Tujina

Vojne so skušali ustaviti božič, igre in virus

Kijev, Ljubljana, London, 06. 01. 2023 07.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
253

Pred nami je še en božič, tokrat pravoslavni. Praznujejo ga tako Rusi kot Ukrajinci, vendar niti po julijanskem koledarju najverjetneje ne bo miru na bojišču. K božičnemu premirju v slogu tistega iz prve svetovne vojne so številni pozivali že pred 25. decembrom, toda orožje takrat ni utihnilo. Tokrat je ruski Vladimir Putin na poziv patriarha Kirila sicer odredil božično premirje, toda ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je to potezo označil za pretvezo. Mi smo ob tem vseeno pobrskali po nekaj znanih premirjih v zgodovini.

Zavozlana pištola pred poslopjem ZN v New Yorku
Zavozlana pištola pred poslopjem ZN v New Yorku FOTO: AP

Tradicija premirja, ki je prinašala sporočilo miru, sega že v čas antične Grčije. Takrat je bilo doseženo prenehanje vseh sovražnosti v času olimpijskih iger, da ne bi ogrozili varnosti športnikov in gledalcev na igrah.

Olimpijsko premirje z dolgo tradicijo

Na pobudo Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) so že od leta 1993 vsake olimpijske igre čas prijateljstva. S tem so želeli po zgledu antičnih olimpiad v času iger razglasiti olimpijsko premirje, ko naj bi utihnili vsi spopadi na zemeljski obli. K premirju v tem času tradicionalno pozivajo tudi Združeni narodi.

Olimpijski krogi skupaj z znakom za mir in ljubezen
Olimpijski krogi skupaj z znakom za mir in ljubezen FOTO: AP

V italijanski regiji Piemont, ki je leta 2006 gostila zimske olimpijske igre v Torinu, so denimo olimpijsko premirje podpisali tudi sindikati. S tem so se zavezali, da v času omenjenega športnega druženja ne bodo stavkali. Organizatorje torinskih iger je namreč skrbelo, da bi se času iger delavci v prometu ali zaposleni na televiziji odločili za stavko. To se je zgodilo v času smučarskega svetovnega prvenstva v Bormiu leto prej, zaradi česar so morali eno tekmo celo prestaviti.

V času modernih olimpijskih iger naj bi premirje trajalo en teden, pred začetkom olimpijskih iger pa do sedem dni po koncu paraolimpijskih iger. Premirje je bilo v zadnjih 15 letih sicer trikrat kršeno, vsakokrat pa je bila vpletena Rusija. Najprej leta 2008 zaradi vojne v Gruziji, nato leta 2014 zaradi priključitve Krima, lani pa še zaradi t. i. posebne vojaške operacije v Ukrajini, ki so jo začeli 24. februarja po zaprtju zimskih olimpijskih v Pekingu in pred otvoritveno slovesnostjo paraolimpijskih iger, kar je Mok ostro obsodil.

Praznično premirje, ki ga ni bilo

Čeprav je bilo iz ZDA sprva slišati ocene, da bo vojna končana do konca leta, spopadi v Ukrajini še vedno potekajo. Decembra so se sicer zvrstili pozivi številnih verskih voditeljev, naj agresija preneha vsaj v času božičnih praznikov.

"Pogajanja niso evfemizem za kapitulacijo, niti niso racionalizacija agresije ruskega predsednika Vladimirja Putina. To je preprosto priznanje, da konca te vojne ni mogoče doseči z večjo vojno. Treba je ukrepati glede kakršne koli možnosti za prekinitev sovražnosti," so poudarjali pri ameriški mirovniški organizaciji CodePink.

Na spletu je tako še vedno aktivna peticija omenjene organizacije, ki poziva k podpisom za božično premirje v Ukrajini. 

Premirja v Ukrajini še ni na vidiku
Premirja v Ukrajini še ni na vidiku FOTO: AP

Številni kristjani po svetu božič praznujejo 25. decembra, večina Ukrajincev pa je pravoslavcev in zato so skozi stoletja tako kot Rusi ta krščanski praznik obeleževali 7. januarja. Toda po začetku oboroženih spopadov je ukrajinska pravoslavna cerkev dovolila, da bogoslužja potekajo tudi takrat, ko praznuje tudi zahodni svet. Od leta 2017 sta tako državna praznika tako 25. december kot 7. januar.

Putin odredil 36-urno prekinitev ognja, Zelenski ruski poziv zavrnil

V luči bližajočega se pravoslavnega božiča je ruski predsednik Putin na poziv patriarha Ruske pravoslavne cerkve Kirila odredil prekinitev ognja v Ukrajini, k temu je pozval tudi ukrajinsko stran. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je v ruščini v videonagovoru očital, da si Rusi želijo premirja, "da lahko zaustavijo ukrajinsko napredovanje". 

Politični svetovalec ukrajinskega predsednika je na družbenih omrežjih zapisal, da bo "začasno premirje doseženo takrat, ko bodo Rusi zapustili okupirana ozemlja".

Božično premirje, ki se je zapisalo v zgodovino

Se je pa v zgodovino zapisalo božično premirje iz prve svetovne vojne. Šlo je za trenutek človečnosti na začetku tega štiriletnega konflikta, v katerem je do leta 1918 umrlo več kot 16 milijonov vojakov in civilistov.

Znamenito božično premirje na fronti prve svetovne vojne.
Znamenito božično premirje na fronti prve svetovne vojne. FOTO: Shutterstock

Premirje je leta 1914 začelo veljati na božični večer in je veljalo tudi za božič. Britanski in nemški vojaki, sicer sovražniki, so v tem času prišli iz svojih skrivališč in jarkov ter se zbrali vzdolž Zahodne fronte. Skupaj so se pogovarjali, šalili in si izmenjavali cigarete. Na nevtralnem ozemlju naj bi zaigrali celo nogometno tekmo, ki so jo 100 let pozneje znova uprizorili tudi njihovi sodobni vojaški kolegi. Ekipi sta igrali z moderno opremo in moderno žogo, igralce pa sta na igrišče pospremila britanski in nemški vojak v uniformi iz prve svetovne vojne.

Nogometna tekma ob 100. obletnici božičnega premirja.
Nogometna tekma ob 100. obletnici božičnega premirja. FOTO: AP

Strokovnjaki sicer pravijo, da ne obstaja trden dokaz za to, da je v času premirja takrat res prišlo do nogometne tekme med vojaki. Kot je dejal upravitelj Državnega vojaškega muzeja v Londonu Matt Brosnan, je bil premor v bojevanju za vojake bolj koristen v smislu možnosti za okrevanje in pokop trupel mrtvih kolegov, ne pa za igro nogometa.

Manj uspešno pa je bilo leta 1968 praznično premirje v vietnamski vojni. Papež Pavel VI. je uspel prepričati Južni Vietnam in ZDA, da na novega leta dan razglasijo enodnevno premirje. Toda Severni Vietnam in vietkongovci se tega niso držali, dan se je končal s številnimi žrtvami.

Osredotočanje na 'pravi boj za naša življenja'

Za urgentni poziv k premirju po vsem svetu pa je leta 2020 poskrbel novi koronavirus. "Pozivam k takojšnji prekinitvi ognja v vseh kotičkih sveta," je 23. marca dejal generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres. "Čas je, da prekinemo oborožene konflikte in se skupaj osredotočimo na pravi boj za naša življenja," je poudaril. Izpostavil je, da je prekinitev ognja po njegovih besedah ključna za odprtje koridorjev, po katerih bi na območja konfliktov dostavljali pomoč za reševanje življenj.

Vojak z zaščitno masko
Vojak z zaščitno masko FOTO: AP

Do konca junija je podporo predlogu izrazilo kar 172 držav članic ZN, 1. julija pa je nato tudi Varnostni svet ZN soglasno sprejel resolucijo, v kateri je pozval k najmanj 90-dnevni zaustavitvi konfliktov, da bi se lažje borili proti pandemiji covida-19. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Janko Škafar
08. 01. 2023 13.16
Pagliaccio 46
07. 01. 2023 10.17
+1
Dogovor?....Ne vem.....Rusija nima niti enega tujega sogovornika v 30 letih , ki se ne bi lagal
Pagliaccio 46
07. 01. 2023 10.16
Rusija bo slej ko prej končala, kar so drugi povzročili....
jugalo
06. 01. 2023 17.09
+0
Zasledil da Rusi spostujejo prekinitev ognja, ampak ne Ukrajina :)
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 21.46
+0
hahahahaha,... kaj res? A potem Ukrajina ne uboga putlerja, ali kako? No, saj če smo natančnejši, ga niti njegovi ne ubogajo.
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 16.10
+3
Pravzaprav je tragikomično, kako se bo moral putler nazadnje grebsti zgolj še zato, da obdrži Krim.🤣 Nekam slabo mu kaže... Pred dnevi je zaradi obstreljevanja izgubil komunikacijo s Krimom.
Korintos11
06. 01. 2023 17.34
-2
Rusija-Krim še imajo telefone po telegraf štangah, po bakrenih žicah?
Korintos11
06. 01. 2023 17.38
-2
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 21.45
+1
Nč bat,... saj je putler že zaprosil predsednika Bidna, naj Ukrajini pošlje take rakete, ki letijo okrog telegrafarc.
Schnitzel
06. 01. 2023 14.04
+0
Nekateri nas pošiljate drugam zato, ker ne delimo vašega mnenja? S kakšno pravico? Tukaj se kaže vaš demokratični deficit! Mi smo Slovenci in državljani RS in ne bomo šli nikamor, pa tudi svoje nestrinjanje s slovensko in EU politiko bomo vedno izražali, pa če je vam všeč ali pa ne.
rdeča petokraka
06. 01. 2023 14.18
+1
Bravo Šnicl, Slovenci se s teboj absolutno strinjamo !!!!
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 16.08
+0
Niti slučajno!!! 88 % Evropejcev podpira evropsko politiko do vojne v Ukrajini, zato vidva lepo govorita samo v svojem imenu, ali pa kvečjemu tistih "svečkarskih 12%". In mimogrede,... putofili kar naprej pošiljate drugače misleče na ukrajinsko fronto, zato zdaj ne jokaj!
anatomija
06. 01. 2023 16.48
-1
vidva sta bila med 4 procenti Slovencev , ki so na referendumu za samostojnost glasovala proti
Korintos11
06. 01. 2023 17.36
+3
Zmagica, v Ukrajini bo tako kot bodo drugi rekli ne Evropejci.
bb996
06. 01. 2023 13.46
+2
To je samo dokaz kdo je kriv za vojno kdor noče končati vojne.. Dokler jih bodo Američani filali z orožjem bo to tako.. Očitno najbolj paše vojna tistim, kateri se kažejo, da so najbolj proti..
Rains
06. 01. 2023 14.34
-1
To je tako, kot da bi tvojega sina na ulici napadla tolpa huliganov, ti bi mu priskočil na pomoč, jaz bi ti pa rekel, da TI podpiraš pretep in da TI nočeš končati pretepa zato ker podpiraš sina, ker če ga ne bi bi se pretep že končal. Ampak končal bi se tako, da tebi ne bi bilo prav. Kekec zablojeni.
bb996
06. 01. 2023 14.39
-1
Korintos11
06. 01. 2023 13.28
-1
Ukrajina bo ravno tako premagala Rusijo kot smo mi Jugo. mi smo se z referendumom odločili za samostojno državo, ukrajina pa bo morala priznati da je Krim in pripojene štiri ukrajine k Rusiji ruske. Drugače miru ne bo.
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 13.32
-3
Pozabi. In mimogrede, a po tvoji varianti pa bi bil možen mir? Daj še malo razmisli...
Schnitzel
06. 01. 2023 13.32
+5
Mislim, da naš primer ni primerljiv z ukrajinskim.
Rains
06. 01. 2023 14.38
+2
Eni so res zabetonirani v enem prepričanju, ki so si ga ustvarili skozi desetletja in mislijo, da je lahko samo tako in da drugače ne more biti. Ostali pa v živo gledamo, kako se miti razbijajo. Čas je da svoja prepričanja malo zmehčaš, drugače ti bo šlo v življenju vedno vse narobe.
anatomija
06. 01. 2023 16.53
+1
Mi nismo premagali Srbov v Jugi . Srbski nekdanji oficirji v JLA pravijo , da so se samo taktično umaknili , da se pregrupirisaju . To delajo že več kot 30 let . Potem bodo pa krenili še močneje . Verjetno na Britof
myomy
06. 01. 2023 13.21
+2
A me je kdo v tej demokratični EU povprašal, če želim finančno pomagati Zelenskemu? Kaj pa vas? A so kar lepo demokratično ukazali, da moramo kupovati dražji plin in finančno podpirati propadlo Ukrajino? A nas bo NATO kateremu poveljujejo ameriški generali tudi demokratično prosil, če pošljemo slovenske fante na fronto? Seveda bo. Tako kot so to že v zgodovini storili Avstrijci, Italijani, Francozi in Nemci, ki so slovenske fante pošiljali v vojno za njihove interese. Ne izvira zastonj beseda SLOVAN v vseh zahodnih jezikih iz besede SUŽENJ.
anatomija
06. 01. 2023 13.23
-3
Zmaga Ukrajini ..
06. 01. 2023 13.35
-2
Mene so vprašali kdo naj zastopa moje interese na volitvah evroposlancev. In popolnoma se strinjam s politiko EU. Če ti tako trpiš tule, res ne vem zakaj se ne odseliš drugam. In mimogrede, zakaj ima srbija še dražje energente kot mi? Nekaj v tvoji tezi ne štima.
Schnitzel
06. 01. 2023 13.51
+3
Zmago, cene energentov v Srbiji so zelo podobne našim. Pri tebi ne štima! Izmišljuješ si.
myomy
06. 01. 2023 13.13
+6
Toliko, kot so mi pokradli bruseljski demokrati mi Putin do konca svojega življenja več ne more. Dejstvo.
fljfo
06. 01. 2023 13.15
+1
Schnitzel
06. 01. 2023 13.16
+0
Schnitzel
06. 01. 2023 13.10
+0
Vidim, da nekaterim kar odgovarja dražji plin, dražje gorivo, dražja hrana itd. Zanimivo avtodestruktivno razmišljanje!
Schnitzel
06. 01. 2023 13.15
+0
Vidim, da so vas nekatere prepričali, da v bistvu sploh ni nobenih podražitev. Hehe! Ne morš verjet!
Rains
06. 01. 2023 14.44
+1
Plin se ti je podražil s tem, ko je Putin začel vojno v Ukrajini. Ti ga pa pri tem podpiraš. In potem jokaš o avtodestruktivnosti. Hahaha.
Schnitzel
06. 01. 2023 13.02
-3
Hvala Američanom za 4x dražji plin, res! Pri takih zaveznikih ne rabiš sovražnikov!
Schnitzel
06. 01. 2023 13.04
-1
OvcjiPastir
06. 01. 2023 13.05
+8
Preseli se v Rusijo in ga boš imel na pretek.
anatomija
06. 01. 2023 13.05
+7
kaj čakaš . Pojdi v Rusijo pa ga boš dobil . Imajo ga preveč ker ga ne morejo prodajati
Schnitzel
06. 01. 2023 13.07
+1
tornadotex
06. 01. 2023 13.09
+2
Ne nakladaj, pojma nimaš...cena plina je že na ravni izpred vojne in še bo cenejši....Godbay Rusija, ko bo konec vojne bo Rusija v globokem deficitu, svetovno gospodarstvo prestrukturirano na novo zeleno energijo, Rusija pa pozabljena nekje v kotu....Kaj jim dela Putler...
Schnitzel
06. 01. 2023 13.12
-2
A bejž no?! Kje se ga pa dobi po tej ceni? V EU očitno ne.
anatomija
06. 01. 2023 13.14
+3
potem se pa ne pritožuj ! Sam si kriv , da tu živiš
Schnitzel
06. 01. 2023 13.20
-1
Ne, anatomija! Nad neumnostjo tistih, ki smi jih izvolili, da skrbijo za našo blaginjo in so za to dobro plačani bom vedno kritičen. Tudi tebe pozivam, da enako ravnaš.
anatomija
06. 01. 2023 13.26
+0
Zato pa navijam za pomoč Ukrajini . Ko je Putin zmagoval je bil plin in nafta najdražja . in cene v trgovinah so rasle . Sedaj , ko zmaguje Ukrajina cene padajo . Nafta za 40% Plin je 5 krat cenejši na borzi
Schnitzel
06. 01. 2023 13.44
Ni res. Preberi članek o cenah košarice. Nafta je res dosti cenejša kot pred napadom. Pri cenah goriva pa se komaj pozna.
ManOwaR
06. 01. 2023 13.02
+0
Rusofili, predlagam vam da začnete spremljat ruskega terorista po imenu Igor Girkin- on je sestrelil malezijsko letalo, on vas bo tudi postavil na realna tla kako poteka ta zelo specialna operacija kjer rusija zmaguje že od prvega dne.
anatomija
06. 01. 2023 13.06
+5
In tudi v Bosni je bil plačanec na Strani Srbov
myomy
06. 01. 2023 12.58
-4
Še Hitler ni nobenemu prepovedal nastopati na olimpijskih igrah, zahod pa Rusom. In to že pred začetkom vojne v Ukrajini. Hujši od nacistov ...
anatomija
06. 01. 2023 13.01
+2
Ruski športniki so bili kaznovani zaradi sistemske uporabe nedovoljenih poživil in nesodelovanje Ruskega olimpijskega komiteja z protidopingško komisijo
Rains
06. 01. 2023 13.04
+5
Rusi do vojaško zasedli in Ukrajini ukradli Krim že leta 2014, praktično takoj, ko so v Ukrajini izgubili pro-rusko lutko. Takrat še ni bilo vojne v Donbasu, da bi lahko rekel, da so Rusi takrat napadli zaradi tega. Če ti tudi to ne pove, da se gre Rusom samo za osvajanje teritorija zato da izboljšajo svoj geostrateški položaj, potem ti ni pomoči. Tisti Donbas so Rusi od leta dalje počasi sami kuhali (pošiljali tja svoje separatiste), tako da so ga lahko uporabili kot razlog za vojno. Na to so seveda nasedli samo rusofili.
myomy
06. 01. 2023 12.55
-4
Kakšna je razlika med vami, ki opravičujete ameriške (NATO) vojne in med nami, ki opravičujemo ruski napad na Ukrajino?
ManOwaR
06. 01. 2023 12.58
+5
Majhen um ne dojame da obstajamo taki ki obsojamo oboje.
Rains
06. 01. 2023 12.58
+3
Ena glavnih je ta, da živimo na strani ki jo tudi podpiramo, torej nismo paraziti, ki živimo na eni strani in uživamo njene dobrote in dobrine, navijamo pa za drugo stran.
myomy
06. 01. 2023 13.00
-5
Veliki um pa je tiho tudi potem, ko mu sovražnik spusti metek v čelo.
patria
06. 01. 2023 13.01
+0
Ja. Samo to "obsojanje" in konkretni ukrepi zoper agresorje na Irak, Libijo, Afganistan, Sirijo nimajo niti približno takšne teže kot v primeru Ruskega napada na Ukrajino. Večina ( brez zlaganosti ) je celo odobravala napade na omenjene države, ker gre za nam " tuje " države, "nepravo" religijo itd... Tam so otroci in človeška življenja manj vredna kot življenja "nam podobnih". Bodimo iskreni.
anatomija
06. 01. 2023 13.03
+3
kdo opravičuje ameriške napade . O tem redno poslušam samo od Kremeljskih plačancev . Nikjer v komentarjih nisem prebral podpore Ameriških napadov
tornadotex
06. 01. 2023 13.03
+4
Veš kakšna razlika je med nami in teboj....Si samo zagrenjen Srbofil, ki nemočno gleda, kako vaši vlečejo zelo slabe zgodovinske poteze !!
patria
06. 01. 2023 13.20
+2
Razlika med "nami" in vami - rumeno-jopičnimi je velika.
myomy
06. 01. 2023 12.52
+0
A igra Rusija po pravilih? Seveda ne. A igra zahod po pravilih? Seveda ne. A ima zahod atomsko orožje? Seveda. Kaj pa Rusi? Seveda. A ga ima Slovenija? Seveda ne. Jaz na vašem mestu ne bi bil ravno preveč glasen, ker Slovenija ni tako suverena in neodvisna kot je npr. S. Koreja.
Schnitzel
06. 01. 2023 12.55
+5
Zares neodvisne in suverene države lahko našteješ na prste ene roke.
myomy
06. 01. 2023 13.01
+3
Severna Koreja, Rusija, Kitajska, ZDA ....... prav imaš.
tornadotex
06. 01. 2023 12.52
+2
Putler pa je za božič in novo leto raketiral vsa večja mesta po Ukraini. Dvoličnež, upajmo kot napovedujejo ,da so mu šteti dnevi,ker je hudo bolan...
anatomija
06. 01. 2023 12.51
-1
Včeraj sem gledal pogovorno oddajo na Srbski tv Kurir General JNA Kastaratovič trdi , da je za razpad Jugoslavije kriva CIA in druge tuje obveščevalne službi , ki nas je prisilila , da smo se odcepili in razglasili samostojnost . Trdi tudi , da so Srbe v operaciji Grom in nevihta v resnici nagnali Ameriški vojaki in da je bilo udeležene malo Hrvaške vojske . Trdi tudi , da je bil edini storjeni zločin napad NATA na Srbijo 1999 leta . Zločini pa se v Bosni in na Hrvaškem ter Kosovu niso dogajali in da je bila to samo propaganda zahodnih držav . Tako hoče opravičiti svojo nesposobnost ko so jih premagale slabo oborožene vojske . Enako kot sedaj Trdijo Rusi zaradi blamaže v Ukrajini in nesposobnosti vojske in nekvalitetnega orožja ko trdijo , da se borijo z NATO . in da na Ukrajinski strani praktično ni Ukrajinskih vojakov . Samo NATO plačanci .
tornadotex
06. 01. 2023 13.01
+0
Tale kastartatović si nekaj stvari razlaga in zavaja kar po svoje....Že velika laž je ta, da je za razpad Juge. kriva CIA. To lahko demantira vsak ki ima trohico vpogleda v zgodovino...Tipičen Srbofil, ki nalaga na ogenj....
anatomija
06. 01. 2023 13.12
-3
Če pogledaš na Srbske pogovorne oddaje na yt . To je pogled vseh 50+ Mlajši so bolj tolerantni in tudi usmerjeni v Evropo . ko jim zagusti pa takoj pričnejo omenjati in razlagati bombandiranje Srbije 99 leta .
Schnitzel
06. 01. 2023 12.50
+1
Sankcije proti Rusiji so pravzaprav sankcije proti EU. Ali aparatčiki v Bruslju tega ne vejo ali pa nam to delajo namerno.
ManOwaR
06. 01. 2023 12.50
+5
Rusko "premirje" je danes stopilo v veljavo in ravnokar tulijo sirene po celi Ukrajini za zračni napad.