To so gola dejstva.
Generacija56
10. 02. 2021 11.27
-2
V Stalingrad ni prispel niti metek pomoči. Vse predmet perspektive. V Sloveniji ima veliko ljudi težave s perspektivo, ker so gledali vse preveč Hollywoodskih uspešnic in njihovih "dokumentarcev"...
Misija1
10. 02. 2021 13.58
+1
Oh Generacija moja, ti si pa tisti, ki ve ali je ali ni prišla zahodna pomoč v Stalingrad. Dejstva so zgodovinska, ne pa besede nekoga, ki mu ni povšeč Amerika. Čustva ne vplivajo na zgodovino. In zgodovinsko dejstvo je, katerega je po vojni interno v krogih sovjetskih kameradov priznal tudi sam Stalin, da je ZDA Sovjetom poslala milijone ton pomoči v obliki, ki sem jo napisal zgoraj. In tudi ta pomoč je bila preposlana iz drugih krajev Sovjetske Zveze v Stalingrad. Ta pomoč je bila del Leand-Lease programa ZDA.
Saloreich
09. 02. 2021 19.03
+3
Niti tri tedne ni minilo in že je Bidnov režim s pomočjo retarderanega kriminalca Navalnega skuhal nove sankcije in zdrahe med EU in Rusijo.
U4
09. 02. 2021 18.59
+0
Putin, ne pusti ameriške demokracije v svojo državo, ker ti jo bo to uničilo in povzročilo državljansko vojno , ter še večjo bedo.
Zmaga Ukrajini
09. 02. 2021 18.00
+1
Pričakovano. Zdaj bo v EU letelo perje, tresla se je gora, rodila se bo miš. Škoda sape za sankcije. Ne bo jih. Sicer naj pa raje pri sebi pogledajo. Če smo že pri Navalnem - še bistveno manjši "greh" ima Assange, pa je že vsa ta leta zaprt kot najhujši terorist (zaradi brexita je sicer res že kakšen mesec izven EU, pa vseeno, vsa ta leta ga ima EU zaprtega). Brez vsakršne obsodbe. Navalnega so Rusi vsaj obsodili in zaprli, pa čeprav si lahko marsikaj mislimo o ruskih sodnih postopkih. Hipokrizija EU je v vsakem primeru totalno nagnusna.
Saloreich
09. 02. 2021 18.58
+2
A ste zdaj zadovoljni levičaji, kulturni marksisti?! Tako ste navijali za Bidna.
Zmaga Ukrajini
09. 02. 2021 19.53
-5
Vse v redu s tabo? Kaj ima tu Biden? In definitivno mi je všeč, da je tisti oranžni klovn odšel.
Realni
09. 02. 2021 17.50
+6
Ja, vprašati se moremo komu je eu hlapec. Še podjetja s cepivom nas ne jemljejo resno, da o Rusih ne govorimo . Rusija je Putin, ne Navalni.
za bojši jutri
09. 02. 2021 17.35
+4
Ko Rus udari, boli močno in zelo dolgo
Generacija56
09. 02. 2021 17.15
+8
Neverjetno, s kakšno lahkoto nekateri mediji v EU zapišejo, "Navalni, kritik Putina", s kakšno lahkoto promovirajo lažnjivca, ki podtika celo palačo, za katerega ni enega samega dokaza, da je bil sploh zastrupljen.... Ob tem tile lažnjivci prikrivajo, da potekajo po EU protesti v stotisočih, kjer so uporabljeni vodni topovi, kjer se "demokracija" vbija, tako fizično, kot ekonomsko. Celotne družine so ekonomsko uničene zaradi neverjetno visokih kazni za udeležbo... Skrivajo tudi, da imajo zaprte osebe, ki niti niso njihovi državljani, KER SO RAZKRILE njihove laži, tajne dokumente... Edini, ki še je ži, živi v RUSIJI! In tile vajenci bi radi v Rusijo IZ POZICIJE MOČI? Nimate te moči niti doma, ljubčki, KDO PA VAM ŠE SPLOH KAJ VERJAME!!!
Think with your own head
09. 02. 2021 18.53
+0
Ne razberem iz tvojega komentarja kdo je lažnjivec. Ali eu ali kdo točno. In kdo živi v rusiji?
Generacija56
09. 02. 2021 19.51
+3
Hja, težava nastane, če nimaš prave perspektive... Meni in še nekaterim je jasno, kdo laže, brez obrazložitev... Tako kot, KDO ŽIVI V RUSIJI....
VAREN
09. 02. 2021 17.11
+9
Bogi starček predstavlja EU. Tega še jaz ne bi jemal resno. Rusiji danes ne more grozit nihče. Kvečjemu ona ostalemu svetu.
JAZsemTI
09. 02. 2021 16.51
+9
Ko bo Rusija pipico zaprla bodo ti ameriški kvizlingi po kolenih romali v Moskvo po odpustek. Pustite medveda pri miru, da nam ne bo vsem žal...
nick73
09. 02. 2021 16.47
+12
Rusijo mora EU najstrožje kaznovat, recimo da evropski politiki vsaj 3 dni ne prosijo za cepivo Sputnik V, ali pa da Nemci v najhujši zimi ugasnejo plinske peči. Kdaj bo EU politikom kapnilo, da če nisi vodilni po tehnološkem znanju, nimaš naravnih dobrin in močne vojske, potem te pač nihče ne upošteva? Amerika je lahko samozadostna, Evropa pa žal ne, zato bi bilo pametno spremeniti strategijo lajanja na Rusijo in Putina.
Marko Podganjek
09. 02. 2021 17.13
+3
Sankcije. Da ne morejo ti ali oni avioni iz te ali one države letet preko Rusije. In če to ne bo zaleglo uvede isto sankcijo še Iran. In bodo morali delat ovinke do Ekvatorja za lete do Kitajske.
Generacija56
09. 02. 2021 16.40
+10
Minili so časi, Jelcinovo obdobje, ko so hodili hlapčki iz EU v Rusijo s korenčkom in palico. Sedaj imajo Palico ponovno Rusi, a politika, ki jo vodi klika, popolnoma podrejena Washingotonu, tako zelo, da je že patetična.... Sedaj očitajo Borellu... Človek je poskušal nekaj, a ga v Moskvi nihče več ne posluša.... Patetični lažnjivci v svojih medijih prikrivajo, da so diplomati ujeti na protestih, tudi Rusi namreč snemajo... Le ruski vljudnosti se lahko zahvalijo, da videi ne krožijo po tabloidih... Ta Navalni lahko Nemce samo pripelje do točke, ko se bodo morali odreči svojim načrtom o ukinitvi nuklearne energije, ter še naprej zakopavali radioakriven odpad 17-tih nukleark na svojem že tako onesnaženem ozemlju, da niti voda ni več pitna...
Ate_ist
09. 02. 2021 16.35
+11
navalni trenutno, kot njegov brat, prestaja kazen za gospodarsko goljufijo v kateri je bilo oškodovano francosko podjetje. za politične prekrške mu šele pride odgovarjat po vsej strogosti zakona (upam).
Mihhaa
09. 02. 2021 16.35
+14
Borell naj se briga samo zase
Ate_ist
09. 02. 2021 16.40
+9
borell je kot preddelavec na plantaži z ne prostovoljnimi delavci. nastavil ga je gospodar (v tem primeru elita izza oceana)
za bojši jutri
09. 02. 2021 16.34
+8
Borelija je škodljiva, zato jo je potrebno nemudoma odstraniti iz EU birokracije
mamuvamspalim
09. 02. 2021 16.33
+15
Mi ga nismo izvolili EU poslanci ga ne morejo odtsaviti. PA KDO SO SPLOH TE TAKOZVANI VISOKI POLITIKI EU? in kdo jih je nastavil na te položaje. EU je taka farsa da glava boli.
Marko Podganjek
09. 02. 2021 16.33
+10
Tale Buffon Borrel še naprej rine ko bik v maline. Bi lahko že opazil, da Rusi niso primerni za sprožanje sankcij, ker naredijo več škode Evropi, kot Rusom. Je pa res da ne naredijo nobene škode Američanom, ker z Rusi zelo malo trgujejo, ki jih zgleda tale "predstavnik EU" edino posluša.
MucaNeGrize
09. 02. 2021 16.23
+24
Katalonec Borrell laže kolikor je dolg in širok - o pogovorih v Moskvi , kar je lepo razvidno in v eu govori diametralno nasprotno od tistega , kar je blebetal v Moskvi in o tem obstajajo posnetki in dokumentacija . Kar se tiče izgovora zahoda za pritisk na Rusijo - navaljnega - eu do danes v Rusijo DOSTAVILA NITI ENEGA samega dokaza ali dokumenta o njegovi " zastrupitvi " kljub temu da jih Rusijo zahtevajo že od kar je bil peljan v Nemčijo ...ni ni dokumentacije - ker NI bilo nikakršne zastrupitve nekega navaljnega s strani Rusije . Banda lažniva .
Ate_ist
09. 02. 2021 16.32
+14
zato pa je na tiskovni konferenci lavrov jasno in glasno povedal, da eu ni ustrezen sogovornik in partner. ali drugače povedano, kaj izgubljati čas s hlapci, ki niso sposobni ščititi lastnih interesov in morajo klečeplaziti pred gospodarji z meglenega albiona in zaoceansko gorjačo.