Tujina

Britanska vlada želi s prepovedjo vejpov ustvariti 'generacije, ki ne kadijo'

London, 29. 01. 2024 08.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Veliki Britaniji beležijo porast mladih, ki uporabljajo vejpe. Težavo nameravajo odpraviti s prepovedjo vejpov za enkratno uporabo, ukrepali naj bi tudi na področju trženja vejpov za večkratno uporabo otrokom in mladoletnikom. Med drugim bodo morali vejpe za večkratno uporabo proizvajati v manj privlačni embalaži, trgovine pa jih bodo morale razstaviti tako, da jih bodo otroci težje opazili in da bodo stran od drugih izdelkov, ki jih kupujejo otroci, na primer sladkarij. Edini, ki naj bi po njihovem mnenju kupovali vejpe, so kadilci cigaret, ki bi s pomočjo vejpov radi postopno prenehali s kajenjem.

Številke dobrodelne organizacije Action on Smoking and Health (Ash) kažejo, da redno ali občasno vejpa 9 odstotkov mladih, starih od 11 do 15 let. 

Načrte naj bi med obiskom ene izmed šol pojasnil premier Rishi Sunak. "Kot vsi starši ali učitelji vedo, je eden najbolj zaskrbljujočih trendov v tem trenutku porast uporabe cigaret med otroki, zato moramo ukrepati," je dejal v izjavi. Že lansko leto so napovedali prepoved prodaje cigaret vsem, ki so se rodili 1. januarja 2009 ali pozneje. Na ta način želijo ustvariti "generacije, ki ne kadijo".

Vejpi
Vejpi FOTO: Shutterstock

Sicer je v državi že zdaj prepovedana prodaja vejp naprav osebam, mlajšim od 18 let, vendar pa so vejpi za enkratno uporabo, ki se običajno prodajajo v manjših, bolj barvitih embalažah, po besedah vlade razlog za priljubljenost med mladimi.  

Čeprav še ni jasno, kdaj točno bo prepoved uvedena, je povsem možno, da jo bodo uvedli skupaj z obstoječo zakonodajo glede varovanja okolja. Aktivisti namreč že dolgo trdijo, da so vejpi za enkratno uporabo potratni, zaradi materialov in kemikalij, ki se uporabljajo za njihovo izdelavo (vključno z litijevimi baterijami), pa jih je tudi težko varno odstraniti iz okolja. 

Ko bo vlada potrdila časovni okvir, bodo imeli trgovci na drobno na voljo šest mesecev, da uvedejo nove predpise.  

Vejpe za večkratno uporabo bi morali narediti manj privlačne za otroke

Najnovejše spremembe naj bi uvedle tudi pooblastila za ustavitev prodaje vejpov za večkratno uporabo, ki se jih trži otrokom. Odslej bi jim morali proizvajati v enostavnejši, manj privlačni embalaži. Hkrati bodo morale trgovine vejpe za večkratno uporabo razstaviti tako, da jih otroci ne vidijo in da bodo stran od drugih izdelkov, ki jih kupujejo otroci, na primer sladkarij.  

Vejpi za večkratno uporabo, v katerih so tekočine z različnimi okusi, so za otroke še posebej privlačni. Trenutno naj bi bili na Otoku najbolj priljubljeni okusi piškotka, marmelade in energijskih pijač. Vlada bo na nadaljnjih posvetovanjih odločala tudi o tem, katere okuse je treba prepovedati.

Uvedli bodo še dodatne globe za trgovine v Angliji in Walesu, ki jih bodo ujeli pri prodaji vejpov otrokom. 

Za otroke bodo prepovedane tudi "fuge" – majhne nikotinske vrečke, ki se jih namesti med ustnico in dlesni. Vrečke sproščajo nikotin, vendar ne vsebujejo tobaka, zato jih je trenutno tam mogoče zakonito prodajati tudi osebam, mlajšim od 18 let.  

"Fuge" – majhne nikotinske vrečke, ki se jih namesti med ustnico in dlesni.
"Fuge" – majhne nikotinske vrečke, ki se jih namesti med ustnico in dlesni. FOTO: Shutterstock

Čeprav naj bi bilo vejpanje manj škodljivo kot kajenje, te naprave na trgu še niso dovolj dolgo, da bi lahko poznali njihove dolgoročne vplive. Kljub temu bodo odraslim še naprej skušali omogočiti prehod na vejpanje kot alternativo kajenju.  

Vlada je po poročanju BBC-ja sporočila še, da prepoved vejpov za enkratno uporabo podpira okoli 70 odstotkov vprašanih. 

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Verus Clavis
29. 01. 2024 13.38
+2
Komaj čakam, da se najde resnično sposoben pravnik, ki je tudi kadilec, in sproži masovno tožbe zoper države, ki izjavajajo pritisk na kadilce. Vsaka od držav potrebuje takšen sprožilec, da se dokončno stori pravica! Ne kaznuje se odvisneža, odvisnežu se pomaga, KAZNUJE SE DILERJA! Obrnjeno dokazno breme se igramo s tem, da se pritiska na kadilce, ki molče trpijo. Ko se prvi sposoben pravnik najde, bo to tožba stoletja! Še večja, kot v aferi Dieselgate
Verus Clavis
29. 01. 2024 13.40
+1
Bom popravil na "tožba tisočletja". Če se -ilijarda dvesto svetovnih kadilcev združi v masovni tožbi zoper države, ki so kajenje naredile možno in ljudi zasvoje, to bo odmevalo skozi generacije! Potrebujemo samo nekaj sposobnih odvetnikov, ki se imajo pogum spustiti v tožbo zoper največjega dilerja - državo! Velja tudi za Slovenijo.
Delavec_Slo
29. 01. 2024 13.26
+4
Aja pred parimi leti pa reklamirali!
Ici
29. 01. 2024 13.15
+5
Če želiš, da ljudje ne kadijo, ne prodajaš cigaret. Konec zgodbe. Vse ostalo je zgodba za majhne otroke.
Delavec_Slo
29. 01. 2024 13.26
+3
Ali pa obvezno pobiranje čikov po tleh, samo enkrat bi čistili!
MladoSeme
29. 01. 2024 13.27
+4
Itak. Bojo prepovedal mulcom vejp, lahko pa spije vsak dan 3 energijske pijace, poje dve vrecki cipsa, pa mal kokakole cez da ocist kamne. Vse to napoti iz sole do doma. 😂 pa pravjo dohtarji da je to zelo slabo, sam prepovedal pa ne bojo…k jih tok skrbi za najstnike 😂
MladoSeme
29. 01. 2024 13.14
+1
Philip Morris International podpira Britance, ubistvu podpira vse kar zaostruje prodajo vejpov. Ubistvu bi najraje vidl, da jih umaknejo iz trga, ker obstaja verjetnost da so skodljivi zdravju (ni se dovolj dolgega obdobja raziskav za realne rezultate) in jih skrbi za zivljenja ljudi, se posebej najstnike. 🤣