Tujina

Brazilske predsedniške volitve gredo v drugi krog

Brasilia, 03. 10. 2022 06.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Levičar Luiz Inacio Lula da Silva je na nedeljskih predsedniških volitvah v Braziliji po 99 odstotkih preštetih glasov dobil 48,3 odstotka, desničarski kandidat in sedanji predsednik Jair Bolsonaro pa 43,3 odstotka. Ker noben ni dobil dovolj odstotkov, bo potreben drugi krog volitev, ki bo 30. oktobra.

67-letni nekdanji vojaški častnik Jair Bolsonaro je presegel pričakovanja oz. napovedi anket, po katerih bi lahko 76-letni Luiz Inacio Lula da Silva zmagal že v prvem krogu, in sporočil, da so premagali laži anket javnega mnenja. Zadnja anketa Datafolha je pred volitvami Luli pripisala 50-odstotno podporo, Bolsonaru pa 36-odstotno.

Brazilske ankete imajo tako podoben problem kot tiste v ZDA, kjer se prav tako podcenjujejo glasovi desnice. Ne glede na to pa je Bolsonaro vseeno zaostal za nekdanjim predsednikom, ki je Brazilijo vodil od leta 2003 do 2010.

Luiz Inacio Lula da Silva
Luiz Inacio Lula da Silva FOTO: AP

V taboru Bolsonara so po razglasitvi rezultatov slavili, Lula pa je razočaranim podpornikom, ki so pričakovali slavje v Sao Paulu, zagotovil, da bodo na koncu zmagali. "Nobene primerjave ni med Brazilijo, ki jo je zgradil Bolsonaro, in tisto, ki smo jo mi," je dejal.

Lula je bil po izteku predsedniškega mandata 18 mesecev zaprt zaradi obsodbe v povezavi s korupcijskim škandalom državnega naftnega podjetja Petrobras, vendar pa je vrhovno sodišče Brazilije na jezo Bolsonara lani obsodbo razveljavilo in Lula je lahko znova kandidiral.

Bolsonaro sprejel Trumpov recept za volitve

Bolsonaro je s pomikom na desno in skrajnim populizmom izgubil podporo sredinskih volivcev Brazilije, ki so mu leta 2018 pomagali na oblast. Podporo je izgubil tudi zaradi slabega gospodarskega položaja države, uničevanja amazonskega pragozda in podžiganja teorij zarote v času pandemije koronavirusa v slogu Donalda Trumpa v ZDA.

Jair Bolsonaro
Jair Bolsonaro FOTO: AP

Bolsonaro je sprejel tudi Trumpov recept za volitve in jih v primeru poraza v prvem krogu vnaprej razglasil kot lažne. Sedaj slavi uvrstitev v drugi krog in Brazilija se je za zdaj izognila nevarnosti ponovitve "ameriškega" scenarija, ko so Trumpovi privrženci 6. januarja napadli zvezni kongres.

Bolsonaro ohranja podporo krščanske protestantske desnice, varnostno-vojaškega aparata in kmetijskega sektorja, njegovi zavezniki pa so v nedeljo osvojili pomembne zmage v tekmah za zvezni predstavniški dom in senat, kakor tudi za položaje guvernerjev zveznih držav.

Na predsedniških volitvah je sicer nastopilo 11 kandidatov, vendar so bili vsi v senci dvoboja med Lulo in Bolsonarom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
03. 10. 2022 10.26
Zdaj ima imperializem se cas kupiti manjkajoce glasove, . . . . … . . . .
nejc312312
03. 10. 2022 09.11
+2
Oba sta zanič ampak recimo, da je da Silva boljši.
PATRIOT-SLO
03. 10. 2022 09.17
+0
Misolovka
03. 10. 2022 08.15
+8
Ti starcki so za v zemljo ne pa za predsednike..