Tujina

Britanski novinar izginil v Amazoniji

Brasilia, 07. 06. 2022 13.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Alessandra Sampaio, žena britanskega novinarja Doma Phillipsa, ki je izginil v oddaljenem kotičku brazilske Amazonije, razvpitem po nezakonitem rudarjenju in trgovini z mamili, je oblasti pozvala, naj okrepijo prizadevanja za njegovo iskanje.

Dom Phillips, dolgoletni sodelavec Guardiana, je v nedeljo zjutraj izginil med potovanjem s čolnom po regiji Javari v brazilski zvezni državi Amazonas, kjer je raziskoval za knjigo, ki jo piše o ohranjanju narave. Brazilka Alessandra Sampaio, ki živi z možem v severovzhodnem mestu Salvador, je v izjavi sporočila, da je družina obupana. "Prosimo, odgovorite na nujnost trenutka z nujnimi ukrepi," je pozvala brazilske oblasti. "Trenutno ju pogrešajo že več kot 30 ur ... in v gozdu šteje vsaka sekunda, vsaka sekunda je lahko razlika med življenjem in smrtjo," je dodala. "Vse, kar lahko storim, je, da molim, da sta Dom in Bruno dobro, nekje, in ne moreta nadaljevati svoje poti zaradi neke mehanske težave in da bo vse to na koncu le še ena zgodba v teh njunih polnih življenjih."

57-letni Phillips je potoval z Brunom Araújo Pereiro, slavnim strokovnjakom za avtohtone prebivalce, ki se je leta trudil zaščititi več kot dva ducata plemen, ki imajo deževni gozd za svoj dom. Ker se je drugi dan iskanja končal brez kakršnega koli znaka o pogrešanih, je novinarjeva sestra Sian Phillips v ponedeljek v video izjavi dejala: "Vedeli smo, da je to nevaren kraj, vendar je Dom res verjel, da je mogoče zaščititi naravo in avtohtona ljudstva. Resnično smo zaskrbljeni zanj in pozivamo oblasti v Braziliji, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da preiščejo poti, po katerih je hodil. Če lahko kdo pomaga povečati vire za iskanje, bi bilo super, ker je čas ključnega pomena. Radi imamo svojega brata in želimo, da bi njega in njegovega brazilskega vodnika našli ... vsaka minuta šteje," je dodala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Varnostne sile in člani avtohtone skupine Funai naj bi moška večino ponedeljka iskali na odseku reke blizu mesta Atalaia do Norte – glavne vstopne točke v regijo Javari. Pogrešana moška bi morala prispeti v Atalaia do Norte v nedeljo zjutraj, prejšnji teden pa sta v rezervat vstopila po reki, a nikoli nista prišla do cilja.

Phillips in Pereira sta potovala v regijo okoli opazovalne baze Funai in v petek zvečer prispela do jezera Jaburu, je sporočila Zveza domorodnih organizacij doline Javari in Observatorij za človekove pravice izoliranih in nedavno kontaktiranih avtohtonih ljudstev. Par se je na povratno potovanje odpravil zgodaj v nedeljo in se ustavil v skupnosti Sao Rafael, kjer je Pereira načrtoval sestanek z lokalnim voditeljem, da bi razpravljali o avtohtonih patruljah za boj proti "intenzivnim invazijam", ki se dogajajo na njihovih ozemljih, je sporočila skupnost. Ko vodja skupnosti ni prišel, sta se moška odločila, da nadaljujeta pot do Atalaia do Norte, kar je približno dve uri stran, so povedali. Nazadnje so ju opazili kmalu zatem v bližini skupnosti Sao Gabriel, ki je blizu skupnosti Sao Rafaela. Par je potoval v novem čolnu s 70 litri bencina, kar je dovolj za pot, in uporabljal satelitsko komunikacijsko opremo, so povedale skupnosti.

Javari reka
Javari reka FOTO: Shutterstock

Po poročanju časnika O Globo je policija v ponedeljek zvečer aretirala dva ribiča na tem območju. Še vedno ni jasno zakaj in ali so ju nato izpustili.
Beto Marubo, ugledni vodja domorodcev iz regije, ki pozna oba pogrešana moška, je dejal: "Potrebujemo policijo, potrebujemo vojsko, potrebujemo gasilce, potrebujemo sile civilne zaščite. Nimamo časa."

Phillips, samostojni novinar, ki je več kot 15 let poročal o Braziliji, je s Pereiro že prej potoval v Javari, ki naj bi bil dom največje mase ljudi, ki nimajo stikov na Zemlji. Leta 2018 se je britanski poročevalec pridružil uradniku za zaščito domorodcev na redki in naporni odpravi preko avtohtonega rezervata v velikosti Avstrije, o čemer je poročal za Guardian. "Želim, da veste, da Dom Phillips, moj mož, obožuje Brazilijo in obožuje Amazonko. Lahko bi se odločil za življenje kjer koli na svetu, a se je odločil, da je tukaj," je v ponedeljek povedala njegova žena.

Marubo je izrazil občudovanje nad novinarjem, ki je obsežno poročal o naraščajoči krizi, s katero se sooča brazilsko okolje in avtohtone skupnosti v zadnjih letih, ko se je krčenje gozdov močno povečalo. "Do Doma čutim veliko naklonjenost ... napisal je več izjemno pomembnih člankov o dolini Javari, ki so opozorili na naše težave," je dejal vodja domorodcev in dodal, da je regija v zadnjih letih postajala vse bolj nevarna, potem ko so tolpe nezakonitih lovcev in rudarji vdrli v njene gozdove. "To so sistematično organizirane tolpe, ki plenijo regijo Javari," je dejal. "So prave tolpe in so zelo nasilne."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Foxn.ca
08. 06. 2022 09.00
-3
na otoku izgine slovenka in jo ni več, pa je to na hrvaškem morju.... kje pa je amazonija ?
janezov uč
08. 06. 2022 08.56
-1
ja, tam je res ful težko izgint
Kollerik
07. 06. 2022 21.21
+3
Ko bo Amazonija izginila, bomo naposled izginili tudi mi
tornadotex
07. 06. 2022 17.05
+2
So ju pohrustali tisti iz Amazonke ali pa piranhe...
trabakula
07. 06. 2022 16.28
+2
težko najdeš iglo v senu
User1538643
07. 06. 2022 15.33
+2
Oblast, tam, ne bo zgubljala časa, s tem.
flojdi
07. 06. 2022 14.29
.se spominjam prebranega o Fawcetih .ata tam nekje raziskoval. . izginil..en sin ga je sel iskat ..in tudi izginil . nekoc . dandanes znajo biti rahlo drugacni vzroki izginitev .. Sumim samo
Roadkill
07. 06. 2022 14.08
+8
Če v amazoniji "izgineš" te živ bog ne najde več
športnik66
07. 06. 2022 14.03
-2
In kaj je tam iskal? Možnosti, da tam preživi je itak 50 : 50 ...torej je vedel, v kaj se spušča.
flojdi
07. 06. 2022 14.37
-3