Tujina

Borrell predlaga odpravo ukrepov proti Kosovu

Luxembourg, 24. 06. 2024 20.29 | Posodobljeno pred 24 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell predlaga odpravo ukrepov, ki jih Bruselj zaradi neukrepanja v zvezi z napetostmi na severu Kosova že eno leto izvaja proti tamkajšnjim oblastem. Ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU, ki so se jim pridružili tudi kolegi z Zahodnega Balkana, je izrazil upanje, da bodo članice podprle predlog.

Kosovo
Kosovo FOTO: Shutterstock

"Države članice razpravljajo o mojem predlogu za odpravo ukrepov proti Kosovu," je po zasedanju zunanjih ministrov EU v Luksemburgu povedal Borrell. Ukrepe bi odpravili postopoma, a hitro, je dodal.

EU od junija lani proti kosovskim oblastem izvaja niz ukrepov na političnem in finančnem področju, ker niso storile dovolj za umiritev napetosti na severu Kosova. Te so izbruhnile po lokalnih volitvah v večinsko srbskih občinah aprila lani.

Spričo razprave o odpravi ukrepov se je Borrell odločil, da za sredo skliče nov krog pogovorov v okviru dialoga o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Na pogovore je povabil srbskega predsednika Aleksandra Vučića in kosovskega premierja Albina Kurtija.

Zunanjim ministrom EU so se sicer danes na delovnem kosilu v Luksemburgu pridružili njihovi kolegi iz držav Zahodnega Balkana. V ospredju pogovorov je bila uskladitev njihove zunanje in varnostne politike z evropsko.

"Usklajenost zahodnobalkanskih držav z našo skupno zunanjo in varnostno politiko je izraz strateške izbire in zavezanosti članstvu. Ohranjanje tesnih vezi z režimom ruskega predsednika Vladimirja Putina pa ni skladno z gradnjo skupne prihodnosti z in v Evropski uniji," je povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

EU je države Zahodnega Balkana, ki se želijo pridružiti EU, že večkrat pozvala, naj svojo zunanjo politiko uskladijo z evropsko. Ti pozivi so namenjeni predvsem Srbiji, ki zaradi tesnih odnosov z Moskvo ne želi uvesti sankcij proti njej, ki jih je EU sprejela zaradi ruske agresije na Ukrajino.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

robica03
25. 06. 2024 12.29
Pa kaj se tem v Uniji meša
Na pol ovca
25. 06. 2024 10.41
+1
Kosovo..kako je že nastalo kosovo?
zhadum
25. 06. 2024 09.03
+4
hahhaa a ni tam med in mleko ameriska demokracija.
mario7
25. 06. 2024 08.55
+3
Kdaj bo predlagal odpravo ukrepov proti Rusiji?
bronco60
25. 06. 2024 08.52
+2
Ne kosovo, ne srbija, Vućiću diši samo EU denar, Kurtiju pa šverc .
Ferjalec
24. 06. 2024 21.50
+3
Ja pa kaj še, totimi z belimi kapami na glavah je treba jajca odrezat. To so Jajotovi brati.