Tujina

BRICS: 'Preveč narodov je prepuščenih na milost in nemilost drugim'

Johannesburg, 02. 06. 2023 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Zunanji ministri petih držav skupine BRICS so na pogovorih v Južni Afriki pozvali k uravnoteženju svetovnega reda." Naše srečanje mora poslati močno sporočilo, da je svet multipolaren, da se spreminja njegovo ravnovesje in da stari načini ne morejo reševati novih razmer," je v uvodnem govoru dejal indijski zunanji minister Subrahmanjam Džajšankar. "Smo simbol sprememb in temu primerno moramo tudi ukrepati." Dodal je, da je zaradi koncentracije gospodarske moči "preveč narodov prepuščenih na milost in nemilost drugim".

Skupino BRICS sestavljajo Brazilija, Rusija, Indija, Kitajska in Južna Afrika. Pogovori visokih odposlancev skupine so ta teden potekali predvsem o morebitni uporabi alternativnih valut namesto ameriškega dolarja v mednarodni trgovini in krepitvi Nove razvojne banke.

Člani skupine so razpravljali tudi o reformi globalnega odločanja, pri čemer je južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor kritizirala pomanjkanje stalnega afriškega predstavništva v Varnostnem svetu Združenih narodov.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Ma Žovšu, brazilski veleposlanik Mauro Vieira, južnoafriška ministrica Naledi Pandor, ruski zunanji minister Sergej Lavrov in indijski zunanji minister Subrahmanjam Džajšankar.
Namestnik kitajskega zunanjega ministra Ma Žovšu, brazilski veleposlanik Mauro Vieira, južnoafriška ministrica Naledi Pandor, ruski zunanji minister Sergej Lavrov in indijski zunanji minister Subrahmanjam Džajšankar. FOTO: AP

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da je "več kot ducat" držav izrazilo zanimanje za pridružitev skupini BRICS. Morebitna širitev bi lahko vključevala države proizvajalke nafte: Savdsko Arabijo, Iran in Združene arabske emirate. Na srečanju sta bila tako prisotna tudi iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian in njegov savdski kolega princ Faisal bin Farhan Al Saud.

 Pandorjeva je pred vrhom BRICS povedala, da se pobudi želi pridružiti 12 držav. Od teh 12 držav je posebej omenila sedem, in sicer Savdsko Arabijo, Združene arabske emirate, Egipt, Alžirijo, Argentino, Mehiko in Nigerijo. Pandorjeva je tudi povedala, da bodo razprave o članstvu obravnavane na prihodnjem vrhu.

Namestnik kitajskega zunanjega ministra Ma Žovšu pa je dejal, da Peking pričakuje, da bo skupina sprejela nove članice. "Pričakujemo, da se bo naši veliki družini pridružilo še več držav," je rekel Ma.

Skupina BRICS, ki so jo včasih obravnavali kot bolj ohlapno združenje različnih gospodarstev v vzponu in ne povsem pomembno, je v zadnjem času zelo napredovala. 

Z udeležbo Rusije in Kitajske se BRICS vse bolj obravnava kot nova protiutež skupini G-7 in Zahodu, širitev bloka pa bi lahko okrepila ruski in kitajski politični in gospodarski vpliv. Po mnenju nekaterih analitikov bi lahko blok, ki bi vključeval Kitajsko, Rusijo in tri največje proizvajalke nafte na svetu, predstavljal neposreden izziv za ZDA in Zahod.

Južnoafriška ministrica pozvala k odločnejšemu boju proti revščini

Pandorjeva je na današnjem zasedanju zunanjih ministrov držav Brics kritizirala premožne države, češ da so se osredotočile na konflikte in zanemarjajo problematiko naraščajoče revščine. Opozorila je, da "konflikt v enem delu sveta ne sme nadomestiti boja proti revščini", pri čemer vojne v Ukrajini ni omenila.

 Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor
Južnoafriška zunanja ministrica Naledi Pandor FOTO: AP

"Izkoreninjenje revščine v vseh njenih oblikah in razsežnostih, vključno s skrajno revščino, je največji svetovni izziv in predpogoj za trajnostni razvoj," je na današnjem drugem dnevu zasedanja skupine Brics dejala ministrica Pandor. Ob tem je spomnila na preambulo agende za trajnostni razvoj do leta 2030, ki so jo članice ZN sprejele leta 2015.

Opozorila je, da v svetu ni več skupnega razumevanja tega globalnega izziva. "Pozornost in sredstva bogatejših partnerjev so bila preusmerjena, organizacije pa se ne odzivajo na potrebe in zahteve globalnega juga. Na stisko revnih se pozablja, velike sile pa so vpletene v svetovne spopade. To se mora spremeniti," je dodala.

Se bo vrha v Johannesburgu udeležil tudi ruski predsednik?

Pogovori so tokrat na sporedu pred avgustovskim vrhom v Johannesburgu, na katerega je povabljen tudi ruski predsednik Vladimir Putin. Vprašanje sicer ostaja, če se bo Putin lahko tega vrha udeležil. Južnoafriška republika je namreč članica Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC), ki je za Putina izdalo nalog za prijetje. Južna Afrika bi morala ruskega predsednika aretirati v skladu s pogodbo o ustanovitvi Mednarodnega kazenskega sodišča.

Južnoafriška zunanja ministrica Pandor je sicer jasno ponovila, da je ruski voditelj povabljen na vrh. Dejala je, da vlada preučuje "pravne možnosti". Putin svoje udeležbe na vrhu ni potrdil, v Kremlju so povedali le, da bo Rusija sodelovala "na ustrezni ravni". Uradniki Južnoafriške republike so sicer namignili, ne da bi to izrecno povedali, da Putin ne bo aretiran, če se bo odločil za obisk glavnega vrha BRICS v Johannesburgu. 

Vrh BRICS leta 2019
Vrh BRICS leta 2019 FOTO: AP

Če bi Putinu dovolili potovanje na vrh, bi to verjetno še dodatno zaostrilo odnose Južne Afrike z Zahodom zaradi obtožb ZDA, da je Južna Afrika Rusiji zagotovila orožje za njeno vojno v Ukrajini. Južna Afrika je te obtožbe sicer zanikala.

Od začetka ruske vojne v Ukrajini so se države BRICS le še bolj oddaljile od Zahoda. Indija, Brazilija, Južna Afrika in Kitajska ne sodelujejo pri sankcijah proti Rusiji. To postaja vse bolj jasno ob skoraj zgodovinski ravni trgovine med Indijo in Rusijo ali ob odvisnosti Brazilije od ruskih gnojil.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Arhaist
02. 06. 2023 17.44
+4
Vsi so isti ZN NATO BRICS. Vsi so ineli cepiva, vsi so cepili in maltretirali narod. Vsi delajo z roko v roki in se tajno dogovarjajo. Da ne bo kdo imel utvare da brics dela za ljudi. Isti so kot americani.
AemontheWise
02. 06. 2023 17.47
+5
Kot je rekel Orwell - Visoki samo iscejo nacine da ohranijo polozaj - npr. EU in ZDA - Srednji pa samo iscejo nacine da ji jih spodnesli npr. KITAJSKA IN RUSIJA. Za nizke - okloli 99 procentov populacije pa se ne zmeni noben
Arhaist
02. 06. 2023 17.50
+6
Vsak ki slepo misli da mu bo kdo pomagal se ZELO moti. Treba bo odpret oci in boste vidli da drzave samo odirajo ljudi in grebejo kapital ZASE!
Zmaga Ukrajini.
02. 06. 2023 18.49
+4
Arhaist,... jaz si ne delam nobenih utvar glede BRICS-a. Se strinjam s tabo, vendar pa dodajam, da vsi niso imeli cepiv (spomni se, da je EU "velikodušno" pošiljala skoraj pretečena cepiva v Afriko, Indija pa je prav tako prerevna, da bi si privoščila draga cepiva, zato so (konkretno v državi Utar Pradesh) zadevo POPOLNOMA zajezili s hidroksiklorokinom in ivermectinom,... poceni zdraviloma, ki so ju imeli dovolj na zalogi). To je bila pravzaprav njihova sreča. Pri nas so utrujali s cepljenjem do nezavesti, pa čeprav so mnogi dohtarji vedeli, da ne samo, da nič ne pomaga, pravzaprav zna celo resno škoditi.
Rains
02. 06. 2023 17.31
-11
Teli pajaci se bodo za dosego svojih želja in ciljev še veliko streljali. Rusi so se že začeli, Kitajci tudi že netijo svojo vojno, ostali izmed njih bodo pa tudi slej ko prej začeli.
MTM AUDI
02. 06. 2023 17.23
+11
Malo zamujate precednik Juzne Afrike je takoj dal izjavo da je Putin vedno dobrodosel in da je pri njih najbolj varen…to je ze stara novica tko da pisete bedarije!!
ivan z Doba
02. 06. 2023 17.21
+9
Neuvrščeni so bili nekakšno ravnovesje med zahodom in vzhodom, ki so poskrbeli, da jih je čim manj izkoriščala ena in druga stran.
marre
02. 06. 2023 17.09
+10
Nič spornega ne vidim, samo upam, da se vsi zavedate, da ne gre za nikakršno zavezništvo ampak izključno za neko ekonomsko unijo.. Vsaka država se lahko po svoji volji odloči v katere mednarodne zveze bo vstopila in tukaj ne vidim nič spornega...
Bolfenk2
02. 06. 2023 17.06
+3
Za razmislit ali je v članstvu v EU in Nato še prihodnost in morda Slovenijo preusmeriti proti BRICS državam.
marre
02. 06. 2023 17.08
-4
Sloveniji je mesto tam kjer je in nikjer drugje...
Betuul
02. 06. 2023 17.15
-2
Ja takoj preusmeriti proti BRICS in še zlasti k S!
nur-amrabar
02. 06. 2023 17.17
-1
a misliš med tretjerazrednimi hlapčki, tisti ki so včasih spali pri konjih v hlevu?
MTM AUDI
02. 06. 2023 17.21
+0
tom74
02. 06. 2023 17.34
+4
Zmaga Ukrajini.
02. 06. 2023 18.26
+3
"Slovenijo usmeriti k BRICS državam"...🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Bog pomagaj,... taki imate volilno pravico.
marre
03. 06. 2023 08.17
+3
Nvm kaj potem Srbeki delate v Sloveniji in na zahodu, če tako tone do dna... Le brž v Putlerjevo Rusijo al pa Sijevo Kitajsko... Tam boste našli standard, dobro življenje in vse kar si želite...
Betuul
02. 06. 2023 16.52
+7
V samem vrhu bloka je pričakovana Indija! Saj je ena izmed največjih družinskih držav! Neglede na nafto itd ! Imajo pa ocean in drugo gospodarsko vizijo! In boj proti revščini nebi smeli zanemarjati pri varnostnem svetu! Zato bi Indija morala imeti večji resurs pri tem vrhu!
Zmaga Ukrajini.
02. 06. 2023 18.20
-1
Kaj pa ima Varnostni svet z revščino? Tudi marsikaterih drugih ni notri, pa bi morali biti. Pravzaprav bi ga morali kar razpustiti, ker je popolnoma neučinkovit. Ustanovljen je bil po koncu 2. sv. v., in zato ga tudi sestavljajo taiste stalne članice zmagovalke, ki pa ne morejo končati niti vojne v Ukrajini,... še več, ena stalna članica celo sedi v njem, pa se nihče ne zgane, da bi jo zaradi njenih kršitev "nogiral". Da je članica VS država, ki je vojaško napadla drugo državo in si priključila njena ozemlja, je hudo skregano z mednarodnim pravom, vsakršno sled etike in morale. Boj z revščino je pa izključno v rokah nacionalnih vlad. Bolj sposobni so, bolje jim bo šlo,... in obratno - bolj ko so skorumpirani in nesposobni (zlasti nekatere afriške države!), manj verjetno je, da se bodo kdaj otresli revščine. Dejstvo je, da je zahod zmetal že ogromna sredstva v afriško državo - nekje so dejansko napredovali in si precej opomogli, drugje pa... In marsikje ni razlog nikjer drugje kot v skorumpirani politiki. Pač vedno se bodo našli taki, ki jih bodo kupovali (prej zahod z njihovimi kolonijami, zdaj pa Kitajci). In enostavno so v primežu začaranega kroga revščine - ker ni izobrazbe, ni napredka, zato ni investicij, zato ni industrije / proizvodnje / trgovine, in zato ni denarja,... Nima smisla jokat, ampak preprosto zavihat rokave... nihče drug ne more pomagat pri tem in nihče drug jim ne bo dal denarja na lepe oči in "zastonj".
zeleni diktator
02. 06. 2023 21.09
+0
"Zmaga Ukrajini"................"Da je članica VS država, ki je vojaško napadla drugo državo in si priključila njena ozemlja, je hudo skregano z mednarodnim pravom, vsakršno sled etike in morale."........................................................to se popolnoma strinjam, vendar vedno preskočiš tudi to, da je takih držav v varnostnem svetu še več...Mednje moraš dati še ZDA, IZRAEL, FRANCIJO, ITALIJO, VELIKO BRITANIJO...in zadnje čase še kar nekaj EU držav, ki so ali še protipravno sodelujejo v klanju po celem svetu. Rusi imajo v Ukraini če že drugega ne...8-9. miljonov Rusko-govorečih prebivalcev, ki tam živijo že več kot 1000. let (razlog je dokaj številčen A ne???)........Medtem ko je prej omenjena skupina NATO-klavcev samo po WW2 po svetu povzročila preko 100. miljonov smrti med civilisti......NE VEM PO KATEREM PRAVU???? vSE TE DRŽAVE, PO KATERIH SMO KLALI, SO OD NAS ODDALJENE NEKAJ 1000KM. Tam ni nobene njihove narodnostne manjšine ali podobno, celo orožja za množično uničevanje ni nikoli nihče našel.....In še vedno jih okupiramo in krademo njihove resurse............TUDI TO JE RESNICA
Zmaga Ukrajini.
02. 06. 2023 21.49
+0
Govorim o stalnih članicah, ki jih je 5 (USA, UK, F, RU, CN), ampak ok, nima veze,... Tudi, če razširiš na nestalne, je dejstvo, da si nobena ni z vojno prisvojila ozemlja. Skratka vsi, ki stalno ponavljate ene in iste mantre ter vse skupaj mečete v isti koš, se morate zavedati, da gre za popolnoma drugačne zadeve, popolnoma drugačne vzroke, in tudi popolnoma drugačne posledice. No, kakšno Kitajsko bi lahko zaradi Tibeta in Ujgurov tudi štrafali, ampak,... dejstvo je, da si tudi ona ni prilastila tujega ozemlja z vojaško silo. Mimogrede, zanima me tudi vir informacije, da so "NATO klavci povzrožili preko 100 milijonov smrti med civilisti". Vse kaže, da so to "vzhodni mediji", kjer jim pravljice laufajo na polno... Jaz imam pač raje dejstva. In še to - Ukrajina je že ves čas narodnostno mešana, pa to nikoli ni bil problem. Pač vse do trenutka, ko je putler izgubil svojo marioneto v Ukrajini in takrat se je začelo - z napadom na Donbas, priključitvijo Krima,... Skratka pri teh stvareh je treba biti natančen in upoštevati gola dejstva,... ne nakladanje in pravljičarjenje moskovitske propagande, ki je res že prav bizarna.
ogard5
02. 06. 2023 16.48
+8
Neuvrščeni?
nur-amrabar
02. 06. 2023 16.47
+19
sjebali bodo ZDA!
nikhrast
02. 06. 2023 17.08
-16
Verjetno bodo zahtevali še večjo pomoč od Američanov, saj vidiš da vse drvi v Severno Ameriko.
nur-amrabar
02. 06. 2023 17.16
+15
nikhrast
02. 06. 2023 20.24
-11
nury, imaš še kakšen ad hominem komentar, kaj pametnega pa nisi sposoben izraziti.