Tujina

BRICS – nova svetovna ureditev?

Peking/Moskva/Brasília, 30. 03. 2023 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Napovedi, da bo klub držav BRICS nadaljeval s trendom največje rasti gospodarstev, se niso povsem uresničile. Kljub temu pa povezava dobiva vse večjo politično težo, čeprav si je sprva prek diplomatskega foruma in razvojnega financiranja prizadevala za vzpostavitev alternative zahodnim finančnim institucijam. Ta strategija je stvar preteklosti, piše nemški časnik Deutsche Welle.

Države članice BRICS
Države članice BRICS FOTO: Shutterstock

"Ustanovitveni mit o rastočih ekonomijah je izzvenel," je za Deutsche Welle dejal Günther Maihold, namestnik direktorja nemškega inštituta za mednarodne in varnostne zadeve. "Države BRICS sedaj doživljajo svoj geopolitični trenutek."

Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika se poskušajo uveljaviti kot predstavniki t. i. globalnega juga in alternativa ekskluzivnemu klubu G7. Ta neformalni forum je bil ustanovljen leta 1975, tvorijo pa ga ZDA, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija, Japonska ter Kanada. Vrhov foruma se udeležujejo tudi predstavniki Evropske unije. 

Akronim BRIC, ko se forumu še ni pridružila Južna Afrika, je leta 2001 skoval Jim O'Neill, glavni ekonomist multinacionalne investicijske banke Goldman Sachs. Štiri države članice so imele takrat stalno visoko gospodarsko rast, zato je bila oznaka BRIC sinonim za gospodarski optimizem. Že takrat ni manjkalo kritikov. Ti so opozarjali, da so si države med seboj preveč različne, da bi jih lahko tako združevali, in da gre v resnici le za marketinško potezo Goldman Sachsa.

Toda tisto, kar se je morda začelo kot marketinška poteza za spodbujanje vlagateljev, je preraslo v platformo za medvladno sodelovanje, podobno G7, piše DW. Leta 2009 so se štiri države sestale na svojem prvem vrhu v ruskem Jekaterinburgu. Leta 2010 je bila v skupino povabljena Južna Afrika, ki je akronimu BRIC dodala črko "S".

Konkurenca Svetovni banki

Leta 2014 so s 46-milijardnim vložkom države BRICS ustanovile Novo razvojno banko, alternativo Svetovni banki in Mednarodnemu monetarnemu skladu (IMF). Poleg tega so vzpostavili likvidnostni mehanizem, ki mu pravijo Dogovor o pogojni rezervi za podporo članom, ki imajo težave s plačili (Contingent Reserve Arrangement to support members struggling with payments).

Bricsove institucije in finančni mehanizmi niso bili privlačni samo za države ustanoviteljice, ampak predvsem za druge države v razvoju, ki so imele boleče izkušnje z IMF-ovimi programi prestrukturiranja in varčevalnimi ukrepi. Prav zato je interes za članstvo v BRICS vse večji. Banka BRICS pa je že sporočila, da je odprta za nove člane. Leta 2021 so delnice prevzeli Egipt, Združeni arabski emirati, Urugvaj in Bangladeš. Naložbe omenjenih držav so bile sicer precej nižje od naložb ustanovnih članov banke. 

Vrh BRICS leta 2019
Vrh BRICS leta 2019 FOTO: AP

Širitev

Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor je dejala, da je zanimanje za skupino BRICS "ogromno". V začetku marca je sporočila, da se za članstvo zanima 12 držav. Ena od teh je Savdska Arabija, ki se po diplomatski "pomiritvi" z Iranom pod pokroviteljstvom Kitajske vse bolj odmika od dolgoletnega zavezništva z ZDA. Riad in Peking v zadnjem času podpisujeta večmilijardne dogovore, med njimi je tudi naložba Arabca v kitajske rafinerije. Znano je še, da so interes za članstvo v BRICS izrazili tudi Združeni arabski emirati, Argentina, Egipt, Alžirija, Mehika, Nigerija in Iran. 

Pandorjeva je sicer povedala, da morajo najprej "oblikovati kriterije za posojila," nato pa se bodo odločali glede novih članic. Prav to naj bi bila ena od osrednjih tem avgustovskega vrha v Južni Afriki. 

Najnovejša gospodarska gibanja v državah članicah BRICS nimajo veliko skupnega s prvotnimi napovedmi ob ustanovitvi skupine, izpostavlja DW. Od petih članic je le Kitajska od takrat dosegla trajno in obsežno rast. Njen BDP se je med letoma 2010 in 2021 potrojil s 6 bilijonov evrov na 18. Na drugi strani pa so gospodarstva Brazilije, Južne Afrike in Rusije stagnirala. Okrepil se je sicer indijski BDP, ki je zrasel z 1,7 bilijona evrov na 3,1.

Brez sankcij proti Rusiji

Od začetka vojne v Ukrajini so se države BRICS še bolj oddaljile od Zahoda. Nobena od ostalih štirih držav članic ni sprejela sankcij proti Rusiji. Nasprotno, sodelovanje z Rusijo so še okrepile. Blagovna izmenjava med Rusijo in Indijo ter Rusijo in Kitajsko je na zgodovinsko rekordnem nivoju. Brazilija pa se je še bolj naslonila na Rusijo pri uvozu gnojil. 

"Zdi se, da je vojna v Ukrajini začrtala močno ločnico med Rusijo, ki jo podpira vzhod, in Zahodom," je za Economics Observatory dejal politolog Univerze v Sheffieldu Matthew Bishop. "Posledično evropske in ameriške politične kroge skrbi, da bi se BRICS prelevil iz gospodarskega kluba vzhajajočih sil, ki prispevajo h gospodarski rasti in razvoju, v politično organizacijo, ki jo opredeljuje avtoritarni nacionalizem."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (370)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohannDoe
31. 03. 2023 11.39
@Jazsemti apologetos... povej ti meni kaj v tem, da so "zahodnjaki" kolonizirali in ropali surovine, preprečuje Kitajcem, da ne bi na isti poti in v istih ambicijah pri zasledovanju istih ciljev počeli podobno ali isto pa mogoče na svoj način? To je kvečjemu argument v prid mojim trditvam. Vi, ki pa gledate svet črno-belo, pri čemer črno in belo vsake toliko malo premešate, da se vam izide, bi morali pa malo odrasti in spoznati ta svet, ki ni pravljica z vedno dobrimi in slabimi.
Zdenko Krajnc
30. 03. 2023 20.38
+1
Lahko si še tako uspešen kuhar... ampak zmeraj si odvisen od surovin in štedilnika... če iz Rusije ni energentov in iz Kitajske ni proizvodnje, pol so ZDA in EU kot v kameni dobi. Čeprav američani nekaj surovin in energentov imajo, to ni dovolj niti zanje, EU pa je praktično brez vsega. Če na zahodu ne bo ruske poceni energije, pol se bo evropsko gospodarstvo sesulo, saj proizvodnja z drago energijo nikakor ne bo mogla na svetovnih trgih konkurirati Kitajski in ostalim razvijajočim se državam.
marre
30. 03. 2023 21.11
+3
Tvoj komentar bi imel smisla, če bi se use svetovne zaloge energentov in ostalih surovin nahajale v Rusiji.. Kar niti približno ni realnost.. Američani imajo ogromno surovin, prav tako preostali svet in če imaš denar lahko kupiš bilokaj.. Evropa, Amerika oziorma cel zahod ima znanje, visoko tehnologijo, manufakturo, medtem, ko je glavna proizvodnja niša Rusov prodajanje energentov.. Če bi moral Rusi žvet od tega, kar dejansko proizvedejo, bi bli na nivoju Burkine Faso.. Na kratko, energente se zmer da kupt, medtem ko znanja in tehnološkega razvoja nikoli...
marre
30. 03. 2023 19.34
-1
Malo off topic pa vseen v povezavi z Putlerjevo Rusijo.. Navkljub vsemu prilizovanju in poskusu izvajanja razdora znotraj EU, je Rusija Orbanovo Madžarsko označila za neprijateljsko državo... Očitno Orbanček še ni dost polizal, da bi lahko Putlerju grel noge v mrzlih večerih...
Aleš Hartner
30. 03. 2023 17.11
+1
Citat: "Riad in Peking v zadnjem času podpisujeta večmilijardne dogovore, med njimi je tudi naložba Arabca v kitajske rafinerije." Pravilno bi se glasilo: "... tudi naložba Aramca v kitajske rafinerije." Aramco je namreč saudska naftna korporacija, ki se dogovarja s kitajsko vlado za izgradnjo mega-rafinerije na Kitajskem, vredne 10 milijard dolarjev, pod pogojem, da 10% lastniški delež pripade Aramcu.
cekinar
30. 03. 2023 16.46
+1
V zadnjih časih se omenja tudi,kot nove članice BRICS-a tudi Indonezijo in Pakistan,pa tudi Katar in v Afriki Kenijo.
Stauffenberg
30. 03. 2023 16.35
+5
Če bi še oni tiskali denar ....hmmm. Ko sta Gadafi in Sadam solirala in sanjala o menjavi obračunske valute za nafto, sta si pri saxsoncih podpisala smrtno kazen. kaj bo s temi bomo videli, lotili so se Putina in Rusije. To bo zanimivo, če ne bo še nas kaj doletelo.
cekinar
30. 03. 2023 16.24
-1
johan doe pa ti ne moreš iz svoje kože,a ne vidiš da Zda in eu &uk propadajo?$€£
Zmaga Ukrajini ..
30. 03. 2023 17.06
+1
JAZsemTI
30. 03. 2023 16.07
+11
Kdor je prebral ta članek mu je morda jasno zakaj se je zgodila “ukrajina”…. ZDA in EU so imele v planu radikalizirati ukrajinski režim, ki je nadlegoval rusko manjšino in provociral Rusijo. Ukrajinsko vojsko so oborožili z zahodnjaškim orožjem in tehnologijo. Potem bi jo vzeli v NATO in se parkirali na ruske meje in počasi rušili Putinov režim, ki je po Jelcinovem padcu ven zmetal in razlastil vse, ki so po Rusiji kradli kot srake in se nastavljali zahodnjakom. Zahod vidi v Rusiji molzno kravo in bogastva, ki so naložena pod zemljo. Seveda gre zahodnjakom predvsem pa ZDA prav tako na živce Kitajska, ki je ekonomsko in vojaško preveč zrasla ter jih izriva iz Azije. Tu bi še zelo vroče, ker sta obe velesili zelo odvisni druga od druge saj Kitajci kupujejo ameriške obveznice, da le te ne bankrotirajo in v zameno američani nakupijo bilijarde kitajske robe. Obe sta v pat poziciji ampak Kitajska si je v Rusiji našla geopolitično zaveznico z istim ciljem - prekiniti nadvlado dolarja in s tem diktiranja ZDA. Za konec: dejstvo je da imajo ZDA&Co. malo možnosti proti BRICS in Šanghajskemu ekonomskemu forumu v katerih so povezane Azija, Afrika, Latinska Amerika s 3/4 svetovnega prebivalstva in 4/5 energentov in rudnih bogastev. Ostane samo vprašanje kdaj in ali bo to na miren način bodo ZDA predale tudi drugim besedo, da odločajo o svetovnih trendih…
Justice4all
30. 03. 2023 16.21
+5
Bolj ali manj je sedaj vprašanje kako bo USA padla in koga vse želi potegniti zraven...Ve se..
JAZsemTI
30. 03. 2023 16.28
+3
Veliko drevo ponavadi ne pade samo ampak zahakla vse kar mu je na poti.
Opazujemvas
30. 03. 2023 15.56
-2
Same top države, tehnika, gospodarstvo ,demokracija ter človekove pravice na višku.
JohannDoe
30. 03. 2023 15.58
-4
Prava alternativa za (našo) boljšo prihodnost.
Stauffenberg
30. 03. 2023 16.38
+4
Itak vemo, da je tam kjer ti misliš, da vlada demokracija, to ena navadna farsa. Ti lahko naštejem sto primerov, a dvomim , da boš razumel.
devote
30. 03. 2023 15.51
+9
pocasi bodo odrezali vojne zdraharje... odkar sta se srecala Putin in Si je game over za kauboje in njihove oprode v eu. svet pac ni vaspa kdo hoce vsakic pretepaca zraven ko gre v miru na kavo v lokal..
JohannDoe
30. 03. 2023 16.02
-3
Bo bo. Sama miroljubnost. Afganistan. Kavkaz. Tibet. Krim. Ukrajina. Tajvan. Izpustil sem bližnji vzhod, kjer se vsak po svoje skuša vštulit k nafti. Nove letalonosilke za Kitajsko. Poslikane s cvetjem, da jih ne bi kdo vzel za negativno. Kitajske imajo rožice, medtem ko imajo ameriške mrtvaške glave. Tudi temu primerno kitajske prevažajo golobice namesto raket.
JohannDoe
30. 03. 2023 16.05
-1
In vse tiste množične parade v rdeči barvi... ko vojaki po trgih manifestirajo altruizem in pripravljenost pomagat bolnim in ostarelim... Ghandiju bi solzice pritekle od ganjenosti.
JAZsemTI
30. 03. 2023 16.34
+4
JohanDoe, bodi tako pogumen, da našteješ vse dežele, ki so jih zahodnjaki kolonizirali in izropali, da se lahko zdaj “ponašajo” s tem da so G7…
JohannDoe
30. 03. 2023 15.36
-1
@Strike Samo nečesa ne razumem. A si oni pri nas, ki so orto za Rusijo ali pa Kitajsko, pa si ne želijo tam živet, po tvoje želijo, da je pri nas bogastvo bolje razporejeno tako kot v Rusiji ali tako kot na Kitajskem? Ker, če ne tako kot pri enih ali drugih, čemu bi bili potem tako orto zanje? Razumem, da koga moti domače stanje in zato zadržano dopušča alternativo, ki vnaša v diskusijo različne poglede. Ampak čemu bi bil pa kdo "orto" za nekaj (recimo tako orto, da bi se za to kregal), če pa ne verjame, da je tisto dobro?
JohannDoe
30. 03. 2023 15.37
-1
Pa bi si ti res tako želel, da je bogastvo pri nas tako razporejeno kot v Rusiji? Pa Rusija je šolski primer spodletele tranzicije v kapitalizem, ki se je izrodila v brutalen skorumpiran neoliberalizem. Med tem pa je Slovenija še vedno ena izmed držav z najmanjšo izraženo razliko med revnimi in bogatimi.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.40
+6
V rusiji je 13% DDV. Na kitajskem imajo največ milijarderjev in milijonarjev na svetu? Mnogi še niste sposobni dojeti koga in kaj vi zagovarjate na kratko samega Satana da ostane na vodilnih mestih zahoda!
JohannDoe
30. 03. 2023 15.41
+1
Samo jahta enega ruskega bogataša, recimo, je vredna toliko kot pol Slovenije. Za en izlet pa najbrž porabi toliko nafte kot cela Štajerska. In Rusi imajo malo morje takih oligarhov. Proti njim so naši grozni bogataši manj kot butlerji ali vratarji.
JohannDoe
30. 03. 2023 15.42
+3
Po drugi strani pa dvomim, da je ruski revež bolj bogat od našega.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.43
+4
Informacija ki jo mnogi sovražijo je ta da je 9 od 10 ruskih oligarhov kot so abramović in podobni JUDI ne pa rusi. Enako kot v zda in eu!! Judovska oligarhija, sploh veste kaj zagovarjate, bi si pobrskali prave podatke? In še to sem najdel v Rusiji samozaposlene osebe torej sp itn. plačajo samo 4-6% ddv od letnega prometa.
JohannDoe
30. 03. 2023 15.45
-3
In ti zagovarjaš to, da je v državi čim več miljarderjev? Torej da bi bilo pol ruskih oligarhov z jahtami za pol Slovenije, klenih Slovencev.... to imaš torej v mislih, ko govoriš o boljši prerazporeditvi bogastva... LOL
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.47
+1
In kako si prišel do tega zaključka? Samo zato ker sem navedel znana dejstva? Eh...
JohannDoe
30. 03. 2023 15.47
-1
Torej klenih Slovencev, ampak ne Judov... lol Z jahtami v vrednosti pol Slovenije. Če bi imel vsak od njih vsaj eno, kaj bi to bila dobra prerazporeditev bogastva napram sedanji... LOL
JohannDoe
30. 03. 2023 15.54
+0
@strike Ne po tem, da si navedel nekaj. Po tem, da si izbral in navedel tisto kot argument. Na Kitajskem največ miljarderjev? Ja fajn, ampak to je kvečjemu argument v prid moji tezi, da na Kitajskem razporeditev bogastva šepa. Razen, če si tako ti predstavljaš boljšo razporeditev.
Grunf TNT
30. 03. 2023 15.14
+1
Dajmo ZDA malo spodbude Taiwanu, da se zapletejo v vojno s Kutajsko. Saj vidite, da so preveč pacifisti...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.18
+9
23.03.2023 so objavili da pošiljajo dodatne vojaške ameriške enote v Taiwan, prst v oko Kitajcem, kot v Ukrajini prst v oko Rusom. Ampak opa krivi so vsi drugi razen tistih ki se... po svetu drugim kako bodo oni živeli in kaj je njihovo ker yenki bo to določil drugim.
OvcjiPastir
30. 03. 2023 15.05
+0
Je pa paradoks ko ti strikeOne očita, da sovražiš RESNICO.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.05
-2
marre
30. 03. 2023 15.09
-2
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.12
+2
Ja kaj bravo opišita ta sarkazem. Ali v vajinih glavah mislita da je samo obtožba dovolj in da se lahko delata pametna?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.12
+2
Grunf TNT
30. 03. 2023 15.04
+2
V izogib propadu dolarja in posledično ZDA, morajo ZDA čimprej omogočiti Kitajcem vojno s Taiwanom, kot so jo omogočili Rusom z Ukraino.. Ne vem pa samo kaj se dogaja z Rusko ekonomijo, da še ni propadla, kot so zahodni strokovnjaki napovedovali. V prvih mesecih letos imajo celo rast, kar je seveda propaganda in ni res, Rubelj je brezvreden in za njega ni mogoče kupiti nič zahodnega...
JohannDoe
30. 03. 2023 14.51
-7
Skratka Kitajska je naše vodilno upanje proti novemu svetovnemu redu, zadnja je začela kovid eksperiment, prva končala, imela je pa najblažje metode.... Škoda da ta Kitajska nima večjega vpliva na naša zahodna življenja. Bi lažje prestali ta kovid. Zdej pa mi pritiskajte pluse vsi ljubitelji Kitajske, medtem, ko čakate, da Zahod propade. Sej vemo, "isto smo mi trpeli" na Zahodu pod kovidom kot nemški taboriščniki, pa ni vrag potem, da nismo "isto" trpeli kot Kitajci pod Kitajci. A ne? lol Živel kung fu. Pa dol z zahodom.
Nianana95
30. 03. 2023 14.57
-1
Kaj ti veš da so Kitajci svoja (vele) mesta zapirali še dolgo po tem ko ste se vi svobodno sprehajali po tej zemeljski obli?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 15.03
+4
Nianana sarkazem draga. Kitajci pa so pokazali da so bolan režim kjer ne smeš pisniti in vrlim demokratom na zahodu je bilo to tako všeč da so oni tudi probali in zgradili kampe za necepljene, kateri niso smeli pošteno delati ali kupiti hrane... in najbolj od vsega pa jim je všeč digitalna valuta in nadzor tako imenovana "pametna mesta" to je tiso za kaj se najbolj slinijo da kopirajo zmešane Kitajce in ko tu opozarjaš ljudi z skupnim interesom da ne smemo poslušati teh pokvarjencev ki se vedno pretvarjajo da je to za naše dobro takoj vletijo klečeplazci ki te napadajo da spokaj v Kitajsko če ti kaj ne paše tu!
JohannDoe
30. 03. 2023 15.12
+1
No vidiš, strike, tu ti dam pa plus. :-) Vsi bi navijali za kitajsko, potem pa jih parodiraš in pri tem navedeš par vsem znanih dejstev, pa takoj minusi. Eni ker ne razumejo žanra, ki zahteva branje med vrsticami. Drugi pa ker ga razumejo, pa so užaljeni nad tem, da si na glas povedal nekaj, kar tudi sami na tihem dobro vejo, pa raje ne bi.
marre
30. 03. 2023 15.13
-5
Pokaj na Kitajsko, Rusijo kamorkoli, res nvm kaj še iščeš tukaj na tem moralno degeneriranem zahodu.. Letalska karta pa brž bodisi v Kitajski bodisi v raj Herr Putlerja...
marre
30. 03. 2023 14.36
-4
Hehehe vidm d glavni ljubitelj totalitarnih in zločinskih režimov aka Kremeljski pa tudi komunistični režim na Kitajskem, Strike, počasi izgublja še tisto malo razuma, kar ga je mogoče nekoč imel.. Seveda, da ni na zahodu vse idealno, je pa to daleč najboljši kraj za življenje, dalječ največji standard, stopnja osebne svobode in pozameznikovih pravic.. Sicer pa za nekoga, ki si želi žvet v režimih kot so Kitajski in Ruski, verjetno ni več pomoči.. Sicer pa nvm kaj ti resnično brani, prodaj vse kar imaš tukaj, če sploh kaj imaš in se preseli v vzhodni raj... Eden tistih Srbov, ki tako nabija čez zahod in poveličuje Rusijo in Srbijo in vse to iz udobnega stanovanja iz Munchna....
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.43
-1
Nimam še stanovanja v Münchnu ker so milijonsko draga imam pa druge stvari. Osebki kot si sam navajen plaziti pred drugimi ste nepomembni v geopolitičnem scenariju. Mislim da niti najbolj orto pro rusi ne želijo živeti v Kitajski ali celo Rusiji...hočejo samo da je pri nas doma bolj ker je lahko bolje ker se lahko razporedi denar in sistem kot mora ne pa kot hoiče neka "izbrana" elita katero pa ti in podobni klečeplazci na vse pretege branite tudi ko so vas pogiftali z genskim eksperimentom jih še kar naporej zagovarjate klečeplazci.
User416781
30. 03. 2023 14.45
+0
…res ne vem, kako lahko z vsem tem negativizmom in sovraštvom shajate sami s seboj…kako sploh živite. Patetično. Na vašem mestu bi si poiskal pomoč.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.46
+1
User416781
30. 03. 2023 14.49
-1
User416781
30. 03. 2023 14.51
+2
Aja, pa München je v Nemčiji, ki je del najbolj gnilega dela EU…in ne BRICS.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.52
-2
Zgleda sem potreboval kavo ne kri da se mi je razum vrnil. Drugače vse kar sem napisal je nerazumno zato ker vi sovražite RESNICO!
marre
30. 03. 2023 14.55
+1
Pa takoj povej, da si teoretik zarot, da ne izgubljam casa.. Cudnu, sam kukr se spomnm so mel korono povsod po svetu.. Tud Rusi in Kitajci so mel svoja cepiva, Kitajci so pocepil 90% populacije, Rusi manj.. Cudno, da te nc ne moti enopartijski sistem na Kitajskem, kjer si oblast podaja pescica izbrancev v vrhu stranke, kjer imas v Rusijo skupino oligarhov okoli Putlerja, ki kradejo denar Rusom in ruske surovine zadnjih 30 let.. In to stotine milijard €, medtem, ko je standard povprecnega Rusa manjsi od povprecnega Kitajca in kjer ruska provincialna mesta in vasi izgledajo kot nekaj iz zacetka 19. stoletja.. Eh ti kr ziv v svojih zablodah, bog pomagaj takim, ker jim drug ne more noben vec..
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.55
-1
Hvala za to info perica nisem tega vedel res nujno potreben komentar. Nažalost je Nemčija že tako padla, da je uliteljica hrvaških korenin dobila 275€ kazni HALO KAZNI ker ni dovolila da ji sin pride oblečen v punčko v šolo kjer bo raziskoval svoj morebiti Drug spol!!! BOLANO sploh ne veste kaj zagovarjate klečeplazci!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.59
-3
Ovi multivakser naivnež ki je slepo zaupal za nekaj kar vedno bolj ven hodi da JA zna biti precej škodljivo ampak hej kdo vam je kriv sej so vam rekli da je eksperiment hahaha ovi meni piše o zablodah HAHAHA najboljši vic danes.
marre
30. 03. 2023 15.11
+0
Se pravi smo imeli cepljenje samo na zahodu? Niso Rusi, Kitajci imel svojo cepivo, niso imel Kitajci še do nedavnega rihorozne zapore celotnih 30 milijonskih mest itd? Letalsko karto pa brž v vzhodni raj, res nvm kaj še iščeš tukaj na tem moralno gnilem in zaostalem zahodu...
nebel
30. 03. 2023 14.35
+9
BRICS+ že zajema več kot polovico svetovnega BDPja. V to so jih prisilile ZDA in EU s svojimi političnimi vsebinami pogojev sodelovanja vsiljevanju SWIFTa in Dolarja kot rezervne valute. Pametni gospodar bi moral biti v dobrih odnosih z njimi, če želi uspešno razvijati lastno gospodarstvo. Med drugim imajo poceni energijo in ne vsiljujejo zelenih agend. Zaenkrat je temelj na sodelovanju, ne pa na pogojevanju iin omejitvah ala sankcije proti Rusiji in komurkoli, ki jim ni všeč (Madžarska, Turčija, pa še kdo potihoma, tudi Nemčija med drugimi tajno kupuje energijo pri jih pod BRICS pogoji). Uporabljajte BRICS+ naziv, ker brez plusa je staro in ne velja več, ker so se prvotnim Brazilija Rusija Indija C(K)itajska Southfrica (Južnoafriška republika) pridružili, zato v imenu še + , ali napovedali članstvo še Saudska Arabija, Iran, Irak, Egipt, Mehika, še nekaj Afriških in Južnoameriških držav se pogaja.
gozdar1
30. 03. 2023 14.43
-7
Nominalni bdp g7 je še vedno višji od bricsov.
nebel
30. 03. 2023 14.54
+2
Bistveni del zaenkrat je pravilno poimenovanje dogajanja, greza konec mono globalne politike z enim samim svetovnim hegemonom ZDA in začetek bipolarnega ali celo multipolarnega globalizma z najmanj dvema zaenkrat kolikor toliko enakima centroma, lahko tudi več centrov. Pri čemer je en zaprt in stoji na vojaški premoči, drug pa odprt temelječ na sodelovanju in svobodi trgovanja in povezav, brez finančnih izsiljevanj in pogojevanj pomoči. Ni težko ugotoviti zakaj se vedno več držav odloča za drugega.
JohannDoe
30. 03. 2023 14.30
-4
Kitajska je vodilna sila proti starim silam in novemu svetovnemu redu. To se je lepo videlo med Covidom, ko je zadnja začela in prva končala svetovni eksperiment.
JohannDoe
30. 03. 2023 14.30
-8
User416781
30. 03. 2023 14.31
+4
JohannDoe
30. 03. 2023 14.32
-1
Ko bi le Kitajska imela večji vpliv na naša življenja na zahodu...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.32
+3
Skuša biti sarkastičen. Za njega so komunisti večje zlo od satanistov. Stvar debate.
marre
30. 03. 2023 14.33
+4
Kitajska je imela najbljažne metode? Pa ti res živiš v nekem svojem svetu.. Zaprli so mesta z 30 milijoni prebivalci ampak resnično zaprli... Mah sploh škoda razpravljat z takimi ljudmi, vi kar halucinirajte naprej...
JohannDoe
30. 03. 2023 14.35
+2
Zame so največje zlo kvečjemu bedaki, ki skušajo realnost "upogniti", da bi jim špilale njihove ideološke fantazije. Seveda ne gre, ampak nekaj časa se da pretvarjat.
Ravenstein
30. 03. 2023 14.37
+1
A to so tisti, ki hočejo verjeti lastnim neumnostim? Nekateri pacienti res živijo v krtovi luknji...
JohannDoe
30. 03. 2023 14.38
+1
Si pa vsej zaznal sarkazem, kar danes pri mladih pobih z umetno inteligenco v roki ni več samoumevno. Tvoja tragika je predvsem v tem, da si razočaran, ko si ugotovil, da napisano leporečje o Kitajski ni resnično.
JohannDoe
30. 03. 2023 14.40
+0
Za strikea govorim. Ostali si morate še vedno pomagat s slikanicami in gpt chatom, pa še potem je odvisno od sreče.
Ravenstein
30. 03. 2023 14.43
+1
Jaz sem že kar začel verjeti, da so ljudje tako neumeni... je težko presoditi, če ne vidiš njihove mimike...
User416781
30. 03. 2023 14.47
+1
…tudi jaz nikoli nisem prepričan na teh forumih. Sem že večkrat mislil, da gre za sarkazem in se je na koncu izkazalo, da gre dejansko za mnenje človeka. Sicer pa sem čisto vljudno vprašal…😉
justed
30. 03. 2023 14.21
+3
Vse kar imate na sebi okiteno, oblačila, nakit, pametni telefoni, računalniki itd., vse prihaja iz držav BRICSa. V bistvu ste z nasprotovanjem BRICSu v svojh komentarjih konkretno hinavski.
User416781
30. 03. 2023 14.28
+2
…saj ne nasprotujemo BRICSu. Nasprotno. Nasprotujemo pa neumnim komentarjem na tem forumu in nekemu dramatiziranju, da bo pa zahod sedaj zaradi tega razpadel.
Ravenstein
30. 03. 2023 14.41
+1
Normalno, saj vi nočete delati tako poceni. Komu pa naj jaz kot kapitalist zahoda dam, da mi produkt izdelajo poceni? Večinoma samo kopirajo od zahoda. Čeprav tudi to se lahko zgodi, ampak bodo še precej morali zategovati in izkoričati lastne ljudi, da bodo prehiteli podjetja iz zahoda, ki imajo več kot 100 let podlage razvoja...
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.12
+1
Pri nas penzionisti kradejo paštete da preživijo, ne moreš do zobozdravnika ali Zdravnika, če ne plačaš mastno, jesti moramo ščurke kar zmešajo jih v hrano proti volji ljudi, vsiljujejo genske zvarke, lgbt ideologije.... a tu nam propagandisti teh tiranskih režimov vsak dan nabijajo kako pa imajo Rusi in kako moramo mi še bolj potrpeti da bi lahko še bolj škodovali Rusom.
arctic
30. 03. 2023 14.13
+1
STRIKE, samo eno vprasanje? Zakaj gredo ljudje ven iz teh drzav in prihajajo na Zahod in ne obratno?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.19
+0
arctic ponavljas trende iz 1970 in 1980 kot da se danes še vedno dogajajo. Si zaostal v času ali ti pač Računaš afriška plemena ki so bila mimo volje demosa povabljena in prišla v eu... ja za njih je čisto vse boljše za njih je še albanija razvita.
Kollerik
30. 03. 2023 14.24
-1
Strike in kaj imajo zdaj veze tvoji putinisti s ščurki, zobozdravniki itd?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.26
-3
A še kar ne razumeš tudi po napisanem? Ja potem pa je res potrata časa takemu nekaj skušati obrazložiti.
Kollerik
30. 03. 2023 14.27
-1
Preveč kompliciraš enostavne stvari, že vidim.
Kollerik
30. 03. 2023 14.28
+0
Ti bom pa jaz poenostavil,... izbiro imamo samo med zlom in manjšim zlom. Kaj pa je manjše zlo, je stvar subjektivne presoje.
User416781
30. 03. 2023 14.29
+1
Strike, a si ti bil sploh kdaj kje izven Slovenije?
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.29
-2
Ali pa si ti preveč zatiraš oči da nebi videl grdo resnico.
User416781
30. 03. 2023 14.32
+0
No, a si bil? Ker če bi bil, ne bi pisal takih neumnosti.
User416781
30. 03. 2023 14.33
-2
Si bil kdaj na Kitajskem (pa ne v Šanghaju)? Si bil kdaj v Indiji? Jaz sem bil.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
30. 03. 2023 14.35
+1
Kakšen b...? kakšne zveze ima zgoraj napisano o Rusiji in nas z Kitajsko in indijo? Ali si pač tako beden da si se hotel na tako jalov način pohvaliti da si ti bil tam? In tudi če bi bil zuakaj bi to obrazloževal nekemu nitko nitkoviču na internetu in kje piše da se ne morem zlagati kot ti!
Posteni
30. 03. 2023 14.38
-2
Sttajk pa vpras svoje dol zakaj hodjo k nam.. js vem ti ocitno ne..
nebel
30. 03. 2023 14.39
+3
Pravkar se že dogaja obratna pot. Na zahod bežijo samo še kriminalci in trgovci z drogami in ljudmi. Razvoj se seli na Azijo brez Avstralije in Japonske.
User416781
30. 03. 2023 14.39
+0
…ti ne razumeš nič. Če bi videl, kako živijo ljudje na Kitajskem in v Indiji, ne bi pisal, da je EU gnila, še manj bi tukaj moledoval za nekimi spremembami. Ljudje kot ti, s to luzersko miselnostjo, znate samo kritizirat in se pritoževat in sploh nimate stika z realnostjo. Če ti pa kaj ne paše, imaš pa vso svobodo, da greš drugam. V določenih BRICS državah te svobode nimajo.