Tujina

Bosanski mediji: Tožilka Tadićeva zakrila milijonske prevare ljudi, povezanih z Janšo

Sarajevo / Banjaluka, 04. 01. 2021 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Bosanski preiskovalni novinar Avdo Avdić razkriva, kako je državna tožilka Gordana Tadić 'zamolčala' zločinske prevare sodelavcev Janeza Janše - prebivalcev Banjaluke, ki so sodelovali v mreži pralcev denarja Mirana Vuka in Roka Snežiča.

Spomladi 2019 je SIPA (Državna agencija za preiskave in zaščito Bosne in Hercegovine) zaradi pranja denarja prijavila državljane BiH. Za vsemi posli pa sta stala zaveznika slovenskega predsednika vlade Janeza Janše - Miran Vuk in Rok Snežič. Novinar spletnega portala Istraga.ba Avdo Avdić se je dokopal do številnih dokazov spornih poslov.

Dijana Đuđić, Rok Snežič in Miran Vuk.
Dijana Đuđić, Rok Snežič in Miran Vuk. FOTO: 24ur.com

Čeprav je imelo vse dokaze o pranju za 47 milijonov bosansko-hercegovskih konvertibilnih mark (preračunano za okoli 24 milijonov evrov) in davčnih utajah, 'vrednih' več kot štiri milijone bosansko-hercegovskih konvertibilnih mark (2,05 milijona evrov), tožilstvo BiH ni nikoli vložilo obtožnice zoper tri državljane BiH, povezane s Snežičem, Janševim svetovalcem, ki so ga pretekli teden celo izgnali iz BiH.

Šlo naj bi za Dijano Đuđić, Tanjo Subotić Došen, Jeleno Sladojević in pravni subjekt Govinda d.o.o. Brčko, zoper katere je SIPA maja 2019 na tožilstvo tudi podala poročilo o storjenem kaznivem dejanju. Skorajda poldrugo leto pa tožilstvo BiH, pod vodstvom hrvaške državljanke Gordane Tadić, ni našlo nobenega 'elementa' za vložitev obtožnice zoper navedene. Prav tako vse od takrat pa do danes niso niti zaslišali Snežiča, sicer obsojenega pranja denarja, ki je - tako Istraga.ba - pravzaprav glavni organizator sumljivih transakcij, večinoma izvršenih preko banke OTP, katere solastnik je ruski oligarh Megtet Rahimkulov.

Đuđićeva, doma iz Prijedorja, je tesna prijateljica Roka Snežiča, ki je zadnja leta svoje posle koncentriral v Banjaluki. Na njegovo prigovarjanje je angažirala svoje prijateljice, da so v Avstriji, na Slovaškem, Madžarskem in v Sloveniji odprle račune, preko katerih je potekala transakcija okoli 25 milijonov evrov neznanega 'porekla'. Kot smo že poročali, je del tega denarja končal na računu Slovenske demokratske stranke aktualnega slovenskega premierja.

A to je le ena od sumljivih transakcij, navaja Avdić. Kot pravi, razpolaga z dokazi o mednarodnem kriminalu, ki ga tožilstvo BiH ne želi preganjati.

Zgodba sega v leto 2013, ko je slovenski državljan Jože Polčnik v Brčkem ustanovil podjetje Govinda d.o.o. Za direktorico je imenoval Jeleno Sladojević. Razen nje, pa v tem podjetju ni bil zaposlen nihče drug. Julija 2013 je podjetje v Avstriji na banki Sparkasse odprlo račun, s katerim je bila pravica do razpolaganja s sredstvi prenešena na Tanjo Došen-Subotić, ki je bila v tem času tudi odgovorna oseba pravnega subjekta Odškodninske storitve Banjaluka.

V istem obdobju je v Banjaluki ustanovljeno podjetje Izplačilo odškodnin Banjaluka. Ustanoviteljica je bila Lidija Zrnić, kot odgovorna oseba pa je bil naveden Bojan Zrnić. Vendar pa se v sodnem registru kot prokurist pojavi Rok Snežič.

Pravzaprav je odškodninski posel bilo osnovno 'zanimanje' Snežiča, pri nas obsojenega pranja denarja, ki je kazen prestajal v isti zaporniški celici kot premier Janša. Ko bosanski novinar danes vpraša Subotić-Došenovo, ali je njeno podjetje ustanovil 'doktor davčnih utaj', pa ta odgovori: "Prosim vas, ne ogovarjam na vprašanja novinarjev". Nato odloži slušalko. Za naš portal se je odzval Snežič, ki je dejal: 

ddr. Snežič Rok zanikam navedbe iz zapisa Bosanski mediji: Tožilka Tadićeva zakrila milijonske prevare ljudi, povezanih z Janšo, ki je bil dne 4.1.2021 javno objavljen na spletni strani elektronskega medija 24ur.com. Sam nisem nikoli, nikjer in s komerkoli, na kakršenkoli način sodeloval pri "pranju denarja". Na območju BiH se zoper mene ne vodi in utdi nikoli ni vodil noben kazenski postopek. V BiH nikoli nisem bil ovaden ali/in obsojen za kakršnokoli kaznivo dejanje. Gsospa Dijana Đuđič ni moja tesna prijateljica, niti ji nikoli nisem prigovarjal, da naj kakorkoli angažira svoje prijateljice. Z bratoma Miran in Roman Vuk v Banjaluki nisem imel poslovnega odnosa. Drugačne navedbe avtorja zapisa so nesresnične in nepravilne ter predstavljajo grob poseg v mojo čast in dobro ime." 

Kakor koli, Tanja Subotić Došen je od 1. julija 2013 pooblaščena oseba za razpolaganje z računom brčkega podjetja Govinda. To je ostala do julija 2016, ko je to vlogo formalno prevzela Jelena Sladojević.

Europol je v preiskavi ugotovil, da je bilo na omenjeni avstrijski račun od julija 2013 do aprila 2017 vplačanih za 15 milijonov evrov. Najvišje plačilo, v skupnem znesku 9,4 milijona evrov, je bilo nakazano z računa podjetja Romis iz Slovaške. Pologi so bili izvršeni na podlagi fiktivnih faktur oziroma računov, ki jih je izdala družba Govinda. Ustanovitelj Romis Slovaška je off-shore družba Ayiaco Holdings Limited, registrirana na Cipru. Odgovorna oseba te družbe (pa tudi več drugih podjetij, registriranih na Slovaškem) je bila Marija Kulichova.

Kot je razvidno iz sodnega registra, pa je bila Kulichova odgovorna oseba tudi v pravnem subjektu Chalom. In zakaj je to pomembno? Na slovaško podjetje Chalom je namreč leta 2016 svoje premoženje prenesel tudi nekdanji župan Občine Zavrč Miran Vuk. Nekdanji završki župan pa je bil skupaj z bratom Roman tudi eden od ustanoviteljev podjetja RSI d.o.o. v Banjaluki.

Leta 2016 je Miran Vuk svoje premoženje prenesel na slovaško podjetje Chalom, ki ga je formalno vodila Maria Kulichova. Chalom je povezan tudi s slovaškim podjetjem Romiso, ki je na račun družbe Govinda d.o.o. Brčko vplačal 9,4 milijona evrov. Z računom te, preko katerega je potekal prenos 15 milijonov evrov, pa sta razpolagali Banjalučanki Tanja Subotić Došen in Jelena Sladojević. In kje je končan denar?

Naprej: Če v sodnem registru pogledate ID številko, vidite 440293418009. In identično ID številko kasneje uporablja podjetje Izplačilo odškodnin Banjaluka, kjer je – spomnimo – direktor Snežič, odgovorna oseba pa Bojan Zrnić.

Očitno je torej, da sta brata Miran in Roman Vuk v Banjaluki imela neposreden poslovni odnos z Rokom Snežičem. Prijateljstva z Miranom Vukom pa ni skrival niti Janša.

Poleg tega nam je pred časom pred sedežem SDS uspelo posneti pregrešno dragega Maseratija bosansko-hercegovskih registrskih tablic. Avto je registriran na Lidijo Zrnić, formalno ustanoviteljico pravnega subjekta Izplačilo odškodnin Banjaluka, katerega direktor je Snežič, a ima isto ID številko kot družba RSI, ki sta jo ustanovila brata Vuk.

In kje je končal denar?

Sodeč po podatkih iz policijskih poročil, je Subotić-Došenova s računa Govinde sama sebi 'posodila' 9,6 milijona evrov, 1,1 milijona evrov pa je dvignila v gotovini in za tem denarjem se je izgubila vsaka sled. Jelena Sladojević je medtem sama sebi izplačala za 3,2 milijona evrov dobička. Poleg tega je 15.000 bosansko-hercegovskih konvertibilnih mark (7700 evrov) nakazala na račun Dijane Đuđić, ki se kasneje pojavi kot donator Janševi SDS.

Družba Govinda d.o.o. Brčko se je do leta 2016 sicer imenovala Cjevovar d.o.o., katere ustanovitelj je bil Slovenec Jože Polčnik.

Vse tri državljanke BiH so imele bančne račune v Avstriji, preko katerih je bil denar kasneje nakazan v Slovenijo. Na zasebni račun Jelene Sladojević v Avstriji je bilo skupno vplačano 4,12 milijona evra. Pooblastilo za razpolaganje z denarjem na računu pa je imela Đuđićeva.

Po podatkih preiskovalnih organov, sta Sladojevićeva in Đuđićeva denar zmeraj dvigovali dan po nakazilu, banki pa sta dejali, da izhaja iz njunih poslov v IT-sektorju. Đuđićeva je sicer imela štiri račune odprte tudi pri OTP banki na Madžarskem, skupno pa je bilo tja vplačanih 2,9 milijona evrov. Denar je prihajal iz računov pravnih subjektov Varteck Bojan Savanović Szolgaltato (1,4 miliona eura), Alius Production SRO Bratislava, Bismark d.o.o. Maribor, Eleka A.S. in družbe Rohtrech. Del tega denarja (450.000 evrov) je končalu tudi na računu SDS, a so ga po medijskem razkritju vrnili.

Sledila je velika mednarodna preiskava o pranju denarja, po kateri je SIPA torej prijavila Sladojevićevo, Subotić-Došenovo in Đuđićevo. In od takrat je vse skupaj obtičalo v predalu tožilstva.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (797)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

deratizacija
03. 03. 2021 18.30
+2
Offshore po bosansko!
deratizacija
03. 03. 2021 18.24
+2
Amaterji naduvani!
tamaran
07. 01. 2021 16.42
+8
Nič novega.... in nič se ne bo spremenilo... kar je še najbolj žalostno....človek ne ve a naj se zjoka ali smeje.... država pa v propad
tomjaz
06. 01. 2021 11.28
+14
Vsaka čast prebivalcem Banje Luke, da so izvolili Stanivukovića, ki se je dolgo boril proti lopovom. Povedal je tudi koliko denarja izgine zaradi korupcije in zdaj se tudi kaže, da je imel prav. Vsaka čast mlademu gospodu Stanivukoviću.
tomjaz
06. 01. 2021 11.32
+3
Aja Janšisti, pa ne mi primerjat z lutko Mescom.
prinašalec2
05. 01. 2021 21.10
-5
Pa pravijo , da je kučko v penziji.
BojoJojoSlo
05. 01. 2021 20.53
+8
"..... grob poseg v mojo čast in dobro ime"...... Halo??? A misliš, da smo z lune padli???
Lumpe?ka
05. 01. 2021 20.49
+7
Skor same ženske... A so to cash pipi...
nazor
05. 01. 2021 19.29
-14
Kakšno nabijanje. Iz celega članka ni možno ugotoviti koga naj bi se ogoljufalo , v zvezi s čim in kakšen denar naj bi se pral. Članek za miselne rahitike.
jutri_pa_res
05. 01. 2021 18.49
-9
Niso vsi tožilci kot nekateri naši, da bi vlagali obtožnice brez trdnih dokazov, da se potem sojenja vlečejo deset let in nazadnje padejo na vrhovnem sodišču. V tej solati gre očitno za kup sumljivih transakcij, ampak brez konkretnega kaznivega dejanja. Dr. Snežič očitno zna ordinirati v sivi coni na sami meji kaznivosti, a je ne prestopi.
zibertmi
05. 01. 2021 18.37
+10
pa ne da je vpleten puklasti.to je konstrukt.politična gonja.poskuša se vplivat na bližajoče volitve in njegov volilni rezultat
Uporabnik474217
05. 01. 2021 19.39
+14
Pravilen KONSTRUKT se glasi takole: Janša da denar od prodaje orožja đuđićki, ona (ne iz Bosne ampak iz Slovenije) od tega da stranki SDS kredit. SDS potem ta kredit mora njej vračat in ona Janši nazaj. Živa komedija 🤣🤣🤣
md55
05. 01. 2021 18.34
+12
Kje pa je naš predsednik. Pa bi lahko mal po miz udaru. Če pa ne zna nej gre pa Putina vprašat kako se to dela
Firnk
05. 01. 2021 17.32
+6
u bosni dnarja dost ka hodjo u zlovenijo delat če so polni dnarja. nič novga kolk dnarja se dol zažehta??? menda ogromno a.
glavni Baja
05. 01. 2021 18.42
+11
za "poštene ljudi " je dnarja dost, za sirotinje nema 🙂
SDS_je_poden
05. 01. 2021 17.22
+22
Enako kot pri nas Brezigarca, ko je skrivala po predalih Jajotove nečednosti.
Bojan-F
05. 01. 2021 17.19
+5
Le kam se bo sedaj preselila Danica?
Gregor38
05. 01. 2021 17.18
+18
Kako lahko tako grdo in nepošteno pišete o dveh tako poštenih osebah!!! :)
provni
05. 01. 2021 17.13
+20
Kaj pa sestrična od žene ? Ali ne skrbi ona za JJ-jeve finance ?
sinhron
05. 01. 2021 17.42
+8
V3SO86
05. 01. 2021 17.13
+13
MENI NIC TEBI NIC JANSA SE VEDNO NA OBLASTI IN NIC SE MU NE ODKRIJE TO BI MORALI SODNO OBRAVNAVAT SE PRAVI CE GA NOVINARJI NEBI RAZKRILI NEBI VRNIL
gruber74
05. 01. 2021 17.09
+5
Tukaj pa bodo tožbe padale
md55
05. 01. 2021 18.25
-2
letmeseeit
05. 01. 2021 17.06
-12
SDS si je sposodil denar 450.000€ in to javno objavil. Ja javno vse po zakonu. Ta denar so morali predčasno vrniti. In sedaj je Janša vpleten v vse mednarodne posle pranja denarja v Bosni ?! Saj to ni nič, kaj posebnega, če pa se lahko pri nas v Sloveniji opere 1 miljarda USD v državni banki NLB.
malaraja
05. 01. 2021 17.10
+15
V Noriškem kraljestvu je Janez po krivici sedel in Trump zmagal volitve. V realnem svetu se kriminal SDS vsak dan bolj razkriva. Kar ostani tam in beri Janezove poezije. Vseh 200.000 vas rabi za naslednje volitve.
Bojan-F
05. 01. 2021 17.25
+9
Prispevke, ki jih stranka pridobi v nasprotju z Zakonom, je stranka dolžna v 30 dneh od prejema nakazati v humanitarne namene, kot so določeni v zakonu, ki ureja humanitarne organizacije ... OK, niso vedeli ... ampak, na kateri TR davčne dolžnice so to vrnili ... a FURS nima svojih dolžnikov pod nadzorom?
minkica91
05. 01. 2021 17.01
-2
se mi ne da te lajne poslušat, ko so pa levičarji prali denar v Iranu pa nič, kaj ti novinarji samo ene kontrolirajo in letajo za njimi. drugi beri llevičarji pa so vedno nepošteni, pa nič, tako kot sodišča, niso niti enega obsodila od tistih, ko so pokrali državno premoženje.