Tujina

Interpol izdal tiralico za ženo ameriškega diplomata, ki je v Angliji povzročila nesrečo

London, 11. 05. 2020 19.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Interpol je izdal tiralico za Anne Sacoolas, ki je v Veliki Britaniji povzročila prometno nesrečo, v kateri je umrl 19-letni Harry Dunn in s kraja pobegnila. Američanka je z otoka v ZDA 'pobegnila' s pomočjo diplomatske imunitete po možu, sicer ameriškem vladnem uslužbencu.

Interpol je izdal tiralico za Američanko Anne Sacoolas, žena ameriškega vladnega uslužbenca, ki je konec avgusta lani iz ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru v Angliji zapeljala v napačno smer, pri tem pa čelno trčila v 19-letnega motorista Harryja Dunna, ki se je takrat pravilno pripeljal po cesti, piše Guardian

V trčenju je najstnik utrpel hude poškodbe, zaradi katerih je nato v bolnišnici umrl. Voznica se je po nesreči sklicevala na diplomatsko imuniteto in se vrnila v ZDA.

Britanske oblasti vložile obtožnico in zahtevale izročitev

Britanske oblasti so že od decembra od ZDA zahtevale njeno izročitev, potem ko jo je tožilstvo uradno obtožilo za kaznivo dejanje povzročitve smrti zaradi nevarne vožnje, za kar britanski zakon predvideva kazen do 14 let zapora.  

Sacoolasova je konec avgusta iz ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru v Angliji zapeljala v napačno smer, pri tem pa čelno trčila v 19-letnega motorista.
Sacoolasova je konec avgusta iz ameriške obveščevalne baze RAF Croughton v Northamptonshiru v Angliji zapeljala v napačno smer, pri tem pa čelno trčila v 19-letnega motorista. FOTO: AP

Ameriška vlada je že ob odločitvi britanskega tožilstva dejala, da bi bila zahteva za izročitev žene ameriškega diplomata zelo neprimerna in vztrajala pri tem, da je imela voznica v času nesreče diplomatsko imuniteto. "Stališče vlade ZDA je, da bi bila zahteva za izročitev posameznika pod temi pogoji zloraba," je dejala predstavnica Bele hiše.

42-letnica je ob začetku postopka za izročitev preko svojih odvetnikov sporočila, da se prostovoljno ne namerava vrniti v Združeno kraljestvo. "Anne je zaradi tragične nesreče uničena in bi naredila vse, da bi vrnila Harryja. Še naprej žaluje za Harryjem in njegovo družino," je takrat dejala njena odvetnica.

Družina pokojnega najstnika je britansko potezo pozdravila in izrazila prepričanje, da se bo voznica slej kot prej vrnila na Otok."Nihče, ne glede na to, ali je diplomat ali kaj drugega, ni nad zakonom," je dejal njun odvetnik. Družina je v svojem boju za pravico sprožila več sodnih postopkov, med drugim proti britanskemu zunanjemu ministrstvu, ameriški vladi in tudi sami voznici. Za svoj sodni boj sta denar zbirala tudi preko platforme za množično financiranje.

Interpol je lani izdal 14.000 tiralic, vsaka država pa se odloči, kakšno pravno veljavo bo dala Interpolovim tiralicam ter kako bo v takih primerih ravnala. Na seznamu iskanih je tudi sedem Slovencev, nazadnje lani so izdali tiralico za poslovnežem Sergejem Racmanom.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
12. 05. 2020 16.23
+3
. ?že spet me zanima , kdo in kdaj (si)je izmislil IMUNITETO . / nabralo se mi je že kar nekaj cvetk"" ( izvedenih sicer posredno..ampak iz prve roke"" .. kaj vse to zna Zajemat ) IN : imunitete bi ne smelo biti. ker se jo tudi izrablja , tega pa ne prepreči nihče
flojdi
12. 05. 2020 16.25
+2
. in ta madam je povzročila smrt . me zanima , če ji bo imuniteta pomagala tudi pri obisku Njene Matilde
gusar.
12. 05. 2020 10.55
+7
Zakaj to tako , zakaj ono drugače, je sedaj nepomembno, ker je pač tako. Velikokrat je pa jasno povedano, da Ameriškemu državljanu lahko sodi samo sodišče ZDA, medtem ko si ZDA pridržujejo pravico soditi vsakumor iz katerekoli države. Obsodili so Husejna, obsodili so El capa, itd soditi hočejo našega hekerja, po že odsluženi kazni, za za isto dejanje. Kako je to vse mogoče??
RamzesII
12. 05. 2020 09.51
+0
Kolikokrat pa so vložili to? Ali so s tem primerom sploh že kam prišli ali so še vedno na začetku. Članek je samo ponovitev starejših.
ochi
11. 05. 2020 21.40
+2
zihr se ni tako odločila po lastni volji.
kaj pa pol
11. 05. 2020 21.17
+11
še isti dan jim je zbežala v zda in zdej mislijo da jo bodo prijeli in pripeljali v anglijo v zapor al kaj.mogoče jim uspe samo malo verjetno z diplomatsko imuniteto bol teško.
SEJBOBOL
11. 05. 2020 21.06
+49
A Z IMUNITETO NAS LOHK POVOZJO KADAR HOČEJO , A PRAV RAZUMEM ?
SEJBOBOL
11. 05. 2020 21.07
+16
SEJBOBOL
11. 05. 2020 21.08
+39
Anne je zaradi tragične nesreče uničena in bi naredila vse, da bi vrnila Harryja . No torej naj se vrne in naj odsedi kar ji pripada ...
FIGEC
11. 05. 2020 21.35
+11
Zgražanja vredne pa so tudi izjave predstavnice za tisk od Bele hiše. PODN!!!
RamzesII
12. 05. 2020 09.55
-2
Zakaj je zavila v napačno smer, še vedno ni jasno.