Tujina

Floydov brat: 'Pravico imate, da izrazite svojo jezo, a tega ne počnite nasilno'

Minneapolis, 20. 04. 2021 09.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
3

V zadnjih trenutkih sojenja policistu, ki je med aretacijo lani ubil Georgea Floyda, je spregovoril tudi njegov brat. "Pravico imate, da ste jezni, vendar jezo izrazite mirno," je dejal Terrence Floyd protestnikom, ki protestirajo proti policijskemu nasilju v Združenih državah Amerike. Poudaril je tudi, da bi bila obsodilna sodba zoper policista Dereka Chauvina mejnik sprememb. V ZDA so se v pričakovanju množičnih protestov in izbruha nasilja med zaključkom sojenja še dodatno pripravili in okrepili sile na ulicah.

Porota s sojenja nekdanjemu policistu iz Minneapolisa Dereku Chauvinu je po poročanju okrožnega sodišča v Hennepinu v ponedeljek zaključila prvi dan posvetovanja. Med razpravami so porotniki izolirani v hotelu, kjer še vedno odločajo, kakšen bo zaključek sojenja. "Obsodilna sodba bi bila velika iskra upanja. Olajšanje je, da zdaj vidimo spremembe. Ne gre namreč za to, da nekdo le govori o spremembi, temveč tudi za to, da se te spremembe vidi," je za The Independent povedal 44-letni brat pokojnika, Terrence Floyd. "Če se bodo te spremembe zgodile, bi to predstavljalo nek nov mejnik," je dejal.

Terrence Floyd: "Moram hoditi tam, kjer brat ne more hoditi, govoriti tam, kjer ne more govoriti, ljubiti tam, kjer on ne more ljubiti."
Terrence Floyd: "Moram hoditi tam, kjer brat ne more hoditi, govoriti tam, kjer ne more govoriti, ljubiti tam, kjer on ne more ljubiti." FOTO: AP

Obtoženi policist in Floydovi so zadnje tedne, ko je v Minneapolisu potekalo sojenje, sedeli v isti dvorani, včasih tudi le nekaj metrov narazen. A ne glede na to, kako zelo si Floydova družina želi obsodilne sodbe, pozivajo ljudi, naj tudi ob morebitni neželeni odločitvi sodišča in porote ostanejo miroljubni. "Pravico imate biti jezni, pravico imate protestirati in zagotoviti, da se sliši vaš glas. Pravico imate tudi, da svojo jezo izrazite. A tega ne počnite nasilno, izrazite jo na miren način," je protestnike pozval brat Georgea Floyda. "Pokažimo ljudem, ki mislijo, da smo živali, da to nismo. Smo le jezni in želimo biti slišani."

Odkar je njegov brat 25. maja lani umrl, se je Terrence pojavil v vlogah, ki jih ni pričakoval. Ob prvem obisku kraja, kjer je njegov brat zadnjič vdihnil, se je na cesti pred trgovino Cup Food zrušil in molil. Že takrat je Terrence pozval h koncu nasilja, ki je zasenčilo mirne proteste ob bratovi smrti.

Terrence Floyd je pozval, naj bodo protesti mirni.
Terrence Floyd je pozval, naj bodo protesti mirni. FOTO: AP

44-letnik je povedal, da mora zaradi bratove smrti svojo platformo izkoristiti in si prizadevati za spremembe. A priznal je tudi, da se je v določenih trenutkih ustrašil, da bi lahko s tem oškodoval tudi sebe ter da bi tudi njegovi otroci ostali brez očeta. Tega strahu sicer nima več – prepričan je, da je prizadevanje za rasno pravičnost pomembnejše. "To se je dogajalo že prej, a zdaj je to prišlo tudi pred moj prag. Zdaj je torej čas, da spregovorim tam, kjer me je bilo strah govoriti. Moram hoditi tam, kjer brat ne more hoditi, govoriti tam, kjer ne more govoriti, ljubiti tam, kjer on ne more ljubiti. In to bom nadaljeval in izpeljal," pravi.

Želi si enakosti. "Naša koža je različne barve, a krvavimo enako. Tudi naša kri je rdeča, vsi smo ljudje," pravi ter dodaja: "Ni črne ali bele rase, je samo človeška rasa." V New Yorku je ustanovil organizacijo za delo z mladimi v skupnostih, ki si prizadevajo za reformo policije in zagotavljanje boljšega usposabljanja in izobraževanja. "Poskušam ozaveščati. Lahko gremo k politikom in se z njimi pogovarjamo, a na koncu so ljudje tisti, ki vodijo državo," meni.

V ZDA v pričakovanju izgredov na ulicah povečali število policistov

Mesto Minneapolis medtem ostaja v stanju pripravljenosti. Varovanje so še dodatno zaostrili, potem ko so se zaradi smrti še enega temnopoltega moškega v predmestju Brooklyn Center protesti še stopnjevali. Odvetnik Benjamin Crump, ki zastopa tako družino Floyd kot tudi družino Daunteja Wrighta, je povedal, da bi obsodba Chauvina predstavljala precedens v ZDA. "Rezultat, za katerega molimo, je, da bi bil Derek Chauvin kaznovan za umor Georgea Floyda, ker verjamemo, da bi bil to precedens," je dejal za ABC. "Amerika bi naposled le izpolnila svoje obljube o svobodi in pravičnosti za vse. To pomeni za vse – temnopolte, Latinoameričane, vse." 

 V ponedeljek je guverner Minnesote Tim Walz razglasil izredno stanje. S tem lahko nacionalni gardi, ki je v pričakovanju nemirov že na ulicah, pomagajo tudi policisti ostalih zveznih držav. Če bi Chauvina spoznali za nedolžnega, bi v mestih, kot so Minneapolis, Chicago in Portland, kjer so že potekali protesti proti policijskemu nasilju, ti zagotovo eskalirali.

Protestniki na ameriških ulicah
Protestniki na ameriških ulicah FOTO: AP

V pripravljenosti so tako policisti v Washingtonu, kjer so do nadaljnjega organizirani v 12-urnih izmenah, in Atlanti, svojo prisotnost na ulicah so okrepili tudi policisti v Chicagu, župan New Yorka Bill de Blasio pa je sporočil, da se tudi pri njih pripravljajo na različne proteste.

"Sprejemamo ogromno varnostnih ukrepov. Naša policijska uprava tesno sodeluje z drugimi oddelki pregona v metropolitanskem območju in v zvezni državi," je dejal župan mesta St. Paul v Minnesoti in dodal, da so preventivno aktivirali tudi nacionalno gardo Minnesote. "Vsi smo priče, vsi vemo, kaj smo videli, in nič, kar se je zgodilo na sojenju, tega ne bo spremenilo," je še dejal Carter. "In ko ves svet to jasno vidi, to sojenje v določenem trenutku postane tudi preizkus našega kazenskopravnega sistema, našega sodnega sistema." 

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
26. 07. 2022 11.07
Zdej se bodo pa med seboj pokal, komu več pripada nepravične odškodnine za mrtvim kriminalcem. Tudi to je amerika.
Uporabnik1095190
20. 04. 2021 16.24
+0
Odškodninski milijončki za smrt neproduktivnega kriminalca so na poti, ostanite mirni.
MUNGATUMBA
20. 04. 2021 12.08
+1
A je brat tudi tako sočuten, do žrtev njegovega-bratovega nasilja..??