Tujina

Po mnenju Madžarske EU z dodelitvijo ruskega premoženja Kijevu prestopa rdečo črto

Luxembourg, 24. 06. 2024 09.32 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prva sredstva, pridobljena z upravljanjem zamrznjenega ruskega premoženja, bodo kmalu na voljo za vojaško podporo Ukrajini, je ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Po zasedanju je sporočil, da gre za 1,4 milijarde evrov. Po mnenju Madžarske EU z dodelitvijo več kot milijarde evrov "prestopa rdeče črte". Kot je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Budimpešti Zoltan Kovacs, je bila odločitev o tem sprejeta brez soglasja Madžarske.

"Okrepiti moramo podporo Ukrajini. Na razpolago so sredstva od zamrznjenega ruskega premoženja in preučiti moramo način, kako jih uporabiti, da jih ne bo mogel nihče blokirati," je danes v Luksemburgu povedal Borrell.

Josep Borrell
Josep Borrell FOTO: AP

"Imamo rešitev, ki jo bom danes dal na mizo. Ukrajina potrebuje več pomoči in to zdaj, pred poletjem. Upam, da bodo ministri podprli predlog," je povedal.

EU prepoveduje nadaljnji izvoz ruskega LNG v tretje države

EU bo s 14. svežnjem sankcij prepovedala storitve pretovarjanja oziroma ponovnega natovarjanja ruskega LNG na ozemlju EU za nadaljnji izvoz v tretje države. To vključuje pretovarjanje z ladje na ladjo in z ladje na kopno, pa tudi operacije ponovnega natovarjanja. Pravna podlaga pri tem predvideva devetmesečno prehodno obdobje, so navedli na Evropski komisiji in Svetu EU.

Z ruskim izvozom LNG je povezana prepoved vstopa v evropska pristanišča in zagotavljanja storitev ladjam, ki prispevajo k ruski agresiji na Ukrajino.

Skupno 27 ladij so na seznam sankcioniranih plovil dodali še zaradi prevoza vojaške opreme za Rusijo ali ukradenega ukrajinskega žita, pa tudi zaradi sodelovanja pri izogibanju cenovni kapici na rusko nafto, ki je bila uvedena v okviru preteklih paketov sankcij.

Unija obenem spričo poskusov Moskve, da bi vplivala na demokratične procese v EU, političnim strankam, nevladnim organizacijam, vključno s think tanki, in izdajateljem medijev v uniji prepoveduje prejemanje finančnih sredstev od ruske države.

Novi sveženj vključuje še dodatne ukrepe za preprečevanje izogibanja sankcijam. Evropske matične družbe bodo morale tako storiti vse, da bi preprečile sodelovanje njihovih hčerinskih družb v tretjih državah v aktivnostih, ki jih sankcije prepovedujejo.

EU želi prav tako preprečiti izvoz opreme, ki jo ruska vojska uporablja v Ukrajini ali za svoje vojaške sisteme, v Rusijo prek tretjih držav. Evropska podjetja, ki izvažajo tovrstno blago, bodo morala uvesti posebne mehanizme za nadzor nad morebitnim nadaljnjim izvozom v Rusijo.

Izogibanju sankcijam, povezanim z izključitvijo ruskih bank iz mednarodnega sistema Swift, pa je namenjena prepoved sistema SPFS, ki ga je ruska centralna banka razvila kot zamenjavo za Swift. Evropske banke, ki delujejo zunaj EU, tako ne bodo smele uporabljati ruskega sistema.

Obenem s tokratnim paketom sankcij za dodatnih 61 pravnih oseb, ki neposredno podpirajo rusko vojaško agresijo na Ukrajino, zaostrujejo pravila glede izvoza blaga in tehnologije, ki jih je mogoče uporabljati tako v civilne kot vojaške namene.

28 podjetij ima sedež v Rusiji, 33 pa v tretjih državah, in sicer na Kitajskem, v Kazahstanu, Kirgizistanu, Turčiji in Združenih arabskih emiratih.

Unija uvaja še dodatne omejitve na področju izvoza blaga, predvsem tistega, ki je namenjen krepitvi proizvodnih zmogljivosti ruske industrije. Med drugim gre za kemikalije, plastiko in električno opremo. Na področju uvoza v EU iz Rusije pa novi sveženj prinaša dodatne omejitve za helij.

EU je poleg tega zaradi spodkopavanja ali ogrožanja ozemeljske celovitosti, suverenosti in neodvisnosti Ukrajine uvedla sankcije še proti 69 posameznikom in 47 pravnim osebam. Zanje velja zamrznitev premoženja in prepoved vstopa v EU.

Na seznam, na katerem je po novem več kot 2200 posameznikov in pravnih oseb, so dodali več podjetnikov, propagandistov, javnih osebnosti, oseb, odgovornih za deportacije ukrajinskih otrok, pa tudi pripadnikov ruske vojske in obveščevalne službe FSB.

Sankcije so med drugim uvedli proti upravljavcu pristanišča Vostočni, ki se po navedbah Bruslja uporablja za uvoz severnokorejskega orožja v Rusijo, pa tudi proti največji ruski transportni družbi Sovcomflot, ki je specializirana za transport LNG in nafte.

Unija je obenem v okviru ločenega režima uvedla sankcije proti šestim osebam zaradi vpletenosti v kibernetske napade na države članice EU in Ukrajino, so še navedli na Svetu EU.

Zastavi Madžarske in Ukrajine
Zastavi Madžarske in Ukrajine FOTO: Shutterstock

"Odločitev je bila sprejeta brez soglasja Madžarske"

"Minister za zunanje zadeve Peter Szijjarto je izjavil, da je EU z dodelitvijo dodatnih 1,4 milijarde evrov za dobavo orožja Ukrajini in predlogom za napotitev vojaških inštruktorjev v Ukrajino začela prestopati rdeče črte," je na omrežju X zapisal Kovacs.

Izpostavil je, da je bila odločitev sprejeta brez soglasja Madžarske, s čimer pravice Budimpešte do odločanja v evropskih zadevah niso bile upoštevane. "Minister Szijjarto je kritiziral EU zaradi te kršitve skupnih evropskih pravil brez primere," je dejal in dodal, da je vodja madžarske diplomacije zagovornike odločitve obtožil hinavščine.

Po njegovih besedah je Szijjarto na zasedanju izrazil odločno nasprotovanje tudi zamisli o napotitvi evropskih vojaških inštruktorjev v Ukrajino, češ da gre za nevaren korak, ki bi lahko zaostril konflikt. Ob tem je poudaril, da Madžarska ne bo podprla tudi nadaljnjega sproščanja sredstev za Ukrajino, dokler bodo "ukrajinske oblasti še naprej diskriminirale madžarska podjetja".

 • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
 • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
 • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
 • 17 - Giant Reign E+ 1
 • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
 • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
 • 14 - Giant Stance E+ 2 29
 • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
 • 12 - Giant Propel Advanced Pro
 • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
 • 10 - Giant Talon 1 29 GE
 • 9 - Giant Defy Advanced 2
 • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
 • 7 - Giant Explore E+ 2
 • 6 - Giant Trance X 1 29er
 • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
 • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
 • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
 • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
 • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (220)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

branko-r
25. 06. 2024 17.32
+1
vse bomo še vračali in po kolenih hodili za rusijo
setisfekšn
25. 06. 2024 16.13
+2
To je navadna kraja!to vse kar se dogaja na svetu dirigirajo ameroti samo njih nihče ne upa po prstih ne kinezi ne rusi in ves azojski svet skupaj!ameri so svetovni policaji ki se jih vsi bojijo vključno z rusijo in kitajsko!!!in če tako gledate ima amer pravico posredovati v ukrotih ker to ni rusija!in verjemite da bi ruse spodil iz ukrotov v 1 tednu!!
marre
25. 06. 2024 11.37
-1
Madžarska je tista, ki je prestopila že več rdečih mej, ki stalno blokira vse kar ostala EU sprejema in dela praktično vse v Kremeljskem interesu in nič v interesu EU.. Samo ko je treba dobit sredstva takrat mali Orbanček pricvil v Bruselj. Bo treba dobro razmislt, če je smiselno oziroma če neb blo boljše, da taka Madžarska neb mela glasovalne pravice.. Zadeva se čisto preprosto zamrzne, dokler se oblast na Madžarskem ne zamenja..
Rob123
25. 06. 2024 11.58
+0
Veliko vprašanje je tudi kdo je tebi dal glasovalno pravico in socialko?
marre
25. 06. 2024 13.06
Ironično, ker te verjetno jaz živim s svojo plačo.. Niti dneva nisem preživu na socialni primitivček en.. Drugače pa ker vidm, da si na stopnji 6 letnika, vsak ki dopolni 18 let, dobi glasovalno pravico.. Če je seveda državljan te države.. Kar vprašanje če ti si..
anatomija
25. 06. 2024 10.33
+1
Še včeraj so tisti z več profili neprestano pisali , da so proti , ko Slovenja pomaga pri financiranju Ukrajine , ker gre za njihov denar . Ne razumem , zakaj se tudi sedaj pritožujejo saj gre denar iz Rusije , ne iz Slovenije . Naj se že enkrat odločijo , ali so za to ali drugo . Vsega ne morejo imeti
mario7
25. 06. 2024 10.49
-1
Veš zakaj? Zato ker je to čisto navadna kraja.
marre
25. 06. 2024 11.35
+2
Aha potem misliš verjetno na Rusko krajo, oziroma nacionalizacijo zahodnih tovarn v Rusiji? Al to zate ne šteje, ker Rusija lahko počne kar hoče?
Rob123
25. 06. 2024 12.00
-1
Misliš Litostroj in druge ki so jih pokradli ali po letu 45 ko so lastniki izginili?
marre
25. 06. 2024 13.08
+0
Ne mislim tistih nekaj 100, kateri so Rusi pokradli, od Danone, kjer so kar s farmami in tovarnami vse nacionaliziral, do pivovarca Carlsberga, kjer so čez noč ukradl vse tovarne, do praktično vseh avtoproizvajalcev katerim so pokradli tovarne itd. itd.. Vidi se, da nimaš pojma kwa se dogaja.. Kar se pa Litostroja tiče, pa ta še obstaja.. Raj se drugič vzdrž komentiranja ker nimaš blage veze kaj govoriš..
anatomija
25. 06. 2024 10.29
+1
Rusi so že zdavnaj prestopili rdečo črto , ko so napadli sosednjo državo
puspan
25. 06. 2024 10.26
+2
Če bi vsaj podobno tako ravnala Evropa proti Hitlerju leta 1939,ne bi bilo takšne katastrofe, kot smo jo imeli 1941 - 1945.
sannja5
25. 06. 2024 10.15
+1
ko berem ene komentarje, kar vem, da je vojna neizbežna. Ko prevladajo bedaki, bo to glavnim zlahka izpeljat. vse te nerazumne vprašam samo, zakaj niso zasegli ameriškega premoženja ob napadih na Irak, Sirijo, Libijo?
Rookoko
25. 06. 2024 10.06
+2
Po komunistično so zaplenili premoženje...kar bomo morali seveda vrniti mi z obrestmi.
puspan
25. 06. 2024 10.27
-1
cirenij
25. 06. 2024 09.57
+0
In kdo bo čez nekaj leti vse to odplačeval? Božji mlini meljejo počlasi, pa sigurno! Skoraj enako je trenutno s temi podkupljenimi.
Bombardirc1
25. 06. 2024 09.23
+4
To je čisto navadna kraja.
Petur
25. 06. 2024 09.19
+7
extrem,jasen dokaz da EU nima več kje pobrati za zblojeno načrtovano pot..
janez Kovač 1
25. 06. 2024 09.10
+6
Vse za nadaljevanje vojne in ubijanja!
Uporabnik1908615
25. 06. 2024 09.08
-6
tako je edino prav, vojbni agresor mora povrniti del povzročene škode z zasegom njegovega premoženja v tujini
Rob123
25. 06. 2024 12.03
+1
Taki kot ti ležijo na kavču nisi kriv če nisi nikoli prišel iz garsonjere.
nelika123
25. 06. 2024 09.04
+3
Toliko o trm,da smo v Eu vsi enaki.Torej ne pihaš v isti rog,in te preslišijo?Orban je edini politik,ki zagovarja svoja stališča.Ocitno ostali sploh nimajo komentarja,pa samo kimajo
zmerni pesimist
25. 06. 2024 09.00
+1
In na koncu bojo sodišča sodila v korist rusiji eu pa plača
Uporabnik1908615
25. 06. 2024 08.58
-1
orban računa na zmago rusije in da dobi v zahvalo za svojo podporo Rusiji kot vojni plen del Ukrajine, kjer živi del njene manjšine
mario7
25. 06. 2024 09.48
+0
mario7
25. 06. 2024 08.53
+4
Temu se je včasih reklo kraja
štajerski janezek
25. 06. 2024 08.56
+0
Anion6anion
25. 06. 2024 08.46
+9
Orban edini nastavlja ogledalo vin der lajni. EU bo to še hudo obžalovalA.
Robert Vogrinec
25. 06. 2024 08.00
+8
To ni nič drugega kot podla kraja tujega premoženja.
puspan
25. 06. 2024 08.32
-7
Odlična rešitev za ravbarske države, ki ne spoštujejo nobenih mednarodnih pogodb in sporazumov, predvsem pa mislijo, da lahko na silo podrejajo suverene države, ki so jim v napoto pri osvajanju vsega, kar nikoli ni bilo njihovo. Če Madžarska misli, da se ji v EU godi krivica, ji mora biti omogočen miren izhod iz Zveze in vrnitev vsega denarja, ki ga je pokasirala v obliki nepovratnih sredstev, ko je bila še gola in bosa članica Varšavskega pakta v okrilju dobrot železne zavese.
Zivo
25. 06. 2024 08.42
+6
Puspan tebi ni jasno, da je to precedens v EU, ki ruši pravno obliko EU. To je v bisvu začetek diktature.. Jano, pa še velika kraja je. Ultimativni dokaz, da s pozicije moči je kraja dovoljena.
Robert Vogrinec
25. 06. 2024 08.45
+4
Puspan, ne vem, ali vam samo delovanje ustroja sveta in politike ni jasno, ali pa vam ni jasno popolnoma nič na svetu. Po zapisanem si upam trditi, da gre za slednje.
Nanuk
25. 06. 2024 08.49
+6
Zivo to je to, ampak narod ne razume ! Omejili so nam recimo TV programe, tako kot v S.Koreji ! V nekaterih drugih drzavah imaje Ruske, Ukrajinske, Nemske, Angleske, Amoeriske programe, ampak mi imamo vse cenzurirano kot v pravih diktaturah !
lodz68
25. 06. 2024 08.56
+2
puspan-daj prenehajtez takimi bebavimi komentarji,samo mercedes je vložil miljardo v fabriko,kje so pa še ostali.Deset miljonski trg,delovna sila enkrat cenejša kot pri nas ti pa pribijaš kot neki osnovnošolec......
Protoc
24. 06. 2024 21.47
+13
No vidite..lepa evropa, če nisi pridem, papa dinarčki in premozenje..tuki so začeli na velikanih zakaj pa nebi na ribicah